Rondreis Israël: Rondreizen langs historische Israëlische steden

Israël leent zich uitstekend voor rondreizen. Met zijn vele bezienswaardigheden en diversiteit aan natuur is het een geweldig land om een rondreis in te maken. De meeste reisorganisatie bieden rondreizen aan, waarbij alle bijzonder facetten van Israël bezichtigd worden. Zowel de godsdienstige, culturele, natuurlijke en de geschiedkundige bestemmingen komen hierbij aan bod, Tegenwoordig worden er ook vele mogelijkheden aangeboden in combinatie met Jordanië. In deze blog bespreken we de 4 mooiste steden van Israel die je zeker moet bezoeken tijdens een rondreis in het land!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Jeruzalem

Jeruzalem is een eeuwenoude stad en is de heilige plaats voor drie godsdiensten. Zowel de Joden, Christenen als de Moslims zien de stad als hun heilige plaats. In de 19de eeuw v. Chr. werd de stad al genoemd in Egyptische documenten. De stad is vaak het toneel geweest van strijd, waarbij grote delen van de stad zijn verwoest. De betekenis van de naam, ‘stad van de vrede, is daarom ook niet echt gepast. De stad is opgesplitst in vier delen. In het noordelijke deel vindt men de Islamitische wijk, in het zuidoosten het Joodse gedeelte, in het zuidwesten de Armeense wijk en in het westen het christelijke deel. In het oude en ommuurde centrum zijn alle religies prominent aanwezig. Tegenwoordig is de stad sterk uitgebreid en zijn er nieuwe gedeelten gebouwd buiten de stadsmuren.

Bezienswaardigheden Jeruzalem

In Eilat vind je veel bezienswaardigheden welke absoluut de moeite waard zijn. Onderstaand een korte opsomming van de populairste bezienswaardigheden.

 • De oude stad – De belangrijkste bezienswaardigheid is de oude ommuurde binnenstad met zijn vele straatjes en steegjes waar de verschillende religies verdeeld zijn. Dit zie je terug in de bouwstijlen, gebruiken en winkels die men er tegenkomt. Wandelen door de oude binnenstad is een confrontatie met de smeltkroes die Jeruzalem vormt.
 • De Klaagmuur – De klaagmuur vormt de meest heilige plaats voor de Joden. Het is de westelijke buitenmuur van de vroegere tweede tempel. Dagelijks bidden vele Joden bij deze muur, waarbij vrouwen en mannen gescheiden bidden.
 • Heilig Grafkerk- Deze kerk werd gebouwd op de plaats waar Jezus is gestorven en opgestaan. De verschillende stromingen binnen het christendom beschikken in deze kerk over een eigen kapel. Deze plek is druk bezocht en een bezoek kost dus meestal wel aardig wat tijd.
 • Via Delarosa –  Deze tocht loopt door de straatjes van de Arabische wijk en eindigt bij de Heilig grafkerk. Deze tocht is het pad wat Jezus af moest leggen op weg naar zijn kruisiging. Onderweg vindt men diverse stops die een bijzondere gebeurtenis tijdens de tocht van Jezus beschrijven.

Tel Aviv

Tel Aviv is een bruisende stad aan de kust van de Middellandse Zee en is de tweede grootste stad van Israël. De stad bestaat eigenlijk uit twee samengevoegde steden, namelijk Jaffa en Tel Aviv. De stad Jaffa bestaat al meer dan 400 jaar. In de 19de eeuw groeide de stad uit haar voegen en moest er buiten de stadsmuren gebouwd worden. In eerste instantie was het de bedoeling dat Jaffa de stad zou blijven, maar doordat er conflicten waren en Joden werden vermoord in Jaffa, trokken de Joden massaal naar de buitenwijken. Al snel kreeg Tel Aviv een handelscentrum en groeide de stad enorm. Daardoor werd Tel Aviv belangrijker dan Jaffa en kreeg de stad zijn uiteindelijke naam. Tegenwoordig vormt Tel Aviv het culturele en economische centrum van Israël. Daarnaast is de stad een enorme toeristische trekpleister geworden. De prachtige stranden en de kenmerkende Bauhaus-architectuur zorgen dat de stad op de wereld erfgoedlijst is komen te staan. De stad staat tegenwoordig bekend als de stad die nooit slaapt en dat geeft weer hoe levendig en bruisend deze moderne stad is.

Bezienswaardigheden Tel Aviv

Tel Aviv behoort tot de populairste steden van het Midden-Oosten en kent al van bezienswaardigheden. Wij hebben de meest populaire bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet.

 • Jaffa – De oude stad heeft één van de oudste havens ter wereld. Naast de oude haven kan men er heerlijk rondwandelen in de vele kleine straatjes en steegjes en vind men naast de oude gebouwen vele winkels, galerijen en restaurants. In de oude haven kan men genieten van de vele bootjes en de oude opslagplaatsen worden nu bezet door geweldige visrestaurants.
 • Azrieli Center – Deze drie moderne torens, met ieder een andere vorm, zijn bijzondere bezienswaardigheden in Tel Aviv. De hoogste toren, de Azrieli Center Circular tower, is 187 meter hoog en daarmee het tweede hoogste gebouw in het land. Onder het gebouw is een imposant winkelcentrum te vinden.
 • Ceasaria- Buiten Tel Aviv in de richting van Haifa, ligt de archeologische site Caesaria. De oorsprong van de stad gaat 4000 jaar terug. De Romeinen maakten het later tot tweede grootste stad van het land en diende het als verdedigingsbolwerk. De restanten van het Romeinse amfitheater en de Kruisvaarderskathedraal zijn zeer overweldigend.
 • Camel Markt –  Deze levendige markt is de grootste van Tel Aviv. De markt ligt aan een smalle weg, waar aan weerszijden kleurrijke kraampjes hun producten tentoonstellen. Naast veel verse producten kan men er ook kledij en schoeisel vinden.
 • Diaspora Museum –  Op de campus van de universiteit van Tel Aviv werd in 1978 het Diaspora Museum geopend. Het geeft een geweldig beeld van de verspreiding van de Joden, maar ook de huiveringwekkend beelden van de historische uitroeiing.

Eilat

De stad Eilat ligt in het uiterste puntje van Israël, recht aan een uitloper van de Rode Zee. Op slechts drie kilometer afstand ligt de grens met Jordanië, terwijl aan de andere kant de Egyptische plaats Taba ligt. De stad werd al genoemd in de Bijbel en is waarschijnlijk zo’n drieduizend jaar oud. In de Romeinse tijd diende de stad als ter verdediging van het zuidelijke Romeinse rijk. In de Middeleeuwen werd de stad een belangrijke plaats voor moslims die op doortocht waren naar Mekka. In 1949 werd de moderne stad gesticht en om de economie te ondersteunen werd er in 1985 een handelsvrije zone ingesteld. Het huidige Eilat is een zeer geliefde badplaats voor zowel zonaanbidders als watersporters. Door de ligging in de woestijn is het er bijna altijd mooi weer en is het één van de warmste plaatsen in Israël. De temperatuur komt er zelden onder de 20 graden. Met zijn mooie boulevard, prachtige stranden en geweldige zee is Eilat een absolute topbestemming geworden.

Bezienswaardigheden Eilat

In Eilat vind je veel bezienswaardigheden welke absoluut de moeite waard zijn. Onderstaand een korte opsomming van de populairste bezienswaardigheden.

 • Magische onderwaterwereld – De grootste publiekstrekker van Eilat is zeker de prachtige onderwaterwereld. De geweldige koraalriffen strekken zich uit over zo’n 800 kilometer in de Rode zee en zijn al eeuwenoud en bijna onaangetast. Wie niet van duiken houdt kan terecht in de Coral World Underwater Observatory, waar men vanuit een koepel, die zes meter onder water ligt, kan kijken naar de prachtige koralen en de kleurrijke vissen die erin leven.
 • Dolphin Reef – Een andere waterattractie in Eilat is het Dolphin Reef. Hier komen dagelijks dolfijnen samen om te spelen en gevoerd te worden. Wie wil en durft kan onder begeleiding van een gids zwemmen tussen de dolfijnen.
 • Woestijn – Eilat ligt op het puntje  van de Negev woestijn en vanuit Eilat kun je de oneindigheid van de woestijn van dichtbij beleven met een Jeep safari of een kamelentocht.
 • Excursies – Eilat is verder een prima uitvalsbasis voor diverse excursies naar bijzondere bezienswaardigheden. Vanuit Eilat kun je gemakkelijk een dagtocht maken naar Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee en Massada. Ook een bezoek aan de buurlanden Egypte en Jordanië.

Haifa

In het noorden van Israël aan de Middellandse Zee ligt Haifa. De stad is de belangrijkste havenstad van het Noorden van het land. Met zijn 268.200 inwoners is het de derde stad van het land. Zo rond de 14de eeuw voor Christus werd de eerste nederzetting op de huidige locatie gebouwd. Door de eeuwen heen is de stad regelmatig van eigenaar verwisseld. De Arabieren, Kruisvaarders, Egyptenaren, Ottomanen en de Britten hadden het gedurende diverse tijdperken in hun bezit. Tijdens de Bitse periode groeide de stad uit tot belangrijkste havenstad van de hele regio. Tegenwoordig is de stad alleen nog maar belangrijk als havenstad van Israël en als badplaats.

Bezienswaardigheden Haifa

Haifa is een stad met een rijke historie en kent veel bezienswaardigheden. Op deze pagina worden de meest populaire bezienswaardigheden van Haifa weergegeven.

 • Karmelgebergte – De stad Haifa is deels op de berg Karmel gebouwd. Hierdoor heeft men een geweldig uitzicht over zee. Daarnaast kan men tochten maken in Karmelgebergte dat aan de zuidoostkant van de stad ligt.
 • De grot van Elia – In deze grot, ten noorden van Haifa, heeft volgens de overlevering de profeet Elia gewoond. De grot is tegenwoordig opengesteld voor het publiek. Er wordt beweerd dat mediteren in deze grot rust brengt.
 • Bahá-í-tempel – Deze tempel is erg indrukwekkend om te zien, maar ook de omgeving van de tempel is meer dan de moeite waard. De tempel is op een heuvel gebouwd en daaromheen zijn mooie tuinen aangelegd. De volgers van dit geloof, vinden dat de mensheid één grote gemeenschap over heel de wereld moeten vormen.
 • The German Colony –  Deze in 1869 door leden van de Tempel Society gebouwde kolonie is tegenwoordig gerestaureerd. Door de mengeling aan licht en kleuren is The German Colony een visuele ervaring. Tegenwoordig zijn er veel leuke en sfeervolle koffiehuizen, pubs en restaurants te vinden.

Hoelang duurt een rondreis?

Rondreizen in Israël worden vaak aangeboden met een verschillende reisduur. Er zijn diverse mogelijkheden, maar de meeste reizen zorgen er voor dat je alle schatten van het land te zien krijgt. De reisduur bij de meeste organisaties variëren meestal tussen de 8 en de 14 dagen. Tijdens al deze reizen zal de reisorganisatie er voor zorgen dat u de natuur en cultuur van het land zult aanschouwen in al zijn schoonheid, maar ook de fascinerende steden Jeruzalem en Tel Aviv staan meestal op het programma. De Dode zee vormt meestal het eindpunt, zodat de reiziger nog heerlijk kan ontspannen voordat met weer teruggaat.

Wat zijn groepsreizen en combinatiereizen?

Een aantal reisorganisaties heeft de verschillende topattracties van Israël los in de aanbieding. De reiziger kan dan zelf de reis samenstellen en kiezen welke schoonheden worden aangedaan. Deze reizen zijn vaak wel iets duurder, omdat het reisgezelschap kleiner is. Voordeel is vaak wel dat er met kleine groepjes wordt gereden en er meer aandacht is op de locaties. De reisleiders zijn vaak particulieren die veel kennis hebben van het land. Tegenwoordig worden er ook veel combi rondreizen naar Israël aangeboden. De combinatie die vaak gemaakt wordt is die tussen Israël en Jordanië. De gemiddelde duur van deze reizen bedraagt 12 tot 15 dagen, waarbij je van beide landen de meest waardevolle schatten kunt bewonderen.

Waarom een Fly-Drive Israël boeken?

Een goede manier om Israël te ontdekken is de Fly-Drive. Hierbij kun je in eigen tempo met de auto het land verkennen. Veel reisorganisaties bieden deze mogelijkheid aan, waarbij ze de auto en de hotels voor u regelen. Vaak kan men hier ook kiezen uit diverse bouwstenen voor de reis en zelf het schema samenstellen. Het wegennet in Israël is prima begaanbaar en daarom is een Fly-Drive een interessante optie. Sommige reisorganisaties bieden ook vooraf vastgestelde Fly-Drives aan, waarbij de reiziger ruim de tijd heeft om van de ene naar de andere locatie te komen.

Wat voor klimaat heeft dit gebied?

Door de ligging van Israël, tussen de Middellandse Zee en de woestijn, is het klimaat net zo divers als het land zelf. Van mediterraan tot woestijnklimaat, in Israël kent men wel vier klimaatzones. Het grootste deel kan in twee seizoenen verdeeld worden. De koude en natte winter en de droge en hete zomer. In de berggebieden valt er ook regelmatig sneeuw. Het westelijke deel heerst een mediterraan klimaat met zachte, vochtige winters en hete zomers. Het oostelijke deel heeft een woestijnklimaat en heeft hierdoor geringe regenval. De temperaturen, vooral in het Oosten, kunnen in de zomer oplopen tot boven de 40 graden, terwijl de temperaturen in Jeruzalem in de wintermaanden kunnen dalen tot rond de 5 graden.

Wat zijn onmisbare tips voor toeristen die dit land bezoeken?

Het is in Israël 1 uur later dan in Nederland. Wie naar dit land reist heeft een geldig paspoort nodig. Dit paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na het vertrek uit Nederland. Wie langer dan 6 maanden wil verblijven heeft een visum nodig. Israel kent twee officiële talen Hebreeuws en het Arabisch. Behalve deze talen worden wordt door imigranten ook Russisch, Engels, Frans en Roemeens gesproken. De muntsoort van het land is de NIS (Nieuwe Israelische Shenkel). Het gehele jaar is het land goed te bezoeken. Populaire perioden zijn lente, zomer en de herfst. De vliegtijd van Amsterdam naar Israel (Ovda) is 4,5 uur. Vanaf Amsterdam worden dagelijks rechtstreekse vluchten uitgevoerd door o.a. EL Al Airlines.