Vakantie OP Texel

Texel is het grootste vakantie waddeneiland en heeft met 13.800 inwoners het hoogste inwonersaantal. Texel heeft mooie diepe zandstranden een heerlijk touristisch centrum. De 10 plaatsjes die Texel kent zijn: ’t Horntje, De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oost, Oosterend, Oudeschild en Zuid-Eierland. De plaatsjes zijn sterk ingesteld op het tourisme waardoor er veel terrasjes zijn waar heerlijk kan worden genoten van alles wat waddeneiland texel te bieden heeft. Texel heeft een eigen dialect: het Tessels. Dit dialect gesproken onder de eilandbewoners in vooral de kleinere plaatsjes op Texel. Texel heeft zelfs haar eigen schapenras de zogenaamde Tesselaar. Voor een heerlijke vakantie op Texel staan hier de beste aanbiedingen! Vakantie Texel heeft voor u de scherpste aanbiedingen verzameld zodat u gemakkelijk en overzichtelijk een keuze kunt maken voor uw vakantie op het waddeneiland Texel.

Lees meer over Texel in onze blog

De beste reisorganisaties voor reis naar Texel

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Waarom reizen naar Texel?

Het schiereiland Texel vormt het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en is direct gelegen aan de provincie Noord-Holland, met in het bijzonder de gemeente Den Helder. Het eiland bevindt zich ten westen van Vlieland en vormt ook wat betreft het inwoneraantal van bijna veertienduizend mensen de grootste van deze eilandengroep. Het overgrote deel van het eiland woont in de hoofdplaats Den Burg, een kleinere groep woont in de nabijgelegen dorpen en gehuchten. Het eiland is tevens een gemeente binnen de provincie Noord-Holland.

  • Eigen dialect: Texel kent binnen de gemeentegrenzen een eigen dialect: het Texels. Dit is een dialect dat nauw verwand is aan de West-Friese dialecten en daardoor wellicht het beste te vergelijken met het Fries dat in Friesland en omstreken gesproken wordt.
  • Texels gerecht: Het bekendste gerecht van het eiland is wellicht de schapenkaas. Deze kaas werd in de vorige eeuw door de Nederlandse overheid verboden door bijzondere ingrediënten die toegevoegd geworden zouden zijn. Zo zouden onder meer geitenkeutels en gras onderdeel uit hebben gemaakt van het recept.
  • De Visserij: Een andere activiteit ter bevordering van de economie is nog altijd de visserij. Door de gunstige ligging van het eiland wordt er door de lokale bevolking veel gevist. De haven van Oudeschild ligt aan het einde van de week vaak al vol met enorme vissersboten die honderden kilo’s aan vis hebben binnengehaald. De grote massa aan boten, de Waddenzee en de vangst geeft al snel een imposant beeld.

Overnachten op het eiland
Ondanks de geringe grootte van het eiland en het aantal inwoners vindt men meer dan veertig verschillende hotels op het eiland waar overnacht kan worden. Naast hotels in of in de buurt van de hoofdplaats Den Burg beschikt ook het iets noordelijker gelegen dorp De Koog over een groot aantal hotels. De meeste hotels op het eiland hebben een drie- of viersterrenwaardering. Naast het aantal hotels op Texel vindt men er ook een groot aanbod aan campings en andere manieren van kamperen. Zo beschikt het populaire eiland al snel over een twintigtal campings waar men kan overnachten. Door het kenmerkende landschap zijn de meeste campings gelegen in prachtige natuurgebieden met optimale rust.

Vervoer van en naar het waddeneiland

Een belangrijke verkeersader die zich tegen het eiland aan bevindt is de veerroute tussen Texel en Den Helder op het vasteland. Deze dienst wordt beheerd door de eigen, Texelse veerdienst met de naam TESO. Geregeld is er een veerboot aanwezig die voetgangers, fietsen en andere voertuigen naar de overkant brengt. In de zomermaanden wordt er een extra veerboot ingezet voor fietsers en voetgangers. Deze vaart echter niet van Den Helder naar Texel, maar van Vlieland naar Texel en vice versa. Ook deze dienst vaart op regelmatige tijden. Het beheer van deze veerdienst ligt in handen van een plaatselijke rederij op het eiland. Tevens beschikt het eiland over een internationale luchthaven. Deze wordt echter weinig voor lijnvluchten gebruikt. Tot enige jaren geleden waren er vluchten tussen Schiphol en Texel. Tegenwoordig wordt het vliegveld vooral gebruikt als startplaats voor parachutesprongen. Echt internationale vluchten worden er niet meer gevlogen

Openbaar vervoer
Wat betreft het openbaar vervoer op het eiland verzorgt vervoersbedrijf Connexxion drie verschillende buslijnen. Lijnen 28, 29 en 827 rijden van Veerhaven Texel tot respectievelijk De Koog en twee keer De Cocksdorp. Die laatste rijdt enkel en alleen in de zomermaanden. De twee hoofdlijnen op eiland worden telkens in één uur afgelegd.

Bezienswaardigheden

In feite is Texel een bezienswaardigheid van het gebied op zich. Het eiland beschikt over een groot aantal langgerekte weilanden, honderden soorten vogels, vissen en andere dieren en is het uitzicht zo ver als het oog reikt. Door de vestiging als eiland is het gebied geheel omgeven door water met daarbij gelegen stranden.

  • Luchtvaart- en Oorlogsmuseum: Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum bij het Texelse vliegveld wordt als een belangrijke trekpleister gezien op het eiland. Jaarlijks komen honderden bezoekers af op het museum waarin de luchtvaart- en oorlogsgeschiedenis van Nederland centraal staan.
  • Ecomare Texel: Ecomare vormt op haar beurt een plek waar men heen kan gaan. Dit gebied is een natuurpark waar bezoekers van het centrum allerlei soorten dieren en natuurverschijnselen kan bekijken die plaatsvinden rondom de Waddeneilanden waarbij Texel in het bijzonder. Het bij De Koog gelegen gebied is sinds kort Werelderfgoed en geniet daardoor een bescherme status. Ecomare is eveneens het bezoekerscentrum van het Texelse duingebied.
  • In het oosten van Texel – nabij Oudeschild – bevinden zich een aantal overblijfselen van forten uit de Napoleontische Tijd en de Middeleeuwen. Men kan deze overblijfselen met de Waddenzee op de achtergrond bekijken, bewonderen en fotograferen.
  • Vuurtoren: Een andere bijzondere bezienswaardigheid op het eiland is ongetwijfeld de grote vuurtoren van Eierland. Deze bijna 35 meter hoge toren bevindt zich in het midden van het eiland en is sinds enkele jaren deels opengesteld voor bezoekers.
  • ErebegraafplaatsOp de Hoge Berg ligt de Georgische Erebegraafplaats Loladse. Deze begraafplaats ligt tussen de plaatsen Den Burg en Oudeschild en herdenkt de slachtoffers die vielen tijdens de Georgische opstanden van begin 1945. Op de begraafplaatst liggen honderden mensen begraven die omkwamen tijdens die laatste gebeurtenissen.

Evenementen

Texel zal wat betreft de evenementen vooral bekend zijn en geroemd worden vanwege de Ronde om Texel. Dit is een zeilwedstrijd waar enkel catamaran-boten aan mee kunnen doen. Zij zullen een wedstrijd van ruim honderd kilometer rondom het eiland varen.

  • Kerstmarkt: Jaarlijks wordt er vlak voor de kerstdagen een speciale kerstmarkt georganiseerd op het eiland. In 2011 zal deze op 17 december plaatsvinden. Op deze markt is altijd veel te doen: van activiteiten voor kinderen tot het nuttigen van een hapje en een drankje tijdens het bekijken van de vele kraampjes en spulletjes.
  • Nieuwjaarsduik: De bekende nieuwjaarsduik waarvan die van Scheveningen wellicht het bekendste is, wordt ook jaarlijks op Texel gehouden. De nieuwjaarsduik van Texel wordt in het noordelijke plaatsje De Koog georganiseerd.