7 tips voor een bezoek aan Bilbao

In Baskenland (Spanje) ligt de stad Bilbao en deze stad is wereldberoemd vanwege het Guggenheim museum. Maar Bilbao heeft véél meer te bieden dan enkel dit indrukwekkende museum. Met gemak heb je een aantal leuke dagen in Bilbao, zonder je een moment te vervelen. Er zijn mooie en groene parken, overal waar je kijkt zie je gevarieerde en moderne architectuur, op elke hoek van de straat eet je heerlijke pinxtos, de oude stad is prachtig en ronddwalen is geweldig! Wist je dat je in 20 minuten vanuit het centrum met de metro op het strand bent? Zelf was ik in 2019 in Bilbao (tijdens de Marathon die hier gelopen werd) en in deze blog heb ik 7 tips voor jou verzameld!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Wat je moet weten van Bilbao

Bilbao is de grootste stad van het Baskenland in Spanje en heeft ongeveer 350.000 inwoners. Bilbao vormt het hart van Baskenland. Bilbao is van oudsher een grauwe industriestad, maar de stad heeft de laatste jaren een geweldige metamorfose ondergaan en is helemaal opgebloeid. Jaren geleden trokken de inwoners weg uit de stad en de stad raakte in verval. Fabrieken en woningen kwamen leeg te staan. Maar door de bouw van het Guggenheim museum in 1997 is er een ommekeer gekomen in deze neerwaartse spiraal en bruist de stad weer.

Dit is zo’n enorme en indrukwekkende ommekeer geweest dan men wereldwijd spreekt van het Guggenheim-effect of Bilbao-effect. Hiermee wordt bedoeld hoe een stad in verval, door een goed doordacht plan (o.a. door het Guggenheim museum te bouwen), weer op de kaart is komen te staan. Momenteel bezoeken jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen dit museum en dit heeft voor een enorme groei aan binnen- en buitenlandse toeristen gezorgd. Maar er is veel meer gebeurd dan enkel de bouw van het museum waardoor Bilbao in omgetoverd tot een artistiek plaatje. De oude havens, scheepswerven en leegstaande fabrieken hebben plaatsgemaakt voor interessante architectuur, bruggen, groene parken, fietspaden, boulevards en talloze bezienswaardigheden. De enorm vervuilde rivier de Nervion, die dwars door de stad loopt, is schoongemaakt en is zo een plek geworden waar mensen graag komen om te ontspannen.

De stad kent eigenlijk 3 centrums: het oude, moderne en centrale centrum. Hou daar rekening mee als je aan iemand de weg naar het centrum vraagt! Overal in de stad zijn fonteintjes met drinkbaar water en dus ideaal om je flesje even bij te vullen!

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Bilbao?

1. Bezoek het Guggenheim museum

Het bekendste museum van de stad is het Guggenheim Museum Bilbao. Een bezoek brengen aan dit museum is zeker één van de dingen die je moet doen in Bilbao! Bilbao is één van de vijf steden op de wereld met een Guggenheim museum. Dit museum is van buiten al een plaatje en ziet er zó futuristisch uit door de vele titanium platen. Het Guggenheim is in 1997 gebouwd en de collectie bestaat onder andere uit kunstwerken van Jorge Oteiza, Andy Warhol, Anselm Kiefer, Antoni Tàpis en Yoko Ono. Voor het museum staat een reusachtige spin en een grote hond.

Wist je dat de bouw van het museum 120 miljoen euro gekost heeft, maar dat dit in 3 jaar al terug verdiend was?

  • Openingstijden: 10:00 uur –19:00 uur. Het museum is gesloten op maandagen, maar wel open op maandagen in juli en augustus.
  • Entree: volwassenen €18,- , senioren €9,-, studenten €9,-, kinderen gratis. Deze entreeprijs is inclusief een audiotour.
  • Tip: gezien de drukte in het museum is het aan te raden om er rond half 10 te zijn en zo vooraan in de rij te staan en het museum te bezoeken terwijl het nog niet zo druk is. Je kunt ook online kaartjes kopen via de website van het Guggenheim museum.
Het indrukwekkende Guggenheim museum van Bilbao

2. Dwaal rond in Casco Viejo

Het oude gedeelte van Bilbao wordt “Casco Viejo” genoemd en de letterlijke vertaling is oud dorp. De inwoners noemen het ook vaak “Siete Calles”: de zeven straten. Dit is een prachtig en zeer sfeervol gedeelte van de stad vol met smalle straatjes, middeleeuwse bouwwerken, een paar interessante musea (Museo Vasco en Museo de Pasos de Semana Santa), historische kathedralen, gezellige terrasjes en kleine winkeltjes.

Volgens de inwoners van de stad eet je de beste pinxtos in de Calle del Perro in deze wijk!

De Mercado de la Ribera (de markthal) is een aanrader om te bezoeken. Deze markthal bestaat uit drie verdiepingen vol met marktkraampjes waar je lekkere streekproducten kunt proeven en kopen!

Het middelpunt van Casco Viejo is de indrukwekkende gotische kathedraal Santiago de Bilbao. Deze kathedraal ligt op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook vind je in Casco Viejo ook Plaza Nueva, ook wel bekend als Plaza Barria. Dit plein is prachtig en regelmatig vinden er festivals en concerten plaats. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud en zij genieten van een hapje en een drankje.

In Casco Viejo (het oude deel van Bilbao) vind je echt prachtige gebouwen zoals deze oude kerk

3. Komt tot rust in Parque de Doña Casilda Iturrizar

Er zijn meerdere parken in Bilbao, maar het mooiste en grootste park is Parque de Doña Casilda Iturrizar. Hier wandel je heerlijk, luier of picknick je op het gras of op een bankje en daarom staat het in mijn lijstje van leuke dingen om te doen in Bilbao. Het park is ontworpen in een romantische Engelse stijl en heeft diverse mooie fonteinen, gave pergola’s. Naast het park ligt het museum Museo de Bellas Artes. Na het Guggenheim is dit het grootste museum van het Baskenland met werken van de 12 eeuw tot hedendaagse kunst.

4. Bekijk de stad vanaf de rivier

Het is heerlijk om te wandelen over de prachtige boulevard aan de rivier. Maar je kunt ook diverse activiteiten op de rivier ondernemen. Je kunt er kano’s huren of gaan subben. Het is bijvoorbeeld heel leuk om een kano te nemen en onder de bruggen door te varen. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op het Guggenheim museum vanaf het water! Als je langs het water loopt in de richting van het Maritiem museum dan zie je vanzelf een aantal kantoortjes liggen waar je kano’s en surfplanken kunt huren.

5. Geniet op een rooftop terras

In Bilbao ligt het Ercilla hotel en dit is een van de leukste dakterrassen in Bilbao. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor een high-cocktails. Dit is een soort high-tea met hapjes, maar dan juist met cocktails, hoe grappig is dat. De cocktails zijn hier erg lekker. Het uitzicht is erg mooi vanaf het dakterras! Regelmatig draait er in de avond een DJ relaxte lounge muziek om de fantastische setting helemaal perfect te maken. Maar ook het rooftop terras bij Azkuna Zentra en Gran Hotel Domine zijn leuk om te bezoeken!

6. Eet pinxtos

Wist je dat er nergens ter wereld is er zo’n hoge concentratie van Michelinsterren restaurants als in het noorden van Spanje? Maar ben je niet perse van de chique restaurants? Kies dan voor een van de vele lokale sfeervolle barretjes. Die heb je hier in Bilbao ontzettend veel. Op elke hoek van de straat zijn barretjes met een groot aanbod van pinxtos die allemaal prachtig op de bar uitgestald staan. Je wijst aan welke pinxtos je wilt en de barman geeft je hem! Al staande of zittende aan de bar geniet je van je pinxtos en een lekker drankje. Afrekenen doe je aan het einde van je bezoek.

7. Bezoek het strand

Met de metro kun je in 20 minuten vanuit het centrum van de stad naar het strand gaan! Ik vind dat altijd een fijne afwisseling met een stedentrip. Het dichtstbijzijnde strand bij Bilbao is het strand van Getxo. Dit strand is ik eerlijk gezegd niet super mooi, maar het is wel leuk om hier even te stoppen. In dit dorpje vind je de langste hangbrug ter wereld. Voor nog geen euro kun je heen en weer gaan in deze bijzondere brug eens goed bekijken. Je kunt voor €10,- ook een wandeling boven op de brug maken.

Wil je een iets mooier strand? Dan kan je nog 20 minuutjes verder met de metro gaan naar het strand Sopelana. Dit is echt een ontzettend fijn strand. Vanaf het metro station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het strand, maar je kunt voor ongeveer €1,00 ook de bus nemen en dan ben je er natuurlijk zo. De baai is erg mooi en er liggen een paar leuke strandtenten waar je een hapje en drankje kunt nuttigen.

8. Ga naar een wedstrijd van Athletic Bilbao

Als je houdt van voetbal of grote stadions dan is het ook heel gaaf om naar San Mamés te gaan, het stadion van Athletic Bilbao. Dit is een super modern stadion dat in 2013 werd geopend. Het stadion biedt plek aan iets meer dan 53.000 bezoekers. Je kunt kijken of er toevallig een wedstrijd is van Athletic Bilbao. Deze ploeg speelt op het hoogste niveau van Spanje, de Primera División.

Je kunt kijken of je tickets op de officiele site van Athletic Club kunt kopen. Maar dit is niet altijd mogelijk. Er zijn ook diverse Nederlandse aanbieders van wedstrijdtickets, maar dan moet je wel ruim van tevoren weten wanneer je wil. Zelf ben ik op de avond van de wedstrijd naar het stadion gelopen (dit ligt heel centraal) en heb ik iemand gevonden die hier kaartjes verkocht. Het is wel even je gevoel volgen of je iemand kunt vertrouwen, maar in mijn geval ging dit helemaal goed!