Luchthavens

In Nederland, Duitsland en België zijn veel verschillende vliegvelden waar vandaan elke dag honderden vluchten vertrekken naar de populaire reisbestemmingen. Als jij een last-minute boekt, een all inclusive vakantie vergelijkt of een stedentrip met vliegticket zoekt kun je vaak kiezen uit meerdere vertrekluchthavens. Hieronder vind je per land een overzicht met de populaire airports en kun je direct doorklikken voor meer informatie over de ligging, reisopties, parkeermogelijkheden, hotels in de buurt en nog veel meer interessante reisinformatie.

Nederland

Nederland heeft een aantal geschikte luchthavens voor toeristische doeleinden. Amsterdam Airport Schiphol, gelegen nabij de hoofdstad, is onbetwist de grootste en dient als een belangrijk Europees knooppunt. De moderne faciliteiten, ruime aanbod aan bestemmingen en uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer maken Schiphol tot een favoriet onder internationale reizigers. Eindhoven Airport, in het zuiden van het land, ziet een toenemend aantal vakantiegangers, voornamelijk door low-cost maatschappijen die veel Europese bestemmingen aanbieden. Groningen Airport Eelde, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport vullen het Nederlandse vliegverkeer aan, elk met hun eigen regionale charme en specifieke reisroutes, ideaal voor de reiziger die op zoek is naar alternatieve ingangspunten naar Nederland of het buitenland.

Gelegen ten zuidwesten van Amsterdam, is Schiphol Nederland’s grootste en drukste luchthaven. Geopend in 1916, het fungeert als een belangrijke Europese hub, verbindend continentale bestemmingen met wereldwijde locaties. Het uitgestrekte complex, bestaande uit meerdere terminals, biedt veel faciliteiten en diensten, van winkels tot restaurants. Je vliegt vanaf hier eenvoudig de wereld rond!

Gesitueerd in Noord-Brabant, is dit de tweede grootste luchthaven van Nederland. Voornamelijk bediend door low-cost maatschappijen, biedt Eindhoven Airport routes naar diverse Europese bestemmingen. De moderne terminal beschikt over basisvoorzieningen en bevindt zich nabij de technologisch geavanceerde stad Eindhoven, vaak aangeduid als ‘Brainport’.

Deze regionale luchthaven ligt ten zuiden van de stad Groningen in de provincie Drenthe. Als noordelijkste luchthaven van Nederland bedient het zowel charter- als lijnvluchten, hoofdzakelijk naar Europese bestemmingen. De compacte aard van deze luchthaven zorgt voor een efficiënte doorstroming. Er worden reizen aangeboden naar populaire zonbestemmingen.

Gelegen tussen Rotterdam en Den Haag, bedient deze luchthaven voornamelijk Europese bestemmingen. Het vormt een praktische optie voor reizigers in de Randstad en heeft een moderne terminal met uitstekende voorzieningen. Historisch gezien begon het als vliegveld Zestienhoven en heeft het een rijke vlieghistorie. Je kunt vanaf hier vliegen met o.a. TUI en transavia.


Deze luchthaven, gevestigd in Beek nabij Maastricht, bedient zowel de Nederlandse provincie Limburg als de Duitse regio Aken. Het faciliteert voornamelijk vrachtvluchten en enkele passagiersvluchten. De schilderachtige ligging nabij het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg maakt de aanvliegroute uniek.

Duitsland

Duitsland heeft een robuuste luchthaveninfrastructuur. Terwijl luchthavens zoals Frankfurt en München dienen als wereldwijde hubs, zijn er tal van regionale luchthavens die toeristen verwelkomen. Bremen Airport en Dortmund Airport bedienen het noordelijke deel van het land, en bieden snelle toegang tot stedelijke centra en toeristische attracties in de regio. Keulen Airport (Köln/Bonn) is ideaal gelegen voor diegenen die het Rijnland willen verkennen. Düsseldorf Airport, in de bruisende staat Noordrijn-Westfalen, verbindt reizigers met het hart van de Ruhr. In het westen helpt Airport Weeze vakantiegangers om de schilderachtige Niederrhein-regio te ontdekken. Met zo’n uitgebreid netwerk is Duitsland naadloos verbonden met zowel Europese als wereldwijde bestemmingen. Je kunt heel eenvoudig een zonvakantie boeken en vertrekken vanaf een van deze luchthavens.

Gelegen in Noord-Duitsland, dicht bij de Weser-rivier, bedient Bremen Airport de stad Bremen en haar omliggende regio. Deze middelgrote luchthaven is gestart in 1913 en verbindt voornamelijk Europese steden. Het compacte ontwerp van de terminal maakt reizen gemakkelijk en efficiënt. Bremen Airport ligt op korte afstand van het stadscentrum, waardoor reizigers snel het prachtige UNESCO-werelderfgoed van de stad kunnen verkennen. Ideaal voor reizigers uit het noorden van Nederland.

Officieel bekend als Köln/Bonn Airport, ligt deze luchthaven tussen Keulen en Bonn in Noordrijn-Westfalen. Het is een belangrijk vervoersknooppunt voor zowel passagiers- als vrachtvluchten, met een speciale nadruk op low-cost carriers en vrachtvluchten. De twee terminals en de nabijheid van de Rijn geven reizigers een gemakkelijke toegang tot de culturele rijkdommen van beide steden. De ligging is ideaal voor Nederlanders die wonen in het zuiden van het land. Vlieg voordelig naar Turkije, Egypte en Spanje!

Als de derde grootste luchthaven van Duitsland, bedient Düsseldorf Airport het dichtbevolkte Ruhrgebied. Met drie terminals, faciliteert het diverse internationale en binnenlandse vluchten. De luchthaven ligt slechts enkele kilometers van het stadscentrum van Düsseldorf, waardoor reizigers snel de modehoofdstad van Duitsland en haar levendige kunstscene kunnen bereiken. De efficiënte infrastructuur zorgt voor een vlotte doorstroming (in-checken en uit-checken) van passagiers.

Gelegen in het grensgebied tussen Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, bedient Münster Osnabrück Airport twee belangrijke Duitse steden: Münster en Osnabrück. Het vliegveld is strategisch gepositioneerd in een regio die rijk is aan cultuur en industrie. Met moderne faciliteiten, verbindt het verschillende Europese bestemmingen en enkele intercontinentale routes. De luchthaven is ontworpen met een focus op gebruiksgemak, waardoor reizigers snel kunnen inchecken en vertrekken.


Net ten oosten van het Ruhrgebied bevindt zich Dortmund Airport. Deze luchthaven, dicht bij de stad Dortmund, focust voornamelijk op Europese bestemmingen, bediend door zowel reguliere als low-cost luchtvaartmaatschappijen. Het biedt een efficiënte gateway naar de industriële en culturele attracties van de regio. De compacte aard zorgt voor een gemakkelijke navigatie voor passagiers.

Deze voormalige militaire basis nabij de Nederlands-Duitse grens, is nu een civiele luchthaven die voornamelijk low-cost maatschappijen huisvest. Hoewel het de naam ‘Niederrhein Airport’ draagt, wordt het vaak aangeduid als Airport Weeze. Het rustieke landschap eromheen biedt een contrast met de typische drukte van grotere luchthavens. Reizigers kunnen hier profiteren van goedkopere vlucht-tarieven.

Belgie

België wordt bediend door een reeks luchthavens die gemakkelijk toegang bieden tot zijn steden en regio’s. Brussel-Zaventem Airport is de voornaamste en biedt diverse internationale verbindingen. Voor de budgetbewuste reiziger is er Brussel-Charleroi Airport, vaak gebruikt door low-cost luchtvaartmaatschappijen. Oostende Airport, nabij de Belgische kust, biedt een unieke kans voor toeristen die het strand en de zee willen verkennen, terwijl Antwerpen-Deurne Airport en Luik-Bierset Airport zowel zakelijke reizigers als vakantiegangers dienen, met vluchten naar diverse Europese steden. De luchthavens maken het mogelijk om voordelig naar een zonbestemming te vliegen via een van de low-budget carriers en internationale luchtvaartmaatschappijen.

Gelegen op 12 kilometer ten noordoosten van de Belgische hoofdstad, is Zaventem de belangrijkste luchthaven van België. Brussels Airport is een belangrijke hub voor Europese en intercontinentale vluchten. De twee terminals zijn voorzien van winkels, horeca en moderne & zakelijke faciliteiten.

Zuidelijk van Brussel gelegen, is deze luchthaven ook bekend als Brussels South Charleroi Airport. Hoofdzakelijk bediend door budgetmaatschappijen, biedt het verbindingen met diverse Europese steden. Charleroi heeft een modern en overzichtelijk terminalgebouw.

Aan de Belgische kustlijn ligt Oostende Airport, een compacte luchthaven die zich vooral richt op chartervluchten, vrachtverkeer en privéjets. Het strand en de Noordzee liggen op steenworp afstand, wat het een aantrekkelijke locatie maakt voor toeristische bezoeken.

Gelegen in Wallonië, is Luik Airport of Liège Airport een van de grootste vracht-luchthavens in Europa. Naast het vrachtverkeer zijn er ook passagiersvluchten. De strategische ligging in het hart van de Euregio Maas-Rijn maakt het een kritisch distributiepunt. Er zijn veel hotels in de buurt.


Dicht bij de stad Antwerpen gelegen, bedient deze luchthaven voornamelijk korte en middellange afstandsvluchten. Met een bescheiden maar functioneel terminalgebouw, biedt het een vlotte reiservaring. Het is een ideale keuze voor zowel zakelijke als recreatieve reizigers die de havenstad willen verkennen.