Tips voor bezoek aan de bloeiende heide op de Posbank

De Posbank (op de Veluwezoom). Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar ben jij er al eens geweest? Wat ons betreft is het absoluut de moeite waard om hier eens naartoe te gaan! Dit is namelijk echt een prachtig mooi stukje Nederland. En helemaal als de heide in bloei staat! Of je er nu heen gaat voor een mooie wandeling of om de boeiende heide te fotograferen, het is een bezoek zeker waard. In deze blog heb ik tips en informatie voor je verzameld zodat jij goed voorbereid naar de Posbank kan.

Beste tijd voor de bloeiende heide

Een bezoek aan de Posbank is vanaf eind april tot eind september een aanrader. Op dagen met mooi weer is het een prachtig stukje natuur om door heen te wandelen en fietsen. Wil je dolgraag de paars bloeiende heide zien over het heuvellandschap, dat kan vanaf ongeveer half augustus tot half september. Wanneer de heide op zijn mooist bloeit is bijna niet te voorspellen. Dit ligt helemaal aan het weer van de zomer. Wij raden je dus aan om niet meteen half augustus te gaan, maar te wachten tot eind augustus. Zo weet je zeker dat je bloeiende heide heb op de Posbank.

Mooiste wandelroutes op De Posbank

Een goed startpunt voor een wandeling door de heide is vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Vanaf hier loop je over de Posbank naar het bezoekerscentrum de Posbank. Je loopt door een gebied dat omringt is door de paars bloeiende heide, wilde dieren (zoals paarden, en slangen(!)) en het is enkel toegankelijk voor voetgangers.

De heide op de posbank staat van half augustus tot half september in bloei

De wandelpaden zijn vrijwel alleen zandpaden en misschien dus niet toegankelijk voor iedereen. Zorg voor goede wandelschoenen en een beetje conditie. Je kunt een van de routes kiezen, maar je kunt ook gewoon lekker gaan! Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij het bezoekerscentrum Veluwezoom en via het dal van de Posbank naar bezoekerscentrum de Posbank wandelen. Maar er zijn genoeg wandelroutes aangegeven met paaltjes met verschillende aantal kilometers die allemaal langs en door de Posbank gaan.

Fotografeer tips

Fotograferen op de Posbank vraagt om een kleine voorbereiding. Je wil namelijk liever niet vroeg in de ochtend aankomen met bewolking en een dikke mist waardoor er niks van het heuvellandschap te zien was.

1. Tip 1) Plan verschillende dagen om te gaan en check het weerbericht goed.
Als er kans is op dikke/dichte mist, bewolking of slecht weer dan wil je niet naar de Posbank. Zelf ging ik voor het gouden uurtje (zonsopkomst), maar ik had dus de pech dat het in de ochtend bewolkt was en er een dik pak mist boven de Posbank hing. Maar een zonsopkomst op een mooie zonnige dag mét een laagjes mist tussen het heuvellandschap kan dan weer iets zijn wat je juist wél wil. Check dus vooraf goed het weerbericht.

Tip 2) Ga vroeg in de ochtend op pad.
Je heb dan niet alleen het zonsopkomst mee, maar het is in de zomermaanden dan ook nog lekker rustig. In de middag kan het ontzettend druk zijn op de Posbank en dan kan je niet rustig foto’s nemen.

Tip 3) Trek de hele dag uit voor een bezoek aan de Posbank.
Vooral als je ook een wandeling wil gaan maken kan je hier maar beter de hele dag voor plannen. Je zal veel dieren en mooie plekjes tegen komen. Én je hoeft je niet te haasten. Tegen de tijd dat jij het dal van de Posbank bereikt, komen de eerste dagjes mensen aan waardoor het lekker rustig blijft op het punt waar jij op dat moment bent.

Tips 4) Kijk verder dan de paarse heide
Naast dat de paars bloeiende heide bijna magisch is, is er nog zo veel meer te zien en ontdekken. Zo kwam ik een kleine slang tegen én een adder. De enige giftige slang in Nederland! Maar ook wilde paarden, de herder met zijn schaapskudde en héél veel mestkevers.

Nog meer doen op de Posbank

De Posbank is een prachtig stukje Nederland, en er is nog veel meer te doen dan alleen wandelen en fotograferen. Ik heb een aantal leuke activiteiten voor je verzameld.

  • Bezoek de schaapskooi Rhedense Schaapskudde. Met een beetje mazzel die je zelfs de herder met zijn schaapskudde tussen het heuvellandschap lopen.
  • Ga te fiets, met de auto of scooter op pad door de Veluwezoom. Je komt langs verschillende uitkijkpunten waar je een mooi uitzicht heb op de Posbank. Na een wandeling kan je nog een rondje doen met de auto. Je ziet het natuurgebied dan weer vanuit een heel ander oogpunt.
  • Wil je alles weten over dit stukje natuurgebied? Bezoek dan het Veluwetransferium Posbank. Hier kunnen de medewerkers je alles vertellen wat je graag wil weten.
  • Ga samen met een gids op pad en wandel over het heuvellandschap, de heide en de bossen.
  • Natuurmonumenten organiseert regelmatig leuke excursies op de Veluwezoom. Het is een aanrader om eens mee te gaan!

Plaats een reactie