Top 8 mooiste badplaatsen op Kreta

Kreta, het grootste en zuidelijkste eiland van Griekenland, heeft meer te bieden dan zijn rijke geschiedenis en mythische verhalen. Met een kustlijn die zich uitstrekt over honderden kilometers, schittert het eiland met enkele van de meest idyllische badplaatsen van Europa. Van het bruisende nachtleven in Chersonissos tot de serene stranden van Mirtos, elke badplaats biedt een unieke charme die bezoekers uit alle hoeken van de wereld trekt. Verlies jezelf in het historische Rethymnon, geniet van de rustige ambiance van Sissi, of ervaar de harmonieuze mix van oud en nieuw in Stalis. Voor degenen die op zoek zijn naar avontuur gecombineerd met cultuur, is Malia een perfecte mix, terwijl Knossos je meeneemt op een reis door oude beschavingen. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, nodigen Gouves’ kristalheldere wateren je uit voor een onvergetelijke duik. Laten we samen de acht mooiste badplaatsen van Kreta verkennen. Tip: bekijk ook de mooiste strand van Kreta.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Overzicht top 8 mooiste kustplaatsen op Kreta

Chersonissos

Kreta is de plek om een vakantie te plannen waar zon strand en zee centraal staan. En als je ook nog eens gek bent om des avonds lekker te feesten, dan is Chersonissos de plek voor jou. Chersonissos is eigenlijk een haven van de echte plaats Chersonissos. De plek van het originele dorp is nog in een rustige staat en ligt verder landinwaarts. De plek waar het bekende Chersonissos ligt is een uitloper van het originele dorpje. Chersonissos is natuurlijk allang geen vissersplaatsje meer met als belangrijkste doel de visvangst. Vorig jaar was meer dan tachtig procent van de bezoekers van Chersonissos Nederlander. Dus als je met landgenoten authentiek wil feesten op een zonnig eiland in het midden van de middellandse zee, dan is Chersonissos de perfecte plek voor jou. Je kunt er zonnen op de beste stranden van Kreta, uitgaan in de meest extravagante clubs van het eiland en ook nog eens heel actief doen. Wat wil je voor een vakantie nog meer dan dat? Gastvrijheid is een normaal gegeven in Griekenland en dat zult u dan ook zeer veel ervaren in Chersonissos. We proberen u zo goed mogelijk in te lichten over de plaats Chersonissos. We hopen dat u daar een fijne vakantie zult beleven met veel plezier en genot. Check hier ook: de beste all-inclusive resorts van Chersonissos of leuke kindvriendelijke hotels!

Chersonissos heeft erg beroemde stranden. Er is een lange en ook dunne strook zandstrand waar u heerlijk kunt genieten van de middellandse zee zon. Als u voor zon strand en zee komt dan is Chersonissos de plek voor u om een ideale vakantie te hebben. De stranden zijn heel erg goed bezocht en daarom dus ook behoorlijk druk. Deze drukte is natuurlijk wel een gezellige drukte. Als u toch de voorkeur geeft op een gegeven moment aan een wat rustiger strand, dan is die mogelijkheid er ook. Een klein eindje rijden en je hebt een mooi rustig strand aan een mooie baai. De kust is bezaaid met strandtentjes waar u kunt krijgen wat u wilt. Een verfrissing misschien of een lichte maaltijd, het is allemaal mogelijk op Chersonissos. Het uitgaansleven is zeer goed aanwezig in de plaats en daarom is Chersonissos misschien wel zo bekend geworden. Tot diep in de nacht zijn er vele disco’s en clubs open die u kunt bezoeken. Het is er veilig en ook heel gezellig. U zult vele gelijke mensen ontmoeten en een gezellige tijd beleven. Het uitgaansgebied is maar liefst 2 kilometer lang. Er gaat ook een treintje op en neer om u op de plek af te zetten waar u wilt zijn. Een ideale service die u een mijlenverre voettocht bespaart. Chersonissos biedt al deze dingen voor u zodat u een fijne vakantie hebt.

Mirtos

Mirtos is een wat groter kustdorpje aan de zuidkust van Oost Kreta. Vaak komen hier toeristen met behulp van de bus verbinding die onder anderen via Jerapetra komt. Een naarbij gelegen stad welke ten oosten van de dorp ligt. Het is vooral een populair oord voor mensen die van natuur en cultuur houden, want je komt in Mirtos over het algemeen stukken minder toeristen tegen als in de andere dorpen. Met een eiland als Kreta zul je begrijpen dat het grootste deel van de levenbehoeften van de bevolking voor het toerisme worden mogelijk gemaakt.

De stad die dichtbij Mirtos ligt is Jerapetra. Deze ligt ten oosten van Mirtos en is in Europa een speciale stad. Het is namelijk de stad in Europa die het meest zuidelijk ligt. Je bent dan dus ook al dichtbij Afrika. Het Afrikaanse vasteland is binnen een paar honderd kilometers handbereik. Wel grappig is om te melden dat deze meest zuidelijk gelegen stad in Europa haar grootste bron aan inkomsten niet heeft te danken aan het toerisme. Door de vele zonuren worden er namelijk in grote getalen vruchten als tomaten en paprika’s geteeld. Deze kunnen door het klimaat en de warmte snel rijpen en er worden dus ook grote hoeveelheden tomaten en paprika’s geleverd vanuit deze mooie stad in de buurt van Mirtos. Wanneer je graag op het strand ligt kan je aan de westkant van deze stad een uitgebreid strand vinden waar je van zon, zee en strand uitgebreid kan genieten.

Rethymnon

Rethymnon is een bekende stad op het eiland Kreta. Omdat dit een bekende handelplaats was in de tijd van de Grieken en Romeinen werd hier ook flink gebouwd. Dit is nog steeds te zien aan de stad en je kunt hier dan ook genieten van de architectuur die nog volop in de oude bouwstijlen te vinden is in deze mooie plaats op het eiland. Het is echter nooit volgroeid tot een grote stad, maar toch kent de stad meer als 30.000 inwoners. Wat dus betekent dat het naast een levendige stad ook een stad is waar het toerisme op volle gang is. Zeker wanneer je een kijkje in de haven neemt dan zal je opvallen dat de kracht van de oude Venetiaanse bouwstijl nog sterk aanwezig is. Je kunt niet over het grote en enorme fort heenkijken die bij de haveningang gelegen is.

Bij een Rethymnon vakantie moet je echt wel een bezoekje doen aan het fort. Deze is goedkoop en je mag er foto’s nemen. Zo kan je dus met een zekerheid dat je mooie plaatjes kan schieten het fort bezoeken. Wel is het aangeraden om begin van de middag dit fort te betreden, want vlak naar vieren kan je er niet meer in. Aangezien dit fort vanaf 10 uur s’ochtend open is kan je hier dus vanaf het eind van de ochtend tot het begin van de middag inkomen. Om vijf uur s’middags gaat het fort in Rethymnon dicht voor bezoek en moet je deze dus verlaten. Het zou zonde zijn als je nog niet alles gezien hebt voor het fort sluit, daarom kan je het beste dus ook begin van de middag of eind van de ochtend naar het fort toekomen. Dan heb je alle tijd om eens rustig van dit prachtig stukje oudheid op Kreta te genieten. Een overigens een leuke wetenswaardigheid om te weten is dat het fort in Rethymnon na alle waarschijnlijkheid één van de meest grote forten op de hele wereld is. Mocht je dus al eens op een slot zijn geweest als het Muiderslot dan mag je je alvast voorbereiden, want dat is niets in vergelijking met het for van Rethymnon. De Porta Guora, waar je de laatste overblijfselen van de oude stadsmuur van Rethymnon kan zien. Via de straten Ethnikis Andistasis en Souliou kan je hier komen. Wat er is overgebleven is een deel van de poort. Hier zijn gewoon woningen omheen, dus je ziet dus gewoon een boog over de straat heen. Dit stukje historische waarde word bij een Rethymnon vakantie vaak ook bezocht. Wanneer je door deze Porta Guora poort loopt dan kom je op een mooi plein terecht.

Sissi

Sissi een gezellig toeristendorp op het Griekse eiland Kreta. Vandaar ook dat je Sissi samen moet intypen in google wil je er resultaten van zien, want Sissi is natuurlijk ook bekent van tv en film. Het dorpje Sissi is ook erg bekend om haar charme en gastvriendlijkheid. Echt nog een Grieks dorpjes waar je warm word onthaald en waar je het genieten van een zonvakantie goed kan beginnen. Aangezien er aan beide zijden van dit dorpje een strand ligt moet er voor jou ook nog wel een plekje zijn om te genieten van de combinatie van zee, strand en zonneschijn. Vroeger was het nog een oud vissersdorp, maar de laatste jaren heeft het bewezen een bekend vakantieoord te zijn voor veel Griekenland bezoekende toeristen. De haven is er nog steeds, met daaromheen gezellige cafe’s, bars en taveernes. Je zult wel begrijpen dat dit heel erg gezellig en later op de avond lief en sprookjesachtig eruit ziet. Je zit dan dus bij een taveerne bij een haven, die combinatie moet de romantiek bij een gezellig toeristendorp als Siss wel doen opborrelen.

Je hebt zoals genoemd bij Sissi twee stranden waar je van de zomer kan genieten. Lekker in de zon liggend kan je weer tot rust komen van het zware werken of zorgen die je je dikwijls maakt. Het meest populaire strand van de twee bij Sissi is het strand Boufios. Op dit zandstrand komen vooral in de hoogseizoen weken veel toeristen. Je zult het wel merken, want soms is een plaatsje vinden op het strand dan moeilijker. Maar wanneer je naar dit Sissi dorp heengaat dan moet je natuurlijk ook wat van de omgeving zien, want lekker op het strand liggen is ook in Nederland mogelijk. Wellicht met mindere temperaturen, maar toch kan het in Nederland ook aardig warm worden. Epano Sissi is een klein dorpje wat eigenlijk nog bij Sissi hoort. Niet voor niets komt er in deze naam dan ook Epano voor wat in het Grieks Boven betekent. Het betekent dus Boven Sissi. Dit dorpje is nog heel mooi traditioneel gebleven en wanneer je graag in de cultuur van een land duikt of gewoon geniet van de oude dingen die te zien zijn op een vakantie naar een ver land dan is Epano Sissi ook wel echt iets wat je moet hebben bezocht tijdens je vakantie aan Sissi. Hier kun je nog zien hoe traditioneel mensen kunnen zijn, dus ook zeker een aanrader tijdens je vakantie wanneer je er toch bent.

Stalis

Heeft u zin in een geweldig leuke vakantie? Dan is wellicht Stalis een goede overweging waard. Leest u verder dan kunt u er achter komen waarom Stalis een goede keuze voor u zou zijn om uw vakantie optimaal te vieren. Een vakantie in Griekenland is natuurlijk een van de belangrijkste overwegingen als je voor een gezellige vakantie wilt gaan. Een goed idee zouden al de eilanden kunnen zijn. Je kunt dan op veel plaatsen terecht in de middellandse zee, er zijn eiland genoeg eilanden, want de archipelago van Griekenland is werkelijk gigantisch. Kreta is een van de grootste eilanden. Stalis is een goede keus omdat het aan de noordkust ligt. De noordkust van Kreta staat niet zo open voor de harde zeewind en heeft zich beroemd om de vele aantrekkelijke zandstranden. Daarbij is de middellandse zee altijd een garantie voor heerlijk weer en een jaar van 300 dagen zon is daar het bewijs van. Temperaturen van boven de 30 of 35 graden zijn niet geheel uitgesloten. Kreta is een van de warmste eilanden en in het binnenland is het naast de prachtige natuur wel erg droog. Stalis wordt daar niet van uitgesloten. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken dat u geen verfrissing kan krijgen. De zee voldoet meer dan voldoende aan deze eis.

Zoals gezegd ligt Stalis mooi aan het strand aan de noordkust van het eiland Kreta. Hierdoor is gegarandeerd veel zon en een heerlijk zon vakantie. U kunt er naast veel gezelligheid dus ook geweldig zonnebaden. Het ligt in een prachtige baai dus u kunt genieten van heerlijke omgevingen in een zonovergoten oord. Ook is de zee lekker warm in de zomer waardoor u in Stalis een verfrissende duik kunt maken en toch niet helemaal ‘door hoeft te komen’ in een ijskoude zee. Nee niets van dat alles, Stalis heeft een goed aanbod wat strand betreft in elk geval. Als u van strand houdt is dit misschien een goede keus. Het nachtleven is hier prima vertoeven. Het is niet zo druk als in plaatsen zoals chersonissos maar het is wel aanwezig gelukkig. Hoewel Stalis een druk toeristencentrum is hoeft u niet bang te zijn op rare taferelen in het nachtleven. Het is vooral lekker gezellig en u kunt van een fijne avond eten tot een goede avond stappen. Als u van gezelligheid houdt en niet van een opeen gepropt nachtleven, dan is Stalis precies wat u zoekt. Er is een overvloed aan toeristenwinkels waar u kunt vinden wat u nodig heeft, en niet nodig heeft voor uw vakantie. Omdat u in Griekenland bent kunt u natuurlijk genieten van de Griekse keuken in Stalis en ook getuige zijn van de Kretenzische gastvrijheid.

Malia

Naast Chersonissos is Malia ook een dorp die erg bekent staat om het uitgaan. Je kunt hier dus ook tot in de vroege uurtjes doorfeesten en daarom is Malia ook vooral onder jongeren een populair vakantieoord. Met het feestgedruis wat ongeveer net zo druk is als in Chersonissos. Het verschil is echter wel dat het toerisme in Chersonissos sterk is toegenomen, want wie heeft Ow, ow Cherso niet gezien? Het is door de tv serie dus ook sterk in populairiteit gestegen, waardoor het komende zomer nog populairder is om naar Chersonissos op vakantie te gaan. Maar het blijft voor de meeste toeristen aantrekkelijker om een vakantie Malia te boeken, dus daarom is het ook niet gek dat het daar, net als vele andere plekken op Kreta, overbevolkt zal zijn. Wat uiteraard erg gezellig is, want je kent het motto ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ natuurlijk ook wel. Vooral tijdens het uitgaan heeft een gezellige drukte invloed op je avond. Met nadruk op gezellige drukte, want te druk is natuurlijk nooit leuk. Gelukkig word dit beperkt door de hoeveelheid aan logie mogelijkheden, dus vaak kan je super goed uitgaan in Malia.

Het strand kan zeker in het hoogseizoen tijdens de zomermaanden vol liggen. Niet gek, want een vakantie naar de Griekse eilanden staat vaak in een regelrechte verbinding met zon, natuurlijk het strand en ook nog eens een zee met een aangename temperatuur. Je hoeft namelijk niet bang te zijn voor een koude zee, want zeker tijdens het hoogseizoen loopt de zee temperatuur zo op tot over de 25 graden. Je hebt dus te maken met een lekkere zee, die voor de temperaturen voor op Kreta voor een aangename verkoeling kunnen zorgen. De zee ligt op een afstand van 1 kilometer van de hoofdweg. Dus ook al heb je een overnachting aan de andere kant van het dorp Malia dan zit je alsnog dicht bij zee. Gezellig één kilometer lopen kan zeker in een gezelschap van meerdere mensen als vrienden, vriendinnen of familie nog gezellig zijn ook. Hoe gezellig dat is ligt er natuurlijk aan jezelf. Iets wat je eigenlijk niet gemist mag hebben tijdens een vakantie in Malia is het Paleis van Malia. Zeker wanneer je ook wel van wat cultuur houdt tijdens de vakantie is dit iets wat je gedaan moet hebben. Dit is namelijk een ruïne van een mooi oud paleis uit het Minoïsche tijdperk. Je praat dus over heel vroeger, want je moet hier denken aan zo’n 1650 jaar voor Christus. Dit is ondertussen dus al 3,5 duizend jaar geleden. Hoeveel generaties aan mensenlevens daar wel niet tussen zitten is enorm. Als je dat beseft en dat men in die tijd al zulke mooie en grote gebouwen konden maken dan snap je wel dat je het over iets moois en waardevols hebt. Dit opgegraven paleis is het twee na grootste paleis welke op is gegraven op Kreta. Iets unieks wat je tijdens een Malia vakantie zeker niet mag missen. Ook al ben je een jongere, iets als dit is geweldig, ook al zul je dat niet beseffen als je daar wellicht bent om te feesten, maar neem maar eens een kijkje hoe het vroeger was.

Knossos

Ben je toe aan een vakantie op een Grieks eiland die niet in het teken van alleen zijn staat, maar juist betstaat uit aan het strand liggen en het uitgaan? Dat kan heel erg goed plaatsvinden op deze plek, Knossos. Het is zeer bekend geworden door de opgravingen van het Minoïsche paleis in Knossos. De opgravingen zelf worden beschouwd als de belangrijkste vindingen van het Minoïsche tijdperk. Om het een fijn en intiem karakter te geven voor de gemeende bezoeker zijn er sommige delen weer opnieuw gebouwd, zodat u een goed beeld kunt krijgen van hoe het eigenlijk bedoeld was. Het is een zeer groot gebied waarop het enorme paleis is gebouwd en je zult er soms heus in verdwalen als u op zoek bent naar een specifieke ruimte. Als u een liefhebber bent van cultuur en onder de indruk bent van archeologische vondsten dan zal dit ongetwijfeld zeer indrukwekkend voor u zijn op Knossos! Dus voor een vakantie of uitstapje in de geschiedenis dan kunt u uw hart ophalen op Knossos. Koning Minos was een koning waarnaar een geschiedenis periode is vernoemd dat zijn oorsprong vond op Kreta. Deze beschaving vond zeer vroeg plaats en is een aanzienlijk koninkrijk geweest wat een centrum van handel en nijverheid had. Dit kan wel de eerste westerse beschaving worden genoemd, de Grieken liepen hun tijd ver vooruit. Op Knossos is dus een van de grootste paleizen gevonden uit die tijd en dateert uit 2000 voor Christus.

Een man genaamd Sir Arthur Evans uit Engeland vond de opgravingen zo boeiend dat hij de grond op Knossos opkocht om zo bij te dragen aan de opgravingen. Hij is ook degene die verantwoordelijk is voor de gedeeltelijke herbouw van het paleis. Dit is echter zeer omstreden geweest want dat tast natuurlijk de authenticiteit van een archeologische opgraving aan. Toch voor de toeristen op Knossos is dit iets moois omdat het zo toch een intiemer karakter krijgt en wordt het veel sprekender dan slechts een hoop stenen. Daarom is dit zo een aantrekkelijk punt om naar toe te gaan. Het paleis beslaat maar liefst een gebied van 75 hectare en daarmee is Knossos een van de grootste Minoïsche paleizen. Het paleis bestond uit meer 1200 kamers en had 5 verschillende niveaus. Dat is allemaal uit de opgravingen gekomen. Er wordt gedacht dat er op het hoogtepunt van de Minoïsche beschaving meer dan honderd duizend mensen woonden rond en in het paleis van Knossos. Er zijn een aantal historisch belangrijke ontdekkingen gedaan bij deze opgravingen. Zoals dat er nu wordt aangenomen dat er al ca. 6000 voor Christus mensen waren komen wonen op Kreta. De geschiedenis van het paleis Knossos is niet over rozen gegaan. Eerst was het vernietigd door een aardbeving waardoor het kapot ging. Daarna werd het weer opgebouwd tot in volle glorie. Dit is het paleis wat wij voornamelijk vandaag de dag nog zullen zien op Knossos. Later is het toch totaal kapot gegaan, maar het is nog steeds een uiting van de macht en invloed van het tijdperk van Koning Minos. De Romeinen hebben in hun periode de plek nog nuttig gebruikt als vestingstad. Het is toen in de vergetelheid geraakt maar de ironie wil dat een man genaamd Minos het paleis weer vond aan het eind van de 19e eeuw. Daarom kunt u nu het paleis van Knossos weer mooi bezichtigen en u zult goed op moeten letten waar u loopt, want u verdwaald er zo.

Gouves

Gouves is een zeer veelzijdige plek op Kreta waar u zeker een plek zult vinden voor uw langverwachte vakantie. Is het misschien plezier in de vorm van zon zee en strand, dan vindt u het hier. Maar ook cultuur is zeer goed vertegenwoordig in de prachtige kustplaats Gouves. U kunt vanuit de plaats een weldaad aan verschillende locaties bezoeken. We proberen heel uitgebreid u voor te bereiden op een mooie vakantie die plaats vindt op een groot eiland in Griekenland. U kunt er van op aan dat de Griekse eilanden u tevreden zullen stellen met een mooie accommodatie en gastvrijheid. Griekenland en dan vooral de Griekse eilanden zijn al behoorlijk lang toeristische trekpleisters. De Grieken, en dus ook in Gouves zijn zeer ervaren met toeristen en kunnen u dus het beste geven wat u verlangt. Naast bijvoorbeeld visvangst is toerisme de grootste economie op het eiland Kreta. Veel oude vissersdorpen zijn omgevormd tot heuse toeristen centra. U weet dus zeker dat u in goede handen bent op de Griekse eilanden. We proberen u wat bekender te maken met Gouves, want het is wel een unieke plek.

Er zijn eigenlijk twee plaatsen met de naam Gouves. Je hebt allereerst het Gouves van de toeristen. Dit is een goed ontwikkelde zomer toeristen resort waar aan alles is gedacht voor mensen die willen genieten van de zon op het eiland en de heerlijke warme middellandse zee. In dit deel kunt u ongetwijfeld vinden wat u zoekt als u op zoek bent naar een gezellige vakantie. Het is een relatief rustige plek om te kunnen genieten van zon strand en zee. Toch kunt u vanuit Gouves ook het drukkere bezoeken. Ten oosten ligt het drukste zomer toeristen plaats in heel Kreta, Chersonissos. U hoeft zich dus niet druk te maken op Gouves op buitensporige drukte, maar u kunt er wel van meegenieten. Gouves heeft ook heerlijke stranden waar u kunt genieten. De noordkust van Kreta is beroemd om de rustige zee en de kalme zeewind. U hebt het geluk dat Gouves prima gelegen aan de noordkust van Kreta ligt aan de heerlijke middellandse zee. Daarnaast is Gouves een plaats waar cultuur hoogtij viert. Iets verderop ligt namelijk oud Gouves. Daar in de buurt liggen oude bezienswaardigheden. Daar vindt u prachtige oude archeologische vondsten van tegenwoordig. Ook het beroemde klooster van de heilige Johannse Theologos is daar te vinden en goed te bezoeken. Dit klooster heeft heel wat geschiedenis. Het was een verzamelplaats van verzetstrijders tegen de Turken, toen de Turken het eiland Kreta en dus ook Gouves hadden bezet. Dit leidde tot een enorme slachtpartij in het klooster waardoor veel monniken stierven. Later werd het klooster gelukkig weer in gebruik genomen en het staat er nog steeds.

Op zoek naar een fijn hotel op Kreta? Hieronder vind je links naar nog meer handige blogs: