Overzicht met de mooiste bestemmingen van Antarctica

Antarctica is een uitstekende bestemming voor een natuurreis. Reizen naar Antarctica zijn vrijwel uitsluitend rondreizen. De meeste reizen doen het Antarctisch schiereiland aan, maar er zijn ook reizen naar de verder afgelegen gebieden van Antarctica. Om je helpen bij de selectie van de reis die het beste bij jou past staat hieronder een overzicht met alle mooie bestemmingen in het Antarctisch gebied. De lijst omvat de meeste gebieden die toeristisch toegankelijk zijn en worden aangedaan door cruise en expeditieschepen. Vervolgens bespreek ik de 5 meest populaire plekken zodat jij precies weet wat je niet mag missen. Daarna geef ik een overzicht met vertreklocaties voor excursies, expedities en cruises rondom Antarctica.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Alle toegankelijke bestemmingen op en rond Antarctica:

 • Antarctisch Schiereiland
 • Rosszee
 • Straat Drake
 • Weddellzee
 • Zuidelijke oceaan
 • Neko Harbour
 • Port Lockroy, Goudier Island
 • Aitcho Islands
 • Halfmoon Island
 • Livingston Island
 • Zuid-Georgia
 • Zuidelijke Orkneyeilanden
 • Zuidelijke Sandwicheilanden


Top 5 populaire bestemmingen op Antarctica

1. Deception Island

Deception Island is een bijzonder eiland en daarom het meest bezochte gebied in Antarctica. Het is vulkanisch en nog steeds actief. Het is één grote krater die is volgelopen met zeewater, waardoor schepen de krater binnen kunnen varen en daar een natuurlijke haven vinden. Dat het eiland nog steeds actief is is te merken aan een aantal zaken. Door de warme grond zijn grote delen van het eiland niet bedekt met sneeuw of ijs. Hierdoor zijn vooral de grijze rotsen van het eiland zichtbaar. Daarnaast is het voor toeristen mogelijk een duik te nemen in één van de warm water bronnen. Zwemmen in Antarctica wie had dat voor mogelijk gehouden? De laatste uitbarsting is in 1970 geweest. De vulkaan is op dit moment nog steeds actief en er bestaat een kans op een uitbarsting. De vulkaan wordt daarom continu geobserveerd door wetenschappers vanuit de Argentijnse basis Base Decepción en de Spaanse basis Gabriel de Castilla Base.

 • Whalers Bay: Deception Island is door de warme omstandigheden en de natuurlijke haven in het verleden veel gebruikt door walvisvaarders. In 1931 is de basis verlaten, omdat de basis door dalende prijzen niet meer rendabel was. De resten van de basis zijn nog steeds te zien.
 • Pinguin kolonie bij Bailey Head: Bij Bailey Head aan de zuidoost kant van het eiland komt de grootste kolonie van Kinbandpinguïn voor. Op deze locatie broeden meer dan 100000 paren van deze pinguïnsoort.
 • Pendulum Cove: Dit is de lokatie waar de meeste toeristen hun zwembroek of bikini voor hebben meegenomen. Hier kun je een duik nemen in het koude water van de krater om daarna op te warmen in één van de warmwater bronnen op het strand. Een uniek foto moment.

2. Lemairekanaal

Lemairekanaal is één van de meest bekende toeristische trekpleisters van Antarctica door zijn spectaculaire landschap. De zeestraat tussen het vasteland van het Antarctisch schiereiland en Booth Island is 11 kilometer lang en 1600 meter breed op het smalste punt. Door de steile kliffen en gletsjers langs de zeestraat en de vele ijsbergen is het uitzicht adembenemend. Dit wordt nog verbeterd door de windstille condities in de zeestraat waardoor het wateroppervlak vrijwel vlak blijft en mooie weerspiegelingen oplevert. Soms wordt het ook wel de “Kodak Gap” genoemd vanwege de vele foto’s die hier worden genomen. Vrijwel alle schepen die het Antarctisch schiereiland aandoen varen door het Lemairekanaal. Aan het begin van het seizoen kan het voorkomen dat een schip, door het vele ijs, niet helemaal door het Lemairekanaal kan varen en om moet keren. Regelmatig laten zich ook walvissen zien in het water van het Lemairekanaal.

3. Snow Hill Island

Snow Hill Island is de plek om Keizerspinguïns te zien en voor velen het hoogtepunt van hun cruise naar Antarctica. Het eiland ligt voor de oostkust van het Antarctisch Schiereiland in de Weddellzee. Het eiland is in 1843 ontdekt door een Britse expeditie onder leiding van James Clark Ross. Het eiland is vooral bekend om de kolonie van 4000 paren Keizerspinguïns die hier in 2004 ontdekt is door het expeditie schip de ‘Kapitan Khlebnikov’. Het is hiermee een van de best bereikbare plaatsen om een kolonie keizerspinguïns te bezoeken. Veel andere bekende kolonies bevinden zich zuidelijker op Antarctica en zijn daardoor moeilijker bereikbaar. Het eiland is zeer lastig bereikbaar door het vele pakijs, maar nog wel bereikbaar met een ijsbreker. Incidenteel gaan er ijsbrekers op weg naar dit eiland. Het is nooit zeker of het eiland bereikt kan worden, maar de kans is wel groot. Indien de omstandigheden het toelaten kunnen toeristen dit eiland en de kolonie keizerspinguins bereiken met een helikopter die bezoekers op een veilige afstand van de kolonie afzetten om de pinguins niet te storen.

4. Port Lockroy (Goudier Island)

Port Lockroy is een natuurlijke haven op Goudier Island, nabij het vasteland van het Antarctisch Schiereiland. Hier vind je best bezochte attractie van Antarctica, het museum en postkantoor van Port Lockroy. Op reis naar Antarctica kunt u hiervandaan een kaartje naar huis sturen. Het team dat Port Lockroy in de zomer bewoont en het museum en het postkantoor bemant houdt een dagboek bij. Lees het dagboek van Port Lockroy(Engels). Het museum en postkantoor zijn na de grote opknapbeurt in 1996 geopend, na lange tijd gesloten te zijn geweest. Naast het museum en het postkantoor kun je hier ook grote aantallen Ezelspinguïn zien en kun je de zuidpoolkip tegen het lijf lopen. De Krabbeneter brengen hun jongen groot op dit eiland. Port Lockroy is een van de bestemmingen waar grotere ook grotere schepen mogen komen en wordt dus ook bezocht door de Luxe cruise naar Antarctica.

5. Zuid-Georgia

Zuid Georgia is zowel de naam van een eilandengroep als van het grootste eiland uit de eilanden groep. Het eiland Zuid Georgia is ontdekt in 1675 door Anthony de la Roché. Het bergachtige eiland biedt aan de noordkust natuurlijke havens die in eerste instantie veel zeehondenjagers en walvisvaarders als uitvalsbasis zijn gebruikt. Op het eiland komen zeer veel vogelsoorten voor waaronder de South Georgia pijlstaarteend en de enige zangvogel in het Antarctisch gebied de South Georgia pieper en natuurlijke vele pinguïnsoorten.

 • Grytviken: Als onderdeel van de Britse overzeese gebiedsdelen heeft Groot-Brittannië sinds 1909 bij Grytviken een permanente administratie met personeel zitten. Een overblijfsel van de walvisvaarders is de kerk die hier nog steeds staat. Bij Grytviken is ook het graf te vinden van de bekende poolreiziger Shackleton. In Grytviken staat ook het Zuid Georgia Museum.
 • Salisbury Plain: Op het eiland is bij Salisbury Plain een zeer grote kolonie van meer dan 200000 Koningspinguïn te zien. Verder komen hier Kinbandpinguïn, Ezelspinguïn en Macaronipinguïn voor.
 • St. Andrews Bay: Bij St. Andrews Bay is een enorme Koningspinguïn te vinden. Deze dieren lopen hier tussen de Zuidelijke zeeolifant door die hier ook ieder jaar hun jongen groot brengen. Deze natuur is te bewonderen met op de achtergrond uitzicht op een aantal gletsjers die hier in de buurt liggen.

Reizen en cruises naar Antarctica

Reizen naar Antarctica heeft nog iets avontuurlijks. De verschillende reizen leggen allemaal unieke routes af. Toch leggen veel reizen ongeveer dezelfde routes af door het Antarctisch gebied. Deze verdeling vind je terug in de verschillende Antarctica Route.s Er bestaan verschillende methoden om naar Antarctica te reizen. Hier volgt een verschillend reisaanbod met de verschillende methoden om Antarctica te bezoeken. Er zijn vele manieren om naar Antarctica te reizen. In vrijwel alle gevallen betreft het georganiseerde groepsreizen per schip. Het type schip bepaalt vaak ook deels de route en mogelijkheden om aan land te gaan. Overweeg dus goed wat je wilt doen en welk type reis die mogelijkheden ook biedt. Het goed is te bereiken vanuit de volgende plekken:

Ushuaia

Vanuit de havenstad Ushuaia vertrekken de meeste reizen richting Antarctica. Vanuit de haven vertrekken grote cruiseschepen die Ushuaia aandoen als laatste stop voor Antarctica en de kleinere expeditieschepen die elk jaar meerdere reizen naar Antarctica maken vanuit Ushuaia. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en ligt aan het Beagle kanaal en te midden van het natuurschoon van Vuurland. Ushuaia heeft meer dan 60.000 inwoners. De stad is niet alleen interessant voor mensen die op doorreis zijn naar Antarctica. De stad zelf trekt ook veel toeristen. Veel inwoners uit Buenos Aires brengen hier hun vakantie door. Het nationaal park Tiero del fuego is een grote attractie. Bereikbaar met de snel weg of via de meest zuidelijke spoorbaan, de ‘End of the world train’ is dit toegang tot een uniek natuurgebied.

Argentinië

Argentinië is voor de meeste reizigers richting Antarctica het vertrekpunt. Vanuit de de haven van Ushuaia vertrekken de meeste cruiseschepen en expeditieschepen naar Antarctica. Bij reizen naar Ushuaia is het vaak nodig via Buenos Aires te vliegen. U kunt in één keer doorreizen, maar deze stad is ook erg geschikt om een aantal dagen te verblijven. Bij veel reisbureaus is het mogelijk een reis naar Antarctica te combineren met een vakantie in Argentinië. Aanraders om te bezoeken zijn: Buenos Aires, Patagonië, Peninsula Valdes, Iguazu watervallen, het Andes gebergte, Mendoze, Bariloche, Los Glaciares nationaal park bij El Calafate. Tip: bekijk ook onze blog met leukste Argentijns hotspots.

Punta Arenas

Punta Arenas is de meest zuidelijk gelezen stad van Chili gelegen aan de Straat Magellaan. Voor wie de zeereis over de Straat Drake niet zit zitten, vanwege de tijd of zeeziekte is dit het vertrekpunt naar Antarctica met het vliegtuig. Binnen 2 uur bent u op King George Island nabij het Antarctisch Schiereiland. U kunt hier voor een flistbezoek heen, maar ook vanuit King George Island een cruise langs het Antarctisch schiereiland doen. Als voorproefje van Antarctica is het mogelijk hier al een boottocht te maken naar de pinguïn kolonie. Je kunt hier de Magelhaenpinguïn aantreffen, die je niet op Antarctica zult zien. Vanuit de hoofdstad Santiago gaan vrijwel dagelijks vluchten naar Punta Arenas.

Invercargill

Invercargill is de meest zuidelijke stad van Nieuw Zeeland. Vanuit het nabij gelegen Port of Bluff vertrekken geregeld reizen naar Antarctica. Invercargill is niet alleen het vertrekpunt voor reizen naar Antarctica, ook kun je hier vandaan het schitterende zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland verkennen. Een reis vanuit Nieuw Zeeland naar Antarctica kan prima gecombineerd worden met een verder verblijf in Nieuw Zeeland. Invercargill is heeft een vliegveld en is goed bereikbaar. Eventueel kun je in Nieuw Zeeland ook kiezen voor Christchurch als vertrekhaven.

Alternatieven

 • Chili is een veelzijdig land. Dit land dat tussen de grote oceaan en het Andes gebergte in ligt kent door zijn enorme lengte ook een veelzijdig landschap, van de Atacama woestijn tot Vuurland. Vulkanen wisselen zich af met zeer groene gebieden.
 • Hobart is de hoofdstad van de staat Tasmanië in Australië. De Antarctica cruises en expedities die hier vandaan vertrekken gaan vooral naar Oost Antarctica en de Rosszee. Behalve vanuit de bekende havenstad Hobart vertrekt er incidenteel ook wel een een schip vanuit de haven van Perth.

Wat voor natuur is er te vinden?

Antarctica is een uniek natuurgebied en daardoor uitermate geschikt als bestemming voor een natuurreis. Het is pas recent is ontdekt door de mens en daardoor nog maar nauwelijks bewoond. Hierdoor kan de natuur tot op de dag van vandaag er zijn gang gaan. Door zijn ligging is Antarctica ook een compleet andere wereld dan wij kennen. Deze wereld van ijs, kent extreme condities en een unieke flora en fauna die een bezoek aan Antarctica tot een niet te vergeten ervaring maken. Antarctica is het grootste natuurreservaat ter wereld en beslaat alles ten zuiden van de 60e breedtegraad. Dit gebied groter dan Europa wordt sinds 14 januari 1998 beschermd door het milieuprotocol, onderdeel van het Antarctisch verdrag. Je ziet hier o.a walvissen, zeehonden, vogels, het zuiderlicht en Pinguïns!

Hoe lang gaan hier al reizen heen?

De geschiedenis van Antarctica loopt al heel lang. Al in de oudheid werd er gespeculeerd over een zuidelijk continent. Na een aantal expedities werd het continent uiteindelijk gevonden en begon de race naar de daadwerkelijke zuidpool. In dezelfde periode werd begonnen met de kolonisatie van Antarctica door middel van nederzettingen die voor onderzoeksdoeleinden, tijdelijk of permanent werden bewoond (rond 1900 werd er voor het de eerst keer overwinterd). D echte Zuidpool is pas in 1911 voor het eerst bezocht. Ondanks dat het tegenwoordig voor minder avontuurlijke toeristen mogelijk is om volledig georganiseerd Antarctica te bezoeken, trekt het continent ook nog steeds avonturiers.