Reiservaringen Michiel: Mijn persoonlijke top 15 stedentrips

De afgelopen jaren heb ik veel mooie reizen gemaakt. Veel daarvan waren ook korte weekendjes weg in de mooiste steden van Europa. In deze blog neem ik daarom mee naar 15 van mijn favoriete steden voor een bijzondere stedentrip in 2024. Ik vertel je kort hoe ik mijn verblijf heb ervaren. Bij diverse bestemmingen kun je ook doorklikken om direct meer informatie over het land of de stad (reisgidsen) te bekijken. Mijn eigen top 15 Europese citytrips wordt gekenmerkt door steden die betaalbaar zijn, veel leuke bezienswaardigheden hebben (0ok voor gezinnen met kinderen), die veilig zijn, met goed openbaar-vervoer en natuurlijk; waar je eenvoudig leuke hotels kunt boeken.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Florence

In 2012 beleefde ik het hoogtepunt van mijn Italiaanse avonturen met een citytrip naar Florence, een stad die voelt als een wandeling door een levend openluchtmuseum, genesteld in het hart van het adembenemende Toscane. Na eerdere bezoeken aan steden als Siena en Venetië, keek ik reikhalzend uit naar Florence, een stad die ik al kende van foto’s en verhalen. Bij aankomst, direct uit de trein, trok een braderie vol lokale snuisterijen en souvenirs onze aandacht, waarna we ons onderdompelden in de architectonische pracht die Florence definieert. Het begon met de Baptistery, een bouwwerk van ongeëvenaarde schoonheid, gevolgd door de imposante kathedraal van Florence en de Campanile di Giotto, een toren die de hemel lijkt te raken met zijn 85 meter hoogte en een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Vanaf een brug bewonderden we het uitzicht voordat we naar Palazzo Vecchio trokken, een ander architecturaal wonder. De vrijheid om de stad zelf te verkennen, gegeven door onze reisleiding, liet een onuitwisbare indruk achter, en met tegenzin namen we afscheid van Florence per trein. Terugkijkend plaats ik Florence moeiteloos in mijn top 10 van steden; een juweel in Italië dat zowel jong als oud betovert, ondanks de drukte die kenmerkend is voor zulke populaire bestemmingen. Het advies om buiten het hoogseizoen te gaan, is iets wat ik iedereen zou aanraden voor een optimale ervaring van deze onvergelijkbare stad. Tip: bekijk ook de mooiste vakantieparken in Toscane.

BEKIJK STEDENTRIPS FLORENCE

Rome

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Rome

In 2013 ondernam ik een onvergetelijke reis naar Italië, waarbij een tweedaagse citytrip naar Rome, de eeuwige stad met zijn rijke historie en adembenemende bezienswaardigheden, op het programma stond. Onze eerste dag was volledig gewijd aan Vaticaanstad, het hart van de katholieke wereld en de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, volledig omarmd door Rome. Het Sint-Pietersplein met zijn indrukwekkende basiliek, waar we door beveiligingscontroles gingen voordat we overspoeld werden door de grootsheid, de kunstwerken en de plafondschilderingen, nam onze volledige middag in beslag. Ondanks de tijd die we er doorbrachten, leek het alsof we slechts een fractie zagen van wat er te bewonderen valt. De volgende dag dompelden we ons onder in de iconische symbolen van Rome zelf. Van de majestueuze Trevi fontein, waar we onze munten wierpen met een wens in gedachten, tot het historische Colosseum, de elegante Spaanse trappen en het Pantheon, elke locatie was een openbaring. Ondanks de hitte en de drukte was de schoonheid van Rome overweldigend, en onze camera’s legden elk moment vast, terwijl we tussen de wonderen van deze stad navigeerden. Rome bewees een stad te zijn waar je gemakkelijk een week kunt doorbrengen zonder ook maar een moment van verveling, omhuld door de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de lokale bevolking. De drukte was verwacht in een stad zo rijk aan cultuur en schoonheid, maar het was elke seconde waard. Mijn advies voor toekomstige bezoekers is om de hitte en de menigtes te vermijden door buiten het hoogseizoen te reizen. Rome is een stad die zowel jonge als oudere reizigers betovert, een plek die ik iedereen zou aanraden te bezoeken voor een diepe duik in de schatten van onze wereldgeschiedenis.

BEKIJK STEDENTRIPS ROME

Oslo

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Oslo

In augustus 2012, tijdens een indrukwekkende 15-daagse reis naar de Noordkaap, markeerde Oslo, de serene hoofdstad van Noorwegen, een van de memorabele stops. Na Stockholm en Helsinki te hebben verkend, was ik klaar om me onder te dompelen in de unieke charme van Oslo. Onze eerste blik op de stad vanaf een strategisch uitkijkpunt onthulde het architecturale wonder van het operagebouw van Oslo, een beeld dat ik gretig vastlegde. Een wandeling naar het historische Akershus vesting liet zien hoe de stad een brug slaat tussen oud en nieuw. De tour vervolgde met een bezoek aan het stadhuis van Oslo, waar de binnenkant me betoverde met zijn muurschilderingen en het plafond. Bijzondere geschenken uit landen als Thailand en Sri Lanka, tentoongesteld in een gang, vertelden verhalen van wereldwijde verbondenheid. Het Vigeland Park, met zijn naakte sculpturen van Gustav Vigeland, bood een fascinerende blik op de menselijke emotie en expressie, terwijl de ceremonie van de wisseling van de wacht bij het Koninklijk paleis een ceremonieel spektakel was dat de aandacht van elke bezoeker trok. De dag afsluitend met een wandeling door de haven, genoot ik van de levendige sfeer en de prachtige uitzichten over de stad. Oslo, met zijn vriendelijke inwoners, prachtige bezienswaardigheden en hoge kosten van levensonderhoud, liet een blijvende indruk achter als een stad die zowel de rijkdom van de Noorse cultuur als de natuurlijke schoonheid belichaamt, en maakte het een aanbevolen bestemming voor elke stedenliefhebber.

BEKIJK STEDENTRIPS OSLO

Riga

Mijn stedentrip naar Riga in september 2014 was een onderdeel van rondreis waarbij deze levendige stad in Letland een onvergetelijke indruk op mij maakte. Met een bevolking divers in etniciteit, waarbij Letten en Russen bijna gelijk verdeeld zijn, biedt Riga een boeiende mix van cultuur en geschiedenis. Onze ontdekkingstocht begon met een voetgangersbrug over de Daugava rivier, leidend naar het Zwarthoofdenhuis en de Petruskerk, slechts enkele van de vele bezienswaardigheden. De avond bracht een sprookjesachtige sfeer met zich mee, met prachtig verlichte locaties zoals een reuzenrad aan de rivier en de hangbrug. Riga’s gezellige, verwarmde terrassen boden de perfecte afsluiting van onze dagen. De uitgaansscene was even levendig, met nachten doorgebracht in de Colonnade Club en Club Essential, hoewel voorzichtigheid geboden was met de hogere prijzen voor drankjes. De betaalbaarheid van de stad was opmerkelijk, met accommodatie in het Argonaut hostel voor slechts 7 euro per nacht, inclusief ontbijt. Mijn ervaringen in Riga, van de architectuur en het nachtleven tot de betaalbare prijzen en de sfeervolle verlichting ’s avonds, maakten het een bestemming die ik iedereen zou aanbevelen, een stad die zowel overdag als ’s nachts een bezoek waard is.

BEKIJK STEDENTRIPS RIGA

Warschau

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Warschau

In september 2013 ondernam ik de fascinerende rondreis waarbij Warschau, de hoofdstad van Polen met zijn rijke historie en indrukwekkende wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, een onvergetelijke bestemming bleek. Na een inspirerende start van mijn stedentrip in Berlijn en een tussenstop in Poznan, arriveerden we in Warschau, waar onze Nederlandstalige gids ons opwachtte om de stad te verkennen. Onze ontdekkingsreis begon met een busrit langs diverse iconische bezienswaardigheden, waarna we te voet verder gingen vanaf het centrum. Het slotplein, met zijn statige gebouwen en het nieuwe voetbalstadion in de verte, bood een perfecte introductie. We maakten er foto’s voordat we dieper het centrum indoken, waarbij het oude gedeelte van Warschau en een kerk waar net een mis plaatsvond, bijzondere indrukken achterlieten. De dag eindigde met een gezellig diner en een overnachting in ons hotel, klaar om de volgende dag onze reis voort te zetten naar Litouwen. Warschau, met zijn mengeling van historische en moderne allure, liet een onuitwisbare indruk op me achter, een stad waar de sporen van het verleden en de energie van het heden naadloos samenvloeien.

BEKIJK STEDENTRIPS WARSCHAU

Sint Petersburg

In september 2014 werd Sint Petersburg, met zijn rijke historie en architectonische pracht, het onbetwiste hoogtepunt van mijn rondreis. Na onze stedentrip in Tallinn voeren we de haven van Sint Petersburg binnen, waar een enthousiast orkestje ons verwelkomde met het vrolijke ‘Tulpen uit Amsterdam’. De eerste indrukken waren overweldigend; na een langdurige douaneprocedure begon onze verkenning van de stad. We checkten in bij het Park Inn hotel en vertrokken snel voor een rondleiding, die startte met een adembenemend uitzicht op de Neva rivier en de iconische Hermitage. Onze tocht vervolgde langs historische sites zoals de St. Peter & Paul kathedraal en de betoverende Kerk van de Verlosser op het Bloed, wiens gouden koepels fonkelden in het zonlicht. De St. Isaac’s kathedraal, met zijn imposante Romeinse zuilen, bood een ander visueel spektakel. Na een diner in ons hotel verkenden we de nachtelijke stad, die betoverend verlicht was, en ervoeren de levendigheid van Sint Petersburg bij avond. De volgende dag begon met een bezoek aan een prachtige kathedraal, gevolgd door een uitgebreide tour door het Winterpaleis van de Hermitage, waar de kunstcollecties en het verfijnde interieur ons diep raakten. Onze ervaring werd afgerond met een schilderachtige boottocht langs de grachten en over de Neva, waarna we genoten van een laatste maaltijd voordat we de overtocht naar Helsinki maakten. Reflecterend op mijn tijd in Sint Petersburg, waren de Hermitage en de talrijke kathedralen absolute hoogtepunten. Deze stad, met zijn toegankelijke toeristische prijzen en deels Engels sprekende bevolking op toeristische plekken, liet een onuitwisbare indruk achter. Ondanks de taalbarrière in minder toeristische gebieden, zou ik een groepsreis aanbevelen voor een zorgeloze ervaring.


Ljubljana

In 2015 maakte ik een onvergetelijke stedentrip naar Ljubljana, de charmante hoofdstad van Slovenië, die me betoverde met haar schoonheid en de nabijheid van haar bezienswaardigheden. Na een korte rit vanuit ons hotel in Kranj arriveerden we in Ljubljana, waar een busrondrit met uitleg over de unieke nabijheid van de Russische en Amerikaanse ambassades ons inleidde in de stad. Te voet vervolgden we onze ontdekking onder leiding van een Nederlandstalige gids, beginnend op een plein vol festiviteiten en verhalen over Tito’s Joegoslavië. Het Preserenplein en de nabijgelegen drievoudige brug, trekpleisters van de stad, leidden ons naar de prachtige St. Nicholas kathedraal. Een rustig terrasje aan de rivier bood ons een moment van ontspanning voordat we de uitdaging aangingen om het kasteel te beklimmen. De klim was steil, maar het uitzicht vanaf de toren over Ljubljana was elke stap waard. We sloten onze verkenning af met een wandeling langs een brug vol liefdessloten, een herinnering aan de verbondenheid die de stad uitstraalt. Ljubljana, met zijn schone straten en vriendelijke inwoners, was een hoogtepunt van mijn Balkanrondreis en bewees een van de mooiste steden te zijn die ik ooit heb bezocht. De stad heeft mijn hart gestolen, vooral het panoramische uitzicht vanaf het kasteel was adembenemend. Een stedentrip naar Ljubljana is een ervaring die ik iedereen van harte aanbeveel. Reis je met kinderen? Bekijk dan ons overzicht met mooiste familiehotels in Slovenië.

BEKIJK STEDENTRIPS LJUBLJANA

Zagreb

Tijdens mijn Balkanrondreis was Zagreb, de levendige hoofdstad van Kroatië, een van mijn bestemmingen. Na een inspirerend bezoek aan Ljubljana, arriveerden we in de avond in Zagreb en checkten in bij het centraal gelegen Laguna hotel. Onze eerste avondpoging om de stad te verkennen eindigde kort, maar de volgende dag, gewapend met een gids en na een stevig ontbijt, doken we vol enthousiasme in de stad. We begonnen onze tocht bij een indrukwekkende kathedraal, deels verborgen achter steigers, gevolgd door een wandeling langs een levendige groentemarkt, door schilderachtige straatjes, naar een plein met een kerk met een opvallend dak. De tour voerde ons verder langs een Griekse kerk, ingeklemd tussen twee huizen, een zeldzaamheid die ik eerder alleen in Warschau had gezien. Het hoogtepunt was een prachtig uitzicht over Zagreb, toegankelijk via een trap of kabelbaan, waarna we terugkeerden naar het bruisende stadsleven. Na de tour met de gids verkenden we zelfstandig verder, eindigend op een plein waar we genoten van een Bavaria biertje. Zagreb, misschien niet de meest pittoreske stad van de Balkan, bood toch een aangename mix van bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Zeker een bezoek waard voor wie Kroatië ontdekt. Wie uitsluitend met volwassenen reist kan een luxe adults-only hotel in Kroatië overwegen.

BEKIJK STEDENTRIPS ZAGREB

Belgrado

Tijdens mijn rondreis door de Balkan bezocht ik de Servische hoofdstad Belgrado, een stad doordrenkt van geschiedenis en veerkracht. Met zijn indrukwekkende inwoneraantal van ruim 1.2 miljoen en strategische ligging aan de Donau en de Sava, voelde ik de grootsheid van deze stad bij mijn aankomst. Het gebouw dat tijdens de oorlog in de jaren 90 gebombardeerd werd, bracht de grimmige realiteit van die tijd dichterbij. Ondanks de zichtbare littekens van het verleden, zoals het verwoeste gebouw en het voetbalstadion van de lokale FC, verwelkomde Belgrado ons met een warme gastvrijheid. Het zien van honderden vluchtelingen die hun tenten hadden opgezet bij het station herinnerde ons aan de uitdagingen van het heden. Toch bood de stad ook prachtige momenten, zoals de wandeling door een fraai park naar het imposante fort, waar we werden beloond met een panoramisch uitzicht over de stad. De korte wandeling door het centrum met onze gids gaf ons een glimp van de rijke cultuur en architectuur van Belgrado, terwijl het bezoek aan een kleine maar prachtige kathedraal ons een moment van bezinning bood. Hoewel ons verblijf slechts 24 uur duurde, was het genoeg om de vriendelijkheid van de mensen en de interessante geschiedenis van Belgrado te ervaren. Mocht je ooit een stedentrip naar Belgrado plannen, raad ik aan om minstens twee dagen uit te trekken om alles wat deze stad te bieden heeft te verkennen.

BEKIJK STEDENTRIPS ZAGREB

Skopje

In september 2016 bezocht ik Skopje tijdens een rondreis door Noord-Macedonië, een stad die voordien slechts een vage notie in mijn bewustzijn was, bekend om zijn geboortegrond van Moeder Teresa en het overvloedige aantal standbeelden. Skopje verraste me met zijn rijke geschiedenis, zichtbaar in de vele monumenten en het indrukwekkende standbeeld van Alexander de Grote, dat het centrale plein domineert. De stad, die nog steeds de littekens draagt van de verwoestende aardbeving uit de jaren ’60, getuigd door de stilgezette klok op het oude station, was volop in ontwikkeling met nieuwe bouwprojecten. Tijdens onze verkenning kwamen we langs het standbeeld van Moeder Teresa en bereikten we het monument ter herinnering aan de aardbeving, waarna we het oude deel van de stad inliepen, gekenmerkt door sfeervolle eettentjes en souvenirwinkels. De ervaring in het oude Skopje was compleet met een budgetvriendelijke maaltijd, waarna we onze ontdekking voortzetten over een levendige markt. Ondanks de regen en het beperkte tijdsbestek, bood Skopje een fascinerende glimp van zijn verleden en heden, een stad die ongetwijfeld meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt.

BEKIJK STEDENTRIPS SKOPJE

Praag

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Praag

Mijn stedentrip naar Praag in 2017 was een onvergetelijke ervaring in de gouden stad, rijk aan geschiedenis en cultuur. De reis begon vroeg, met een vlucht vanuit Eindhoven naar Praag, waar we, na wat Tsjechisch geld te hebben gepind, onze weg vonden naar het hotel nabij het Wenceslasplein. Onze verkenning van Praag begon met een wandeling door het bruisende plein, gevolgd door een spontane ontdekkingstocht door de binnenstad en een welverdiend biertje in een lokaal café, waar de prijs van een halve liter bier ons aangenaam verraste. Het hoogtepunt van die dag was het klimmen naar de top van de toren met de astronomische klok, waar we getrakteerd werden op een adembenemend uitzicht over de stad met haar vele torens. De volgende dagen waren gevuld met het verkennen van iconische bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug en de Praagse Burcht, waarbij de drukte van de stad en de marathon ons niet weerhielden van onze avonturen. De trdelník, hoewel overal te vinden, voldeed niet helemaal aan mijn smaak, maar de stad bood genoeg andere culinaire verrassingen. Een bijzonder onderdeel was de communisme en nucleaire bunker tour, die ons een diepere inkijk gaf in de complexe geschiedenis van Praag. Onze dagen eindigden met genieten van het uitzicht vanaf het dakterras van ons hotel en heerlijke diners in de stad. Terugkijkend op de trip, was Praag verrassend betaalbaar en bood het een rijke mix van historische pracht, gastvrije locals en culinaire genoegens, waardoor het een ideale bestemming is voor elke stedenliefhebber.

BEKIJK STEDENTRIPS PRAAG

Brugge

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Brugge

In juni 2018 had ik het genoegen om Brugge te bezoeken, een charmante stad in West-Vlaanderen, België, bekend om zijn historische centrum dat pronkt op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op de 27e, na een geplande rondreis door Schotland en Ierland, begon mijn avontuur in Brugge, waar we door onze chauffeur aan de rand van de stad werden afgezet. Ondanks de regen die mijn ontdekkingstocht kortstondig onderbrak, werd ik al snel betoverd door de pittoreske bruggetjes, het kabbelende riviertje vergelijkbaar met de Binnendieze in Den Bosch, en de overvloed aan chocoladewinkels met hun unieke creaties, zoals chocolade moersleutels. De Grote Markt, met zijn indrukwekkende trapgevels en het tableau van paarden en koetsen, was een hoogtepunt, net als de nabijgelegen pleinen met hun statige gebouwen. Na een hotdog van een kraampje op het plein en een afsluitende Brugse Zot te hebben genoten, keerde ik terug naar ons vertrekpunt, overtuigd van de schoonheid van Brugge. Hoewel een middag slechts een glimp biedt van wat deze stad te bieden heeft, is Brugge ongetwijfeld een must-visit voor elke stedentripper, belovend meer te onthullen bij elke terugkeer.

BEKIJK STEDENTRIPS BRUGGE

York

Eind mei 2019 bezocht ik de historische stad York, beroemd om de imposante York Minster. Op de 28e bereikten we York vanuit Hull, en onze groep van 47 werd opgesplitst voor een rondleiding. De tour begon met een korte introductie van York, waarna we via een houten stadspoort de kilometerslange stadsmuur betraden, die een prachtig uitzicht op de Minster bood. Onze wandeling voerde ons langs het Dutch house, naar de adembenemende Minster, die we helaas niet van binnen konden bezichtigen. We vervolgden onze ontdekkingstocht door de Shambles, een historische straat met overhangende huizen, en langs het bord van Guy Fawkes, bekend van de film V for Vendetta. Hoewel onze tijd in York beperkt was en we de Minster niet van binnen konden zien, bood de stad een fascinerende blik op zijn rijke geschiedenis. York, compact en vol verhalen, is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de diepe historische lagen van Noord-Engeland.

BEKIJK STEDENTRIPS YORK

Helsinki

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Helsinki

Tijdens mijn twee bezoeken aan Helsinki in de afgelopen jaren (de laatste keer in 2020) ontdekte ik een stad die zich perfect leent voor een stedentrip, met zijn mix van natuurlijke schoonheid en stedelijke elegantie. Helsinki, al meer dan 200 jaar de trots van Finland, gelegen aan de schilderachtige zuidkust aan de Finse Golf, huisvest ruim 550.000 inwoners. De stad is rijk aan bezienswaardigheden, waaronder de unieke Rotskerk, een architectonisch wonder uitgehouwen in steen, en het Sibelius-monument, dat zowel een eerbetoon is aan de componist als een kunstwerk waardoor je kunt lopen en kijken, wat een bijzondere ervaring biedt. De levendige haven en het eigenzinnige alien-standbeeld van Helsinki, naast een reuzenrad dat een panoramisch uitzicht over de stad biedt, voegen een unieke charme toe. Met een touringcar heb ik al deze hoogtepunten kunnen bewonderen, een ervaring die verrijkt werd door de vriendelijkheid van de Finnen en hun uitstekende beheersing van het Engels. De prijzen in Helsinki, hoewel iets hoger dan in Nederland, zijn redelijk vergeleken met zijn Scandinavische buren. Een terrasje pikken of genieten van een driegangenmenu tegenover het Stockmann warenhuis was betaalbaar en de kwaliteit van het leven en de toegankelijkheid van de bezienswaardigheden maken Helsinki een aanrader voor iedereen, ongeacht de leeftijd.

BEKIJK STEDENTRIPS HELSINKI

Stockholm

🛫 Bekijk direct onze stedentrip-gids van Stockholm

Tijdens mijn laatste bezoek aan Stockholm in 2022 ontdekte ik de ware charme van deze Scandinavische schoonheid. De stad, strategisch gelegen aan de Oostzee en verdeeld over 14 eilanden, biedt een unieke stedelijke ervaring, verrijkt door haar historische centrum en moderne cultuur. Met een vliegtijd van slechts ruim 1,5 uur vanuit Amsterdam, belandde ik in wat terecht het ‘Venetië van het Noorden’ wordt genoemd. Van het indrukwekkende Raadhuis met zijn prachtige interieur tot de pittoreske oude stad (Gamla Stan) en het levendige ABBA Museum, Stockholm wist me telkens weer te betoveren. Tijdens de stedentrip werden we vergezeld door een Nederlands sprekende gids die ons langs het Parlementsgebouw, het Koninklijk Paleis, en door de sfeervolle straatjes van Stockholm leidde. Ondanks de hoge prijzen, die een glas bier tot 8 euro deden oplopen, blijft de stad haar bezoekers fascineren met een mix van cultuur, geschiedenis, en moderniteit. Na drie bezoeken in twee jaar, voor zowel stedentrips als een voetbalwedstrijd, kan ik concluderen dat Stockholm een prachtige, zij het dure, bestemming is, rijk aan bezienswaardigheden en ervaringen die elke reiziger zou moeten ontdekken.

BEKIJK STEDENTRIPS STOCKHOLM