Tips voor een stedentrip naar Londen

Steeds meer mensen boeken een stedentrip naar Londen. Deze bruisende biedt naast cultuur en de vele winkels nog veel meer. Zo kunt u naar een van de vele voetbalwedstrijden gaan die in de diverse stadions gehouden gehouden worden, dit is uiteraard prima te combineren met een stedentrip. Het boeken van een stedentrip naar Londen gaat snel en eenvoudig. Uiteraard kunt u zelf kijken voor welk vervoersmiddel u kiest. Londen is namelijk te bereiken met een vliegtuig, boot, auto en bus. Daarnaast kunt u kiezen in welk hotel of appartement u wilt overnachten. Check ook onze blog met de beste kindvriendelijke resorts van Engeland!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Bezienswaardigheden in Londen

Tijdens een weekendje Londen zijn er tal van bezienswaardigheden, het is dus zeker niet nodig om u te vervelen. Zo zijn er naast verschillende musea ook een aantal zeer bekende bezienswaardigheden in Londen. Zo is er de Big Ben, de Tower Bridge maar ook het Buckingham Palace in zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Big Ben

In de toren van het Palace of Westminster hangt een grote slagklok, met als bijnaam de Big Ben. De Big Ben is natuurlijk een van dé bezienswaardigheden die u tijdens uw stedentrip naar Londen absoluut niet mag missen. De politicus Sir Benjamin heeft aanzet tot de bouw van de toren gegeven, de grote klok werd in 1858 in de toren geplaatst, deze is ongeveer 96 meter hoog. Leuk om te weten: De klok slaat alleen bij de hele uren, niet ook nog bij de halve. De oppervlakte van de wijzerplaat is 23 vierkante meter, en dat natuurlijk vier keer, aan iedere kant van de toren één wijzerplaat. Het gewicht van de klepel in de klok bedraagt 203kg, en de lengte van de wijzer voor de minuten is 14 meter lang. De toren waar de klok in hangt bevat cellen, deze zijn gebruikt tot 1880. Leden van het parlement werden hier opgesloten als zij de parlementaire rechten hadden geschonden.

Tower Bridge

De Tower Bridge is een brug over de Theems in Londen. Deze brug ligt pal naast de Tower of Londen wat een ontzettend groot gebouwencomplex is dat al diverse invullingen heeft gehad (fort, staatsgevangenis, museum enz.). Hier dankt de Tower Bridge dan ook zijn naam aan. Het deel tussen de twee toren kan geopend worden voor de scheepvaart. Door 2 hangbruggen wordt het centrale deel van de brug verboden met de oevers. Tussen de twee torens bevinden zich 2 loopbruggen (44 meter boven het water) die de toren met elkaar vinden. Tevens geven deze tegenkracht aan de hangbruggen. De bouw van de Tower Bridge is gestart in 1886 en de brug is in gebruik genomen in 1894. De lengte van de brug bedraagt 244 meter en is een van de trekpleisters van Londen. Het openen en sluiten van deze brug werd vroeger hydraulisch gedaan. De waterdruk die hiervoor nodig was werd geleverd door enorme stoommachines. Tegenwoordig doen de stoommachines alleen nog maar dienst als toeristische trekpleister. De brug wordt namelijk tegenwoordig elektrisch geopend.

Westminster Abbey

De Westminster Abbey is een kerk welke oorspronkelijk gebouwd is in normandische stijl en staat in Londen. Jaren daarna is de kerk verbouwd naar de gotische stijl, en dat is vandaag de dag nog steeds zo. De kerk diende in eerste instantie als abdij voor monniken. In de kapel van de kerk bevindt zich een graftombe waar alle overledenen van het Britse koningshuis begraven worden. Momenteel is de kerk de traditionele locatie waar begrafenissen, bekroningen en bruiloften van het Britse koningshuis plaatsvinden. De eerste koning die in de Wetminster Abbey gekroond werd was koning Harold II, dit was in 1066. In de graftombe van de kerk ligt ook de Nederlander Willem III van Oranje, koning van Schotland en Engeland en zijn vrouw Mario II Stuart. In tegenstelling tot andere Oranjes is Willem III een van van de weinige die niet is bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft.

Buckingham Palace

Het Buckingham Palace is bezienswaardigheid die u tijdens uw stedentrip naar Londen gezien moet hebben. Het paleis telt 697 kamer en 78 badkamers. Dagelijks werken er honderden mensen in de in de hofhouding. In Buckingham Palace bevindt zich ook een kapel, zwembad, cafetaria voor het personeel enz. De balzaal is de grootste zaal van het paleis en heeft een oppervlakte van 36,6m x 18m x 13,5 m. In deze zaal bevinden zich dan ook de staatsdiners plaats. Uiteraard is het mogelijk om een rondleiding te maken in het Buckingham Palace. U ziet dan onder andere de State Rooms (alleen wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is), de koets en u komt langs de kunstgalerij.  Wat ook te zien is bij het Buckingham Palace is de wisseling van de wacht. De wachten mogen zich tijdens de wacht niet bewegen, alleen bij de aflossing is dit toegestaan. De ceremoniële aflossing is een van de tradities die nog steeds in ere is gehouden door het Britse hof.

Oxford Street

Naast alle bezienswaardigheden in Londen kunt u ook goed winkelen in de stad. De bekendste winkelstraat is Oxford Street en trekt ongeveer 200 miljoen bezoekers per jaar, deze straat ligt in de wijk Westminster, het hart van Londen. Aan deze winkelstraat hebben veel warenhuizen hun hoofdvestiging. Maar er bevinden zich ook veel hotels. De meeste toeristen (en inwoners van Engeland) komen in december naar Oxford Street om hun kerstinkopen te doen. Maar ook de maand daarna, wanneer het uitverkoop is, is het ontzettend druk in de straat die ongeveer anderhalve kilometer lang is. Veel mooie gebouwen zult u in deze straat niet vinden, maar daar komt u natuurlijk niet voor als u wilt winkelen. Gelukkig zijn er wel veel modewinkels en boetieks te vinden, en dat is natuurlijk het belangrijkste.

Tower of London

De Tower of London is een fort met twintig torens uit de 11e eeuw dat diende om Noormannen tegen te houden. Later werd het achtereenvolgens gebruikt als paleis en gevangenis, en nu als museum. Je ziet er o.a. de Britse kroonjuwelen (waaronder de grootste geslepen diamant ter wereld), harnassen en wapens.
Vroeger werd de Tower of London bewaakt door Beefeaters, nu leiden de Beefeaters de toeristen gratis rond. Één van de Beefeaters is verantwoordelijk voor de raven die er leven. Als zij de Tower zouden verlaten, zou dit ongeluk brengen voor het koninkrijk.

St. Paul’s Cathedral

De domtoren van St. Paul’s Cathedral is na de St. Pieter in Rome de grootste ter wereld. De kerk is het decor van vele gebeurtenissen geweest, waaronder de begrafenis van Winston Churchill en het huwelijk van prins Charles en prinses Diana. Bezoek de Whispering Gallery, 530 traptreden hoog. De bijzondere akoestiek zorgt ervoor dat zelfs het zachtste gefluister aan de andere kant van de galerij te horen is.

London Eye

London Eye is een reuzenrad van 135 meter hoog dat ter ere van het millennium gebouwd werd. Vanuit de London Eye, gelegen aan de Thames, heb je een prachtig uitzicht over Londen tot wel 40 km ver. Dagelijks maken ruim 10.000 bezoekers een ritje in de Londen Eye. Het rad draait zo langzaam dat het niet hoeft stil te staan voor in- en uitstappen. Een rondje duurt ongeveer dertig minuten. Het is verstandig vooraf al je kaarten voor de London Eye te reserveren.

Harrods

Het enorme warenhuis Harrods is een bezoek zeker waard. Om alle verdiepingen goed te kunnen bekijken, kun je een hele dag zoet zijn. Maar ook van de buitenkant is Harrods het bewonderen waard. Harrods ligt aan Brompton Road in de wijk Knightsbridge. De eigenaren van Harrods zijn Mohammed Al-Fayed en zijn broer. De zoon van Mohammed, Dodi, kwam in 1997 samen met prinses Diana om in Parijs. In Harrods staat een monument ter nagedachtenis aan hen.

10 Downing Street

Op Downing Street nummer 10 woont de Britse premier. Al drie eeuwen lang is dit de ambtswoning van de Britse staatshoofden, waar honderden mensen werken. De zwarte voordeur van 10 Downing Street is één van de meest gefotografeerde deuren ter wereld.

Dickens House

Op Doughty Street nummer 48 woonde de Britse schrijver Charles Dickens van 1837 tot 1839 met zijn vrouw en zoontje. Nu is het huis een museum met onder meer schilderijen, meubels en manuscripten van de schrijver.


Musea in Londen

Of je nu van kunst of natuur houdt, van geschiedenis of moderne dingen, voor iedereen is wel een museum te vinden waar hij of zij graag een bezoek aan wilt brengen in Londen. Maar welke musea zijn er zoal in Londen? Wij hebben voor jou een paar musea opgezocht waar je heen zou kunnen gaan.

Het National Gallery museum is opgericht in 1824 en is te vinden aan de Trafalgar Square. National Gallery is een museum voor de schilderkunst en biedt jou als bezoeker een kijkje in de West-Europese schilderkunst tussen 1250 en 1900. Wist je dat de collectie van het National Gallery het meest uitgebreid is als het gaat om West-Europese schilderkunst? De toegang tot het National Gallery in Londen is helemaal gratis, wel kan het zo zijn dat je moet betalen voor speciale tentoonstellingen. Bij het National Gallery kan je onder andere werken bezichtigen van Vincent van Gogh, Johannes Vermeer, Claude Lorrain, Leonardo da Vinci en Joseph Wright.

Design Museum

Het Londense Design Museum ligt aan de Theems, vlakbij de Tower Bridge. Het museum richt zich op toegepaste kunst en heeft ruimte voor exposities op het gebied van productontwerp, industriële en grafische vormgeving, mode en architectuur. Het museum is in 1989 opgericht en is het eerste museum ter wereld dat zich volledig heeft gericht op modern design. Zeker als je een liefhebber bent van mode of design, is een bezoek aan het Design Museum zeker waard!

Sherlock Holmes Museum

Hou jij ook zo van de detectiveverhalen over Sherlock Holmes? Dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan het Sherlock Holmes Museum in London, Engeland. Het museum is opgericht in 1990 en is te vinden aan Baker Street 221B. Het bezoek aan het Sherlock Holmes Museum kan je perfect combineren met het Londense park Regent’s Park. Het museum is een geogoriaans huis en was tussen 1860 en 1936 een pension waar mensen een kamer konden huren. Het huis is ingericht zoals doet vermoeden hoe het pension eruit zag waar kamers verhuurd werden aan Sherlock Holmes en Dr. Watson. De voorwerpen die je in het museum kan zien, komen ook voor in de verhalen van Sherlock Holmes. Ook is er een souvenirwinkel op de begane grond van het museum, waar je leuke dingen kunt kopen met het thema Sherlock Holmes.

Madame Tussaud

In veel steden is er een Madame Tussaud museum te vinden, zo ook in de Britse hoofdstad Londen: Madame Tussaud Londen. Het Madame Tussaud wordt in het Nederlands ook wel ‘wassenbeeldenmuseum’ genoemd. Je kan Madame Tussaud London vinden aan de Marylebone Road. Het museum is opgericht in 1835 en is tevens het oudste museum van alle Madame Tussauds. De museumgroep Madame Tussaud is opgericht door Marie Tussaud, een ontwerpster en maakster van wassen beelden. In 1884 is het museum verhuisd naar de huidige locatie. Bijzonder aan Madame Tussaud Londen is dat er ook twee pretparkattracties in het museum zijn: Chamber of Horrors en Spirit of London. Eerstgenoemde is een loopspookhuis, de tweede is een darkride met voertuigen die lijken op Londense taxi’s.

Tate Modern

Het best bezochte moderne kunstmuseum ter wereld. De vaste collectie is gratis te bekijken, voor de wisselende tentoonstellingen moet je entree betalen. Het museum is zeven verdiepingen hoog en ligt tegenover St. Paul’s Cathedral, aan de oever van de Thames. Via de beroemde Millennium Bridge kom je eenvoudig bij de ingang.

London Dungeon

Ontmoet Jack the Ripper in dit griezelmuseum. In de London Dungeon zie je tientallen tentoonstellingen over gruwelijke personen en gebeurtenissen. Er komen muren op je af en je loopt langs afgehakte hoofden. Een museum voor stalen zenuwen!


Vervoer van – naar Londen

Londen ligt op een uur vliegen vanaf Nederland (zoals vanaf Groningen of vanaf Maastricht. Deze stad is erg geliefd als korte stedentrip of langere vakantie. Londen kent verschillende vliegvelden. Londen City ligt het dichtst bij het centrum van Londen. Dit vliegveld ligt in Newham, op slechts 11 kilometer afstand. Het is wel een klein vliegveld. Reizigers met bestemming Londen stad kunnen vanaf Londen City Airport de Docklands Light railway nemen. Daarnaast is er een mogelijkheid om een taxi te nemen. Met name zakelijke reizigers komen op dit vliegveld aan. Het heeft een korte verbinding met de bekendste zakenwijken.

Vervoer vanaf Londen Heathrow airport

Op 22 kilometer afstand van het centrum van Londen ligt Londen Heathrow airport. Dit is de grootste luchthaven van Europa. Vrijwel alle vakantiereizigers komen via dit vliegveld in Londen aan. Het vliegveld heeft vijf terminals en zes landingsbanen. Vanaf Heathrow airport is het mogelijk om per trein, metro of taxi naar Londen te reizen. De reistijd bedraagt een half uur tot een uur. De trein Heathrow Express is de snelste manier om in het centrum te komen. Via terminal 2-3 en 5 vertrek de Heathrow Express iedere 15 minuten. Wie goedkoop wil reizen kiest voor de metro. De reistijd bedraagt 45 minuten tot een uur. De metro vertrekt om de 5 minuten.