Wat te doen in Fez? 10x de leukste tips!

Fez is de oudste en tevens één van de meest populaire steden van de vier Marokkaanse koningssteden. In Fez kun je een heleboel leuke dingen doen! De stad ligt in het noorden van Marokko en is een erg grote stad met ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Fez bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte en dit zijn twee totaal verschillende werelden die toch echt samen één geweldige stad vormen. Heb jij plannen om binnenkort naar Fez toe te gaan? In deze blog vind je de 10 leukste dingen om te zien en te doen in deze geweldige Koningsstad!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Meer informatie over Fez

Het oude deel van de stad bestaat uit de medina, met een wirwar van vele kleine straatjes, waar niet eens auto’s rijden en je alleen te voet of per ezel je kunt verplaatsen. Het nieuwe deel is gebouwd door de Fransen en bestaat uit brede en rechte lanen vol met moderne winkels en restaurants. Fez is enorm in ontwikkeling en recent is het vliegveld uitgebreid en men hoopt dat Fez in de nabije toekomst net ze druk bezocht gaat worden door toeristen als de koningsstad Marrakech.

1. Wandel door de Medina (Fes El-Bali)

Met stip op één wat betreft dingen die je kunt doen in Fez staat de Medina! De oude ommuurde stad van Fez is een functionerende Middeleeuwse stad en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De medina is gesticht in het jaar 800 en hier zet je dan ook zeker een flinke stap terug in de tijd. Er kan geen auto rijden en de enige manier om je te verplaatsen is te voet of met een ezel. Wist je dat deze medina officieel de grootste autovrije zone ter wereld is?

Deze oude stad bestaat uit een doolhof van ongeveer 9400 straatjes en het is onmogelijk om niet te verdwalen. De medina overweldigt je en dat vind ik de charme van deze oude medina! De straatjes zijn smal en overdekt. Overal zie je winkeltjes met de verkoop van diverse aardewerkproducten, kleding, schoenen, kruiden, leer, arganolie etc.

Insider-tip: Ik raad je aan om een paar uur onder begeleiding van een gids door de medina te wandelen om zo de meeste mooie plekken te zien en de verhalen te horen. Een gids regel je via je hotel of vooraf online en de kosten zijn gemiddeld rond de 25 euro voor een wandeling van een paar uur.

2. Bezoek de leerlooierij

De beroemde Chouara tannerie is de grootste en oudste leerlooierij in de wereld en deze hoort thuis in de lijst van dingen om te doen in Fez! Op ambachtelijke wijze worden de dierenhuiden gedroogd, schoongemaakt, bewerkt en geverfd. Dit hele proces kun je volgen. Hou er wel rekening mee dat het enorm stinkt, maar gelukkig zijn er wel “gidsen” aanwezig die je een takje munt geven tegen de stank.

Vanaf een aantal dakterrassen (met winkeltjes waar ze allerlei producten van leer verkopen) heb je een geweldig uitzicht op de gekleurde verfbaden. Je ziet ook overal de huiden aan de muren hangen om ze zo te drogen in de zon.

Ik heb zeker respect gekregen voor de mensen die serieus hard en vies werk doen. Ze worden naar het schijnt wel goed betaald. Indrukwekkend om te beseffen hoeveel werk het is om een leren tas te maken. De Chouara tannerie is gratis te bezoeken. Hou er rekening mee dat de verkopers erg veel moeite doen om je iets te laten kopen uit een van de vele winkeltjes. De Chouara Tannerie bevindt zich in het noordoosten van de medina.

3. Bekijk de zonsondergang vanaf de Marinid Tombs

Net buiten de medina in het noorden van de stad zijn de Marinid Tombs en dit zijn monumentale ruïnes waar eigenlijk niet echt veel over bekend is. Maar dit is dé plek waar je een mooi overzicht over de medina hebt en vanaf waar je een geweldige zonsondergang kunt zien! Die mag je niet missen! De medina oogt van boven net zo mooi als wanneer je er doorheen loopt en zo zie je nog eens hoe groot de medina is.

4. Bekijk de Joodse wijk: Mellah

Naast het koninklijk paleis ligt de Joodse wijk Mellah. Je ziet direct het verschil aan de bouwstijl van de huizen in de Joodse wijk en die van een moslimwijk. De huizen hebben namelijk allemaal ramen en balkonnetjes aan de buitenzijde van de woningen. Een bezoek aan het grote kerkhof en het kleine joodse museum is een aanrader.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Joodse wijk dan is het interessant om de wijk te bezoeken onder begeleiding van een gids. Zoals wel vaker in Marokko, komt er vanzelf iemand naar je toe die zich als gids aanbiedt en tegen een kleine vergoeding met je door de wijk wil lopen.

Vraag je gids of de lokale bevolking naar hun favoriete plekjes voor Marokkaanse zoetigheden of snacks. Vaak zijn er in de Joodse wijk unieke culinaire ervaringen te vinden die je niet in de rest van de stad tegenkomt

5. Bab Bou Jeloud (De Blauwe Poort)

Het herkenningspunt en tevens voor veel mensen het startpunt van het dwalen in de medina is de Bab Bou Jeloud. Dit is de grote blauwe poort aan het begin van de medina en deze poort is eigenlijk niet eens zo heel erg oud, want hij is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. De poort is blauw aan de ene kant, aangezien blauw de kleur van Fez is. De poort is aan de andere kant groen, wat de kleur van de islam is.

Een geweldige manier om je bezoek aan Bab Bou Jeloud te starten, is door eerst een café in de buurt te zoeken met uitzicht op de poort. Begin je dag met een traditionele Marokkaanse muntthee terwijl je de mensen observeert die in en uit de medina komen.

Tip: bekijk ook onze blog met de beste all inclusive hotels in Marokko en de mooiste stranden van Marokko!

6. De koranschool: Madrassa Bou Inania

Dit is één van de weinige religieuze gebouwen in de medina die je als niet moslim mag bezoeken. Het is een prachtig bouwwerk uit 1350, wat vroeger dienst deed als een Koranschool, maar tegenwoordig niet meer als zodanig in gebruik is. Het hele gebouw is volledig gerestaureerd en de vele details in het houtsnijwerk en de tegels zijn bijzonder om te zien. De entree is 10 dirham, omgerekend ongeveer 1 euro.

Mijn advies is om je bezoek vroeg in de ochtend of laat in de middag te plannen. Op deze momenten valt het licht op een manier binnen die de details van het houtsnijwerk en de tegels prachtig accentueert. Neem de tijd om naar boven te kijken en de rustige binnenplaats te bewonderen; het geeft een moment van bezinning en bewondering voor de kunst en ambacht die in het gebouw zijn gestoken.

7. Zoek de rust in het park Jardin Jnan Sbil

Net buiten de medina aan de kant van de Bab Bou Jeloud (De Blauwe Poort) is de indrukwekkende tuin de Jardin Jnan Sbil. Deze tuin is een oase van rust en net zoals alle Islamitische tuinen is ook deze tuin bedoeld om je in het paradijs te wanen tussen de vijvers, planten en de serene rust. De tuin is gratis te bezoeken. Als je de Jardin Jnan Sbil bezoekt, neem dan zeker wat tijd om bij de vijvers te zitten en de planten te bekijken. In de borders vind je liefst 3.000 verschillende soorten planten!

8. Relax op één van de vele dakterrassen

Je verbaast je als je rondloopt in de medina dat er veel restaurantjes en hotels zijn met geweldige dakterrassen vanaf waar je een gaaf uitzicht over de stad hebt. Rust hier even uit, drink een muntthee of een verse jus d’orange, bestel een Tajine of couscous of bekijk de zonsondergang. Wanneer je een dakterras bezoekt, probeer dan een plekje te vinden van waaruit je de minaret van de Kairaouine-moskee kunt zien

9. Bekijk het koninklijk paleis: Dar el-Makhzen

Dar el-Makhzen is het koninklijk paleis wat gebruikt wordt door de koning van Marokko wanneer hij Fez bezoekt. Dit paleis kun je niet bezoeken, maar alleen van buiten bekijken en dan is het de imponerende Moorse poort met de zeven gouden deuren voorzien van bronzen kloppers die indruk maakt.

Hoewel je het koninklijk paleis niet van binnen kunt bezoeken, is de omgeving eromheen ook de moeite waard. Plan je bezoek zodanig dat je er in de late namiddag bent, wanneer het gouden licht de gouden deuren en de details van de Moorse poort nog mooier maakt

10. Bezoek het museum Foundouk El-Nejjarine

Midden in de medina ligt het Foundouk El-Nejjarine museum en het is leuk om hier even een kort bezoekje aan te brengen. Het museum bevindt zich in een voormalige caravanserai, oftewel een plek waar handelsreizigers in de 18de eeuw onderdak kregen. Dit “Museum of Wooden Arts and Crafts” is qua collectie eigenlijk niet zo boeiend, maar het gebouw zelf is prachtig door het vele verfijnde houtsnijwerk en de architectuur. Het mooiste is het uitzicht vanaf het dakterras waar een klein cafétje zit.

Hoe kom je in Fez?

Fez heeft een eigen vliegveld wat net buiten de stad ligt en diverse vliegtuigmaatschappijen vliegen steeds vaker rechtstreeks naar Fez. Zo vliegt Ryanair naar Fez vanuit Eindhoven voor lage prijzen. Vanaf het vliegveld ben je in ongeveer een half uur in de stad en de taxi kost gemiddeld 15 euro. Veel mensen combineren Fez met de andere koningsstad Marrakech en vliegen daarheen om vervolgens met de trein door te reizen naar Fez. Deze treinreis duurt ongeveer zeven uur.