Reisverzekering

Het boeken van een reis of een vakantie is een prettig vooruitzicht. Om te voorkomen dat je plezier door onverwachte gebeurtenis verpest wordt, sluit je ook reis- en/of een annuleringsverzekering af. Je reisverzekering dekt de schade en kosten die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens je reis. Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een doorlopende en een kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is vaak voordeliger als vaak en/of lang op reis gaat. Een annuleringsverzekering zorgt er voor dat wanneer je onverwachts niet op vakantie kan gaan, bijvoorbeeld wegens ziekte of het overlijden van een familielid, je reissom geheel of gedeeltelijk terug krijgt. Ook als je tijdens je vakantie ziek wordt of plotseling terug moet naar Nederland, ontvang je een vergoeding.

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Reist u niet vaak, maar wilt u wel goed verzekerd zijn? Dan is een kortlopende reisverzekering voor u ideaal. Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke reisverzekering: u verzekert uzelf tegen de meest voorkomende risico’s die u op vakantie kunt tegenkomen, en u sluit de verzekering alleen af voor uw vakantieperiode. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan verzekering voor hulpverlening bij een ongeval in het buitenland, of een verzekering voor extra reis- of verblijfkosten. Waar een doorlopende reisverzekering u verzekert voor een langere periode, bijvoorbeeld een jaar, bent u met een tijdelijke reisverzekering alleen verzekert voor uw vakantieperiode. Bij diverse aanbieders kunt u kiezen uit verschillende pakketten, waardoor de reisverzekering helemaal aansluit op uw wensen en behoeften. Wanneer u meerdere keren per jaar op vakantie gaat, heeft u meer baat bij een doorlopende reisverzekering: deze loopt het gehele jaar door.

Dekking van een tijdelijke polis
Wat er precies gedekt wordt binnen het pakket van uw kortlopende reisverzekering, is afhankelijk van uw verzekeraar en de dekking van uw tijdelijke reisverzekering. Het is dus slim om kortlopende reisverzekeringen te vergelijken. Over het algemeen wordt diefstal of verlies van bagage standaard verzekerd. Daarnaast kunt u kiezen voor aanvullingen, bijvoorbeeld een eigen risico, medische kosten en risico bij sport. Ook geeft u voor de dekking van uw tijdelijke reisverzekering aan welk dekkingsgebied u kiest: Nederland, Europa of wereldwijd.

Wat is een doorlopende reisverzekering?

Indien je regelmatig op vakantie gaat in het buitenland, kies je het best voor een doorlopende reisverzekering. Je kan bij de verschillende aanbieders vaak kiezen tussen verschillende dekkingen. Zo bestaat er de standaard dekking, waarbij je verzekerd bent bij de meest voorkomende reisrisico’s zoals bijvoorbeeld het verlies van bagage, ongeval of ziekte, maar je kan ook kiezen voor een passende dekking. Bij deze tweede kies je bijvoorbeeld voor een Europa-dekking of een Wereld-dekking van de doorlopende reisverzekering. Let wel goed op en vergelijk de verschillende aanbieders van de reisverzekeringen goed. Er zitten vaak grote verschillen in dekking en prijs. Deze verzekering is voor mensen die vaker per jaar op vakantie gaan en hierbij goed verzekerd willen zijn tegen de meest voorkomende risico’s die de reis met zich meebrengt. In tegenstelling tot de kortlopende reisverzekering ben je ten alle tijden verzekerd, ook bij een dagje uit. Dit kent vele voordelen ten opzichte van een korte eenmalige verzekering. Je hoeft er het hele jaar niet meer naar om te kijken. Als je kiest voor een doorlopende reisverzekering kan je dus rustig een aantal keren per jaar naar het buitenland. Je zult dan verzekerd zijn tegen de grootste reisrisico’s.

Dekking van een doorlopende polis
Over het algemeen zijn bij alle aanbieders van deze reisverzekering de bagage, hulp bij ongeval of verlies van belangrijke documenten gedekt. Sommige aanbieders geven je een standaard extra dekking zoals bijvoorbeeld wintersport vakanties of onderwatersport in het buitenland. Echter, dit is niet altijd het geval. De doorlopende reisverzekering kan je afsluiten voor Europa- of Werelddekking. De meeste aanbieders dekken echter geen schade bij binnenlandse daguitstappen. Indien je de standaard verzekering te weinig vindt en liever ook een annuleringsverzekering of de medische kosten verzekerd wilt hebben, dan kan je jezelf hiervoor extra verzekeren. Kijk dus ook rustig naar de aanvullende reisverzekeringen.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Het kiezen tussen een doorlopende en een kortlopende reisverzekering hangt af van je reisgedrag en persoonlijke voorkeuren. Een kortlopende reisverzekering is ideaal voor incidentele reizigers; het loopt vanzelf af en je betaalt alleen voor de dagen dat je daadwerkelijk op vakantie bent. Nadeel? Als je meer dan 21 dagen of vaker per jaar op pad gaat, wordt het duur.

Een doorlopende reisverzekering is handig als je vaker reist. Je bent altijd gedekt, ook voor spontane uitjes, en je betaalt een eenmalige afsluitpremie. Je kunt tussentijds aanpassingen doen en over het algemeen biedt het meer dekkingsopties, zoals voor weekeindjes weg. Maar let op: na een jaar moet je maandelijks opzeggen, anders loopt de verzekering gewoon door.

De premies verschillen ook. Bij een kortlopende verzekering betaal je per dag en is de premie afhankelijk van de dekking die je kiest. Bij een doorlopende betaal je een vast maand- of jaarbedrag, ook afhankelijk van aanvullende modules. Kortom, doorlopend is vaak goedkoper als je vaker of langer dan 21 dagen per jaar reist. Voor meer informatie zie ook: Doorlopende vs kortlopende reisverzekering op reisverzekeringen.nl.

  • Kortlopend: Goed voor incidentele trips, maar duur bij veelvuldig reizen.
  • Doorlopend: Altijd gedekt, aanpasbaar en vaak goedkoper bij frequent reizen.
  • Premie: Kortlopend is per dag, doorlopend is een vast bedrag; beide afhankelijk van extra dekkingen.

Reisverzekeringen vergelijken

Ga je maar een keer per jaar op vakantie, dan kies je misschien beter voor de kortlopende reisverzekering. Maar ga je vaker naar het buitenland, ook voor daguitstappen of weekenden, dan is een doorlopende reisverzekering meer geschikt en vaak goedkoper. Vergeet daarom zeker niet de verschillende aanbieders van doorlopende reisverzekeringen te vergelijken. Dek jezelf in tegen de nodige risico’s en geniet van een zorgeloze vakantie. Het is heel belangrijk dat je voordat je op vakantie gaat, je dekking goed controleert. Indien je nog geen doorlopende reisverzekering hebt raden we je aan goed te vergelijken tussen de verschillende aanbieders. De dekking en de prijs van de polis kan nogal verschillen.


Welke sporten zijn verzekerd?

Veruit de meeste vakantiesporten zijn meeverzekerd en vallen binnen de dekking van uw kortlopende reisverzekering. Bij wintersport en sport onder water, zoals duiken, loopt u echter meer risico: hiervoor dient u bij de meeste verzekeraars een aanvullende dekking af te sluiten. Als u op wintersportvakantie gaat in Nederland, bent u hiervoor binnen uw kortlopende reisverzekering standaard verzekerd. Gaat u wintersport beoefenen in het buitenland? Dan dient u hiervoor een aparte, aanvullende reisverzekering voor af te sluiten.

Ik heb al voor ziektekosten verzekerd. Is bij mijn reisverzekering een ongevallenverzekering dan nodig?

Wanneer u in het buitenland een ongeluk krijgt, kunnen de kosten hoog oplopen. Deze kosten worden door uw ziektekostenverzekering slechts vergoed tot een bepaald maximum. Met een aanvullende ongevallenverzekering bij uw kortlopende reisverzekering bent u tegen deze kosten beter verzekerd: ideaal als u op wintersportvakantie gaat!

Zijn medische kosten meeverzekerd?

Heeft u alleen een basiszorgverzekering? Dan is het verstandig om een medische aanvulling op uw tijdelijke reisverzekering te kiezen. De medische kosten die u in het buitenland misschien onverhoopt maakt, worden met een basisverzekering, maar ook met sommige aanvullende zorgverzekeringen, slechts gedekt tot een bepaald maximum. Medische zorg in het buitenland wordt dan voor een veel groter gedeelte meeverzekerd.

Zijn kinderen standaard meeverzekerd?

Bij veruit de meeste aanbieders zijn kinderen tot 5 jaar meeverzekerd met hun ouder(s). U kunt uw tijdelijke reisverzekering helemaal aanpassen aan uw gezinssituatie: zo kunt u een kortlopende reisverzekering afsluiten voor 1 of 2 personen, maar ook voor een heel gezin.

Wat is standaard meeverzekerd?

Uw bagage is bij elke kortlopende reisverzekering standaard verzekerd tot een bepaald bedrag. Daarnaast bent u voor persoonlijke, medische hulp verzekerd: bij een ongeval, bij ziekte of bij overlijden neemt u contact op met uw verzekeraar, die aan u de nodige hulp verleent.