Op vijf andere landen na is Australië het grootste land ter wereld. Met wereldsteden zoals Melbourne en Sydney, ontelbaar veel natuurparken en geweldige surf stranden waar iedere surfer wel een keer in zijn leven geweest wil zijn. En niet alleen op het water maar ook de onderwater wereld is er een voor in de boeken. Een land als Australië heeft echt ontzettend veel te bieden op alle fronten. Een land dat ruim 7,5 miljoen km² aan land telt. Laten we zeggen dat Australië zo’n 240 keer zo groot is als ons klein kikkerlandje. Het is dan ook onmogelijk om alles van je bucket list te schrappen tijdens 1, 2 of 3 vakanties. Bedenk daarom dan ook eerst goed wat voor type reis je wilt gaan maken. Met een rugzak vol kleding en andere benodigdheden backpacken dwars door het veelzijdig Australië. Of huur een camper en reis op eigen gelegenheid naar iedere willekeurige plek en blijf zolang je wilt! Of laat je leiden en ga met een georganiseerde rondreis mee. Er zijn zat keuzes voor iedere portemonnee. Waar je ook op moet letten is in welke tijd je wilt gaan. Het land kent namelijk verschillende klimaten. In het grootste deel van het land is het erg droog en kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Met name in het westen lopen de temperaturen makkelijk op tot zo’n 45 graden. Aan de randen van het continent is het een stuk natter en dus ook aangenamer. In zowel het zuid westen als in het oosten vind je een maritiem klimaat. Dit wilt zeggen dat het weer erg beïnvloed word door de nabij gelegen zee, men noemt het daarom ook wel een zeeklimaat. Ook zijn de seizoenen zoals wij die kennen het tegenover gestelde van de seizoenen in Australië. Van september tot november kun je in Australië genieten van heerlijk lente weer, gevolgd door de zomer die duurt van december tot februari. In maart staat de herfst voor de deur die in mei plaats maakt voor de winter die van juni tot augustus plaats vindt. Je kunt vanaf Nederland naar dit gebied vliegen met o.a. Qantas.
Bezienswaardigheden
Kijk je ogen uit tijdens je reis naar een van de mooiste continenten op aarde. Er is in Australië ontzettend veel te zien en te beleven. Dit veelzijdig en verschrikkelijk groot eiland telt 6 staten waar je telkens nieuwe indrukken en ervaringen kan beleven. Waarschijnlijk heb je al een duidelijk lijstje met plekken die je wilt gaan bezoeken of zit je juist met je handen in je haren je af te vragen waar je überhaupt moet beginnen. Met dat laatste proberen wij jou te helpen door een aantal geweldige bezienswaardigheden voor je op een rijtje te zetten. Of je nou prinsheerlijk in hotels verblijft of gaat backpacken, deze bezienswaardigheden geven jou een onvergetelijke indruk van Australië.
Daintree regenwoud
Hou je vast en neem je intreden in deze Australische sprookjes wereld. Daintree is het grootste en oudste regenwoud van Australië. En niet alleen het oudste regenwoud van Australië, maar zelfs het oudste regenwoud van de wereld. Het Daintree regenwoud is na schatting maar liefst 110 tot 130 miljoen jaren oud. Samen met het Taman Negara regenwoud in Maleisië behoren deze regenwouden tot de oudste van de hele wereld, terechte oer-wouden. Je vindt hier dan ook heel wat zeldzame, eeuwenoude en gigantisch grote bomen en planten soorten. Een speeltuin, een droomwereld voor menig bioloog en wetenschapper. Er zijn hier zelfs bomen en planten ontdekt waarvan wetenschappers overtuigd waren dat ze uitgestorven waren. Niet alleen de planten en bomen zijn adembenemend, maar ook zijn hier vele zeldzame diersoorten te vinden waar je hun bestaan van waarschijnlijk niet eens wist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de southern cassowary, dat tevens ook het symbool van dit regenwoud is geworden. De southern cassowary is een soort loopvogel die tot wel 2 meter groot kan worden, heel kenmerkend is zijn zogenaamde helm en fel blauw en rode kleuren in zijn nek. Dit vogelsoort werd met uitsterven bedreigd maar dankzij de goede bescherming van de afgelopen jaren maakt hij nu zonder enige twijfel zijn come-back. De southern cassowary eet als enige vogel zaden van zo’n 70 verschillende planten, hierdoor zorgt de southern cassowary ook dat deze planten verspreid worden over het hele woud. Zo zijn er tal van schitterende diersoorten in dit gebied te vinden. En niet alleen op het land, maar ook in het water kun je genieten van de schoonheid van dier en natuur. Het Draintree regenwoud tikt zelfs in het noorden de kustlijn aan. Hier kun je de adembenemende overloop zien van het regenwoud naar het bekende Great Barrier Reef. In de jaren 80 kwam het Draintree regenwoud regelmatig in het nieuws nadat de gemeente besloten had een weg aan te leggen dwars door het regenwoud naar het noorden. Vele burgers waren hier fel op tegen en kwam flink in opspraak en blokkeerde de bulldozers die alles plat zouden walsen om een weg aan te leggen. Met dank aan de politie is dit project toch voortgezet en kwam er een onverharde weg. Nu bijna 40 jaar later genieten toeristen in hun 4×4 jeep met volle teugen van deze avontuurlijke onverharde weg die je regelrecht naar het adembenemend mooi wit bounty strand brengt. Een trip die zonder enige twijfel meer dan de moeite waard is.
Great Ocean Road
Toen rond 1919 de eerste soldaten terug kwamen uit de eerste oorlog begonnen deze aan de bouw van een lange kustweg gelegen ten zuiden van Australië in de staat Victoria. De weg die maar liefst 240 km telt ligt tussen de steden Torquay aan oostkant van Victoria en Warrnambool aan de westkant van Victoria. Deze lange weg was bedoeld om de soldaten en burgers die gesneuveld waren tijdens de tweede wereld oorlog te herdenken. Ze bouwden maar liefst 13 jaar aan deze 240 km lange weg langs de kust, in 1932 eindigden de werkzaamheden aan deze kronkelige weg. Vandaag de dag nemen voornamelijk toeristen deze route. Je rijdt langs schitterende kustplaatsjes, geweldige surf walhalla’s en gigantisch ruige kliffen. Het is een uiterst populaire route geworden met vele waanzinnige vergezichten. Ook word deze weg veel gebruikt door bezoekers van onder andere Port Campbell National Park. Een prachtig natuurgebied van maar liefst 17,5 km² rijk aan wandelpaden. Dit park werd in de jaren 60 toegewijd aan de 12 Apostelen, het natuurgebied moest deze kalkstenen rotformatie beschermen. Zo zijn de 12 Apostelen dan ook de grootste attractie voor mensen die deze route nemen. Het is misschien wel een van de top attracties van Australië, en terecht. De 12 Apostelen zijn een rij kalkstenen rotsen die vlak voor de kust van het Port Campbell National Park als statige beelden uit de zee steken. Deze rots partij is ontstaan doordat de golven bleven inbeuken op de rotsen. Helaas is er hierdoor dan ook in 2005 een van de 9 rotsen ingestort, deze kalkstenen rots was maar liefst 50 meter hoog. Deze rotsen zijn vernoemd naar de apostelen van Jezus. Zo kreeg het de naam ‘The Apostles’, later werd de naam veranderd in ‘The Twelve Apostles’, dit was marketing technisch gezien een sterkere naam. Ook al draagt deze rotspartij de fantastische naam van de 12 Apostelen, het waren nooit 12 rotsen. Sinds het instorten van een van de kalkstenen rotsen zijn er sinds 2005 dus nog maar 8 rotsen over. De Great Ocean Road geeft je een adembenemend beeld op deze rotspartij, maar voor wie echt unieke blik wilt hebben op deze bijzondere plek op aarde zijn er ook nog helikopter tours beschikbaar. Vanuit de lucht kun je een uniek beeld werpen op de fenomenale 12 Apostelen, de mooie blauwe zee en tegelijkertijd ook op het Port Campbell National Park.
Margaret River
Wijnliefhebbers opgelet. Australië, al honderden jaren een echt wijnland maar toch pas sinds enkele jaren wereldwijd doorgebroken. En terecht. Met een goede wind zo vlak bij de oceaan, lage vochtigheid en veel zon is Australië een perfect land om heerlijke druiven te produceren. Dit gebeurt dan ook in grote getallen. Met een productie en jaarlijks gemiddelde van ongeveer 15 miljoen hectoliter aan wijn zijn het echte kenners. Zo zijn er 5 wijngebieden te vinden in Australië; Victoria, Tasmanië, Nieuw Zuid Wales, Zuid Australië en West Australië. Met name dit laatste plekje is een bijzonder (wijn)gebied. In het zuid westen van het gebied West Australië ligt het plaatsje Margaret River. Vlakbij dit plaatsje zijn grote hoeveelheden aan wijnbouw te vinden, de beste wijnbouw wel te verstaan. En dat is niet gek. Dit gebied ligt aan de kustlijn en geniet daardoor volop van de frisse oceaanwinden. Je kan hier heerlijke frisse wijn proeven die vol van smaak is. Een genot voor je zintuigen. Het plaatsje Margaret River is niet alleen bekent om de vele wijnbouw maar het heeft nog iets heel speciaals, de grotten. Er zijn verschillende grotten te vinden rondom het plaatsje Margaret River. Er zijn maar enkele grotten toegankelijk voor publiek, 6 om precies te zijn. Stuk voor stuk even indrukwekkend. De Jewel grot is een van die grotten wat toegankelijk is voor publiek, en niet zomaar een grot. De Jewel Cave is veruit de grootste toegankelijke grot van heel Australië. Dat zul je dan ook ervaren als je binnen bent, alles om je heen is groots. Met een gids daal je zo’n 40 a 50 meter naar beneden om vervolgens een zeer indrukwekkende wandeling te maken door de formaties die door de eeuwen heen zijn gevormd.
Whitsunday
Australië heeft het toch ook écht allemaal. Het is vooral een land met waan-zinnig mooie natuur gebieden. Van de eeuwen oude wouden tot sprookjes achtige grotten en zoals je waarschijnlijk al zal vermoeden.. de Whitsunday eilanden. Deze laatste behoren dan ook tot een van de mooiste eilandengroep ter wereld. Stranden zo wit, zo wit heb je ze nog nooit gezien. Water zo helder en blauw dat je het nauwelijks kan bevatten. Hier snorkelen zal je kennis laten maken met een ‘nieuwe dementie’. Koraal zoals je het nog nooit gezien hebt. De vissen schitteren in verschillende felle kleuren in het water. Gigantische schildpadden van misschien wel 200 jaar oud. Maar zelfs als je beslist om niet te gaan snorkelen heb je door het heldere water een prachtig beeld van alles om je heen. Ga je naar Australië? Dan is het bijna een must om dit bizar mooi gebied toe te voegen aan je reis. Er zijn enkele hotelletjes te vinden, met name voor backpackers. Maar ook een aantal prijzigere hotels. Wil je er echt alles uithalen wat erin zit? Treed dan in het vaarwater van James Cook. Voordat hij ook maar één voet plaatste op het vaste land van Australië voer hij op Pinksteren door de eilanden passage. Hij vernoemde de eilanden na deze ontdekking de Whitsunday Eilanden. Bekijk en ontdek deze route door de ogen van kapitein Cook. Je kunt hiervoor ook kiezen voor een cruise dat je langs bijna alle eilanden vaart. Mocht je zelf een vaarbewijs bezitten, dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om een boot te huren. Dit kan ook mét kapitein. Op welke manier je ook de Whitsunday eilanden wilt gaan verkennen, het zal hoogst waarschijnlijk een van de meest bijzondere plekken op aarde zijn.
Populaire plaatsen
Een land dat bestaat uit wel 6 verschillende staten, 2 verschillende territoria en 1 federaal territorium. Australië staat hiermee in de top 5 van de grootste landen ter wereld. Australië heeft zo’n 23 miljoen inwoners die grotendeels in de steden wonen. Australië oftewel Terra Australis Incognita. Het onbekende zuiderlijk land kent tal van wereldsteden, denk hierbij aan de grootste en tevens oudste stad Sydney. Of De culturele en tevens modehoofdstad van Australië, Melbourne. Zo maken de tropische temperaturen en vele toeristische attracties de stad in de staat Queensland, Gold Coast tot een van de populairste vakantie steden van Australië.
Brisbane
In het oosten van Australië is de staat Queensland te vinden. Aan de oostkust van deze staat ligt Brisbane en is met bijna 2.3 miljoen inwoners de hoofdstad van deze zonnige staat. Deze zonnige stad is op Sydney en Melbourne na de grootste stad van Australië. De stad Brisbane is een populaire stad bij toeristen en met name jonge toeristen. En dat is dan ook niet voor niks. De stad gelegen in de sunny state heeft een groot aanbod aan clubs, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Brisbane is een combinatie van een moderne hoogbouw en negentiende-eeuwse houten huizen. Het vervoer is er uitstekend geregeld. Treinen, bussen, taxie’s en ferry’s staan voortdurend klaar om je van A naar B te brengen. Hoewel deze stad meer te bieden heeft dan een goed feestje is Brisbane vaak een tussenstop voor de toeristen die onderweg zijn naar de Whitsunday eilanden, het Great Barrier Reef of een van de waanzinnig mooie wouden zoals het eerder genoemde Daintree regenwoud. Maar voordat je verder gaat, vergeet niet ook even de tijd te nemen om Brisbane verder te ontdekken. Neem nou bijvoorbeeld midden in de stad, aan de rand van de Brisbane rivier heeft men een park aangelegd met een opgespoten zandstrand waar een gemoedelijke sfeer voorop staat. Om deze sfeer voort te zetten is een bezoek aan Lone Pine Koala Sanctuary een echte aanrader. Lone Pine Koala Sanctuary is het grootste koala reservaat ter wereld. Het is hier toegestaan om de dieren te voeren en je mag zelfs tegen betaling een koala vast houden. Met name dit laatste is erg uniek. Elke koala mag per dag maximaal 30 minuten vast gehouden worden om de rust van het dier te bewaken.
Adelaide
Adelaide, ook wel ‘the 20 minute city’ genoemd, of ‘the city of churches’. De stad die aan de zuidkust van Zuid- Australië ligt telt maar liefst een kleine 1.3 inwoners. De stad werd in 1836 vernoemd naar Queen Adelaide, de echtgenote van de toen regerende Engelse koning Willem IV. Adelaide is geen ‘gewone’ grote stad. De stad onderscheidt zich van andere grote steden in vele opzichten. Een groot kenmerk van Adelaide is dat er ten opzichte van andere steden geen hoogbouw te vinden is. De enige hoogbouw zijn de vele kenmerkende kerken die in en rondom de stad te vinden zijn, vandaar dat de stad ook wel ‘the city of churches’ genoemd wordt. Een ander bijzonder kenmerk aan de stad Adelaide is de gemoedelijkheid. Je merkt er weinig van dat de stad meer dan een miljoen inwoners heeft, dat is duidelijk terug te zien op straat. Buiten de spitsuren die we helaas overal kennen, ben je binnen 20 minuten overal waar je wilt zijn in de stad. Vandaar dan ook een van de bijnamen: ‘the 20 minute city’. Kolonel William Light had hier dan ook wel degelijk over nagedacht toen hij de stad ontwierp. Hij tekende de stad in een raster met een aantal hoofdwegen, brede straten en boulevards omringd door veel parken en groen. Hoewel er geen ontkomen aan de spits lijkt te zijn, is niets minder waar. De enige tram in Zuid- Australië, de Glenelg tram verbindt alle belangrijke punten in en rondom de stad doormiddel van een eigen baan op de weg. Spits of geen spits, je raast hier in no-time voorbij en bereikt je eindpunt binnen 20 minuten. Heb je even genoeg van de stad? Bezoek dan een van de vele wijnvelden die om de stad heen gelegen liggen. Zuid- Australië is tenslotte een belangrijke wijnplaats.
Sydney
Aan de Tasmanzee, in het zuidoosten van Australië ligt de misschien wel meest bekende stad van het land, Sydney. Met bijna 4.8 miljoen inwoners is Sydney de grootste en tevens ook de oudste stad van Australië. Niet alleen de stad is de grootste van het land, maar ook de Port Jackson haven. Deze is zelfs de grootste natuurlijke haven van de hele wereld. Aan deze haven is dan ook het bekende Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge te vinden. De stad heeft zich vanuit de bekende haven langzaam verder ontwikkeld tot deze fantastische wereld stad. Met meer dan 75 stranden zoals onder meer het bekende Manly Beach en Bondi Beach trekt deze stad een gevarieerd volk aan. Met name in de zomertijd is er ook geen ontkomen aan een strand bezoek. Buiten de heerlijke temperaturen in de zomer worden er met grote regelmaat strandfeesten en festivals gehouden. Naast een aardig strandfeestje zijn er genoeg andere leuke activiteiten te doen en te bezichtigen. Zo is de stad ook omringd door vele parken waar je je even kan terug trekken en kan genieten van een gemoedelijke sfeer. Denk hierbij aan het Bicentennia Park. Er zijn hier verschillende speeltuinen te vinden, sportvelden, fietspaden en er zijn verschillende elektrische barbecues te vinden waar openlijk gebruik van gemaakt mag worden. Maar ook heeft Sydney genoeg te bieden als het op musea aankomt. Kortom, er is genoeg te doen in de meest bezochte stad van Australië. Neem dus gerust de tijd om alles goed te ontdekken.
Maak kennis met de lokale inwoners
De Austraalnegers of liever gezegd de Aboriginals waren de eerste bewoners van Australië sinds zo’n 50.000 jaar geleden. Langs de kustlijn van onder andere New South Wales, Queensland, Western Australië en Northern Territory leefden de Aboriginals in groepen van rond de 40. In het binnenland bestonden de groepen, ook wel stammen, uit ongeveer 20 tot 25 personen. Dit omdat in het droge binnenland minder voedsel te vinden was dan aan de groene kustlijnen. Ze jaagde niet met pijl en boog, maar met een boemerang en de woomera, een hulpstuk voor het speerwerpen. Waarschijnlijk hadden ze telkens genoeg aan hun vangsten, want ze maakte geen gebruik van het vele land om er voedsel te verbouwen. Onderling hadden de stammen ook contact met elkaar. Zo kwamen eens per jaar een aantal stammen bij elkaar om feest te vieren. Een soort van mottenbal. Als de motten uitvlogen werden deze gevangen en opgepeuzeld. Ook werden er onderling rituele gevechten gevoerd, verschillende ceremonies uitgeoefend en nieuwe huwelijken vertrokken. Een en al feest voor de originele bewoners van Australië. Tegenwoordig leven er vrij weinig Aboriginals in traditionele sferen. Het grootste aantal Aboriginals leeft modern en in de grote steden. Slechts 1,5% van de gehele bevolking is Aboriginal. Voor een lange tijd mochten er alleen immigranten vanuit Europa hun intreden maken in Australië, dit alles voor het zogenoemde ‘White Australia Policy’. Dit beleid werd in de jaren 60 flink wat afgezwakt maar nadat de toestroom vanuit Aziatische landen, met name Hongkong behoorlijk toenam in de jaren daarna, werd het beleid in de zeventiger jaren weer scherp aangepast. Vandaag de dag is dan ook het overgrote deel van Australische bevolking afkomstig uit Hongkong, Groot Brittannië en Nieuw Zeeland.
Vervoer op het land
Vergeet niet over het vervoer na te denken als je naar Australië afreist. De meeste bezoekers blijven enige weken, wat ook wel sterk aan te raden is. Want alles is ontzettend groot en de afstanden liegen er niet om. Je zit al gauw 4 uur in de auto om boodschappen te doen. En een ding is zeker, je zal onderweg nauwelijks leven tegenkomen. Dit is zonder enige twijfel iets wat je moet onthouden en eenmaal zover zal het ook wel even wennen zijn. Als je het fijn vindt zelfstandig rond te rijden kun je gerust een auto huren bij een van de bekende verhuurbedrijven zoals Avis, Budget, Britz, Hertz, Maui Rental of Travellers Autobarn. Deze verhuurbedrijven hebben op vele plekken door het land hun kantoren en kunnen je ook altijd van dienst zijn bij eventuele pech. Voor het huren van een middenklasse auto ben je gemiddeld tussen de $60 en de $90 Australische doller per dag kwijt. Hou er wel rekening mee dat je minimaal 21 jaar moet zijn en in het bezit van een internationaal rijbewijs. Een andere optie is het kopen van een auto. In Australië is het min of meer de normaalste zaak van de wereld dat toeristen voor korte tot lange tijd een eigen auto aanschaffen. Hier moet je minimaal 18 jaar voor zijn en ook in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Vanaf 3 duizend Australische dollars heb je een beste auto om heel wat veilige kilometers mee af te leggen. Bang dat je de auto niet snel genoeg verkocht krijgt aan het einde van je trip? Betaal dan iets meer en kies voor het kopen van een auto met een terugkoop garantie. Hou je meer van een iets avontuurlijkere manier van reizen? Dan is er ook nog de bus. Je kunt allerlei verschillende buspassen/routes kopen en hiermee gebruik maken van de hop-on-hop-off manier van reizen. Een goedkope en super avontuurlijke manier van reizen is dit zeker. Je mag waar en wanneer je maar wilt in- en uitstappen. Gaat dit iets te traag? Dan is de trein echt een optie voor jou. Met name in het oosten van Australië is het ontspannen reizen en de verbindingen zijn uitstekend. Net als bij reizen per bus zijn ook bij treinreizen fijne treinpassen te koop.
De Australische keuken
De Aboriginals waren jagers, hun voedsel was afhankelijk van hun leefomgeving. Ze aten voornamelijk vlees, vis, fruit, bessen en inheemse planten. Pas laat 1700, begin 1800 toen de Britten hun intreden hadden genomen in het mooie Australië kwam er langzaam een keuken. Echter was deze keuken niet Australië eigen maar de Britse keuken. Pas jaren later toen het land toegankelijker werd voor buitenaf kreeg de Britse keuken in Australië invloeden van over de hele wereld. Met name Europese en Aziatische invloeden. Ze pakte het slim aan door alleen de beste invloeden over te nemen uit andermans keukens. Ze slaagde er glansrijk in en creëerde een beetje op deze manier hun eigen keuken. Australiërs eten net als in vele westerse landen graag brood in de ochtend. Dit is niet het zelfde brood als wat wij kennen maar iets voller van smaak. Veel toeristen zeggen dat dit brood zelfs beter smaakt dan in Frankrijk, dat zegt dus wel wat. Australiërs zijn echte vleeseters en daarom ook echt gek op barbecuen. Het land heeft er dan ook een ideaal klimaat voor. Buiten een lekker biefstuk zijn ze ook gek op vis. Denk hierbij met name aan de Barramundi, een typisch Australisch visje, familie van de Baarsachtigen. De naam Barramundi is dan ook afgeleid uit de Queensland Aboriginal taal en betekend “grote schubben”. Een ander typisch iets uit Australië is de Vegemite. Het ziet er een beetje uit als onze Hollandse stroop, maar daadwerkelijk is het iets heel anders! Vegemite wordt gemaakt van het gis extract dat vrijkomt bij het brouwen van bier. Het is een dik, zwart en stroopachtig spul en smaakt licht zoutig met een bittere nasmaak. Een typisch goedje om in de ochtend op je brood te smeren en dat in ieder Australisch keukenkastje terug te vinden is. De een kan er geen genoeg van krijgen, terwijl de ander het helemaal niks vindt. Iets wat je waarschijnlijk ook geregeld zal horen of op menu kaarten zal zien staan is Aboriginal Bushtucker. Dit betekend letterlijk: alles wat de woestijn te bieden heeft.
Veiligheid
Australië is een veilig land. Natuurlijk moet je met name in de steden alert zijn voor zakkenrollers en autoinbraken. Let daarom altijd goed op je spullen waar je dan ook bent. Met name in en rondom de steden is het belangrijk dat je geen waardevolle spullen in je auto laat slingeren. Hou ook altijd in je achterhoofd dat straatcriminaliteit en berovingen voor kunnen komen, ook dit met name in de grotere steden en ook enkele plekken in het binnenland. Mocht er iets gebeuren dan is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van het nationaal alarm nummer van Australië, wat bij ons 112 is gebruikt men in Australië 000. Omdat de gebieden ver uit elkaar liggen kan het ook even duren voordat je bij een huisarts of een ziekenhuis in de buurt bent. Het is daarom dan ook niet overbodig om een EHBO-kit voor op reis mee te nemen. Ook zijn er in ieder land andere regels, hou je daar dan ook aan net als de Australiërs zelf. Denk hierbij ook aan de snelheid op de weg, vele wilde dieren kunnen ieder moment onverwacht de weg oversteken. Blijf ook altijd alert op de borden die aanduiden op gevaar voor haaien, krokodillen, slangen, spinnen of kwallen. Controleer daarom ook altijd of de borden voordat je gaat zwemmen in een meer of in zee. Zie je groene borden dan kun je met een gerust hart lekker gaan zwemmen. Bij oranje borden mag je alleen vooraan in zee zwemmen, en bij rood mag je niet het water in wegens een te sterke stroming of gevaar voor haaien of kwallen. Blijf daarom altijd alert!