Beste veilige zwemhulpmiddelen voor vakantie

Ga jij op vakantie met kinderen en heb je een zwembad op de camping of bij je hotel? Of verblijf je op een accommodatie aan het strand en ga je samen met je kind de zee in? Dan is zwemveiligheid een belangrijk thema. Door vooraf goede zwemhulpmiddelen voor kinderen aan te schaffen ben je voorbereid op veilige zwemavonturen. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de drijfmaterialen. Ik bespreek de populairste en veiligste hulpmiddelen voor kinderen om te leren zwemmen van 2024. Van traditionele zwembandjes en puddle jumpers (HappySwimmer) tot zwemvesten (Swim Essentials) en innovatieve zwemoplossing zoals Fibby.

Deze lijst is samengesteld door onze auteur Michiel

“Sinds ik zelf kinderen heb ben ik me bewust geworden van de gevaren van zwemmen in zee, een meertje, een riviertje of zwembad. Daarom neem ik zwemhulpmiddelen mee op vakantie. In de blog op deze pagina heb ik onderzoek gedaan naar verschillende manieren om kinderen veilig te laten zwemmen op vakantie. Zo kun jij als ouder zorgeloos en ontspannen zonnen op een ligbedje of samen met je kindje genieten in het water!”

avatar-michiel-reischeck.nl_

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Zwembandjes / zwemvleugels

Zwembandjes, vaak bekend als zwemvleugels, zijn een populair hulpmiddel voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Ze worden om de bovenarmen van het kind gedragen en helpen hen om boven water te blijven. Dit geeft zowel het kind als de ouders een gevoel van veiligheid tijdens het spelen in het water. Het grote voordeel van zwembandjes is dat ze eenvoudig in gebruik zijn, makkelijk mee te nemen, en relatief goedkoop. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in allerlei felle kleuren en leuke designs, wat de zichtbaarheid van je kind in het water vergroot. Het is belangrijk om te beseffen dat zwembandjes geen vervanging zijn voor ouderlijk toezicht. Ze garanderen niet dat je kind veilig is in het water, dus het is cruciaal om altijd in de buurt te blijven, vooral als je kind nog geen zwemdiploma heeft. Daarnaast kunnen zwembandjes de bewegingsvrijheid van de armen beperken en moeten ze goed opgeblazen zijn om effectief te zijn. Een ander nadeel is dat ze kunnen lek raken, wat het drijfvermogen vermindert. Voor een veilige keuze is het aan te raden om zwembandjes met een keurmerk (zoals NEN-EN-13138-1) te kopen. Deze hebben meerdere luchtkamers en veiligheidsventielen, wat extra zekerheid biedt in geval van een lek. Zwembandjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar en kunnen gebruikt worden totdat je kind zelfstandig kan zwemmen. Ideaal dus als je in een hotels met waterpark verblijft!

Voordelen – Kunnen al vanaf 2 jaar gebruikt worden (het aantal kilo’s staat op de verpakking). Ze zijn verkrijgbaar in veel leuke kleurtjes. Ze zijn voordelig en ook in het buitenland of op de camping aan te schaffen. Eenvoudig op te blazen en leeg te laten lopen.

Nadelen – Deze zwembadjes kunnen voor kleinere kinderen nog wel een groot zijn en in de bewegingsvrijheid in weg zitten. Zeker aan het strand met schepjes en zand kan het voorkomen dat ze lek raken. Ze gaan maar tot een max. kilo’s, dan zul je moeten overstappen op een andere zwemhulpmiddel.


Fibby zwemtrainer

Fibby is een innovatief zwemhulpmiddel ontwikkeld door Hugo van der Spek, ontworpen om jonge kinderen te beschermen tegen verdrinking. Het zwemvestje, dat eruitziet als een schattig oranje visje, wordt op de rug van een kind gedragen en zorgt ervoor dat kinderen in een natuurlijke zwemhouding blijven als ze per ongeluk in het water terechtkomen. Dit gebeurt dankzij een gepatenteerd kantelmechanisme dat het kind instinctief doet watertrappelen en zo het hoofd boven water houdt. Hoewel Fibby een waardevol hulpmiddel is, is het geen vervanging is voor ouderlijk toezicht; ouders moeten altijd in de buurt blijven als hun kind bij water speelt. In vergelijking met traditionele zwembandjes biedt Fibby echter meer comfort en bewegingsvrijheid, wat door ouders als een groot voordeel wordt gezien. Het is geschikt voor kinderen van ongeveer 2 tot 6 jaar, weegt weinig en is daardoor makkelijk mee te nemen, zelfs op reis. Eén van de nadelen van Fibby is dat kinderen het hulpmiddel niet zelf kunnen verwijderen door de veilige driepuntsluiting. Dit kan als een veiligheidsvoordeel worden gezien, maar kan ook ongemak opleveren in situaties waar snel handelen nodig is. Fibby nog niet breed verkrijgbaar in winkels maar wel via de webshop (zie fibby.org). De bijbehorende zwem-app is echt geweldig. Zo leer je samen met je kind zwemmen op een speelse en ongedwongen manier. Fibby kan echt een belangrijke rol spelen in het terugdringen van het aantal verdrinkingen (overal ter wereld). Dit kleine visje gaan we de komende jaren nog veel zien!

Voordelen – Een hip en innovatief zwemhulpmiddel dat jouw kind middels de eigen smartphone-app veilig kennis laat maken met water. Als ouders krijg je goede instructies hoe je het kind kunt laten wennen aan water op een speelse en zeer veilige manier. Aangezien het kind niet om armen, benen of buik heeft is de bewegingsvrijheid top. Het kind kan hier prima zittend mee van de glijbaan. Het wordt gebruikt door zwembaden en zwemscholen in de beginfase van zwemles-trajecten.

Nadelen – Het visje op de rug van het kind is wat groot (dat moet natuur voor de veiligheid). Minder geschikt in een omgeving met veel golven zoals de zee. Slechts verkrijgbaar in 1 kleur. Gezien het nieuwe design kan het zijn dat je vragen van een badmeester of strandwacht krijgt.


Puddle Jumper (HappySwimmer)

De Puddle Jumper is een populair zwemhulpmiddel dat wordt beschouwd als een verbeterde versie van traditionele zwembandjes. Het bestaat uit een combinatie van zwembandjes en een borststuk, gemaakt van zacht foam, en wordt als een vestje om het kind heen bevestigd. Dit ontwerp zorgt voor extra drijfvermogen bij de armen en de borst, waardoor het kind stabiel in het water blijft en het hoofdje boven water blijft. Een groot voordeel van de Puddle Jumper is dat kinderen het niet zelf kunnen afdoen door de sluiting op de rug. Dit maakt het een veilig en betrouwbaar hulpmiddel voor kinderen van 2 tot 6 jaar, met een gewicht tussen de 15 en 30 kg. Via bijvoorbeeld HappySwimmer.nl kun je ze aanschaffen in veel leuke kleurtjes en patronen (waardoor het er voor zowel jongens als meisjes aantrekkelijk uitziet). Het zwemhulpmiddel is wel iets duurder dan traditionele zwembandjes en neemt meer ruimte in beslag omdat het niet leeg kan worden gelaten. Daarnaast kan het bij sommige kinderen als oncomfortabel worden ervaren en beperkt het de bewegingsvrijheid iets meer dan zwembandjes. Veiligheidsexperts benadrukken dat de Puddle Jumper weliswaar een goede bescherming biedt, maar dat ouders echt altijd alert moeten blijven. Het is ook belangrijk dat kinderen de kans krijgen om te wennen aan het water zonder drijfhulpmiddelen, zodat ze leren vertrouwen op hun eigen zwemvaardigheden.

Voordelen – Verkrijgbaar in veel leuke kleuren. Kan ook heel goed op het strand worden gebruikt. Geschikt voor kinderen tot 6 jaar (zie het max. aantal kilo’s voor optimale bescherming). Je hoeft het niet op te blazen dus kunt het direct gebruiken als je bij een zwembad aankomt. Sluiting aan de achterzijde voorkomt dat het kind het zelf af kan doen.

Nadelen – Door de band om de buik neemt de bewegingsvrijheid iets af t.o.v. traditionele zwembandjes. Gezien de foam neemt het zwemhulpmiddel meer ruimte in beslag (je kunt hem niet leeg laten open).


Zwemvest / reddingsvest (Swim Essentials)

Een kinderzwemvest is een populair drijfhulpmiddel dat speciaal is ontworpen om kinderen te helpen veilig te blijven tijdens wateractiviteiten (in met name open water zoals een rivier, meer of de zee). Het vest biedt voldoende drijfvermogen om een kind boven water te houden, maar in tegenstelling tot een reddingsvest, zorgt het er niet automatisch voor dat een kind op zijn rug wordt gedraaid. Dit maakt het zwemvest ideaal voor kinderen die al enige ervaring hebben met water en zichzelf kunnen redden in noodgevallen. Kinderzwemvesten zijn vooral populair bij activiteiten zoals zwemmen, peddelsporten, en watersporten zoals SUP’en en kanoën. Je kunt ze kopen in veel kleuren en maten via bijvoorbeeld swimessentials.nl. Een van de grote voordelen van een zwemvest is de bewegingsvrijheid die het biedt. Kinderen kunnen vrij zwemmen en spelen terwijl het vest hen helpt boven water te blijven. Dit maakt het een uitstekende keuze voor zelfstandige wateractiviteiten, mits het kind al een zwemdiploma heeft. Voor extra veiligheid wordt het aanbevolen om een kruisband te gebruiken, die voorkomt dat het vest omhoog kruipt en zorgt voor een betere waterpositie. Een zwemvest biedt nogmaals niet dezelfde bescherming als een reddingsvest, vooral op open water of bij situaties waarin een kind bewusteloos zou kunnen raken. Daarom is het belangrijk om het juiste type vest te kiezen op basis van de specifieke situatie en het niveau van waterveiligheid dat je wilt waarborgen.

Voordelen – Het vest zit strak op de huid waardoor het goed aansluit en je voldoende bewegingsvrijheid overhoud. Zeer geschikt voor actieve kinderen die sporten in het water. De leuke kleurtjes en patronen van tegenwoordig geven het een aantrekkelijkere uitstraling.

Nadelen – Beschikbaar voor kinderen vanaf 2 jaar (de kleine vestjes). De prijzen liggen wat hoger. Het kan even duren voor een vestje weer droog is na het zwemmen (minder snel mee te nemen in een tas). Je moet een vest aanschaffen dat goed past bij het gewicht van je kind. Je moet op termijn dus weer een nieuwe kopen.


Zwemgordel / zwemkurkjes

Zwemgordels, ook wel bekend als zwemkurkjes, zijn een populair hulpmiddel voor het aanleren van zwemslagen bij kinderen. Deze gordels zorgen ervoor dat kinderen in een horizontale positie in het water liggen, wat essentieel is voor het correct uitvoeren van zwemslagen. In tegenstelling tot zwembandjes, die het lichaam in een verticale positie houden, helpen zwemgordels kinderen om hun zwemtechniek te verbeteren door hen te ondersteunen in een natuurlijke zwemmershouding. Een groot voordeel van zwemgordels is dat ze het drijfvermogen bieden dat nodig is voor kinderen die nog net dat beetje extra steun nodig hebben tijdens het leren zwemmen. Dit maakt ze vooral geschikt voor kinderen die al comfortabel zijn met hun hoofd onder water. Sommige zwemgordels zijn zelfs verstelbaar, waardoor het drijfvermogen kan worden aangepast naarmate het kind vordert in zijn zwemvaardigheden. Dit maakt ze ideaal voor gebruik tijdens zwemlessen, maar ook voor op vakantie, waar kinderen verder kunnen oefenen in een vertrouwde omgeving. Alleen geeft een zwemgordel minder bewegingsvrijheid dan zwembandjes, wat sommige kinderen als beperkend kunnen ervaren. Daarnaast moet er goed worden gelet op het juiste drijfvermogen, dat afgestemd moet zijn op het gewicht van het kind. Een te lichte zwemgordel kan onvoldoende steun bieden, terwijl een te zware juist een belemmering kan vormen.

Voordelen – Wordt veel gebruikt tijdens zwemles, dus het kind kan er al aan gewend zijn. Is erg handig voor iets oudere kinderen die goed willen leren zwemmen qua techniek. Te bestellen in verschillende formaten en kleuren voor elk type kind en volwassene (qua gewicht). Ook hier kan je prima mee van een waterglijbaan af. Verkrijgbaar als losse kurkjes / blokjes aan een koord, maar ook als stevige vaste gordel.

Nadelen – Ze zijn niet opblaasbaar, dus nemen wat meer ruimte in beslag in de auto of tas. Je moet er mee leren omgaan, dus voor startende zwemmers zonder zwemles-ervaring is het wat minder geschikt.


Baby Float / baby zwemband

Zwemzitjes en baby-zwembanden zijn populaire hulpmiddelen voor jonge ouders die hun baby op een veilige en plezierige manier willen laten kennismaken met water. Deze opblaasbare hulpmiddelen zijn speciaal ontworpen voor baby’s vanaf drie maanden en bieden de kleintjes een veilige en comfortabele manier om te dobberen in het water. Een zwemzitje is een opblaasbare band waarin je baby kan zitten, wat het ideaal maakt voor rustige wateromgevingen waar de baby niet met de voeten bij de grond kan. Het biedt stabiliteit en voorkomt dat de baby kantelt, mits het goedgekeurd en getest is op veiligheid. Het belangrijkste voordeel van een zwemzitje is dat het de baby een gevoel van vrijheid geeft, waardoor hij op een ontspannen manier aan water kan wennen. Het gebruik van een zwemzitje vereist altijd goed toezicht, omdat er ondanks de veiligheidseisen altijd een risico op kantelen bestaat, vooral als de baby probeert zich te bewegen. Daarnaast is het essentieel om erop te letten dat het zitje geschikt is voor het gewicht van de baby, zodat het goed blijft drijven. Baby-zwembanden, zoals baby floats, zijn verkrijgbaar in diverse schattige ontwerpen en kleuren, wat het leuk maakt voor ouders om een passende keuze te maken. Dit soort opblaasbare zwemhulpmiddelen zijn in de meest hotelshops en campingwinkels verkrijgbaar mocht je ze vergeten zijn op vakantie. Tip: wanneer je een Swim-Up kamer boekt kan je lekker drijven met je kindje bij je eigen terras!

Voordelen – Verkrijgbaar in veel maten. Zowel te koop in een zithouding als in een drijfhouding (waarbij de baby op zijn buik ligt). Je hebt op die manier leuke interactie met het kind. Is geschikt om in een rustige zee te gebruiken, is snel op te blazen en voordelig qua prijs.

Nadelen – Voor de baby kan het spannen zijn om los van de ouds te drijven. Door de zon en warmte kan de zwemband lek raken of (deels) leeg lopen. Hele kleine kinderen zakken nog wel eens weg in het kleinste maatje, dus let goed op de pasvorm.


Neck Float / zwemkraag

Een Babyfloat of Neckfloat is een drijfhulpmiddel speciaal ontworpen voor baby’s om veilig te genieten van water, zoals in een bad, zwembad of jacuzzi. Dit hulpmiddel wordt om de nek van de baby bevestigd en zorgt ervoor dat het hoofdje boven water blijft, terwijl het lichaam vrij kan bewegen onder water. Dit biedt de baby niet alleen comfort en veiligheid, maar stimuleert ook de fysieke ontwikkeling. Door het gebruik van een Babyfloat verbetert de balans en coördinatie, wat later kan helpen bij het leren kruipen, lopen en zwemmen. Hoewel de Babyfloat voordelen biedt, zoals het verminderen van de kans op afkoeling doordat het hele lijfje onder water blijft en het bieden van een ontspannen ervaring, zijn er ook belangrijke zaken waar ouders rekening mee moeten houden. Het is essentieel om de tijd dat de baby in de float zit langzaam op te bouwen en altijd goed te observeren hoe de baby reageert. Het product moet goed passen, zonder te strak te zitten, om te garanderen dat de baby comfortabel kan ademen. Daarnaast moet de nekkraag altijd onder strikt toezicht van volwassenen worden gebruikt om risico’s te minimaliseren. Hoewel de Babyfloat veilig is ontworpen met dubbele sluitingen en geen risico op luchtlekkage, blijft waakzaamheid uiteraard noodzakelijk. Voor sommige baby’s kan een te lange sessie in het water onaangenaam zijn, en daarom is het belangrijk om naar de signalen van de baby te luisteren en de duur van het gebruik hierop aan te passen. Er zijn ook opblaasbare versies op de markt. Deze vinden wij zelf minder veilig. Hou er rekening mee dat je het hoofdje van het kind goed insmeert (of zet hem/haar een petje op).

Voordelen – Je baby kan heel ontspannen drijven. Er leuk om te zien en voor interactie tussen ouder en kind in het water. Verkrijgbaar in diverse kleuren en maten. Het kost het kind redelijk wat energie, dus doorgaans kunnen ze na een floatsessie heerlijk slapen. Wordt ook aangeraden indien een baby veel krampjes heeft (kan wat verlichting geven).

Nadelen – Je moet goed weten hoeveel KG je baby weeg om zo de juiste maat te selecteren. Daardoor hij ook maar beperkt te gebruiken. Neemt veel ruimte in beslag (mits je voor de opblaasversie gaat). Niet geschikt in de zee of in drukke zwembaden.


# Veelgestelde vragen onderzoek veilige zwemhulpmiddelen

Hoe kan ik veilig met mijn baby zwemmen?

Zwemmen met babies (0-1 jaar) en een dreumes (1-2 jaar) gaat natuurlijk nog net even wat anders. Je moet je kindje altijd goed vast houden en in de buurt blijven. Een babyfloat of baby-opblaaszwemband is ideaal om in het zwembad samen te genieten. We zien ook steeds meer neckfloats (opblaasbaar en van foam) waarin je baby rustig kan drijven met een band om zijn/haar nek. Dit is minder veilig en niet geschikt als er veel mensen in het zwembad zitten en het druk is (en ook zeker niet geschikt in de zee).

Hoe kan ik mijn kind zelf leren zwemmen?

Vakantie is een ideaal moment om je kind te leren zwemmen. Zeker op een camping, vakantiepark of hotel met eigen zwembad kun je elke dag even het water in. Je kunt zelf laagdrempelig oefeningen doen met bijv. zwembadjes aan. Laat ze vanaf de kant in het water springen, ga samen de glijbaan af of ga spelen in ondiep water. Wanneer je echt stappen wilt zetten in watergewenning en techniek kun je kiezen voor Fibby. Met de ondersteunende app leer jij als ouder hoe je jouw kind kunt ondersteunen bij het zwemmen. Op vakantie is het vooral belangrijk dat zwemmen leuk is. Waterpret is veel belangrijker dan de focus leren op goed leren zwemmen. Dat komt wel weer als ze thuis op een professionele manier zwemles krijgen.

Heeft mijn kind een zwemdiploma op vakantie nodig?

Elke land, hotel of vakantiepark heeft zijn eigen regels rondom zwemmen maar doorgaans is een diploma niet verplicht. Als jij je kind zwemhulpmiddelen in het zwembad aandoet mag je in principe in elk land zwemmen (met jouw toezicht). Zodra je kind een zwemdiploma heeft (of soms een bepaalde leeftijd of lengte heeft bereikt) mogen ze zonder hulpmiddelen het water in. Wanneer je gaat zwemmen op een openbare plek ben je als ouder zelf verantwoordelijk (ook wanneer je bijv. een bootje huurt en het water opgaat).

Worden alle zwemhulpmiddelen overal geaccepteerd (in alle vakantielanden)?

In principe kun je alle zwemproducten uit deze blog gebruiken op Europese vakantiebestemmingen. Er zijn vakantieparken (bijv. Center Parcs, Roompot en Landal) die in het zwembad zelf ook zwemhulpmiddelen aanbieden (vaak gratis, soms verhuur). Wanneer je minder gangbare producten gebruikt zoals de nieuwe Fibby kan het wel zijn dat je hierover vragen krijgt van bijvoorbeeld de badmeester of de strandwacht. Je kunt natuurlijk zelf uitleggen hoe het product werkt, en aangeven dat ze onder jouw toezicht veilig het water in kunnen.

Maakt het nog uit of ik het zwemhulpmiddel in zee of het zwembad gebruik?

Ja. Bepaalde zwemhulpmiddelen zijn minder geschikt in zee door de golven en sterke stroming. Denk aan een babyfloat en neckfloat. Gewone zwembandjes zijn ideaal omdat je kind vrij kan spelen. De Fibby is door de golven ook wat minder ideaal en kun je beter in het zwembad of rustig meertje gebruiken (gecontroleerdere omgeving om te leren zwemmen). Ook de Puddle Jumper of een Zwemvest kun je prima in zee dragen maar zijn iets minder fijn om mee in het zand te spelen (door het bukken etc). Let er ook op dat het zout uit de zee de kleur (en de stevigheid) van je product kan aantasten (dat geldt overigens ook voor chloorwater).