Vakantie IN Groningen

De provincie Groningen, het meest noordoostelijke puntje van Nederland, is een onontdekte parel die een diversiteit aan ervaringen biedt. Van het bruisende stadsleven in de hoofdstad Groningen tot de rustgevende uitgestrektheid van het platteland en de Waddeneilanden—er is hier voor ieder wat wils. Fietsliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen op de kilometerslange paden die dwars door de idyllische dorpen en langs de historische molens leiden. Watersporters kunnen hun hart ophalen aan de vele meren en kanalen, ideaal voor zeilen, kanoën of vissen. Houd je van cultuur? Dan zal het rijke aanbod aan musea, galerieën en monumentale panden je niet teleurstellen. Bezoek bijvoorbeeld het Groninger Museum voor hedendaagse kunst of waan je in een andere tijd in het middeleeuwse dorp Bourtange. Voor natuurliefhebbers zijn er de zilte kwelders en wadplaten, waar je kunt wadlopen, vogels spotten of gewoon genieten van de unieke flora en fauna. En laten we de gastronomie niet vergeten: proef de streekproducten als droge worst, mosterd en uiteraard de eierbal!

Lees meer over Groningen in onze blog

De beste reisorganisaties voor vakanties in Groningen

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Populaire steden & dorpen

Groningen is niet alleen een provincie maar ook de naam van de levendige hoofdstad. Deze studentenstad staat bekend om zijn jonge atmosfeer, rijke cultuurscene en de historische Martinitoren. Maar er zijn meer parels in de provincie. Neem Winschoten, het ‘Klein-Haarlem van het Noorden’, bekend om zijn vele winkels en rozenfestival. Veendam is het ‘Parkstad’ van Groningen en biedt verscheidene watersportmogelijkheden. In Delfzijl, een havenstad aan de Eems, voel je de nabijheid van de zee. Pittoreske dorpen zoals Zoutkamp en Uithuizen bieden authentieke ervaringen, vaak met goed bewaarde kerken en schilderachtige havens. Ten slotte is er Bourtange, een vestingdorp waar je de geschiedenis echt kunt beleven.

Bezienswaardigheden

Of je nu van geschiedenis, kunst of natuur houdt, Groningen stelt niet teleur. Het Groninger Museum is een must-see voor kunstliefhebbers. In Vesting Bourtange stap je rechtstreeks de 16e eeuw binnen. Voor gezinnen is er Familiepark Nienoord, compleet met een miniatuurspoorweg en avontuurlijke speeltuinen. Sealencentrum Pieterburen biedt de mogelijkheid om zeehonden van dichtbij te bekijken en meer te leren over hun habitat. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een walhalla voor vogelliefhebbers en biedt diverse wandel- en fietsroutes. Wadlopen is een unieke ervaring waarbij je de bodem van de Waddenzee verkent, met de mogelijkheid om door te reizen naar Schiermonnikoog. Cultuurfanaten kunnen hun hart ophalen in het openluchtmuseum Het Hoogeland of een bezoek brengen aan de Menkemaborg, een volledig ingericht 18e-eeuws landhuis.

Accommodaties

Groningen biedt een breed scala aan accommodatiemogelijkheden. Voor natuurliefhebbers zijn er campings zoals Camping Lauwersoog, pal aan het Lauwersmeer. Esonstad biedt comfortabele vakantiehuizen met ouderwetse charme. Voor een meer luxe ervaring zijn er hotels zoals het Hotel Prinsenhof in Groningen, gevestigd in een monumentaal pand met uitzicht op de Martinitoren. Op zoek naar een unieke ervaring? Overnacht dan in een van de authentieke Groningse boerderijen die zijn omgebouwd tot Bed & Breakfast.


Wat voor geschiedenis heeft deze regio?

Groningen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het was ooit een onafhankelijke stadstaat met eigen rechten en munteenheid. De provincie heeft veel geleden tijdens diverse conflicten, waaronder het Beleg van Groningen in 1672. Ondanks dit turbulente verleden, heeft Groningen veel van haar historische charme weten te behouden, zichtbaar in monumenten zoals de Martinitoren en de vesting Bourtange.

Wat heeft deze provincie kinderen te bieden?

Voor gezinnen met kinderen is Groningen een geweldige bestemming. Of je nu wilt picknicken in een van de vele natuurgebieden, zandkastelen wilt bouwen aan de kust van de Waddenzee, of een dagje wilt spelen en leren in Familiepark Nienoord, er is altijd iets te doen. Veel musea, zoals het Groninger Museum, hebben speciale kinderprogramma’s, en het openbaar vervoer is zeer toegankelijk voor gezinnen.