Vakantie OP Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een van de Waddeneilanden. Van west naar oost bezien is Schiermonnikoog het vijfde Waddeneiland. Omringende eilanden zijn Ameland, welke ten weste ligt, en Rottumerplaar in het oosten. Het Wadeneiland is tevens de kleinste gemeente in Nederland wat betreft het aantal inwoners. Er zijn circa 950 mensen gevestigd in de gelijknamige gemeente. Er zijn echter veel mensen die een vakantie Schiermonnikoog besluiten te nemen. Toerisme is dan ook waar het Friese Schiermonnikoog het van moet hebben. Rust is kenmerkend voor de toeristentrekpleister. Deze rust wordt door diverse maatregelen in stand gehouden. Zo is het onder andere niet toegestaan voor bezoekers om een auto mee te nemen naar het rustoord Schiermonnikoog, deze dient op het Friese platteland te blijven staan. Het autogebruik blijft daardoor beperkt tot die van de vaste inwoners.

Lees meer over Schiermonnikoog in onze blog

De beste reisorganisaties voor reis naar Schiermonnikoog

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Reizen op en rond het eiland

Een vakantie Schiermonnikoog is dan ook iets wat voor veel mensen, vaak zoekende naar een rustplek, een aantrekkelijke optie is. Voor toeristen is de bestemming alleen bereikbaar vanuit Lauwersoog, een plaatsje in het noorden van Friesland. Zoals reeds aangehaald is dit per auto niet mogelijk; Schiermonnikoog is namelijk geen schiereiland en wil de rust bewaren. Vanaf Lauwersoog pendelen veerboten tussen de Friese Waddeneilanden en voornamelijk Schiermonnikoog en het platteland. Bij het kiezen van een vakantie Schiermonnikoog moet er echter wel op de tijden gelet worden: door verschillen tussen hoogwater en laagwater aan de kust van Schiermonnikoog is de haven niet altijd geopend. De haven dient overigens ook meteen als jachthaven, wat voor vakantiegangers die een pleziervaartuig bezitten en inwoners die een jacht bezitten een groot pluspunt is. Op zowel de noordzijde als de zuidzijde van Schiermonnikoog staat een vuurtoren, die behalve functioneel ook een gebouw is om te bezichtigen.

Cultuur

Op Schiermonnikoog wordt een lokaal dialect gesproken. Deze wijkt af van het Standaardnederlands en Standaardfries; voor outsiders die voor een vakantie Schiermonnikoog kiezen is dat tamelijk onverstaanbaar. Dit wordt het Schiermonnikoogs of het Eilanders genoemd. Grote invloeden van toeristen – die voor een vakantie Schiermonnikoog hebben gekozen – hebben echter tot verdringing van het dialect geleid, waardoor nog maar een klein deel van de inwoners de dorpstaal beheerst. Door het lage inwonertal van Schiermonnikoog is er maar één sportvereniging op het hele eiland. Aan de duinen ligt VV De Monnik, een amateurvoetbalvereniging. De zuidkant van het eiland heeft wel nog een sportschool die na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is. Er is op het eiland zowel een hervormde kerk als een rooms-katholieke kerk gebouwd. Laastgenoemde is ontworpen door een Groningse architect en is een beschermd rijksmonument. De kern van de plaats Schiermonniksoog is grotendeels gebouwd in 1719, waardoor het reeds is benoemd tot een van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Friesland. De woningen lijken erg veel op elkaar, hebben een erg hoge WOZ-waarde en mogen nauwelijks aangepast worden. Dat is iets wat mensen die een vakantie Schiermonnikoog nemen zeker zal opvallen. De inwoners steunen de beschermde status dan ook, zo blijkt uit verkiezingen. De gemeenteraad van Schiermonnikoog bestaat uit zijn geheel uit lokale partijen die alles inzetten op het belang van Schiermonnikoog. Een vakantie Schiermonnikoog is niet voor niets populair, er is genoeg te doen en te zien. Dat verandert echter niets aan de optie om rust te nemen, wat nog steeds het belangrijkste blijkt voor toeristen.