Ontdek de mooiste steden van Luxemburg

Luxemburg, een klein landje genesteld in het hart van Europa, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Als je een reiziger bent die gecharmeerd is door de mix van culturele rijkdom en natuurlijke schoonheid, dan is deze blog over de ‘7 mooiste steden van Luxemburg‘ precies wat je nodig hebt.

🇱🇺 Stel je voor: je wandelt door de geplaveide straten van Luxemburg-Stad, de hoofdstad die bekend staat om zijn levendige mix van oude en nieuwe architectuur, rijk cultureel erfgoed en een gastronomische scène die elke fijnproever zal verrukken. De stad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een perfecte balans tussen historische pracht en moderne flair. Maar Luxemburg is meer dan alleen zijn betoverende hoofdstad. Neem Schengen, bekend om het historische ‘Verdrag van Schengen’, maar ook om zijn pittoreske landschappen en wijngaarden die zich uitstrekken tot waar het oog reikt. Of bezoek Mondorf-les-Bains, een serene plek waar ontspanning en natuur samenkomen. Stel je de rust voor terwijl je geniet van de thermale baden, omgeven door uitgestrekte parken. Elke stad in Luxemburg heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Van de historische charme van Wiltz met zijn indrukwekkende kasteel tot de bruisende straten van Esch-sur-Alzette, waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. En laten we Bourscheid niet vergeten, een dorp dat pronkt met een van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van het land. Wil je in deze regio overnachten? Bekijk dan ons overzicht met de mooiste vakantieparken van Luxemburg.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Luxemburg stad

Luxemburg stad is niet alleen de prachtige hoofstad van Luxemburg, het is ook een ideale bestemming voor een stedentrip, een korte of een langere vakantie. Luxemburg stad is wat dat betreft goed te vergelijken met andere hoofdsteden in Europa, maar eigenlijk ook weer niet. Het is natuurlijk een stad met een eigen karakter, een stad van vele culturen en talen op een klein oppervlakte, en met theaters, musea, een Unesco werelderfgoed. Een stad die wat architectuur betreft zeer veel te bieden heeft, en ook een stad die wat culinair genot op een erg hoog niveau staat. Een stad dus, die enorm veel afwisseling te bieden heeft.

Historisch Luxemburg stad

Het oude Luxemburg stad, dat oorspronkelijk al in het jaar 963 werd gesticht, werd rond de 16e eeuw uitgebouwd tot één van de allersterkste vestingen van Europa, en werd in de 17e eeuw uitgebouwd met zogenoemde Kazematten. Grote delen van deze historische Luxemburg stad, kan je vandaag de dag nog steeds bekijken, en sinds 1994 staat het op de Unesco werelderfgoedlijst, en is dus beschermd. Dat, is natuurlijk bij lange niet het enige dat in Luxemburg stad te zien is, en de beste manier om alles te bekijken, is de stadsrondrit maken met een dubbeldekkerbus. Daarbij valt natuurlijk ook aan te bevelen, temeer omdat je veel bezienswaardigheden en attracties niet alleen van buiten wilt bekijken, om de Luxembrg-card aan te schaffen, waarmee je onder andere gratis toegang krijgt tot een vijftigtal musea.

De mooiste bezienswaardigheden

Overigens kan je vanzelfsprekend ook alle bezienswaardigheden zelf gaan bekijken, waarbij je natuurlijk ook niet moet vergeten, dat Luxemburg stad ook erg leuke winkels heeft, gezellige terrasjes, cafés en restaurants, en dus ook een erg goede bestemming is om uit te gaan. De belangrijkste bezienswaardigheden, naast natuurlijk het historische centrum van Luxemburg stad, en de Kazematten, zijn onder andere:

  • Place d’Armes, een erg gezellig plein in de stad.
  • Grund, één van de oudste delen van Luxemburg stad.
  • Grand Ducal Palace, het paleis in het zuiden van de stad, en de residence van de Groothertog.
  • Musée national d’histoire et d’art à Luxembourg.
  • Musée national d’histoire naturelle.
  • Philharmonie Luxemburg, met talloze hoogstaande muziekevenementen.
  • De kathedraal, gebouwd in 1613.
  • Chemin de la Corniche.
  • Mudam museum.

Schengen

Schengen, dat wellicht de meest bekende plaats is in heel Luxemburg, ligt in het kanton Remich, in het zuid-oosten van het Groothertogdom Luxemburg. Dat de plaats wereldberoemd is, en vooral bekend is in de Europese Unie, weten veel mensen niet, en toch, op weg naar Schengen, merk je het al, waarom Schengen zo beroemd is. Hier is namelijk het verdrag van Schengen gesloten, waarin een aantal landen die lid zijn van de EU, hebben afgesproken dat er binnen de EU, althans binnen de aangesloten landen, vrij vervoer van personen en goederen is. Dat wil dus eigenlijk gewoon zeggen, dat dankzij Schengen, je geen paspoort hoeft te laten zien, als je van Nederland naar Luxemburg gaat, zoals dat vroeger wel het geval was, wat soms lange wachttijden tot gevolg had.

Wat heeft Schengen te bieden?

Schengen heeft vanzelfsprekend veel meer te bieden dan alleen maar vrij vervoer van goederen en personen, en vrij weinig herinnerd je dan ook nog aan het sluiten van dat verdrag, hoewel het wel een leuke bijkomstigheid is. Hier is als het ware het echte Europa geboren. Het stadje ligt aan het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk, en is dan ook een bestemming, waar je ook eens wat verder in de regio kunt gaan kijken, maar die eigenlijk voornamelijk bekend staat om de St. Marcustoren, en de vele wijnranken die hier groeien. De regio brengt dan ook aardige tot goede wijnen voort. Rond het stadje liggen veel vijvers, die niet op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Doordat hier vroeger veel zand af werd gegraven, zijn de vijvers ontstaan, die nu grotendeels deel uit maken van een beschermd natuurgebied, en waar je toch wel vrij veel bijzondere planten kunt bekijken. In Schengen begint ook de Luxemburgse wijnroute. Een route langs wijnbergen en wijngaarden, van ongeveer 42 kilometer, en zeker aan te bevelen als je je voor de wijngaarden en de wijnen interesseert. Op diverse plekken langs de wijnroute, kan je vanzelfsprekend ook de plaatselijke wijnen proeven. Een populaire bezienswaardig is het kasteel van Schengen, met haar toren uit de 13e eeuw. De rest van het kasteel is veel jonger, namelijk uit de periode rond 1812. Bij het kasteel ligt een tuin in barokke stijl, met kruiden en andere aromatische planten.


Mondorf-les-Bains

Mondorf-les-Bains is een iets minder bekend stadje waar je prima tot rust kunt komen, maar waar ook veel activiteiten georganiseerd worden. Een vakantie is deze stad leent zich er prima voor. In en buiten het stadje zijn er genoeg activiteiten te zien en te doen. Doe mee aan een van de vele activiteiten, bezoek het natuurpark (zie foto: Parc Merveilleux, Route de Mondorf) of volg een fiets- of wandelroute om de prachtige natuur in dit gebied te ontdekken. Vanuit Mondorf-les-Bains zijn tevens genoeg steden in de omgeving gemakkelijk te bereiken en een bezoekje waard.

Ligging & activiteiten

Dit stadje ligt in het zuidoostelijke deel van België en wordt omringd door een heuvelachtig landschap in het Luxemburgse Kanton Remich. Het ligt tegen de Frans grens en tegen Mondorff aan. De zogenoemde Mondorf Le Domaine Thermal is in een prachtig natuurpark met ruim vijftig hectare aan bloemen, planten, bomen graszones en beeldhouwwerken van vooraanstaande kunstenaars. De Duitse benaming voor dit stadje is Bad Mondorf. De Luxemburgse inwoners noemen het plaatsje Munneref. Mondorf-les-Bains biedt door het hele jaar heen diverse attracties en andere activiteiten aan. Denk hierbij aan festiviteiten, avondfeesten, maar ook aan boogschiet-, scherm-, en tennistoernooien. Je kunt het casino bezoeken en het orkest van het thermaal centrum geeft met regelmaat concerten. Het thermaal centrum is een groep van kunstenaars. De Luxemburgse omgeving geeft de perfecte gelegenheid om de bijbehorende fiets- en wandelroutes te volgen.

Omliggende steden rond Mondorf-les-Bains

Luxemburg heeft een breed scala aan toeristische mogelijkheden en bezienswaardigheden. Van Mondorf-les-Bains kun je daarom vele andere (kleinere) steden bezoeken. Zo kun je naar Luxemburg-stad gaan om te winkelen en de historische stad te bekijken, maar ook steden zoals Remich, Larochette, Ettelbruck, Echternach, Vianden, Wiltz en Clervaux zijn vanaf Mondorf-les-Bains prima te bereiken. In het Müllerthal ligt een stukje natuur dat bekend staat als Klein Zwitserland. De natuur in dit gebied is indrukwekkend en zeker het bewonderen waard.


Wiltz

Het stadje Wiltz, in het Luxemburgs Wolz genoemd, ligt in het noordwesten van Luxemburg, niet ver van de grens met België. Het is een oude gemeente, en werd in vroegere tijden onder andere bewoond door de Kelten, de Romeinen en de Franken. Een rijke geschiedenis dus. Wiltz is als het ware in twee delen gesplitst. Het bovenste gedeelte van de stad ligt op twee hellingen, terwijl het onderste gedeelte aan de oevers van de rivier de Wiltz ligt. Het bovenste gedeelte van de stad is wellicht het meest bekend, want hier ligt het prachtige kasteel van de voormalige graven van Wiltz.

Kasteel Wiltz en oude centrum

Het huidige kasteel Wiltz is geheel gebouwd in de Renaissancestijl, en dateert van de wederopbouw in 1631. Een indrukwekkend kasteel, waar ieder jaar in juni en juli een theaterfestival wordt georganiseerd en een openlucht concert. Hier is ook het informatiecentrum van Wiltz, het leuke nationale museum van de bierbrouwkunst, en het museum dat verteld over de slag om de Ardennen, de Battle of the Bulge, die eind 1944, begin 1945 werd uitgevochten. Een rondleiding is mogelijk door het museum van de bierbrouwkunsten. Ook een wandeling door de stad is aan te bevelen, waarbij de vele stenen kruizen ook aan de tijd van de graven doen herinneren, en in het stadje staat ook een belangrijke Luxemburgs monument, ter nagedachtenis aan de algemene staking in 1942. Overigens is toch wel het leukste feest in Wiltz, het feest van de Brem. Dit feest wordt georganiseerd op de maandag na Pinksteren, met onder andere een bloemencorso en een rommelmarkt. En natuurlijk moet je ook het theaterfestival gaan zien, met leuke voorstellingen, en nog veel meer. Naast al deze bezienswaardigheden in het kleine stadje, is ook de omliggende regio erg aantrekkelijk. De Ardennen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor lange wandelingen, fietstochten, tochten op de mountainbike, en ook erg geliefd bij motorrijders.


Esch-sur-Alzette

Esch-sur-Alzette is een leuke en wereldlijke stad, met een rijke geschiedenis, wat je ook vandaag de dag nog steeds kunt zien aan diverse gebouwen en monumenten, veelal door grote en bekende architecten ontworpen en gebouwd. Kenmerkend voor Esch-sur-Alzette zijn niet alleen deze indrukwekkende bezienswaardigheden (zoals de hoogovens op de foto hierboven), maar ook het grote en leuke winkelcentrum, met tal van winkels en terrasjes. Maar dat is eigenlijk ook niet echt verwonderlijk, aangezien Esch-sur-Alzette de tweede stad van het groothertogdom Luxemburg is, en dus niet alleen relatief veel inwoners heeft, maar natuurlijk ook de nodige toeristen weet te trekken.

Er is veel te doen in Esch-sur-Alzette

Esch-sur-Alzette heeft diverse bezienswaardigheden te bieden, veelal op het culturele vlak, zoals bijvoorbeeld het nationaal verzetsmuseum, oude metaalfabrieken, waar de regio ook om bekend staat, monumenten en oude gebouwen. Aan te bevelen is dan ook een architectuurwandeling door het centrum, langs diverse parkjes en paviljoenen, langs de mooie stadsparken en de St. Joseph kerk. Maar de stad heeft ook een mooie schouwburg, met internationale voorstellingen, kunstgaleriën, een muziekconservatorium, en diverse grote evenementen. Naast al die mooie dingen, gedeeltelijk voortkomende uit de rijke geschiedenis, is ook recreatiecentrum Galgenberg erg leuk. Onder andere een mooi park, met wandelpaden, rozentuinen en fonteinen, speeltuinen, een dierenpark en diverse mogelijkheden om te sporten. En, zoals al geschreven, Esch-sur-Alzette biedt ook diversen evenementen, zoals volksfeesten, en heeft ook een goed uitgaanscentrum. Ook de omliggende regio heeft veel te bieden, want dit gedeelte van Luxemburg staat vooral bekend om te goede recreatiemogelijkheden voor iedereen die door de natuur wil wandelen, of fietstochten wil maken. Doordat deze stad, met haar ongeveer 30.000 inwoners, een geliefde bestemming is voor bijvoorbeeld de zomervakantie, zijn er diverse campings bij de stad, en Esch-sur-Alzette heeft vanzelfsprekend ook goede hotels en vakantiewoningen ter beschikking.


Bourscheid

Bourscheid ligt in het Luxemburgse kanton Diekirch, en is vooral bekend vanwege het op twee kilometer afstand van de plaats gelegen kasteel Bourscheid, een middeleeuwse burcht. Kasteel Bourscheid is de grootste stenen burcht van Luxemburg, dateert al uit het jaar 1000, en was eigendom van de Luxemburgse familie Stolzemburg. Kenmerkend voor kasteel Bourscheid, naast natuurlijk de burcht en de ringmuren, is de ligging op een leisteenrots, waardoor de burcht alleen vanuit het noordwesten toegankelijk is. Een roemrucht geschiedenis, die je ten dele ook vandaag de dag nog kunt ervaren. Erg mooi is de burcht als het donker wordt, want sinds enige tijd wordt het gehele complex verlicht tot 24:00 uur, en dat steekt erg mooi af tegen de donkere lucht.

Recreatie in Bourscheid

Bourscheid is ook een bestemming waar je heerlijk kunt wandelen, op wandelwegen met een goede bewegwijzering, en waar je tijdens het wandelen ook op diverse plekjes kunt komen met een adembenemend uitzicht. En al wandelend, kom je ook bij diverse andere dorpjes in de regio. Soms bovenop een heuvel, soms diep in het dal ingesloten, maar allen even charmant. Bourscheid zelf ligt op een open hoogvlakte, en wordt voornamelijk omringd door bossen, in een typisch Ardennenlandschap, en dus veelal een ongerepte en onaangetaste natuur. Naast het kasteel, kan je in Bourscheid nog diverse andere oude en historische gebouwen en kerken bekijken. Zoals bijvoorbeeld een gotisch herenhuis uit 1348, het Stolzemburger huis. Hier is een klein museum, waar je de geschiedenis van Bourscheid kunt bekijken. Naast de diverse recreatiemogelijkheden die je in Bourscheid geboden worden, zijn ook de culturele weken absoluut aan te bevelen, temeer omdat je dan de typische Luxemburgse cultuur kunt beleven. Een leuke vakantiebestemming, waar je ook goed kunt kamperen, en waar voor alle gezinsleden veel te doen is, en waar je zeker nog vaak aan terug zult denken.


Remich

Remich is een toeristische plaats dat aan de over van de Moezel en de voet van de wijnbergen ligt. De ligging en de historische overblijfselen zorgen voor een schilderachtig geheel. Dit maakt het stadje, tot een uniek stadje. De plaats wordt door velen dan ook wel gezien als de parel van de Moezel. Voor zowel een rustige als actieve vakantie zit je hier goed. Bezoek een van de wijngaarden en proef de beste wijnen van Luxemburg. Of maak in de omgeving rond de stad een kilometerslange wandeling langs de Moezel en geniet van alles van Remich en omgeving te bieden heeft. De stad is 25 kilometer gelegen van Luxemburg stad. Het ligt aan de rivier de Moezel, wat bekend staat om de uitstekende wijn die in dit gebied verkregen wordt. Je zult in de omgeving dan ook vele wijngaarden vinden. Remich is tevens een belangrijk handels- en wijnplaats. Deze stad wordt ook wel beschreven als een van de meest schilderachtigste plaatjes in het zogenoemde Groothertogdom. Het is gelegen tussen wijngaarden en dichte bossen, wat een mooi geheel vormt. De binnenstad van Remich bevat veel kronkelende steegjes en historische fonteinen.

Vakantie in wijnstad Remich

Tijdens een vakantie in dit stadje zal je veel oude steegjes en historische gebouwen tegenkomen. Daarnaast is het stadje een prima uitgangspunt voor wandeltochten. Je kunt een kilometerslange wandeling langs de Moezel maken, waarbij je veel uitzichtpunten tegen zult komen. Daarnaast zijn er diverse gelegenheden om onderweg te picknicken. Voor de wat actievere vakantieliefhebbers is er minigolf en er kan een boottocht gemaakt worden. In de zomer worden hier verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd. Bij een bezoek aan deze regio moet je de oogst en bekende wijnen van deze streek geprobeerd hebben. Remich is hier een perfecte plek voor. Wijnproeven kun je doen in de Caves St. Remy-Desom of Caves St. Martin. Deze laatste grotten zijn uitgehouwen in rotsen van zacht zandsteen. Dit is ideaal voor de productie van mousserende wijnen. Tevens zijn het de enige ondergrondse wijnkelders van het plaatsje Remich. De honderd meters lange kelders zijn dagelijks geopend tot het eind van oktober. In de wintermaanden kun je de wijngaarden op afspraak bezoeken. Remich valt tevens onder de bekende Luxemburgse wijnroute. Deze 42 kilometer lange route gaat langs verschillende wijnstadjes in het Groothertogdom.