Tips voor het bezoeken van Teide Nationaal Park

Een reis aan Tenerife is pas compleet als je het Teide nationaal park gaat bezoeken! Dit is de hoogste berg in Spanje met 3.718 meter en één van de meest bezochte parken in Europa. Vanuit veel plekken op Tenerife zie je indrukwekkende de top van de Teide. Het is een prachtig park waar je je ogen uitkijkt! Maar hoe kan je El Teide bezoeken? Zelf ben ik hier in juli 2016 geweest. In deze blog vind je handige tips en tricks voor jouw bezoek.

Over het Teide Nationaal Park

Het nationale park El Teide heeft in totaal een oppervlakte van ca. 20.000 hectare. Het letterlijke hoogtepunt van het park is de berg Teide met de top op 3.718 meter. Deze vulkaan is ongeveer 150.000 jaar geleden door toedoen van een eruptie ontstaan en is voor het laatst uitgebarsten in 1909. De krater is maar liefst 48 kilometer in omtrek en lijkt in vele opzichten met de rode planeet Mars. Er is geen sprake van een uniform landschap in dit park, maar van variaties in de vulkanische elementen. Zie de officiele website voor meer handige informatie, tickets en prijzen.

Hoe ziet het park eruit?
Het park bestaat dus uit een oude vulkaankrater en de daarbij behorende uitgestrekte lavavelden die ontstaan zijn door de vele vulkaanuitbarstingen. Het park ligt grotendeels boven 2.000 meter, maar er is volop planten- en dierenleven aanwezig. Het nationale park El Teide oogt bijna buitenaards door de ruige en markante rotsblokken, de vele kleuren en de unieke lavavelden. Het landschap doet mij het meeste denken aan een maanlandschap!

Bezoekerscentra
In het park zijn twee bezoekerscentra, Canadas Blanca en El Portillo. Bij de ingang van het park aan de oostkant ligt het bezoekerscentrum El Portillo. In de winter kan de sneeuw en de gure wind er soms voor zorgen dat er wegen worden afgesloten. Terwijl in de zomermaanden de temperatuur in kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius.

Teide nationaal park bezoeken

Het nationale park is prima met de auto te bereiken. De wegen die door het park gaan zijn op diverse plaatsen voorzien van parkeerplekken. Deze plekken bevinden zich voornamelijk bij mooie uitzichtpunten en op plekken vanaf waar je een wandeling door het park kunt beginnen. De weersomstandigheden in het park kunnen bestaan uit harde wind die soms veel stof meevoert, een felle zon en lagere temperatuur. Hou hier rekening mee als je het park gaat bezoeken.

Wandelen in het Teide nationaal park

In het nationale park El Teide zijn 9 gemarkeerde wandelroutes waaruit je kunt kiezen. Deze routes verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Ze staan allemaal duidelijk gemarkeerd aangegeven en kunnen. De paden op deze routes bestaan voornamelijk uit losse steentjes en zand en daarom is het aan te raden om je wandelschoenen aan te trekken i.p.v. je slippers.

De route rondom de Roques de García is de meest populaire route in het park. Het is een must, maar het kan er wel druk zijn. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te starten of laat in de middag zodat je de vele bussen met toeristen een beetje ontloopt. Begin- en eindpunt van deze wandeling is De Mirador de la Ruleta, een erg mooi uitkijkpunt. Er zijn nog veel meer wandelingen te maken, zoals de wandeling de 7 Cañadas van 18 km. Deze wandelroute biedt een grote diversiteit prachtige plekjes die van alles en iedereen verlaten lijken te zijn.

De top van de Teide met de kabelbaan

Je kunt naar de top van de Teide met de kabelbaan. In acht minuten ga je omhoog naar een hoogte van 3.555 meter. Er zijn twee stations bij de kabelbaan: het basisstation en La Rambleta (op 3.555 meter). Vanaf dit hoge platform heb je een geweldig uitzicht over het park en de rest van Tenerife. Dit is adembenemend mooi. De kabelbaan is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt dit beste vooraf en online regelen. Indien je echt naar de top wilt dan kun je vanaf het platform naar de top van vulkaankrater klimmen. Dit is een pittige wandeltocht in de ijle lucht van ongeveer een uur. De afdaling is makkelijker en duurt minder dan een half uur. Voor deze wandeling heb je een vergunning nodig: Permiso de Acceso. Kijk voor meer informatie op de website van Reservas Parques Nacionales. Selecteer op deze site de dag en tijdstip en vul je persoonsgegevens in. Doe de aanvraag minstens 2 of 3 maanden van te voren, want dan heb je een grotere keuze van dagen en tijdstippen.

De top van El Teide in zicht

De top van de Teide beklimmen

Het beklimmen van de Teide is een zware wandeling van ongeveer 6 uur. Als je naar de top van de Teide wilt wandelen dan heb je een vergunning nodig. Deze moet je regelen bij het Centro de Visitantes. Vanwege veiligheidsredenen zijn er maar maximum 50 personen die toegang tot de top hebben en mogen er rond de krater maar maximum 10 personen tegelijk zijn. Regel het beklimmen via een organisatie zodat alles voor je geregeld wordt: het vervoer (van en naar je hotel) en de verplichte vergunning. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in de Refugio Alta Vista op 3.260 meter. Zo kun je de volgende ochtend in alle vroegte naar boven gaan en op de top de zonopkomst bewonderen. Bij de boeking op de hut zit automatisch een permit van het laatste deel van El Teide inbegrepen, mits je voor 09.00 uur in de ochtend op de top staat! Vertrek je uiterlijk om half acht dan red je dat.

Fietsen bij Teide Nationaal Park

Behalve wandelen is het ook erg leuk om het natuurpark El Teide te ontdekken op de fiets. Dit kun je natuurlijk zelfstandig doen door het huren van een fiets, een mountainbike of een e-bike. De prijs is ongeveer €15,- per dag voor een fiets/mountainbike en ongeveer €20,- per dag voor het huren van een e-bike. Hou er rekening mee dat een fietstocht bestaat uit klimmen en dalen en enkel zo nu en dan vlakke gedeeltes.

Nog leuker is het om het park El Teide te ontdekken op de fiets onder begeleiding van een gids. Er zijn diverse fietstochten die je kunt boeken (variërend van 25 tot circa 75 km of meer). Zo’n fietstocht begint bijvoorbeeld bij Los Paleos op een hoogte van 1.450m en van daaruit ga je dan richting de vulkaan El Teide. De tocht begint met een pittige klim van 12 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage tussen de 4% tot 7%. Uiteindelijk bereik je El Retamar op een hoogte van 2.100 en daar wordt je dan beloond voor de inspanning met een fantastisch uitzicht. Daarna volgt een prachtige afdaling van 35 km. Het is ontzettend gaaf om te doen, maar ook relatief zwaar!

Vind een geschikt hotel op Tenerife

Ben je op zoek naar een resort op Tenerife dat past bij jouw wensen? Wij hebben een aantal fijne hotels voor jou op een rijtje gezet:

Plaats een reactie