Top 10 bezienswaardigheden van Athene

Een stedentrip naar Athene is altijd een goed idee! Athene is de laatste jaren uitgegroeid tot een super moderne stad. Maar het rijke verleden van de Griekse hoofdstad is nog overal zichtbaar. Denk aan eeuwenoude ruïnes, oude theater en prachtige tempels. Een groot voordeel van een citytrip naar Athene is dat alles best wel dicht bij elkaar ligt. Het historisch centrum moet je eigenlijk zien als een enorm groot voetgangersgebied. Je kunt het beste in het voorjaar of in het najaar gaan. In de zomer is het erg heet en is het niet ideaal om al deze mooie hotspots te bekijken.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Meer informatie over Athene

Athene, je weet wel, die stad in Griekenland, is echt een plek met een verhaal. Het is niet zomaar een stad; het is de bakermat van de democratie, de filosofie, en nog een heleboel van die oude Griekse dingen waar je vast wel eens van hebt gehoord. De stad is vernoemd naar Athena, de godin van wijsheid en oorlog, en dat zegt al iets over het karakter van deze plek.

De Akropolis, dat grote ding op die heuvel midden in de stad, is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Maar Athene is meer dan alleen oude stenen. Het bestaat uit verschillende delen, van de historische wijk Plaka met z’n knusse straatjes waar je amper doorheen kunt met een auto, tot aan moderne buurten zoals Kolonaki met luxe winkels en hippe cafés.

Athene is beroemd omdat het de geboorteplaats is van zoveel dingen die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen. Het idee van democratie? Komt hier vandaan. De eerste theaters? Ook hier begonnen. Het zit vol met geschiedenis, maar tegelijkertijd is het een levende, ademende stad waar het verleden en het heden hand in hand gaan. In deze blog hebben we de top-10 hotspots van Athene voor jou op een rijtje gezet!

1. Akropolis

Tijdens de landing in Athene zult u de 156 meter hoge Akropolis al zien. ‘Akro’ betekend ‘hoog’ en ‘polis’ betekend ‘stad’. De Akropolis is het griekse woord voor ‘het hoogste punt van de stad’. Maar ook het symbool van Athene. Deze tempel werd gebouwd tussen 447 en 438 v. Christus gebouwd in opdracht van Pericles. Hij werd gebouwd voor de beschermgodin van de stad: Athena Parthenos (de Maagd Athene), dit staat ook op de top van de berg.

Vroeg in de ochtend of laat in de middag zijn de beste momenten zijn om de Akropolis te bezoeken. Het licht is dan zachter, wat prachtige foto’s oplevert, en het is minder druk. Er is een klein, maar charmant museum aan de voet van de Akropolis dat veel bezoekers over het hoofd zien. Hier vind je artefacten die op de heilige rots zijn gevonden, wat een extra laag context toevoegt aan je bezoek.

2. Tempel van Olympische Zeus

Op zo’n 500 meter afstand van de Acropolis staat deze tempel. Deze tempel staat ook bekend als het Olynpeion. Er is eeuwenlang aan de tempel gewerkt met als resultaat een mooie bezienswaardigheid. In de 2e eeuw werd de tempel voltooid en het was op dat moment de grootste tempel van Griekenland.

Veel mensen wandelen langs de Tempel van Olympische Zeus zonder te beseffen dat je met hetzelfde ticket ook de Romeinse Agora en de oude Agora kunt bezoeken. Mijn tip: bewaar je ticket en plan je bezoek zodanig dat je meerdere bezienswaardigheden op één dag kunt zien. Vlakbij de tempel vind je een minder bekend, maar heerlijk rustig park, ideaal voor een korte pauze van de drukte van de stad.

3. Plaka

De wijk Plaka wordt de meest gezellige wijk van Athene genoemd. De wijk ligt tussen Acropolis en de Tempel van de Olympische Zeus. Deze wijk bied veel voor toeristen, er zijn veel eetgelegenheden, terrasjes en bezienswaardigheden zoals: ‘Tower of Winds’, kleine musea’s en delen van de Romeinse Agora. En niet te vergeten! Je bent wel in de wereldstad, met bijna 4 miljoen inwoners.

Plaka’s charme zit in de verborgen hoekjes en smalle steegjes. Zoek dus naar de kleine cafeetjes die vaak net weggestopt zijn achter de hoofdstraat.

4. Het oude en nieuwe Olympische Stadion

Griekenland is de bakermat van de Olymische Spelen, deze werden gehouden in Olympia; het oude statdion van Athene werd gebruikt voor de spelen van Panathenaeën. Dat stadion is gebouwd in 329 v. Chrisus en had plaats voor ongeveer 50.000 mensen. De resten van dit hoefijzervorminge stadion werden in 1870 blootgelegd, waarna het gerestaureerd werd voor de eerste moderne Olympische Spelen in 1896.

Het nieuwe Olympische Stadion is vaak een ondergeschoven kindje bij toeristen. Wist je dat je hier een rondleiding kunt nemen? Het geeft een fascinerend beeld van hoe de Olympische Spelen zijn geëvolueerd. Ook kun je de echo van je stem testen in het oude stadion!

5. Syntagmaplein

Er werd in 1834 een plein aangelegd op het meest drukke kruispunt van de stad Athene. Het Griekse parlement huisvest zich hier in het voormalige paleis wat in 1936 gebouwd werd. Tussen 1924 en 1929 is het tijdelijk een museum en ziekenhuis geweest. Op het Syntagmaplein is er elke uur een wisseling van de wacht bij het parlement die veel toeschouwers trekt. Maar weinig mensen weten dat je op zondagochtend een uitgebreidere ceremonie kunt zien, compleet met traditionele kostuums en een militaire band. Het is een spektakel dat je de rijke culturele geschiedenis van Griekenland laat beleven. Na afloop is een wandeling door de Nationale Tuin, net achter het parlement, een heerlijke manier om te ontspannen.

6. National Archeologisch Museum

Het museum werd in 1866 gebouwd om als doel de vonsten van de Oud-Griekse kunst en andere archeologische te waarborgen. Er is één meest bijzondere stuk in dit museum: het bronzen beeld Poseidon van Artemision. Maar het museum biedt meer dan het beroemde beeld van Poseidon. Duik dieper in de minder bekende collecties, zoals de Myceense goudschat of de Antikythera mechanisme. Deze stukken vertellen een fascinerend verhaal over de Griekse oudheid en technologie. En als je van tevoren online je ticket boekt, kun je de lange wachtrijen vermijden, waardoor je meer tijd hebt om te verdwalen in de geschiedenis.

7. Toren der Winden

Aan de rand van de Romeinse agora staat een opmerkelijk gebouw. De 12-meter hoge Toren der Winden. Het is een achthoekig gebouw wat door de Syrische astronoom Andrókos Kyrrestes werd gebouwd. Op de muren zie je een bas-relatëf waarop de eigenschappen van verschillende winden zijn uitgebeeld. Het uurwerk op deze toren werd gevoed door water van een bron op de Akropolis. Het water werd aangevoerd via aan aquaduct en opgevangen in een smalle ronde toren aan de oostkant van Toren der Winden.

Wat velen niet weten, is dat de Toren der Winden eigenlijk één van de oudste meteorologische stations ter wereld is. Het is bijzonder om rond de toren te lopen en de details van elk bas-reliëf te bekijken; ze vertegenwoordigen niet alleen de winden maar ook de ingenieuze Griekse observatie van natuur en tijd.

8. Athinais

Alle overblijfselen uit de Oudheid zou je eigenlijk vergeten dat Griekenland ook de dag van een bloeiend cultuurleven heeft. Om daar iets van te zien moet je een bezoek brengen aan het oude industiegebied van Athene dat is veranderd in een kunstenaarswijk. Wat deze wijk zo speciaal maakt, zijn de spontane exposities en live-optredens die je tegenkomt in de oude fabriekshallen. Mijn tip: check de lokale evenementenkalender of vraag het aan een lokale inwoner; je kunt zomaar stuiten op een unieke tentoonstelling of een indie muziekconcert

9. Lykavittos heuvel en Kolonaki

De Lykavittos heuvel is 277 meter hoog en is op dit moment de hoogste top van Athene. Het was niet de bedoeling de kalksteen op deze heuvel te laten vallen, het was bedoeld voor de Akropolis. Aan de Lykavittos heuvel ligt de wijk Kolonaki. Kolonaki is een sjieke wijk in Athene met dure designerboetieks, antiekwinkels, kunstgaleries en natuurlijk niet te missen uitstekende restaurants. Als je niet veel geld wilt uitgeven, is het een leuke buurt om in te wandelen en om de fraaie etalages te bekijken.

Een wandeling naar de top van de Lykavittos heuvel bij zonsondergang biedt je niet alleen een adembenemend uitzicht over Athene, maar ook een moment van rust weg van de drukte

10. Metropolis Kathedraal

De Metropolis Kathedraal is de grootste kerk van de stad Athene. Ook is het de zetel van de bisschop. Er hebben drie verschillende architecten aan gewerkt (Franz Boulanger, Theophil Hansen en Dimítros Zézos). Dit verklaard de reden van de plompe bouw. De eerste steen is in 1842 gelegd en in 1862 was de bouw voltooid. Tijdens de bouw werd er gebruik gemaakt van marmer, dit was afkomstig van meer dan 70 gesloopte Byzantijnse kerken.

Hoewel de Metropolis Kathedraal van buiten misschien niet ieders smaak is, verbergt het interieur prachtige iconen en religieuze kunstwerken, een echt spiritueel toevluchtsoord in het hart van de stad