Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering maakt in veel gevallen bijna standaard onderdeel uit van een reis, maar veel mensen lijken niet goed door te hebben wanneer er uitgekeerd zal worden. Daarnaast is er een groep gebruikers van mening dat de verzekering er alles aan doet om niet uit te hoeven keren. Dit is uiteraard een misverstand, aangezien er duidelijke voorwaarden gelden binnen de verzekering. Mits de annulering binnen die voorwaarden valt kan een reis worden geannuleerd en zal de verzekering de kosten voor de rekening nemen, waardoor er geen financiële strop ontstaat.

Waar heb ik een annuleringsverzekering voor nodig?

Deze polis is heel handig indien annuleren, afbreken of uitstellen van een reis aan de orde is. De annuleringsverzekering zal onder andere uitkeren op het moment dat een vakantie vroegtijdig geannuleerd dient te worden, bijvoorbeeld op het moment dat er iemand uit de naaste omgeving komt te overlijden. Daarnaast kan het zo zijn dat men de vakantie op een geldige reden af dient te breken, of deze uit dient te stellen. In al deze gevallen is het mogelijk om de annuleringsverzekering aan te spreken, die het aantal verloren dagen of zelfs de gehele vakantie zal vergoeden. Er dient uiteraard wel sprake te zijn van een oorzaak die past binnen de voorwaarden zoals die gelden.

Dekking bij vertragingen tijdens de reis

Daarnaast kan het zijn dat u vertraging heeft bij het reizen naar uw vakantiebestemming, of dat u genoodzaakt bent eerder terug te keren dan gepland was. Er wordt daarbij doorgaans een marge van 8 uur gehanteerd, aangezien het altijd voor kan komen dat u niet volledig op tijd kunt reizen. Zodra u meer dan 8 uur vertraging heeft, of u 8 uur eerder thuis bent, dan u vooraf had gepland, kunt u de annuleringsverzekering aanspreken. Het is dan mogelijk om een deel van de kosten van uw vakantie terug te krijgen van de verzekeraar, waarbij u de verzekering heeft afgesloten.

Wanneer keert een annuleringsverzekering uit?

Veel Nederlanders met een reisverzekering denken dat veel nare gevolgen van misgelopen vakanties, overlijden van naasten of andere problemen gedekt worden door hun reisverzekering. Echter is dat lang niet altijd het geval, alsmede dat er kleine lettertjes in de polis meespelen. Het is belangrijk inzicht te krijgen in welke gevallen je reisverzekering de onkosten wel dekt, en bij welke gevallen je annuleringsverzekering niet voldoende is. Zo zijn er bijvoorbeeld een stuk minder sterfgevallen binnen je naastenkring verzekerd dan je in eerste instantie zou denken.

  • Breuken: Als je op wintersport gaat en je breekt een heup, worden de kosten meestal wel vergoed. Zeker als je binnen een paar dagen al aan de heup geopereerd moet worden. In de meeste gevallen dekt de annuleringsverzekering de onkosten die je moet maken bij het eerder afbreken van je vakantie. Vaak krijg je dan in ieder geval de ticketkosten terug.
  • Ernstige ziektes: Bij de meeste reisverzekeraars valt in de polisvoorwaarden te lezen dat wanneer een familielid ernstig ziek wordt, je mag besluiten de vakantie af te blazen. Dat is in de praktijk iets minder goed geregeld dan je in eerste instantie denkt. Wanneer een familielid tijdens je afwezigheid te horen krijgt dat ze een ernstige ziekte heeft, mag je besluiten je vakantie af te blazen. De annuleringsverzekering zal dan uitkeren. Maar blijkt je familielid al ernstig ziek te zijn alvorens je op reis gaat, dan wordt er niets uitgekeerd door je annuleringsverzekering. Ook niet als tussentijds de situatie verslechterd is.
  • Overlijden: Komt het zelfs zover dat een naaste van je overlijdt, dan is het de vraag of je annuleringsverzekering de kosten dekt als je besluit terug naar huis te keren. In de polis moet je namelijk vastleggen voor welke naasten je graag terug wilt kunnen keren naar huis. Een moeder die plotseling overlijdt wordt door vrijwel alle annuleringsverzekeringen gedekt. Maar als een zakenpartner of kennis plotseling overlijdt, worden de kosten van annulering niet vergoed door de annuleringsverzekering. Mocht je dit wel graag willen, dan kun je vaak tegen een hogere premie extra personen inkopen op je polis.

Annuleringsverzekeringen vergelijken

Door annuleringsverzekeringen te vergelijken kun je naast de premies ook de polissen vergelijken. Op deze manier word je snel inzicht geboden in welke annuleringsverzekeringen welke kosten dekken afhankelijk van de gevallen. Het is lang niet altijd zeker dat je ook vergoed krijgt waarvoor je dacht dat je gedekt was. Door het tegenvallende zomerweer en het slechte vooruitzicht voor de komende weken besluiten steeds meer mensen snel een vakantie naar de zon te boeken. Omdat bij lastminute vliegreizen er vaak niet veel tijd is om de vakantie voor te bereiden zijn er veel mensen die vergeten een reisverzekering af te sluiten.