De vijf mooiste nationale parken in Europa

Als ik op reis ga, vind ik het altijd leuk om er op uit te gaan en de natuur te ontdekken. Ik heb tijdens mijn vakanties dan ook al verschillende nationale parken bezocht. Maar wat zijn nu de mooiste nationale parken om te bezoeken in Europa? In deze blog hebben de de vijf mooiste natuurparken op een rij gezet. Vergeet de menigte, vergeet de stranden, vergeet de steden en winkelcentra en komt tot rust in de mooiste nationale parken van Europa.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

1. Nationaal Park Gran Paradiso – Italië

Het is één van de oudste beschermde gebieden in de Alpen, maar de meren en bergen van Nationaal Park Gran Paradiso worden vaak over het hoofd gezien door toeristen. Zij bezoeken liever de populaire bestemming van Noord-Italië: de meren van Como, Maggiore en Garda. In de zomer kun je in het park prachtige wandelingen maken in de bergen en genieten van adembenemende uitzichten. Daarnaast is het gebied in de winter uitermate geschikt voor het maken van skitochten. Mooie gebieden om de te ontdekken zijn de valleien van Orco, Soana en Cogne. Bezoek ook de dorpen met traditionele stenen huizen. In het park vind je een groot aanbod aan accommodaties en kun je gebruikmaken van een gids. Bekijk ook onze blog met toffe adults-only resorts in Italië.

2. Nationaal Park Triglav – Slovenië

Het enige nationale park van Slovenië is een prachtig uitgestrekt gebied in het noordwesten van het land. Je kunt het park gemakkelijk bezoeken vanuit het bekende plaatsje Bled, dat net buiten het park ligt, maar het is vele malen leuker om in het park te verblijven. Het meer Bohinj mag dan geen kerk hebben op een eiland in het midden van het meer, zoals Bled, maar het is veel rustiger om te verblijven in één van de houten huizen in het dorp dichtbij. Vanuit hier kun je wandelen, fietsen en kanoën in het heldere water waarin de bergen worden weerspiegelt. Maak een tocht naar de top van de beboste heuvels en je wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Zie ook ons overzicht met kindvriendelijke hotels in Slovenië.

3. Nationaal Park Saksisch Zwitserland – Duitsland

Dramatische en ongewone landschappen vullen deze regio in het oosten van Duitsland. Ja, je leest het goed, het Nationaal Park Saksisch Zwitserland ligt niet in Zwitserland, maar in Duitsland. Met meer dan 700 toppen voor klimmers en honderden kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is dit gebied ideaal voor een actieve vakantie. De voornaamste attractie is de Bastei, een rotsformatie die 194 meter boven de rivier de Elbe uittorent en wordt verbonden door een zandstenen brug. Het landschap van het gebied heeft al voor vele schilders en kunstenaars als inspiratie gediend. Het park strekt zicht ook uit in Tsjechië. Dit gedeelte, met de naam Boheems Zwitserland, beschikt over een eigen natuurlijk wonder in de vorm van de Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandboog in Europa.

4. Nationaal Park Kalkalpen – Oostenrijk

Het grootste gedeelte van het Nationaal Park Kalkalpen bestaat uit bos, waardoor dit het grootste beboste gebied van Midden-Europa is. Rivieren, ravijnen en kloven snijden zich door de dichte bossen. Het gebied is populair bij bergbeklimmers, fietser, wandelaars en skiërs. Ondanks de opvallende natuurlijke schoonheid, is het park relatief onbekend. Vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren Wurbauerkogel, in de buurt van de stad Windischgarsten, heb je en panoramisch uitzicht over het park. In het park zijn er rangers beschikbaar die je meenemen naar het hart van het bos en je helpen wilde dieren te spotten. Ook zeker even lezen: kids-proof hotels in Oostenrijk.

5. Nationaal Park Ordesa – Spanje

Het oudste nationale park van Spanje biedt een aantal van de beste wandelingen in de Pyreneeën, maar is niet heel erg bekend over de Spaanse grens. Het park staat bekend om diepe dalen, die samenkomen op de 3.355 meter hoge Monte Perdido en heeft paden voor alle niveaus. De meeste wandelingen beginnen bij het Pradera, een informatiepunt in de vallei van Ordesa. Hier vind je ook een parkeerplaats en pendelbussen die naar het nabijgelegen Torla rijden. In juni en juli is de rijke flora van het park op zijn mooist. Tip: zie ook: de mooiste all-in resorts aan de Costa del Sol.