Dubai Airport: Ontdek alles over het vliegveld van Dubai

Met ruim 70 miljoen passagiers per jaar is het vliegveld Dubai inmiddels een van de grootste en drukste vliegvelden ter wereld. Dit is deels te danken aan het feit dat Dubai steeds populairder wordt als vakantie bestemming, maar vooral aan de enorme groei die luchtvaartmaatschappij Emirates heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Een groot deel van deze passagiers zal dan ook alleen overstappen op Dubai International Airport. Met name ‘s nachts is het een komen en gaan van passagiers. De nacht is het drukste moment van de dag op vliegveld Dubai. Het vliegveld bestaat uit 3 terminals, waarvan terminal 3 het meest indrukwekkend is. Deze terminal wordt exclusief gebruikt door Emirates en Qantas, en het paradepaardje van Dubai. Zie ook onze blogs met fijne hotels in Dubai:

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Adres: Dubai International Airport, PO Box 2525, Dubai, UAE
IATA-luchthavencode: DXB
ICAO-luchthavencode: OMDB
Alias: Dubai Airport
Website: www.dubaiairports.ae

Terminal 1

Terminal 1 in Dubai wordt gebruikt door vrijwel alle internationale luchtvaartmaatschappijen, behalve Emirates, Qantas en de low-cost maatschappijen. Bij binnenkomst lijkt het meer op een groot winkelcentrum dan op een vliegveld. Werkelijk waar alles tax-free te koop is. Verder is deze terminal erg modern. Naast de vele winkels en restaurants, zijn er ook ruim voldoende zit-mogelijkheden. Tegen betaling kunt u gebruik maken van 1 van de lounges van Marhaba. Tegen een kleine vergoeding kunt u hier in alle rust en comfort wachten op uw vlucht.

Terminal 2

Vergeleken met de luxe van de rest van Dubai, valt terminal 2 van het vliegveld van Dubai erg tegen. Het is erg klein, en verouderd. Deze terminal wordt dan ook alleen gebruikt door low-cost maatschappijen als Fly Dubai en vluchten naar landen als Irak en Afghanistan. Houdt er rekening mee dat de voorzieningen in deze terminal beperkt zijn.

Terminal 3

Terminal 3 in Dubai is het meest moderne deel van het vliegveld. Deze terminal wordt exclusief gebruikt door Emirates en partner-airline Qantas. Van binnen is het gebouw erg mooi om te zien. Hoge plafonds, watervallen en marmer, niks is te gek. Wanneer u hier op uw vlucht moet wachten zit u goed. Niet alleen zijn er alle denkbare voorziening aanwezig, ze zijn er ook nog eens in grote aantallen. Aan de grote hoeveelheid winkels, lounges en restaurants is duidelijk te zien dat Dubai het beste vliegveld ter wereld wil worden.

Tussenstop & overstappen op Dubai Airport

Een groot deel van de passagiers in Dubai gebruiken het vliegveld om over te stappen. Met name Emirates heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei van het vliegveld. Vanuit Dubai vliegen zij naar een zeer groot aantal bestemmingen wereldwijd. Door de centrale ligging van Dubai kost de tussenstop in Dubai nauwelijks extra tijd. Met name ‘s nachts zult u merken hoe druk dit vliegveld werkelijk is. Ook het wisselen van terminal gaat in Dubai erg eenvoudig. Vanuit terminal 2 kunt u een shuttle bus pakken die u naar Terminal 1 en 2 brengt. Van terminal 1 naar 2 en omgekeerd kunt u lopen. U kunt dit volledig airside doen, en hoeft hiervoor niet langs de immigratiedienst. Aan de buitenzijde van het vliegveld zijn beide terminal verbonden door de Dubai Metro.

Tussenstop – Emirates

Als u moet overstappen in Dubai is de kans zeer groot dat u vliegt met Emirates of Qantas. In dat geval wordt het u erg makkelijk gemaakt. Alle vluchten van deze maatschappijen maken gebruik van Terminal 3 van Dubai Airport. Na aankomst volgt u de borden voor Flight Connections. U komt dan, na een verplichte veiligheidscontrole, direct bij de vertrek-gates uit voor uw volgende vlucht. Indien u nog geen boarding pass heeft voor uw volgende vlucht, dan kunt u deze afhalen bij een van de Transfer Desks. Ook kunt u hier, indien beschikbaar, uw stoel voor uw volgende vlucht laten wijzigen.

Overstappen – Fly Dubai

Wanneer u met Fly Dubai vliegt, maakt u gebruik van Terminal 2. Als u overstapt naar een andere vlucht van Fly Dubai, wordt uw bagage automatisch doorgelabeld. U volgt de borden ‘Flight Connections’ en kunt rechtstreeks naar uw gate gaan. Ook is het mogelijk dat uw reis bestaat uit een combinatie van vluchten van Emirates en Fly Dubai. Ook dan wordt uw bagage automatisch doorgestuurd. U moet dan wel van Terminal wisselen. Na aankomst meld u zich bij de Transfer Desk. Hier krijgt u uw nieuwe boarding pass, en krijgt u te horen hoe u van Terminal moet wisselen.

Tussenstop in Dubai – Overige maatschappijen

In alle overige gevallen dient u er zelf voor te zorgen dat uw bagage wordt doorgestuurd naar uw eindbestemming. Wanneer u zich met uw reisgegevens meldt bij de transfer desk van dnata, kan uw bagage doorgestuurd worden naar de maatschappij waarnaar u overstapt. Doet u dit niet, dan komt uw bagage op de bagageband te liggen, en dient u deze zelf op te halen en opnieuw in te checken. Na het regelen van uw bagage meldt u zich bij de airport transfer desk om uw nieuwe boarding pass te ontvangen.

Metro in Dubai

Terminal 1 en 3 van het vliegveld hebben beide een metro station. Wanneer uw hotel of appartement dicht bij een metrostation ligt is dit een gemakkelijke manier van reizen. Bovendien heeft u in de metro geen last van het soms erg drukke verkeer in Dubai. De metro’s in Dubai zijn erg modern, schoon en uiteraard voorzien van airco. Belangrijk is het om te weten dat de metro een apart treinstel heeft voor vrouwen. Voor mannen is het streng verboden hier naar binnen te gaan! Bovendien is het metronetwerk in Dubai lang niet zo uitgebreid als in andere grote steden. Vaak zult u vanaf het metrostation nog een eind moeten lopen om bij uw hotel te komen. In de hitte van Dubai is dit niet ideaal. Gelukkig staan er bij de meeste metrostations vaak taxi’s klaar. Het is heel normaal om voor een klein stukje van- en naar het metrostation een taxi te pakken. Reist u maar een klein stukje per taxi? Dan betaald u een minimaal tarief van 10 AED (2 euro).

Vervoer in Dubai – Taxi

De taxi is het makkelijkste vervoersmiddel in Dubai. Alle taxi’s zijn modern, en de prijzen liggen erg laag. Bij aankomst op het vliegveld zult u nooit lang op een taxi hoeven wachten. Bovendien zijn de taxichauffeurs in Dubai erg betrouwbaar. Ze zullen allemaal gebruik maken van de taximeter. Vanaf het vliegveld betaald u een starttarief van 25 AED (5 euro). Vervolgens betaald u per gereden kilometer 1,75 AED (0,40 euro) en 0,50 AED (0,10 euro) voor elke minuut dat de taxi stil staat. Een taxi van het vliegveld naar de Dubai Marina, helemaal aan de andere kant van de stad, kost u ongeveer 100 AED (20 euro). Speciaal voor vrouwen zijn speciale vrouwen-taxi’s. Deze worden bestuurd door een vrouwelijke chauffeuse, en zijn te herkennen aan een roze dak. Alleen vrouwen en families mogen gebruik maken van deze taxi. Naast de reguliere taxi’s is er ook de mogelijkheid om per luxe Lexus vervoerd te worden. Dit zijn veelal auto’s van een hotel die, indien beschikbaar, door iedereen gebruikt kunnen worden. De kosten hiervan zijn vaak wel duurder dan een reguliere taxi. Informeer vooraf wat de rit gaat kosten! De meeste hotels bieden de mogelijkheid u op te halen op het vliegveld. Bij aankomst staat iemand van het hotel u dan op te wachten. Dit is vaak aanzienlijk duurder dan een taxi, en moet vooraf bij het hotel worden aangevraagd.

Vliegveld Dubai naar Abu Dhabi

Ook Abu Dhabi is prima bereikbaar vanaf het vliegveld van Dubai. Passagiers die vliegen met Emirates kunnen gebruik maken van een gratis shuttlebus naar het centrum van Abu Dhabi. Deze bus vertrekt vanaf Terminal 3 in Dubai, en brengt u in een uur en 45 minuten naar het centrum van de stad. Op vertoon van uw ticket kunnen alle passagiers van Emirates hier gratis gebruik van maken. Wanneer u naar Abu Dhabi wilt is een taxi ook een goede optie. De rit duurt ongeveer net zo lang als met de bus, maar u heeft wel aanzienlijk meer comfort. Een enkele reis van het vliegveld kost u ongeveer 300 AED (75 euro). De taxi’s nemen maximaal 4 personen mee.

Plaats een reactie