De 5 mooiste witte dorpjes van Andalusië

Ben je op vakantie in Andalusië? Dan mag je de zogenaamde “Pueblos Blancos” zeker niet missen! Pueblos Blancos betekent letterlijk “de witte dorpjes”. Deze kleine, rustige dorpjes onderscheiden zich door hun eenvoudige witgekalkte huizen. Het merendeel van de dorpen liggen rond de Sierra de Grazalema, de Sierra Nevada en Las Alpujarras. Sommige dorpen liggen dicht bij elkaar en kunnen hierdoor gemakkelijk worden gecombineerd tijdens een rondreis. In deze blog vertellen we je alles over de 5 leukste dorpjes die je zeker moet bezoeken als je in de buurt bent. Wil je met kids naar deze regio? Bekijk dan ook onze blog met de leukste hotels voor gezinnen in Andalusië.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

1. Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera wordt gezien als de toegangspoort van de Pueblos Blancos en is uitgeroepen tot een nationaal historische plaats. De charmante witgekalkte huizen liggen in een halve cirkel op een klif boven de Rio Guadaleta. Het oude centrum is een labyrint van smalle straatjes en heeft een groot centraal plein, vanwaar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. In het dorp kun je een bezoek brengen aan twee kerken: de basiliek van Santa Maria de la Ascension en de kerk van San Pedro.

2. Grazalema

Grazalema is een bergdorp in de provincie Cádiz, gelegen in een vallei en omgeven door het prachtige landschap van de Sierra de Grazalema. Met de witgekalkte huizen, smalle straatjes en rustige pleinen, is Grazalema één van de beste voorbeelden van een Pueblos Blancos. Het doolhof van verkeersvrije straten leidt tot verborgen plekjes en prachtige uitzichten op de bergen. Grazalema heeft een mooie 18e eeuwse kerk, de Iglesia de Nuestra Señora de la Aurora en een 17e eeuwse parochiekerk, de Iglesia de la Encaminación. Daarnaast staat het dorp bekend om zijn traditionele ambachten.

3. Vejer de la Frontera

Hoog boven de Rio Barbates, is Vejer de la Frontera één van de mooiste dorpen van de Pueblos Blancos. Het dorp is aangewezen als een nationaal historische plaats. Deze oude vestingstad was zes eeuwen langs onderdeel van het Arabische rijk. De Moorse charme wordt gevonden in de witgekalkte huizen en smalle, kronkelende straatjes. Vejer de la Frontera ligt slechts een paar kilometer van de zee en op vele plekken in het dorp kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de kustlijn. Enkele bezienswaardigheden zijn het 11e eeuwse Moorse kasteel, de Boog van Segur en de oude Joodse wijk. Daarnaast zijn er twee historische kerken: de Iglesia del Divino Salvador en de Sanuario de la Nuestra Señora de la Oliva.

4. Zahara de la Sierra

Het prachtige dorpje Zahara de la Sierra ligt op een steile helling in de provincie Cádiz. Het dorp heeft een turbulente geschiedenis als gevolg van de conflicten tussen islamitische en christelijke heersers. Het dorp is beroemd om zijn feesten van Corpus Christi, rond Pasen. Dit religieuze festival is een levendige gebeurtenis. De lente en zomer brengen bloeiende velden met wilde bloemen, waardoor dit een populaire tijd is om dit dorp te bezoeken.

5. Salobreña

Salobreña is een mooie badplaats aan de Costa Tropical. Het dorp is een cluster van witte gebouwen op een heuvel, die wordt gedomineerd door een oud Moors kasteel. Bij een bezoek kun je genieten van de charmante sfeer in combinatie met mooi weer een de nabijgelegen stranden. De kustlijn rond Salobreña biedt lange stranden en heerlijk water. Omgeven door een prachtige natuur, is Salobreña de ideale plek voor liefhebbers van outdoor activiteiten en watersporten.