Vakantie OP Vlieland

Door de jaarlijkse toestroom van toeristen beschikt het eiland over een grote hoeveelheid faciliteiten voor bezoekers. Het biedt vakantiegangers diverse overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, campings en andere gelegenheden. Het aantal hotels op het eiland wordt geschat op vijftien tot twintig. Bijna allemaal zijn ze gelegen in het zuiden van het eiland ten hoogte van Oost-Vlieland. De meeste hotels zijn daarbij gelegen aan de kust, waarmee een prachtig uitzicht zo goed als gegarandeerd wordt. In het binnenland bevindt zich bijna geen hotel. Vakantiehuizen en te huren appartementen zijn er in overvloed aanwezig. Het eiland beschikt over enkele honderden. Ook deze bevinden zich in de buurt van de kustlijn, zodat het bereiken van het strand geen onmogelijke opgave wordt. Vanaf hier heeft men tevens een prachtig uitzicht op het naburige Terschelling en in de verte het vasteland van Friesland. Wat betreft de campings heeft Vlieland er twee. Deze kampeerterreinen bevinden zich in het noorden van het eiland, aan de kust gelegen ten hoogte van het enige dorp van het eiland Oost-Vlieland. Vanaf hier is het enkele minuten lopen tot men het strand tegenkomt.

Lees meer over Vlieland in onze blog

De beste reisorganisaties voor reis naar Vlieland

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Vervoer op het eiland

Verschillende particuliere rederijen verzorgen veerdiensten tussen de eilanden. Zo vaart er regelmatig een boot tussen West-Terschelling, Harlingen in Friesland en Oost-Vlieland en vice versa. In de zomermaanden verzorgt een andere rederij de route tussen De Cocksdorp op Texel en het zuiden van Vlieland. Vlieland heeft verder één buslijn op het eiland actief. Lijn 110 wordt beheerd door het lokale vervoersbedrijf TCR Vlieland en rijdt toeristen en lokale bewoners voornamelijk van Oost-Vlieland naar de andere dorpjes en kernen op het eiland. Gemotoriseerd vervoer in eigen beheer is op Vlieland niet toegestaan: zo is het eiland vrijwel auto- en busvrij. Het eiland is derhalve enkel toegankelijk als voetganger of fietser. Men zal dus voornamelijk gebruik moeten maken van het openbaar vervoer wil men zich van kern naar kern kunnen verplaatsen.

Bezienswaardigheden

Vlieland is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Het eiland bezit verschillende landschappen en beschikt daardoor ook over prachtige natuur. Polders, duinen, waden, bos en andere soorten natuurverschijnselen vindt men op Vlieland.

  • Een andere bijzondere plaats op het eiland vormt het enige dorpje van Vlieland: Oost-Vlieland. Dit pittoreske plaatsje bestaat uit diverse traditionele winkeltjes, restaurants, terrasjes. De meeste winkels en zaken zijn daarnaast gevestigd in oer-oude panden die vaak op de monumentenlijst staan.
  • Een bezienswaardigheid die al te zien is wanneer men het eiland nadert met de veerboot, is de bekende vuurtoren, die ook wel de Vuurduin genoemd wordt. De toren is slechts zeventien meter hoog, maar is van een grote afstand al goed zichtbaar vanwege de verhoging in de ondergrond. Zodoende steekt de toren al snel 36 meter boven het zeeniveau uit.
  • De haven van Vlieland in het oosten van het eiland is een waar plaatje met de Vuurduin op de achtergrond. In de haven vindt vooral de visserij dan de plaatselijke bevolking plaats. Er is tevens een Vlielandse jachthaven aanwezig in de haven.
  • Historische gebouwen vindt men op Vlieland niet heel snel, echter zijn er wel enkele oude gebouwen te zien. Deze vindt men dan vooral in het centrum van het dorp – daar waar de oudste gedeelten van een stad zich vaak in het centrum bevinden. In de Dorpsstraat vindt men bijvoorbeeld het oude postkantoor dat een bijzonder aanzicht creeërt.

Evenementen en activiteiten

Door het geringe aantal inwoners van het eiland ligt de traditie wat betreft activiteiten en evenementen niet erg hoog. Echter wordt wel ieder jaar de nieuwjaarsduik gehouden bij een strandhotel in het noorden van het eiland, nabij Oost-Vlieland. De Vlielandse nieuwjaarsduik wordt sinds 1999 georganiseerd.

  • Het Rondje Vlieland is een jaarlijks terugkerende activiteit waarbij er vijfentwintig kilometer over het eiland wordt gewandeld. Deelnemers komen hierbij verschillende omgevingen, sferen en landschappen tegen. Zo wordt er onder meer gewandeld door de duinen, door het dorp en over het strand.
  • Een folklorisch feest dat echt aan Vlieland is toe te schrijven is het Pierepauwen. Bij dit feest lopen kinderen tot en met twaalf jaar langs de deuren met zelfgemaakte lampionnen. De kinderen zingen hierbij een liedje waarna de meeste bewoners hen snoep geven. Het is daardoor het beste te vergelijken met de feestdag Sint-Maarten.
  • Ook wordt de aankomst van Sinterklaas uitgebreid op het eiland gevierd door de kinderen. Hij komt ieder jaar op 5 december aan op Vlieland en wordt daarna uitvoerig door de jonge eilandbewoners verwelkomd. Over het algemeen komt de pakjesboot altijd aan op de Veerdam, maar dat is niet altijd het geval.