Tips voor een stedentrip naar Brussel

Heb jij al eens gedacht aan een citytrip naar Brussel? Brussel is een stad voor echte ontdekkers! Wie door de stad zwerft, treft de vanouds bekende plaatsjes van deze wereldstad. Zoals het Atomium en Manneken Pis, die de herkenningstekens van Brussel, zo niet van heel België, zijn geworden. Maar wie weet dat in de schaduw van de kantoorgebouwen een meesterlijke gotische kathedraal verborgen is? Of dat deze Europese hoofdstad een veelvoud aan jugendstil gebouwen te bieden heeft? En bovenal nog alle voortreffelijke restaurants, van traditioneel tot haute cuisine? Het is een uitdaging om Brussel te leren kennen. In deze blog vind je veel praktische informatie die je daarbij op weg helpen. Zoals een opsomming van de populairste bezienswaardigheden.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Wat kun je verwachten van een citytrip naar Brussel?

De belangrijkste stad van de wereldpolitiek is zonder twijfel het Amerikaanse Washington. Maar dit politieke zwaargewicht wordt met rasse schreden genaderd door de hoofdstad van onze zuiderburen, Brussel. Deze tweetalige stad speelt al eeuwenlang een hoofdrol op het diplomatieke wereldbuhne. In Brussel zetelt onder meer het Europees Parlement van waaruit de scepter over de Europese Unie wordt gezwaaid. De Belgische stad heeft ongeveer 190.000 inwoners en heeft van zijn naam te denken aan de drassige benoeming Broek-Zele wat ‘nederzetting bij het moeras’ betekent. Brussel is inmiddels gewend aan de naam hoofdstad. De stad was eerder hoofdstad van hertogdom Brabant, de 17 provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederland om voorlopig te eindigen als hoofdstad van Koninkrijk België. Brussel is ook bekend als geboorteplaats van enkele befaamde kunstenaars. Zo tekende Herge de eerste lijnen van stripheld Kuifje hier op papier. Bracht Jacques Brel zijn eerste Franse Chansons in Brussel ten gehore en speelde Toots Thielemans melodieuze jazzmuziek op zijn mondorgel.


14 populaire bezienswaardigheden van Brussel

Hieronder vind je het overzicht met de 14 leukste hotspots die jij tijdens een weekendje Brussel zeker moet bezoeken. Tijdens je stedentrip heb je voldoende tijd om alles te bekijken en te bezoeken. Vanuit de hotels in het centrum is veel op loopafstand te bereiken. Anders kun je altijd een taxi pakken, fietsen huren of met het openbaar-vervoer reizen.

1. Atomium
Het Atomium, vaak de Eiffeltoren van Brussel genoemd, is een architectonisch wonder dat een ijzerkristal voorstelt, 165 miljard keer vergroot. Met zijn negen onderling verbonden bollen biedt dit unieke bouwwerk bezoekers via een lift toegang tot de bovenste bol, waar men kan genieten van een adembenemend uitzicht over het Heizelgebied en de stad. Bovenin bevindt zich tevens een uitstekend buffetrestaurant, wat het Atomium tot een niet te missen ervaring maakt tijdens je Brussel bezoek. Open dagelijks van 10:00 tot 18:00, met tickets voor volwassenen à €9 en kinderen à €6.

2. Manneken Pis
Manneken Pis, het iconische beeld van de plassende jongen, is meer dan een toeristische attractie; het is een historisch symbool van Brussel met wortels in de 15e eeuw. Dit beeldje, gelegen op een fontein waar ooit Middeleeuwers hun water haalden, is omhuld met legendes, waaronder het verhaal van een jongen die tot standbeeld werd omgetoverd door een heks. Een bezoek aan Manneken Pis biedt een fascinerend inzicht in de lokale folklore en cultuur.

3. Kerk van de Grote Zavel
De Kerk van de Grote Zavel, oorspronkelijk een kleine kapel uit 1304, is uitgegroeid tot een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het plein en de omgeving behoren tot de meest aantrekkelijke plekken in Brussel, geliefd bij zowel locals als bezoekers. Deze kerk, gebouwd door de kruisboogschutters en later uitgebreid in de 15e eeuw, vormt het hart van een gebied rijk aan geschiedenis en cultuur. Toegang gratis, open op weekdagen van 09:00 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 18:00.

4. Musée Horta
Musée Horta, gevestigd in het voormalige huis en atelier van Art Nouveau pionier Victor Horta, is een ode aan de innovatieve architectuur die begin 20e eeuw Brussel transformeerde. Het museum toont de integratie van glas, ijzer, en organische vormen in woonruimtes, en bewaart het erfgoed van een van de meest invloedrijke architecten van zijn tijd. Open van dinsdag tot zondag van 14:00 tot 17:30, entree €5.

5. De Grote Markt
De Grote Markt, het kloppend hart van Brussel, staat bekend als een van de mooiste pleinen ter wereld. Omringd door gildehuizen in barokke stijl en het historische stadhuis, trekt dit plein dagelijks duizenden bezoekers. De rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1200, en de prachtige architectuur maken het een must-see voor iedereen die Brussel bezoekt. Het plein, dat zijn huidige vorm kreeg na een bombardement in 1695, blijft een centraal punt voor zowel toerisme als lokale economie.

6. Jubelpark
Het Jubelpark, gecreëerd ter ere van de 50e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid, is een weelderige mix van geschiedenis, kunst, en groene ruimte. Met zijn imposante expositiehallen uit ijzer en glas, musea, en het kenmerkende triomfboog, biedt het park een boeiende blik op de economische en industriële bloei van België. Het park staat open voor bezoekers het hele jaar door, met gratis toegang, en vertegenwoordigt een stukje nationale trots en cultureel erfgoed.

7. Théâtre de la Monnaie
Het Théâtre de la Monnaie, het kroonjuweel van de Brusselse cultuurwereld, is een bastion van operakunst en -traditie. Met een rijke geschiedenis en een onlangs gerenoveerd interieur biedt dit theater podium aan wereldberoemde gezelschappen. Een bezoek vraagt om vroegtijdige reservering, gezien de hoge vraag naar tickets voor topvoorstellingen. Het theater, een symbool van culturele excellentie, is een must-visit voor liefhebbers van de podiumkunsten.

8. Kinepolis
Kinepolis Brussel, met het grootste IMAX-scherm van Europa, zet de standaard voor filmervaringen op een nieuw niveau. Met 28 zalen biedt deze megabioscoop ongeëvenaard comfort en een state-of-the-art beeld- en geluidskwaliteit. Een bezoek aan Kinepolis is als een duik in de film, met elk detail en elke nuance tot in perfectie gebracht. Een must voor filmliefhebbers die op zoek zijn naar de ultieme kijkervaring.

9. Beursgebouw
De Beurs van Brussel, een monument van kapitaal en economische macht, staat symbool voor de bloei van België. Met zijn indrukwekkende Corinthische zuilen en rijke versieringen is het een architectonisch hoogtepunt in het stadsbeeld. Dit gebouw, dat zowel Handel als Nijverheid eert, is een essentiële halte voor iedereen die geïnteresseerd is in de economische geschiedenis en de pracht van Brussel.

10. David en Alice van Buuren Museum
Het Van Buuren Museum, ooit het thuis van kunstliefhebbers David en Alice van Buuren, is nu een schatkamer van kunstwerken die eeuwen overspannen. Van middeleeuwse meesterwerken tot moderne kunst, het museum biedt een intieme blik in de collectie van een paar dat hun leven wijdde aan kunst. De prachtige tuin voegt een extra dimensie toe aan je bezoek, waardoor het een unieke culturele ervaring in Brussel wordt. Open op zondag van 13:00 tot 17:15 en op maandag van 14:00 tot 17:15, entree €10 voor volwassenen.

11. Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis van Brussel, met zijn klassieke façade en ingetogen elegantie, is het centrum van de Belgische monarchie en staatsceremonie. Hoewel de koninklijke familie in Laeken resideert, blijft dit paleis een belangrijk symbool van de nationale identiteit en geschiedenis. Het is een essentiële stop voor iedereen die geïnteresseerd is in de politieke en culturele tradities van België.

12. De Beenhouwersstraat
De Beenhouwersstraat, bekend als ‘de buik van Brussel’, is een culinaire hemel met een rijke historie. Deze straat, vol met gerestaureerde 17de-eeuwse gevels, biedt een divers aanbod aan restaurants en cafés, van Chinees tot Italiaans. Een wandeling door deze straat is een reis door de tijd en een feest voor de zintuigen, ideaal voor iedereen die de lokale keuken en geschiedenis wil proeven.

13. Sint-Hubertusgalerijen
De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, een toonbeeld van Europese winkelpracht, bieden een unieke shoppingervaring in een historische setting. Met marmeren zuilen en een glazen dak, huisvest deze galerij chique boetieks, traditionele theesalons, en verfijnde chocolaterieën. Een must-see voor shoppers en architectuurliefhebbers die op zoek zijn naar een vleugje Brusselse elegantie.

14. Michielskathedraal
De Michielskathedraal, een architectonisch juweel van Brussel, biedt een prachtig contrast met de moderne kantoorgebouwen die haar omringen. Dit bouwwerk, dat tussen 1225 en 1481 tot stand kwam, is een meesterwerk van harmonische proporties en rijkelijk versierde details. Een bezoek aan deze kathedraal is een duik in de diepe religieuze en artistieke geschiedenis van de stad.


Vervoer in de stad

Ontdek Brussel gemakkelijk en flexibel, of je nu per auto aankomt, via de uitstekend verbonden snelwegen, of landt op Brussels Airport, de grootste luchthaven van België en thuishaven van Brussels Airlines. De stad is een knooppunt voor internationale treinverbindingen met directe lijnen naar steden als Amsterdam, Londen, en Parijs, beschikbaar vanaf meerdere stations waaronder Brussel-Zuid, het belangrijkste internationale station. Verken Brussel verder met de metro, die een uitgebreid netwerk biedt, of via het omvangrijke tram- en busnetwerk voor een diepgaande ervaring van de stad en de omliggende regio. Hoewel fietsen een uitdaging kan zijn door het gebrek aan fietspaden, is wandelen een ideale manier om het levendige centrum van Brussel te ontdekken, waarbij de meeste bezienswaardigheden binnen slechts 25 minuten te voet bereikbaar zijn. Elk vervoersmiddel biedt een unieke manier om de rijke cultuur en historie van Brussel tijdens een weekendje weg te ervaren.

Populaire wijken van Brussel

In Brussel, de de facto hoofdstad van Europa, vind je wijken met elk hun unieke charme en karakter. De Europese wijk, ook bekend als Leopoldswijk, vormt het hart van de Europese Unie met zijn belangrijke instellingen, een must-see voor de politiek geïnteresseerde bezoeker. Laken, de groene residentie van de Koninklijke Familie, biedt een kijkje in de vorstelijke levensstijl met het Koninklijk Kasteel, ooit gebouwd door Napoleon. De Zavel, met zijn statige herenhuizen, exclusieve winkels, gezellige cafés, restaurants, en antiekzaken, biedt een elegante mix van cultuur en culinaire verwennerij. Benedenstad is het kloppende hart van Brussel waar het Belgische leven zich manifesteert in zoete lekkernijen en de beste Belgische bieren. Bovenstad, of Koningswijk, staat bol van monumentale gebouwen, waaronder paleizen, kerken, en musea, gemakkelijk bereikbaar via de trappen bij de Kunstberg. Elk van deze wijken draagt bij aan de rijke tapestry van Brussel, een stad met een divers aanbod voor elke bezoeker.

Overnachten in de stad

Tijdens een stedentrip naar Brussel biedt de stad veel overnachtingsmogelijkheden, passend bij elk budget en voorkeur. Luxeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de 5-sterrenhotels gelegen rondom de Grote Markt, gehuisvest in prachtige gebouwen uit de vroege 19e eeuw. Voor de budgetbewuste reizigers zijn er aan de rand van de stad betaalbare hotels beschikbaar, waar je voor minder dan 50 euro de nacht kunt doorbrengen. De Leopoldwijk, favoriet onder Europese politici, kent een ruim aanbod van kwaliteitshotels. Avontuurlijke jonge reizigers en studenten met een backpack vinden hun weg naar de diverse hostels van Brussel, waar een internationale sfeer en goedkope bedden garant staan voor unieke ontmoetingen. Kamperen binnen de stadsgrenzen is geen optie, maar rondom Brussel liggen verschillende campings die, ondanks de afstand, een vlotte verbinding met de hoofdstad bieden.