Vakantie OP Ameland

Vakantie Ameland, op vakantie in eigen land. Waar kan dat nou beter dan op dit prachtige eiland? Dit mooie Nederlandse eiland ligt op ongeveer 45 minuten van de stad Holwerd, dat is waar de boot naar Ameland vertrekt. Het aanbod van vakantiehuizen, appartementen, pensions en kamers groeit nog steeds omdat het eiland een opkomende locatie is om op vakantie te gaan in eigen land. Wanneer je op vakantie gaat naar Ameland tref je daar een gevarieerd aanbod aan vakantieverblijven: een appartement in een boerderij, oude commandeurshuizen in de dorpen of bijvoorbeeld een huisje in de buurt van het Noordzeestrand. Hier kan het allemaal.

Lees meer over Ameland in onze blog

De beste reisorganisaties voor reis naar Ameland

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Reizen naar Ameland

Een vakantie boeken naar Ameland is erg eenvoudig. Er zijn verschillende sites waar dit kan en daarnaast kan dit ook nog steeds bij een reisbureau. De hond meenemen op vakantie of een huisje speciaal voor niet rokers, dit kan allemaal in overleg tijdens het boeken. Alle dorpen op Ameland hebben campings, met een ruim aanbod aan chalets, caravans en tenten. Daarnaast heeft het eiland het schoonste strand van Nederland. Het strand is ruim 27 km lang. Dit maakt het tot een prachtig Waddeneiland. De zintuigen van de toerist worden verwend met zuivere zeelucht, weldadige ontspanning, culinaire hoogstandjes en een prachtig uitzicht. Een eiland met erg veel en een unieke natuur. Elk seizoen kleurt het eiland op zijn eigen wijze en dit maakt Ameland heel erg speciaal. Daarnaast is er erg veel te doen. Vooral op cultureel en sportief gebied blijft dit eiland zeker niet achter. Je kan de 4 leuke dorpjes bezoeken, wat overigens aanbevolen is. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter en leuke winkeltjes. Ameland heeft verschillende musea om te bezoeken en daarnaast ook een prachtige en toch ook wel imposante geschiedenis, waarin de zee vanzelfsprekende erg belangrijk is. Er kan deelgenomen worden aan boottochten of excursies waarmee het hele eiland verkend kan worden. Daarnaast kan je een fiets huren om zo zelf het eiland te verkennen.

De 4 dorpen op dit waddeneiland

Zoals je misschien wel weet, is Ameland niet het grootste Waddeneiland, maar er zijn toch vier dorpen op het eiland, Ned, Buren, Ballum en Hollum. Welk dorpje de voorkeur zal hebben voor jouw vakantie, dat ligt eigenlijk vooral aan je eigen voorkeur. Want de vier dorpen hebben allen hun eigen karakter, en dus ook hun eigen fans.

  • Nes: In Nes zijn nog een aantal oude Commandeurswoningen te bewonderen, terwijl het dorpje veel ouds met toch ook het moderne Ameland weet te combineren. Het is één van de drukkere dorpen op het eiland, met leuke winkeltjes, restaurants met een goed kaart, en gezellige terrasjes Bezienswaardig is verder de Korenmolen Phenix, en vanzelfsprekend de dorpstoren, die markant de kern van Nes aangeeft.
  • Buren: Buren was vroeger het dorp van de juttende boeren. De goederen die op het strand gevonden werden, waren een welkome aanvulling op het soms toch wel karige leven van de boeren. Veel van deze geschiedenis kun je nog bekijken in het Juttersmuseum Swartwoude. De meeste legendaire jutter heeft een standbeeld gekregen op het pleintje aan de hoofdweg, Rixt van het Oerd. Iets ten oosten van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau eendenkooi, die Amalia van Anhalt-Dessau, beter bekend als de prinses van Nassau, en vrouwe van Ameland liet aanleggen voor Willem Friso, haar zoon. De eendenkooi stamt ui het jaar 1705.
  • Ballum: Ballum, het kleinste dorp op Ameland, heeft een beschermd dorpsgezicht, en hier kun je nog steeds vele oude woningen bewonderen uit de 18e eeuw. In de Nederlands Hervormde kerk staat één van de mees kenmerkende kunstwerken, met een geschiedenis, van heel Nederland, de prachtige preekstoel. Van het voormalige kasteel, dat tot 1829 in Ballum stond, is alleen nog de grafsteen over gebleven, die gebruikt werd als afsluiting van de grafkelder. Bij het dorpje ligt ook het kleine vliegveld, waar je onder andere een rondvlucht kunt maken boven Ameland.
  • Hollum: In Hollum kun je de geschiedenis bekijken van Ameland. Het dorpsgezicht is namelijk beschermd, en omvat de Burenlaan, de Herenweg, de Oosterlaan en een gedeelte van de Westerlaan. De typische Commandeurswoningen laten nog steeds zien hoe welvarend eiland en Hollum waren in de 17e en de 18e eeuw. Ook de moeite waard om te bekijken is de Nederlands Hervormde kerk, die door de watergeuzen in de 80-jarige oorlog werd vernield, en in 1678 werd vernieuwd. De oudste sporen bij de kerk stammen overigens uit de 11e eeuw. Daarnaast staat hier ook de vuurtoren van het eiland, met 55 meter hoogte een markant gebouw. En, het dorpje heeft twee musea, het Sorgdragersmuseum en het Reddingsmuseum.

Bezienswaardigheden

Het eiland Ameland staat natuurlijk vooral bekend om de uitstekende mogelijkheden voor watersport, en andere recreatiemogelijkheden. Het eiland heeft ook tal van leuke of boeiende bezienswaardigheden te bieden. De wat ons betreft vijf belangrijkste bezienswaardigheden en excursies, naast diverse andere leuke dingen die je op het eiland kunt doen, zijn:

  • Natuurbelevingstocht Waddenzee: Na deze tocht kijk je waarschijnlijk geheel anders tegen het Wad aan. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur, onder begeleiding van een gids.
  • Natuurcentrum: Hier kun je kennis maken met de natuur op en om het eiland, en dat door middel van unieke manieren van presentatie. Diverse Aquaria, met voorstellingen, een uitzichtsplatform waar je uitkijkt over eiland, Noordzee en Waddenzee, en dus de manier om deze unieke natuur op een indrukwekkende manier te ervaren.
  • Maritiem centrum Abraham Fock: In het Maritiem centrum Abraham Fock kun je aan de hand van kompas en kustlijnen, en aan de hand van sterren navigeren. Beleef een redding waar je zelf aan deel kunt nemen, beleef vroegere tijden, en ervaar de bijzondere Kapiteinsverhalen. De grootste attractie is zonder twijfel de paardenreddingsboot, en natuurlijk de paarden en hun voerlieden.
  • Cultuurhistorisch museum Sorgdrager: Het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum laat zien hoe door de afgescheidenheid van Ameland, als het ware een eigen cultuur is ontstaan, en hoe de Amelanders door de eeuwen heen geleefd hebben.
  • Excursies: Diverse excursies zijn mogelijk. Bijvoorbeeld op het Wad, maar ook een strand- en schelpenexcursie is mogelijk. Eén van de dieren die de Waddenzee bevolken zijn de Robben en de Zeehonden. Deze dieren kun je tijdens speciale tochten van niet al te grote afstand bekijken, bijvoorbeeld terwijl ze op een zandplaat liggen te zonnen.

Recreatie

Op Ameland zijn er diverse mogelijkheden voor recreatie, waarvan natuurlijk de watersport de meest belangrijke is. Wil je een dagje niet aan het water zitten, of laat het weer het niet toe, zijn er talrijke recreatiemogelijkheden die leuk en indrukwekkend zijn. Eén van die mogelijkheden is natuurlijk het eiland ontdekken op een fiets. Er zijn dan ook talrijke fietstochten uitgezet over het eiland, over mooie en goed onderhouden fietspaden. Op deze manier kun je het eiland ontdekken, en op plekjes komen waar niet iedere toerist zomaar komt. Wees overigens niet bang voor de wind. Enerzijds valt het fietsen met wind op Ameland ontzetten mee, en aan de andere kant moet je misschien een stuk tegen de wind in fietsen. Op de terugweg heb je dan in dat geval de wind mee. Mocht je liever een stukje gaan wandelen, dan worden die mogelijkheden ook geboden. Vooral natuurlijk langs de stranden en door de duinen, maar ook elders op Ameland. Heb je een keertje geen zin om je te bewegen, dan kun je ook een bustocht boeken. Deze bustocht brengt je naar de mooiste, en meest aantrekkelijke plekjes op het eiland.

Watersporten

Watersport is rond Ameland in alle soorten en maten mogelijk, waarbij de meeste mensen niet veel verder zullen komen dan zwemmen, in de Noordzee of aan de andere kant in de Waddenzee, of zelfs alleen maar een beetje langs het strand lopen. De stranden kunnen een heerlijke plek zijn, als het prachtig en zonnig weer is. Hoewel sommige zelfs zullen beweren dat de stranden nog veel mooier zijn als het ontzettend slecht weer is, bijvoorbeeld bij een storm. Om te kunnen zwemmen, moet je wel het geluk van mooi weer hebben, want het water kan hier in zee ook in de zomermaanden beste wel koud zijn. Heb je het geluk van hogere watertemperaturen en lekker warm weer, dan is het zwemmen hier wel wat bijzondes. Is de watertemperatuur van het zeewater niet hoog genoeg, blijven er nog tal van andere mogelijke watersporten over.

Rond Ameland zal het vaak waaien, en daardoor is het eiland een ideale bestemming als je wilt gaan surfen of kitesurfen waarvoor dan ook op diverse stranden mogelijkheden worden geboden. Ook kun je bijvoorbeeld in de Noordzee bij Ameland natuurlijk goed zeilen. Let wel, op het eiland zelf is het niet mogelijk om een dergelijke boot te huren. Dat is wel bijvoorbeeld in diverse kustplaatsen in Friesland mogelijk, waarmee je in dat geval natuurlijk wel naar Ameland kunt varen. Wel zijn er mogelijkheden om te leren surfen of te leren kitesurfen, en zelfs om golfsurfen te leren, al hoewel de golven natuurlijk niet echt bijzonder hoog zijn. Ook passieve watersport is mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld een Robbentocht kunt boeken, waarbij je in de Waddenzee op zoek gaat naar deze bijzondere dieren. De mooiste watersport is overigens voor veel mensen een tocht over het Wad, waarbij je bijvoorbeeld de dieren leert kennen die op het Wad leven, en ook weer niet al te lang moet treuzelen op de terugweg, als het weer vloed begint te worden.