Vakantie op de Sporaden eilanden in Griekenland

De Sporaden zijn misschien wel de meest vrolijke en aantrekkelijke eilanden van de Egeïsche Zee. Het uitbundige groen van de begroeiing en de smaragdgroene zee herinneren aan het nabijgelegen Piliongebergte. Skiathos, dat het dichtst bij dit gebergte ligt, is het meest toeristisch ontwikkeld en bezit een paar van de mooiste zandstranden van Griekenland. Meer naar her oosten ligt Skopelos met dichtbegroeide bergen en zijn schilderachtige haven. Daarnaast ligt Alonnisos met een dicht naaldbos en een schitterende onderwaterwereld. Dit is samen met de naburige eilanden het laatste toevluchtsoord voor de kleine Middellandse Zeerob. Dichtbij Evia ligt Skyros met zijn traditionele Chora (hoofdstad) tegen de heuvel gebouwd en zijn befaamde volkskunst: meubelen en keramiek. Rondom deze vier belangrijkste eilanden van de Sporaden eilandengroep liggen tal van kleinere eilanden en boven zee uitstekende rotspunten gegroepeerd (meer dan 700).

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

In deze blog vertel ik je alles over de 4 grote Sporaden eilanden: Alonnisos, Skiathos, Skopelos en Skyros. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je kunt verwachten van deze prachtige Griekse vakantieplekken en kun je jouw volgende vakantie boeken! Tip: bekijk ook ons overzicht met de mooiste Griekse eilanden en lees verder over de eilanden van de Cycladen eilandengroep.

Overzicht 4 grootste Griekse eilanden van de Sporaden eilandengroep

Skopelos

Skopelos ligt tussen Skiathos en Alonnisos, op 58 zeemijl van Volos. Het is een eiland met veel groen; zijn hoogste berg is de Delfi met 680 m. Het heeft een oppervlakte van 95 km, en een kustlijn van 67 km. De toeristische ontwikkeling die het eiland de laatste jaren kende heeft het sterk traditionele karakter ervan niet beïnvloed. Skopelos is bekend om zijn volkskunst, vooral keramiek, zowel als om de teelt en kwaliteit van zijn pruimen. Het tweede eiland in grootte van de Sporaden, na Skyros, is Skopelos. Een uitbundig groen paradijs dat de pittoreske haven van Chora (de hoofdstad van Skopelos) in zijn omhelzing houdt. Zodra je vanaf de boot de witte huisjes ontwaart van de stad die langs de heuvel opklimt tot aan de top, kom je in zijn ban en zul je op ontdekkingstocht willen door de nauwe straatjes en langs het fraaie strand willen flaneren.

En als je dan in Chora bent en van alles heeft genoten wat het te bieden heeft kun je koers zetten om de rest van het eiland te leren kennen; ga bijvoorbeeld naar Stafylos, de baai die zijn naam te danken heeft aan de mythische generaal van Minos van Kreta, die Skopelos gebouwd heeft en de eerste koning ervan werd. Daar werd ook zijn graf gevonden met de puur gouden skepter en andere rijke grafgaven. Vanuit Stafilos ga je naar de baai van Agnontas en naar het idyllische Panarmos met een dicht begroeid eilandje voor zijn ingang. Achter Panarmos ligt het bekende Milia met zijn schier eindeloze zandstrand. Daarna voert de geasfalteerde weg je naar Elios en vervolgens naar Glossa, om te eindigen in Loutraki, de tweede haven van het eiland. Daar heb je de gehele zuidwestkust van het eiland gezien en rest nog de noordoostkant met zijn steile ravijnen en rotsen die de sterke meltemi-wind trotseren. Deze kant van het eiland is slechts per boot te verkennen. Dan zijn er nog de beroemde kloosters van Skopelos met hun zeldzame fresco’s, iconen en iconostasen van houtsnijwerk. De kloosters zijn gebouwd bovenop de groene heuvels en bieden een schitterend uitzicht over zee.

In Chora, ook wel Skopelos-stad genoemd, domineert de architectuur met amfitheatersgewijs gebouwde witte huizen die het landschap een sprookjesachtige aanblik geven. Deze stad is rijk aan kerken, waaronder Zoödochos Pigi en Archangelos Michael, en biedt inzicht in de lokale volksnijverheid met handgeweven stoffen en keramiek. Het eiland herbergt indrukwekkende stranden zoals Stafylos, een historisch belangrijke baai omgeven door natuurlijke schoonheid, en Milia, het grootste zandstrand van Skopelos met een adembenemend uitzicht, bereikbaar via een kronkelende route door de pijnbomen. Panormos, bekend als de mooiste baai van het eiland, biedt een idyllisch zandstrand tegenover een dichtbegroeid eilandje. Skopelos staat ook bekend om zijn religieuze locaties, zoals de kloosters Agios Reginos, Episkopi en Evangelistria, die naast hun religieuze belang ook culturele en historische waarde bieden door hun architectuur, oude iconen en fresco’s. Voor wie verder het eiland wil verkennen, bieden dorpen zoals Glossa met zijn traditionele zeden en klederdracht, en de rustige haven van Loutraki, unieke inzichten in het dagelijks leven en de cultuur van Skopelos.


Alonissos

Alonissos ligt vlak bij Skopelos en op 62 zeemijl van Volos. Het eiland is bedekt met pijnbomen die op veel plaatsen over de zee overhangen. Het heeft een oppervlakte van 64 km, en een kustlijn van 64 km. Geen enkele van de bergen is meer dan 500 m hoog. Het wegennet beperkt zich tot een klein stuk geplaveide weg aan de zuidkant van het eiland, waar ook de haven is. Het noordelijke deel is vrijwel onbewoond. Alonissos heeft de meest wonderbaarlijke onderwaterwereld van alle eilanden in de Egeische Zee. Stel je wit marmeren rotsen voor met rode aders, die als zuilen uit de smaragdgroene zee oprijzen, met daar bovenop een dicht bos van pijnbomen. Dit beeld zul je tegenkomen langs het grootste gedeelte van de kust van het eiland, maar het allermooiste plekje is Votsi, de baai die zich ten noorden van de haven (Patitiri) bevindt.

De oude hoofdstad Chorio of Liadromia, zoals de plaatselijke bevolking hem noemt, hoog boven op de top van de heuvel gebouwd, is tot nu toe nog buiten de rumoerige toeristenstroom gebleven. Daar boven, ondanks de verwoestingen door de aardbeving van 1965, zijn nog enkele van de oude traditionele huizen bewaard gebleven en gerenoveerd door hun nieuwe eigenaars, terwijl andere aan de tand des tijds zijn overgelaten. De meeste bewoners verlieten het dorp na de aardbeving en verkochten hun huizen aan buitenlanders, terwijl zij zelf een nieuw dorp bouwden, verder naar beneden vlak bij zee. Er ligt een hele groep kleine, fraaie eilandjes vlak bij Alonissos. Deze kleine eilandjes met hun onderwatergrotten werden door de laatste Middellandse Zeerobben uitverkoren als toevluchtsoord en er gaan veel stemmen op om ze tot beschermd gebied te verklaren. Maar zal het nog op tijd zijn om deze laatste robben voor uitsterven te behoeden? Alonissos is te bereiken per ferry-boot of per snelle draagvleugelboot vanuit Agios Konstantinos, Volos, Skopelos en Skiathos en ’s zomers ook vanuit Kymi (Evia).

Op en rondom Alonissos is voor jong en oud veel te doen. Beginnend in Patitiri, de hoofdhaven, vind je amfitheatergewijs gebouwde huizen tegen de rotsen, omringd door dichte pijnbossen. Vier kilometer verderop ligt het oude dorp Alonissos op een steile heuvel, met ruïnes van Byzantijnse muren en kerken die de aardbeving van 1965 overleefden. In Votsi, op slechts 1 km van Patitiri, geniet je van een pittoreske baai en een klein haventje. Voor strandliefhebbers zijn er meerdere opties: Chrysi Milia biedt een prachtig zandstrand, bereikbaar per boot, terwijl Kokkinokastra een unieke rode aarde achtergrond heeft en ook de ruïnes van een antieke stad. Tzortzi Gialos en Leptos Gialos zijn andere prachtige stranden met helder water en fijn zand. Steni Vala, een ontluikend vakantieoord in een fjord-achtige baai, en Marpounta, een zomers dorpje met stranden en rotsen, zijn perfect voor een ontspannen verblijf. Voor de avontuurlijke reiziger zijn de omliggende eilanden zoals Gioura met zijn zeldzame geiten en de opmerkelijke Cyclopengrot een aanrader. Kyra Panagia en Peristera bieden afgelegen stranden en natuurlijke havens, terwijl Piperi en de andere eilanden unieke fauna en serene kapellen herbergen.


Skyros

Skyros ligt bijna in het midden van de Egeïsche Zee, 29 zeemijl vanaf Kymi op Evia. Het noordelijke deel van het eiland is bedekt met pijnbomen, terwijl de zuidelijke helft kaal is. Hier, op het zuidelijk deel, bevindt zich ook de hoogste berg, de Kochilas (792 m). Skyros heeft een oppervlakte van 209 km, een kustlijn van 130 km.Er is een goede asfaltweg over de noordelijke helft van het eiland en lokale busdiensten onderhouden een regelmatige verbinding tussen de haven linaria en Chora. Skyros met zijn vele zonuren en toch koele klimaat is een ideaal oord voor een rustige vakantie. Skyros is het grootste eiland van de Sporaden. Zijn indrukwekkende gelijknamige hoofdstad of Chora is gebouwd tegen de rots waarop ook het Byzantijnse klooster Agios Georgios en een antieke vesting staan. Het is het eiland waar volgens de mythologie koning Likomidis de jonge Achilles verborgen hield, verkleed als meisje, om hem buiten de Trojaanse oorlog te houden. Achilles werd echter ontdekt door Odysseus die hem met zich meenam.

Skyros is tot nu toe nog buiten de grote toeristenstroom gebleven en heeft zo zijn oorspronkelijke schoonheid weten te bewaren. Een lang zandstrand strekt zich uit beneden Chora en een dicht pijnbos, dat bijna het halve eiland bedekt, siert de baaien. Maar wat Skyros werkelijk doet onderscheiden van andere Sporaden is voornamelijk de traditionele volkskunst: keramiek, het borduurwerk met zijn schitterende motieven en de beroemde gebeeldhouwde houten meubelen. Bovendien worden de diep gewortelde zeden en gewoonten nog ongewijzigd nageleefd. Op het eiland leeft een zeldzaam klein paardenras, niet meer dan 1 m hoog. Jaren geleden waren er nog ongeveer 2.000 van deze paardjes, nu zijn het er niet meer dan 150. De gemeente Skyross en de overheid zetten zich er nu echter voor in om de soort voor uitsterven te behoeden.

Cultureel gezien heeft Skyros veel te bieden met goed bewaarde historische sites zoals Palamari en Markesi en talrijke oude kerken. Het Archeologisch Museum in Skyros-stad huisvest een indrukwekkende collectie sculpturen en keramiek uit deze regio. Daarnaast biedt het Faltaits Museum een blik op de lokale folklore met zijn uitgebreide collectie van traditionele kleding, borduurwerken en kunstwerken. Een must-do op het eiland is de beklimming van de lokale rotsheuvel, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt, verbonden met de legende van Theseus en koning Likomides. Skyros is ook beroemd om zijn inheemse pony’s, die nog steeds in het wild rondzwerven, met de beste kans om ze te zien in de buurt van het graf van Rupert Brooke.


Skiathos

Skiathos is het eerste eiland dat we oostelijk van Pilion tegenkomen. Het ligt 41 zeemijl van Volos en 44 zeemijl van Agios Konstantinos. Zijn lage heuvels zijn bedekt met pijnbomen en er zijn vele kleine en grote baaien met fantastische zandstranden. Het heeft een oppervlakte van 48 km, en een kustlijn van 44 km. Skiathos was een van de eerste onbekende paradijzen die “ontdekt” werden door het toerisme. Tot dan toe was het slechts bekend uit de novellen van de 19e eeuwse Griekse prozaschrijver Papadiamantis. De eerste reizigers waren zeer onder de indruk en zo kwamen er langzamerhand steeds meer bezoekers naar het eiland. Langs de mooie zandstranden verrezen luxueuze hotels, het toeristenverkeer werd steeds uitgebreider en Skiathos werd een van de meest kosmopolitische eilanden van Griekenland. Het leven op Skiathos is erg veranderd sinds het “ontdekt” werd, maar zijn stranden zijn nog altijd even mooi en de nauwe straatjes van Chora nog altijd even schilderachtig. In een daarvan staat het huis van Papadiamantis, onaangetast door de tijd; het houdt de herinnering levend aan de tijd waarover de grote schrijver schreef.

Als je rondom het eiland vaart, kom je langs de bijzondere bezienswaardigheden. Galazia Spilia (=Blauwe Grot) aan de noordkant van het eiland en Skotini Spilia (=Duistere Grot), daar vlakbij. Als je ogen gewend zijn aan het duister blijkt hij van een adembenemende schoonheid te zijn. Lalaria en Trypia Petra zijn indrukwekkend stranden met witte ronde kiezels van verschillende groottes. Aan het einde ervan vormt een rots een brug over de smaragdgroene zee. Kastro is een imponerende rots aan de uiterste noordkant van het eiland, vlakbij Lalaha. In de 16de eeuw bouwden de inwoners van Skiathos daar hun vesting, die meer dan 300 woningen en 30 kerken omvatte. Daar leverden zij hun strijd tegen Turken en piraten. Helaas zijn maar twee kerken bewaard gebleven. Een ervan is de Christos-kerk met een houten iconostase uit 1695 en talrijke muurschilde fingen.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn het huis-museum van schrijver Alexandros Papadiamantis en het Bourtzi schiereiland met ruïnes van een oud fort. Voor natuurliefhebbers zijn er diverse kloosters zoals Agios Charalambos en het historische Klooster Evangelistria, waar voor het eerst de Griekse vlag werd gehesen. Klooster Kechria en Panagia Kounistra liggen meer afgelegen, bieden rust en prachtige iconostases. De stranden zijn een hoofdattractie. Koukounari’s wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Griekenland met zijn hoefijzer-vorm en goudkleurig zand omzoomd door diepgroene pijnbomen. Andere populaire stranden zijn Megali Ammos en Achiadi, beide bekend om hun fijne zand en toeristische voorzieningen.