Tanzania Safari: Ontdek de mooiste nationale parken en reservaten van Tanzania

Tanzania is een gevarieerd en uniek safariland. Het gevarieerde Afrikaanse landschap van bestaat uit hoogvlaktes, grote meren en dalen met uitgestrekte savannes, die elkaar onverwachts afwisselen. In Tanzania vind je de meest adembenemend mooie wildreservaten en natuurparken zoals in het noorden de wereldberoemde Serengeti  en Ngorongoro Krater,  de Kilimanjaro, Afrika´s hoogste berg met een top van 5895 meter hoogte, Lake Manyara, Arusha en Tarangire. In het zuiden liggen de minder bekende, maar bijzonder fraaie en ruige parken zoals MikumiRuaha en Selous.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

In Tanzania kun je nog in alle rust van de dieren genieten, omdat er nog geen massatoerisme voorkomt. Naast de prachtige, ongerepte parken zijn de bekendste trekpleisters de Ngorongoro Crater, Zanzibar en uiteraard de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, die beklommen kan worden. Tanzania bezit nog meer interessante parken, zoals in het noordoosten de Mkomazi en grenzend aan de Indische Oceaan het Nationale park Saadani. In het westen, niet ver van het Lake Malawi liggen de Nationale parken GombeKatavi en Mahale Mountains. Veel reservaten in Tanzania zijn zo groot, dat je regelmatig het gevoel hebt alleen in het park te zijn. Ontdek de prachtige wildparken en indrukwekkende natuur tijdens een safari rondreis door Tanzania. Tip: je kunt een safari goed combineren met een vakantieverblijf in Zanzibar.


Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti Nationaal Park is zonder twijfel het bekendste en beroemdste natuur- en wildreservaat van Tanzania.  De naam Serengeti, afkomstig van de Maasai-taal, betekent letterlijk ‘Eindeloze vlaktes’. Dit immens grote Afrikaanse natuurgebied van ongeveer 30.000 km² bestaat uit savannes en boslandschappen en is verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, waarvan 80% in Tanzania ligt. In de Serengeti leven ongeveer 1,6 miljoen planteneters zoals de blauwe gnoe, diverse gazelles, steppezebra’s, buffels, nijlpaarden en olifanten, maar ook duizenden roofdieren waaronder de cheeta, luipaard, hyena en de leeuw. Het Serengeti National Park is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te zien; leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Samen met de hoefdierentrek maakt dit de Serengeti tot het beroemdste wildpark van Afrika. In de Serengeti bevindt zich ook de archeologisch belangrijke Olduvaikloof, waar enkele van de oudst bekende menselijke fossielen gevonden zijn.

Migratie

De Serengeti is vooral wereldberoemd beroemd dankzij de migratie, ook wel de ‘grote trek’ genoemd,  die elk jaar plaatsvindt, waarbij ongeveer anderhalf miljoen gnoes en zebra’s zich vanwege de droogte verplaatsen vanuit zuidelijke vlaktes naar de noordelijke heuvels van de Serengeti. Daarbij moeten ze onder andere de rivier de Mara oversteken. Dit verschijnsel wordt een cirkelvormige migratie genoemd.

Survival of the fittest

De migratie is een survival of the fittest in zijn puurste vorm. De massale migratie van een miljoen gnoes, 300.000 zebra’s en 300.000 gazellen door het Serengeti park is een overlevingsstrategie die vele eeuwen terug gaat. Al is de tocht nog zo fataal voor duizenden dieren, ze moeten echter wel. Het land waar zij grazen, de zuidelijke savanne en de Ngorongoro krater, droogt na het regenseizoen – december tot mei – snel uit. Er blijft geen eten genoeg over voor de anderhalf miljoen grazende dieren. Duizenden hoefdieren komen om bij hun poging de Grumeti en Mara rivieren over te steken. De tocht is hard. Cheeta’s, luipaarden, wilde honden, hyena’s, krokodillen en vooral leeuwen liggen op de loer. Zij storten zich op de achterblijvers of de kreupelen. Het ritme van de natuur is onverbiddelijk. De stoet beesten stopt niet. Ze razen door naar het noordoosten. Op zoek naar nieuwe graslanden in het vlakke landschap waar slechts een paar granieten rotsen de verre horizon onderbreken.


Ngorongoro Conservation Area en Crater

De Ngorongoro Conservation Area is onderdeel van de Serengeti, één van ’s werelds grootste natuurspektakels. De Ngorongoro Crater is onderdeel van de Ngorongoro Conservation Area, een uniek gebied waar de wilde dieren en de traditioneel levende Maasai gezamenlijk leven. De Krater heeft een oppervlakte van ongeveer 260 km², een doorsnede vancirca 18 kilometer en een diepte van meer dan 600 meter. Dankzij de vruchtbare grond in de Ngorongoro Krater is het een ideale voedingsbodem voor dit unieke ecosysteem en daarom wemelt het er van de wilde (roof)dieren, zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Maar ook olifanten, apen, zebra’s, gazellen, neushoorns, buffels, wildebeesten en nijlpaarden leven hier. De meeste van deze dieren kunnen, wanneer ze dat willen, naar behoefte de krater in en uit lopen via de steile kraterwanden. Niet zelden lopen er olifanten, hyena’s of andere dieren over de campsite op de rand van de krater. De giraf kom je hier niet tegen, omdat deze met zijn lange poten, de steile krater niet kan afdalen.

Vanaf de rand van de Krater, op circa 2300 meter hoogte, waar zich ook de camping en lodges bevinden, heb je een adembenemend mooi panorama uitzicht over deze immens grote ‘levende’ krater.   De mosgroene uitgestrekte vlaktes, die worden doorsneden door kleine riviertjes, moerassen, bossen, en het vaak witte Lake Magadi vormen het leefgebied van minimaal 30.000 verschillende wilde dieren, waaronder de Big-5 (olifant, Leeuw, neushoorn, buffel en luipaard). Omdat mensen uit de hele wereld getuige willen zijn van dit prachtige wildlife spektakel, is het slechts toegestaan om één gamedrive van maximaal 6 uur per dag te maken. Dit is overigens voldoende om de hele krater te ontdekken.

Olduvai Gorge

De Olduvai kloof ligt tussen de Ngorongo krater en de eindeloze vlaktes van de Serengeti. In 1959 ontdekten dr. Louis Leaky en zijn vrouw Mary in de kloof menselijke beenderen van bijna 2 miljoen jaar oud. Ook zijn er nog fossiele voetafdrukken gevonden van meer dan 3,5 miljoen jaar oud. Jaren later werd een team van internationale archeologen samengesteld die nog diverse skeletten van zowel dieren als mensen hebben opgegraven. Door de gevonden werktuigen en fossielen is gebleken dat het gebied rond de Olduvai Gorge een van de oudste plaatsen ter wereld is waar mensen gewoond hebben.


Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal Park ligt op ongeveer 130 kilometer van Arusha aan de Rift Valley, de spectaculaire ‘Grote Slenk’. Dit is een scheur in de aardkorst en op sommige plaatsen ruim 100 km breed. Het vermoeden bestaat dat een gedeelte van Oost-Afrika door geologische processen langzaam wordt losgetrokken van de rest van het vasteland van Afrika en over miljoenen jaren zal eindigen als een groot eiland zoals Madagaskar. Deze geologische processen hebben voor de mooiste en meest spectaculaire landschappen gezorgd. Het Lake Manyara is een ondiep zouthoudend meer, wat betekent dat het meer oud is, of sterk ingedampt. Zout wordt immers door water opgelost uit de mineralen van de bodem en normaal gesproken afgevoerd naar de oceaan. Dit meer heeft echter weinig afvoermogelijkheden, omdat het is ingesloten door bergketens. Dit zouthoudende meer is daarom een favoriet gebied voor grote groepen flamingo’s, die hun roze kleur krijgen van een speciaal dieet uit de zoutwatermeren.

Op safari rondom Lake Manyara

Bij binnenkomst van het Lake Manyara vanaf de kant van Mto wa Mbu, rijd je door een uniek bosgebied dat lijkt op een tropisch regenwoud, welke wordt gevoed door ondergrondse rivieren in plaats van hevige regenval. Dit is het leefgebied van vele blauwe meerkatten die zich tussen de takken voortbewegen van de eeuwenoude mahonie bomen. In dit woud bevinden zich ook grote groepen bavianen, schichtige waterbokken en het aardvarken, een favoriete prooi van het geliefde luipaard die zich hier schuil houdt in de bomen. Lake Manyara is ook befaamd om leeuwen die hier in de bomen klimmen om te rusten of om de omgeving af te speuren naar een ‘gewillige’ prooi. Dankzij de vele vruchten die hier aan de bomen groeien zijn er ook veel Olifanten te vinden. Nijlpaarden bevinden zich verderop in het park, nabij de Simba rivier, die hier het park binnenstroomt via heldere beekjes. In de rivierbossen zijn ook veel vogelsoorten te spotten, waaronder adelaars en visarenden. Op de open savanne vlaktes rondom het meer lopen buffels, zebra’s, gnoes en giraffen. Naast diverse gazellen kun je hier ook de Dik Dik, de kleinste onder de antilopen, zien scharrelen. In het zuidelijke gedeelte van Lake Manyara staan majestueuze Baobab bomen die het landschap domineren en waar ook heetwaterbronnen te vinden zijn.  Tijdens de safari’s door het lake Manyara, kun je op een mooie plek de benen strekken en de lunch gebruiken met de wilde dieren op de achtergrond.


Tarangire Nationaal Park

Naast het Lake Manyara ligt het  bijzondere Tarangire National Park, waar de grootste concentraties olifanten voorkomen (ca. 6.000), die zich vooral in de buurt van de Tarangire rivier laten zien, waar ze zich te goed doen aan het sappige gras. Maar ook duizenden buffels, gnoes, impala’s, kudu’s, zebra’s, struisvogels, leeuwen en luipaarden leven in dit mooie natuurreservaat. Tarangire is ook een paradijs voor vogelliefhebbers, want er zijn hier maar liefst meer dan 500 verschillende soorten geteld. Tarangire is het 6e grootste Nationale Park van Tanzania. Het is een lang, smal park op ongeveer anderhalf uur rijden van Arusha of van Mto wa Mbu. Het Tarangire park wordt gedomineerd door talloze reusachtige Baobab bomen met exemplaren van wel elf meter breed. Deze natuurlijke vegetatie wordt afgewisseld met grote moerasgebieden. Vanuit de zuidelijke moerassen kronkelt de Tarangire rivier richting het Burungimeer. Dit zoutmeer bevat groenblauwe algen en lokt van juli tot november duizenden flamingo’s. Vanaf de hoogste plekken in het park kun je op een heldere dag uitkijken op de kraterranden van de Ngorongorokrater en verder gelegen vulkanen als de Oldoniyo Lengai en Mount Meru. Zelfs de top van de Kilimanjaro kun je hier bij helder weer zien.


Lake Eyasi Nationaal Reservaat

Lake Eyasi is een langwerpig alkalisch soda houdend meer dat grenst aan de zuidelijke hooglanden van de Ngorongoro area. Tijdens overvloedige regenval kan het meer in omvang toenemen tot wel 80 kilometer lang en tijdens grote droogte kan het meer volledig droogvallen. Het wildleven rondom het meer is afhankelijk van de vegetatie, waardoor het gebied niet bekend staat voor het uitbundige wildleven, maar voornamelijk voor vogelsoorten die hier migreren vanuit Europa. Naast de duizenden flamingo’s en pelikanen die hier regelmatig neerstrijken, zijn hier vele andere vogelsoorten te vinden.  Het landschap rondom Lake Eyasi is droog, waardoor de vegetatie voornamelijk bestaat uit vetplanten, grote agaven en Baobab bomen.

Zuidelijk van het meer ligt een berglandschap met tropische bossen van inheemse boomsoorten en in het noordwesten ligt het meer ingesloten door de hoge granieten steile wanden. De omgeving rondom Lake Eyasi is het leefgebied van de traditioneel levende Hadzabe stam, ook wel bushmen genoemd. Deze nomadische Hadzabe stam communiceren met bijzondere klik klak geluiden en beschikken over enorme kennis van de bush. De Hadzabe stam jaagt nog met pijl en boog voor hun dagelijkse maaltijden, die voornamelijk bestaat uit gevogelte, maar ook op bavianen en eten dit vlees. De vrouwen verbouwen diversen groentes, waarvan sommige soorten ons onbekend zijn. Ondanks dat de overheid hen probeert de gewoontes van de moderne tijd te doen accepteren wijzen deze Hadzabe dat van de hand. In hun leefgebied zijn heldere bronnen voor goed drinkwater. 


Lake Natron Nationaal Reservaat

Lake Natron is ook een soda houdend meer met hele bijzondere diep rode kleurschakeringen, waar regelmatig grote kolonies flamingo’s en pelikanen worden waargenomen. Het meer wordt omgeven door een bijzonder ruig vulkanisch landschap, waaronder de Oldoinyo Lengai vulkaan, de heilige berg van de trotse Maasai stammen. Lake Natron ligt ten noorden van de Ngorongoro krater op het laagste punt van de grote Rift Vallei grenzend aan Kenia. In het westen wordt het meer omzoomd door beboste hellingen waar rivieren overgaan in watervallen en de bijzondere heet waterbronnen gevoed worden door de nabijheid van de actieve vulkaan de Oldonyo Lengai. Naast de vele flamingo’s, pelikanen trekken hier in het regenseizoen zebra’s naar toe en in het droge seizoen de zeldzame gerenoek en gemsbok. Lake Natron is goed te combineren op een safari rondreis, waarbij wandelingen gemaakt kunnen worden naar de lokale Maasai stammen, zwemmen in zoetwater bij de waterval en mooie natuurwandelingen langs het meer, waar steile hellingen beklommen kunnen worden met als beloning de meest mooie panoramische vergezichten.


Arusha National Park

Het Arusha National Park ligt op 35 kilometer van de stad Arusha en is een van de kleinste bosrijke parken van Tanzania. Dit park is zeker de moeite waard om tijdens een safari rondreis door Noord Tanzania te bezoeken. Het is een prachtig natuurpark met veel hoogte verschillen en bij helder heb je altijd zicht op de twee bergreuzen Mount Meru en de Kilimanjaro. Bij binnenkomst van het park rijd je door een schaduwrijk woud, waar veel apensoorten zoals zwart-witte franjeapen en blauwe meerkatten leven. De 4566 meter hoge vulkaan Mount Meru ligt midden in dit park en wordt omgeven door rotsen en dichte bebossing. Bergbeklimmers kunnen naar de hoefijzer gevormde kraterrand te klimmen, met als beloning een fenomenaal uitzicht over het Arusha Nationaal park, de Momella meren en de 50 kilometer verderop gelegen hoogste berg van Afrika, de 5895 meter hoge Kilimanjaro.

Mount Meru

De krater wordt omgeven door rotsachtige kliffen waar kuddes buffels en wrattenzwijnen waden door de moerasachtige bodem. Ook waterbokken en rietbokken zie je hier regelmatig rondlopen tussen de struiken. Het gebied rondom de krater is een omvangrijke savanne dat de ‘klein Serengeti’ wordt genoemd. Op de savanne komen veel zebra’s en giraffen voor, die niets te vrezen hebben van de leeuwen, want die komen hier niet voor. Ook olifanten worden hier maar zelden waargenomen. Ten westen van de Mount Meru ligt een regenwoud waar onder begeleiding wandelingen gemaakt kunnen worden naar spectaculaire watervallen. De soda houdende Momella meren liggen in het noordelijk deel van het Arusha park waar veel soorten vogels te vinden zijn. Door de aanwezigheid van verschillende mineralen en algen strijken er ook grote aantallen flamingo’s neer. Voor de vogelliefhebbers zijn er bij de meren verschillende uitkijkposten.


Mkomazi Nationaal Park

Mkomazi Nationaal Park is een relatief klein, lang, dicht bebost en relatief onbekend park van 3700 km², net ten zuiden van de grens met Kenia en het Keniaanse Tsavo National Park. Tussen deze twee parken vindt er gedurende de regentijd  een migratie plaats van olifanten, gemsbokken (oryxen), diverse antilopen en zebra’s. Mkomazi is een spectaculaire wildernis en een toevluchtsoort voor enkele diersoorten die met uitsterven bedreigd worden zoals de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde honden. Het doel van het park is om samen met het aangrenzende Umba reservaat een zo goed mogelijke bescherming te bieden aan deze en andere soorten wild. In het Mkomazi park leeft ook de zeldzame generuk, ook wel girafantilope genoemd, vanwege zijn lange hals, waarmee dit dier in staat is om staand op zijn achterpoten de kleine bladeren van stekelige struiken en bomen te bereiken. De Umba Rivier aan de zuidoostelijke grens van Mkomazi en andere waterbronnen zorgen voor een ideale leefomgeving voor zowel kleine en grote zoogdieren, waaronder de jakhals, zebra, gerenuk, leeuw, cheeta, luipaard, kudu, giraf, buffel en de olifant. Ook voor de vogelliefhebbers is het Mkomazi park een must, want er komen hier meer dan 400 vogelsoorten voor.


Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is het oudste en grootste wild- en natuurreservaat in Afrika. Het gebied beslaat meer dan 50.000 km² en bestaat uit dichte bossen, rivieren, meren, moerassen en open velden. Dit reservaat is drie keer zo groot als de Serengeti en je vindt hier de grootste populaties aan wilde dieren. Het toegankelijke gebied is zo enorm uitgestrekt, dat je er minstens een aantal lange dagen met vele uren doorheen moet rijden om de mooiste plekken en wilde dieren te zien. Het noorden van de Selous grenst aan Mikumi en de Udzungwa mountains en het zuiden van Selous is gekoppeld aan een doorgang naar het Niassa Game Reserve in Mozambique.

Flora & Fauna in de Selous

De Rufiji rivier voorziet het noordelijke deel van dit enorme gebied van water. De rivier heeft midden in het park 5 meren gevormd. Dit is ook het meest populaire gamedrive gebied. Hier bevinden zich de meeste dieren, waaronder een aantal grote groepen leeuwen. Dankzij het open terrein zijn de leeuwen in dit gebied bijna altijd te vinden en is dit een van de meest succesvolle plekken voor het spotten van een ‘kill’. In het gedeelte ten zuiden van de rivier liggen zes kleinschalige kampen, die gamedrives, wandel- en bootsafari’s aanbieden. Het Selous park biedt een groot aantal soorten wilde dieren en een enorme variatie in flora. Er zijn meer dan 350 vogelsoorten en 2000 verschillende plantensoorten. In dit enorm grote reservaat komen o.a. de volgende wilde dieren voor: olifanten, neushoorns, buffels, krokodillen, nijlpaarden, wildebeesten (gnoes), hartebeesten, kudu’s, sabelantilopen, elanden, waterbokken, wrattenzwijnen, zebra’s en giraffen. De kans erg groot om leeuwen, luipaarden, hyena’s en de zeldzame wilde honden te zien.


Mikumi Nationaal Park

Het Mikumi National Park is met een oppervlakte van 3.250 km², het 4e park van Tanzania. Het is een oud en bijzonder wildreservaat met prachtige vergezichten, dat deel uit maakt van het veel grotere Selous game reserve in het zuidoosten van Mikumi. Het Mikumi wild- en natuurpark ligt op slechts 4 uur rijden van Dar es Salaam over goed begaanbare wegen en is mede daardoor een geliefd park. Op ongeveer 2 uur rijden ten zuidwesten van Mikumi liggen de Udzungwa bergen en op 4 uur rijden ten westen van Mikumi ligt het grote en ruige Ruaha National Park. In het Mikumi natuur- en wildreservaat vind je veel olifanten, soms wel groepen van meer dan 70 bij elkaar, buffels, giraffen, wildebeesten, diverse antilopen soorten, waaronder de bijzondere Dik Dik en de sabelantilopen, impala’s, kudu’s, bavianen, wrattenzwijnen en zebra’s. Deze trekken weer roofdieren zoals leeuwen en luipaarden aan en er zijn zelfs wilde honden gespot. Op de neushoorn na kun je hier dus de Big 5 tegenkomen. In de hippopool, waar je uit de terreinwagens mag, liggen groepen nijlpaarden en krokodillen en zie je diverse vogels scharrelen, waaronder de bijzondere hamerkopvogel. Dwars door het park stroomt van het zuiden naar het noorden de Mkata rivier, die vervolgens overgaat in de Wami rivier en zijn weg zoekt naar de Indische Oceaan.


Ruaha National Park

Het Ruaha National Park het grootste park van Tanzania. Het biedt één van de belangrijkste olifantenpopulaties van Tanzania. U kunt hier ook wilde honden, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, cheeta’s en meer dan vierhonderd vogelsoorten zien. De Ruaha rivier bevloeit het gehele oostelijke deel van het park, waardoor het wild zich langs de rivier concentreert gedurende het droge seizoen.  Het landschap is afwisselend met uitgestrekte vlaktes en bergketens. In dit park kunt u met een gids ook een beschermde wandeling maken.


Saadani Nationaal Park

Het oosten van Tanzania grenst aan de Indische oceaan en hier ligt een verrassend natuur- en wildreservaat, waar een brede rivier doorheen stroomt en uitkomt in zee. Het is het enige park dat een combinatie biedt van safari en strand. Saadani Nationaal park is het kleinste, jongste en daarom ook nog het minst bekende reservaat van Tanzania. Het is ook het enige park, waar nog een dorpje in ligt en lokale mensen wonen. Tijdens een safari kampeer je vaak in een tent, of overnacht je in een kamer pal aan het strand en de zee, die uitnodigt om over te wandelen en een duik te nemen na een avontuurlijke gamedrive. In de Saadani rivier komen heel veel nijlpaarden en krokodillen voor en tijdens een bootsafari zal je je ogen uitkijken naar al die kleine en grote vogels die hier langs de oevers scharrelen en hoog in bomen loeren op een prooi.

Tip: bekijk ook onze blogs met de leukste all-inclusive hotels in Zanzibar en fijne en veilige resorts in Zanzibar met kids.