Tips voor een stedentrip naar Istanbul

Istanbul is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije. In deze blog vertellen we je alles wat je moeten weten over stedentrips naar deze reisbestemming. Je leest alles over de mooiste bezienswaardigheden en tips voor excursies, vervoer en eten & drinken. Je kunt deze vakantiebestemming ook heel goed combineren met een strandvakantie aan bijvoorbeeld de Turkse Rivièra of een andere andere mooie strandbestemmingen aan de Turkse kust.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

🇹🇷 Vroeger was Istanbul de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor was de stad onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Oorsponkelijk stichtte de Griekse kolonisten in 667 v.Chr de stad en werd het door hen Byzantium genoemd.  Vandaag de dag heeft Istanbul 13 miljoen inwoners, en is het de grootste stad van Turkije. De stad bestaat uit 27 districten die samen de hoofdstad van de gelijknamige provincie Istanbul vormen. Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. De stad ligt in het westen van Turkije en wordt gescheiden door de Bosporus, die tevens de twee continenten scheidt.  In het noorden ligt de zwarte zee, in het zuiden de zee van Marmara. De twee bruggen over de Bosporus in Istanbul verbinden Europa en Azie. De Gouden Hoorn en de Bosporus splitsen de stad in drie delen. Twee delen liggen op het Europese continent, en één deel ligt op het Aziatische continent. Het westerse deel op het Europese continent herbergt de oude stad (Constantinopel). Dit oude deel is onderverdeeld in twee districten: Fatih en Eminönü. Het gedeelte oostelijk van de Gouden Hoorn was waar de Venetiaanse handelaren in de Osmaanse tijd woonden. De wijk heet Galata en is tegenwoordig ingedeeld in het Beyoğlu district.

Top 20 bezienswaardigheden Istanbul

Istanbul is een schitterende stad met vele bezienswaardigheden. Enkele van de bezienswaardigheden in Istanbul zijn de Hagia Sophia, de Sultanahmet Moskee, de Grote Bazaar en het Topkapi Paleis. Maar daarnaast zijn er nog vele andere plekken in de stad die je niet mag missen wanneer je Istanbul bezoekt.

1. Hagia Sophia

De Hagia Sophia ook wel de Aya Sophia is een vroegere kathedraal en moskee die nu als museum dienst doet. De Hagia Sofia bevindt zich in het oude deel van het centrum. In de buurt van het museum liggen de Sultan Ahmet moskee, de Hippodroom en het Sarnici waterreservoir. De geschiedenis en architectonisch kenmerken maken dit een absolute must see wanneer je in Istanbul bent.

2. Grote Bazaar

De Grote Bazaar in Istanbul is één van de grootste overdekte markten ter wereld. De bazaar bestaat uit meer dan 58 straten, 1200 winkels en wordt door ongeveer 250.000 tot 400.000 mensen per dag bezocht. De bazaar staat voornamelijk bekend om zijn sieraden winkels, aardewerk, specerijen en tapijten. Wil je Istanbul in je opnemen en je even in de 16e eeuw wanen? Neem dan een dag de tijd om de Grote Bazaar te ontdekken.

3. Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne, ook wel bekend als Yerebatan Saray, Yerebatan Samici of Yerebatan Cisterne is een eeuwenoude ondergrondse wateropslag. De Basilica Cisterne werd ongeveer gebouwd in 538 door de Byzantijnse keizer Justinianus. Het diende als wateropslag voor zijn paleis in Istanbul.

4. Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis was vroeger de residentie van de Ottomaanse sultan en is het bekendste serail, wat Oosters paleis betekent. De naam Topkapi paleis betekent letterlijk “kanonnenpoortpaleis” en komt van een nabijgelegen poort. Het paleis is gebouwd in opdracht van Sultan Mehmet II die in 1459 opdracht gaf tot de bouw van het paleis.

5. Sultan Ahmet Moskee

De Sultan Ahmet moskee, in het Turk Sultanahmet Camii, staat ook wel bekend als de Blauwe Moskee. De moskee ontleent zijn bijnaam aan de vele blauwe tegels die aan de binnenkant van de moskee te zien zijn. Deze unieke tegels komen uit het stadje Iznik. Van buiten is de moskee overwegend grijs.

6. Archeologisch Museum

Als je maar één museum wilt bezoeken in Istanbul, dan moet het het Archeologisch Museum zijn. Het Archeologisch Museum van Istanbul was in 1891 het eerste museum van Turkije en heeft één van de grootste collecties ter wereld. Tussen de meer dan een miljoen objecten vind je onder andere sacrofagen, keramiek en heel veel waardevolle kunstwerken uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Het absolute topstuk van het museum is de sacrofaag van de bekende Alexander de Grote.

7. Kasteel van Roemelië

Het kasteel van Roemelië ligt aan de rand van het Sanyer district op een heuvel aan de Europese kant van de Bosporus. Het wordt ook wel het fort van Europa genoemd en werd ontworpen door ingenieur Müslihiddin in opdracht van Sultan Mehmet II. De drie grote torens van het kasteel zijn elk zo’n 22 meter hoog. Binnen in het fort vind je een klein amfitheater waar vandaag de dag concerten en festivals gehouden worden. Ook is het kasteel zelf te bezichtigen.

8. Chorakerk

Naast de Hagia Sofia is de Chorakerk ook een belangrijk Byzantijns monument. In het Turk wordt de kerk de Kariye Killsesi, Kariye Müzesi of Kariye Cami genoemd. De kerk dateert uit de 11e eeuw en werd in 1511 omgebouwd tot moskee. In 1948 is de kerk weer in zijn oorsponkelijke staat teruggebracht en zijn alle 14e eeuwse fresco’s en mozaiken weer te zien. De mozaiken die in het portaal te bezichtigen zijn beelden het leven van Jezus Christus af. Een niet te missen bezienswaardigheid en één van de mooist overgebleven Byzantijnse bouwwerken van de wereld.

9. Galatabrug

De Galataburg verbindt het stadscentrum van Istanbul met de wijk Sultanahmet waar je veel bezienswaardigheden vindt. Zeker weten dat je ergens gedurende je stedentrip aan Istanbul deze brug overloopt. De brug heeft twee verdiepingen en is de langste basculebrug ter wereld. Op de bovenste verdieping rijden de auto’s en trams, terwijl op de onderste verdieping veel visrestaurants en ook vissers te vinden zijn. Verder vertrekken ook veel rondvaartboten vanaf de Galatabrug.

1o. Galatatoren

Midden in de wijk Galata of ook wel Beyoglu, aan de noordkant van de Gouden Hoorn staat de Galatatoren. De toren is 61 meter hoog en heeft een diameter van bijna 9 meter. Doordat de toren op een heuvel staat reikt deze tot 140 meter boven zeeniveau en heb je een schitterend uitzicht over zowel het Europese als het Aziatische deel van de stad. Helemaal bovenin de toren bevindt zich een restaurant waar je onder het genot van een het uitzicht, weliswaar wat prijzig, kunt eten. De bovenste verdieping is met een lift bereikbaar, en ook voor mensen die het restaurant niet bezoeken maar alleen van het uitzicht willen genieten is de bovenste verdieping toegankelijk.

11. Kiz Kulesi

Op een piepklein eilandje in de Bosporus staat de Kiz Kulesi of wel de Leandertoren, de Meisjestoren of de Maagdentoren. Het is een vuurtoren die vanaf de oevers van de Bosporus goed te zien is. De toren is wel 2500 jaar oud en het heeft in de rijke historie van Istanbul altijd bestaan.

12. Miniaturk

Miniaturk is het Turkse equivalent van Madurodam. Het park is het grootste miniatuurpark ter wereld met een oppervalke van 60.000 m2 waarvan 15.000 m2 gevuld is met miniaturen. Het park is geopend in 2003 en uitgegroeid tot een populaire attractie voor toeristen en Turken. Naast de miniaturen vind je er ook zwembaden, speeltuinen en andere kinderattracties.

13. Museum voor Islamitische kunst

In de wijk Eminonu vind je het Museum voor Turkse en Islamitische kunst. Een bezoekje aan dit museum mag tijdens je stedentrip naar Istanbul niet ontbreken. Het museum ligt vlakbij het Hippodrome en het daaronder gelegen Basilica Cisterne. Perfect dus om deze drie bezienswaardigheden te combineren.

14. SantralIstanbul

SantralIstanbul, wat elektriciteitscentrale betekent, is een cultureel centrum. Het complex is groot en huisvest een museum voor moderne kunst, een energie-museum, een theater, diverse concertzalen en een bibliotheek. Het SantralIstanbul bevindt zich op de campus van de Bilgi Universiteit, in de punt van de Gouden Hoorn.

15. Süleymaniye Moskee

Naast de Hagia Sofia, en ook de Sultan Ahmet Moskee heeft Istanbul nog een enorme moskee: de Süleymaniye moskee. De Süleymaniye moskee is ontworpen door de architect Sinan die in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I werkte. De bouw van de moskee duurde van 1550 tot 1557. De moskee ligt op een heuvel en torent hoog boven de stad uit. Daarmee is deze bezienswaardigheid niet alleen figuurlijk niet te missen, maar kun je hem ook letterlijk niet missen.

16. Yeni Cami Moskee

Naast de bekende grote moskeeën zoals de Hagia Sofia en de Sultan Ahmet Moskee is ook de onbekendere Yeni Cami moskee een bezoekje waard. De moskee ligt in de buurt van de Grote Bazaar en staat ook wel bekend als de duivenmoskee, door de vele duiven die op de trappen naar de moskee zitten. Naast dat het een schitterende, en wat minder toeristische, is vind je hier ook de graven en mausoleums van Hatice Turhan, Mehmet IV, Osman III, Mustafa II, Ahmed III en Mahmut I. Zeker een bezoekje waar dus!

17. Yildiz Park

Als je even lekker wilt bijkomen doe je er goed aan om een bezoekje te brengen aan het Yildiz Park. Het historische stadspark is het het grootste park van Istanbul en ligt centraal in de stad. Het Yildiz park maakt onderdeel uit van de keizerlijke tuin van het Yildiz Paleis. Tijdens het bewind van Sultan Abdülhamit II was dit park alleen toegankelijk voor bewoners van het paleis. Gelukkig kan vandaag de dag iedereen geniet van de schitterende omgeving en het uitzicht.

18. Muren van Constantinopel

Istanbul ligt op de plak van het vroegere Constantinopel. Deze oude stad werd omsloten door een stadsmuur waarvan vandaag de dag nog steeds de ruines te zien zijn. De zeemuren en landmuur van Theodosius stonden in hun tijd bekend om hun onneembaarheid. De muur is 6.5 kilometer lang, tot 12 meter hoog en 5 meter dik. Op de toren staan 96 uitkijk toren van max. 20 meter hoog. Eigenlijk een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je stedentrip naar Istanbul dus!

19. Dolmabahce Paleis

Het Dolmabahce Paleis is één van de meest glamoureuze paleizen ter wereld. De schitterende locatie aan de Bosporus en het rijkelijk ingerichte interieur maakt dit paleis tot een waar luxueuze paradijsje. Wanneer je Istanbul bezoekt kun je dit paleis dan ook echt niet overslaan. Een must-see bezienswaardigheid in een stad die toch al zoveel te bieden heeft.

20. De Gouden Hoorn

De Gouden Hoorn, bij het horen van de naam alleen al waan je je in een paradijselijk sferen. Het is eigenlijk niet echt een bezienswaardigheid, aangezien het om een inham van de Bosporus gaat. Je kunt hem eigenlijk niet missen wanneer je in Istanbul bent, zelfs niet wanneer je het zou proberen. De Gouden Hoorn scheid Beyoglu van Sultanahmet, en wordt ‘overbrugd’ door de Galatabrug.

Tip: wil je met de kids naar Istanbul? Bekijk hier dan ook het overzicht met de meest kindvriendelijke resorts van Istanbul.


Winkelen in het centrum

Naast alle culturele bezienswaardigheden leent Istanbul zich ook perfect voor een dagje shoppen. Sinds enkele jaren is er in februari/maart een jaarlijks festival genaamd Istanbul Shopping Fest. De naam van dit festival zegt eigenlijk al genoeg. Naast de Grote Bazaar zijn er tal van andere winkelstraten en buurtjes om te shoppen. Bovendien liggen de verschillende soorten winkels dichtbij elkaar. In de wijk Beyoglu is de grootste winkelstraat van de stad, maar ook nieuwere winkelcentra als Akmerkez, Galleria en Olivium Outlet Center zijn de moeite waard.

Uitgaan in Istanbul

Istanbul slaapt niet ’s nachts. De activiteit overdag gaat ’s nachts gewoon door in de vele trendy clubs en bars, waar u vroeger op de avond vaak ook kunt dineren. Maar u vindt in Istanbul niet alleen moderne trendy uitgaansgelegenheden, ook het oude Istanbul is in het nachtleven terug te vinden. Er worden op vele plaatsen in de stad Turkse avonden met authentieke muziek en dans georganiseerd.

Eten & Drinken in de stad

Eten en drinken is geen probleem in Istanbul. U kunt overal het heerlijkste eten kopen, bij één van de stalletjes op straat, een Kebab of in één van de talrijke restaurantjes. Meer dan genoeg keuze! U kunt heerlijk Turks eten in een Lokante, of in andere restaurants waar u ook de Europese keukens terug vindt . Bent u een zoetekauw? Ook dan zit u goed in Istanbul! Bezoek maar eens één van de vele pastahanes.

Reis naar Istanbul

U vliegt al in minder dan 4 uur naar Istanbul. Een prima reistijd voor een heerlijke citytrip naar Istanbul. U vliegt vanuit Nederland vanuit diverse steden direct naar Istanbul. Vanaf Schiphol verzorgen luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia, Pegasus Airlines en Turkish Airlines directe vluchten naar de stad. Maar ook vanaf Eindhoven en vanaf Rotterdam vliegt u rechtstreeks naar de wereldstad. Genoeg opties voor een citytrip naar Istanbul dus!