10 x mooiste steden in Portugal om te bezoeken

Portugal heeft echt een hele rijke geschiedenis, biedt vakantiegangers een prachtige kustlijn en heeft een levendige cultuur. Kortom: een vakantiebestemming die jong en oud blijft verrassen. Of je nu door de smalle straatjes van een oude stad wandelt, geniet van een verse vismaaltijd met uitzicht op de Atlantische Oceaan of je vergaapt aan de architectonische gebouwen en monumenten; elke stad heeft wel iets unieks te bieden. Maar met zoveel mooie plekken, waar begin je?

In deze blog duiken we in de 10 mooiste steden van Portugal. Van het noorden tot het zuiden, van de kust tot het binnenland, we verkennen de mooiste plekken die je zeker eens moet bezoeken. We nemen je mee naar steden vol geschiedenis, inspirerende cultuur en de mooiste stadsparken en natuurgebieden. Steden waar de zon bijna altijd schijnt en waar de mensen je met open armen ontvangen. Lees hieronder snel verder en ontdek welke van deze 10 steden jouw volgende vakantiebestemming wordt. Tip: lees ook onze blog over de mooiste 5 regio’s van Portugal.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Top 10 populaire plekken in Portugal voor vakantiegangers

Lissabon

Lissabon, met talloze uitgaansgelegenheden en interessante bezienswaardigheden, is als hoofdstad van Portugal historisch en cultureel ook verreweg de meest indrukwekkende stad van het land. Gelegen aan de kilometersbrede monding van de rivier de Taag en niet ver van de Atlantische Oceaan, is Lissabon zonder meer een van de meest romantische hoofdsteden van Europa te noemen. Met duizenden gekleurde daken en eeuwenoude steegjes, is deze warme zuidelijke stad dan ook ideaal geschikt voor een stedentrip van enkele dagen of als basis om de rest van Portugal vanuit te verkennen. Restaurants met het beste wat de vallei van de Taag te bieden heeft, levendige uitgaanswijken en een overvloed aan culturele en historische musea hebben voor elk type bezoeker wel iets speciaals te bieden.

Bezienswaardigheden

Als een van de oudste steden van Europa, na achtereenvolgens een belangrijke Fenicische, Romeinse en Moorse vesting te zijn geweest, kwam Lissabon in 1147 in handen van de Portugese koning. Iets meer dan een eeuw later werd het ook de hoofdstad van Portugal en niet lang daarna de belangrijkste en verreweg rijkste stad van het enorme Portugese wereldrijk. Hoewel je als toerist probleemloos veel van dit glorierijke verleden terug kunt vinden, stamt een groot deel van het huidige Lissabon echter uit de achttiende eeuw, toen het na een rampzalige aardbeving in 1755 grootser en imposanter dan ooit tevoren weer werd opgebouwd. De belangrijkste van deze imposante achttiende-eeuwse architectuur is te vinden aan en niet ver van de grote pleinen van Lissabon, zoals de in elkaar overlopende Rossia en het Praça dos Restauradores. Het is ook hier dat een groot deel van de bekendste winkelstraten van Lissabon te vinden zijn. Meer toeristisch is het nabij de oever van de Taag gelegen Praça do Comércio, welke overloopt in een brede, aangename promenade met een groot aantal imposante bouwwerken waar je ook de belangrijkste musea en kunstgalerijen met ontelbare Europese meesterwerken aan zult treffen. Voor de oudere delen van Lissabon die de aardbeving overleeft hebben zul je de heuvels moeten beklimmen, hoewel het ook mogelijk is een van de historische kabelspoorweggetjes omhoog te nemen. Wellicht de bekendste wijken zijn Alfama, het historische Moorse deel van Lissabon, en Bairro Alto, een levendige uitgaanswijk iets ten westen van het centrum. Ook het middeleeuwse kasteel van São Jorge dat boven de stad uittorent, is het bezoeken om het uitzicht alleen al zonder meer waard. Iets buiten de historische binnenstad tenslotte, zijn de iconische Torre de Belém en het Hiëronymietenklooster te vinden, twee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande bouwwerken die onlosmakelijk met de Portugese ontdekkingsreizen van de vijftiende eeuw verbonden zijn. Meer weten over deze stad? Bekijk dan onze blog over een stedentrip naar Lissabon.


Sintra

Sintra is een klein middeleeuws stadje niet ver van Lissabon waar een zeer groot aantal zeer indrukwekkende kastelen en paleizen te vinden is. Nog maar net van de soms onstuimige en soms verkoelende Atlantische Oceaan gescheiden door een spectaculair groen gebergte, is Sintra net buiten Lissabon een bijzonder aangenaam klein stadje. Hoewel het door de schitterende natuur een uitstekende uitvalsbasis is om de rotsachtige kust te verkennen, staat Sintra echter vooral bekend om het grote aantal paleizen en kastelen die hier over een periode van meer dan duizend jaar gebouwd zijn. Hierdoor leent het middeleeuwse stadje zich perfect voor een dagtrip om de Portugese hoofdstad even te ontvluchten zonder hier ver voor te hoeven reizen.

Bezienswaardigheden

Een echte verklaring waarom er juist in Sintra zoveel kastelen te vinden zijn is er niet, maar wel zeker is dat het stadje al meer dan duizend jaar bij kastelenbouwers in trek is. Het oudste kasteel, het Castelo dos Mouros op een heuvel net buiten de stad, werd hier gebouwd tijdens de achtste en negende eeuw toen de islamitische Moren het Iberische schiereiland in hun macht hadden. In veel betere staat bewaard gebleven is het Palácio Nacional da Pena op een andere heuvel, het resultaat van middeleeuwse overblijfselen gecombineerd met negentiende-eeuwse reconstructies en uitbreidingen in de Romantische stijl. Het derde belangrijke middeleeuwse kasteel tenslotte is het Koninklijk Paleis van Sintra in het centrum van de stad, dat meteen in het oog springt door de enorme kegelvormige schoorstenen van de keukens en dat in het verleden regelmatig dienst deed als buitenverblijf van de Portugese koningen. Waar de drie bovenstaande kastelen vooral erg oud en in opdracht van de machthebbers gebouwd zijn, staat de streek ook bekend om de vele particuliere villa’s en paleizen die hier verrezen in meer recente eeuwen. Waarschijnlijk de mooiste hiervan zijn de negentiende-eeuwse Quinta da Regaleira van een Portugese baron compleet met sprookjesachtige tuinen, tunnels, grotten, een labyrint en watervallen, en het zeer excentrieke Palácio de Monserrate van een rijke Engelse koopman die het volledig in de stijl van het Indiase Mogolrijk liet bouwen. Minder luxueus maar erg populair onder Nederlandse toeristen is tenslotte het Palácio de Seteais, dat hier aan het eind van de achttiende eeuw verrees voor de Nederlandse consul.


Tomar

Tomar is een middeleeuws stadje in het centrale deel van Portugal dat bovenal bekend staat om het grote klooster en kasteel dat hier tijdens de oorlogen tegen de Moren werd gebouwd. De vallei van de Nabão in het centrale deel van Portugal bestaat uit een lappendeken van stukjes bos en akkers die afgewisseld worden met kleine middeleeuwse stadjes, waarvan het in de twaalfde eeuw gestichte Tomar zonder meer een van de meest prominente is. Ingeklemd tussen de rivier en een heuvel, wordt het in letterlijke en historische zin gedomineerd door het op die heuvel gelegen Convent van Christus, een klooster en kasteel dat een cruciale rol speelde tijdens de herovering van het Iberische schiereiland op de Moren. Het klooster staat geheel verdienstelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is bijzonder geschikt voor hen geïnteresseerd in de turbulente Portugese geschiedenis.

Bezienswaardigheden

Het zal daarom niet als een verrassing komen dat het Convent van Christus verreweg de populairste toeristische attractie is van Tomar. Gesticht in 1159 als hoofdkwartier van de Portugese afdeling van de Orde der Tempeliers, de befaamde christelijke ridderorde, was het convent niet alleen een klooster maar tevens een groot kasteel met een citadel dat talloze aanvallen van de islamitische Moren heeft weten te weerstaan. Zeer de moeite van het bekijken waard is de ronde kerk binnen het complex, gebouwd naar voorbeeld van de kerken die de Tempeliers in Jeruzalem hadden gezien. Ook de verdedigingswerken en de in totaal acht kloostergangen zijn allemaal zeer indrukwekkend te noemen. Waar de stad Tomar aanvankelijk binnen de muren van de citadel gelegen was, breidde deze zich nadat Portugal uiteindelijk de Moren had verdreven uit naar de oevers van de lager gelegen rivier. De stad zelf is daarmee dus iets jonger dan het Convent van Christus, maar biedt desondanks nog voldoende bezienswaardigheden. Zo is de kerk van Santa Maria do Olival erg interessant omdat hier enkele belangrijke Tempeliers begraven liggen en tevens is de best bewaarde joodse synagoge van heel Portugal in het middeleeuwse centrum van Tomar te vinden. Ook erg leuk is het Lucifermuseum, met een grote verzameling van luciferdoosjes van over heel de wereld. Ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad tref je daarnaast nog het kasteel van Almourol aan, dat een met het convent vergelijkbare strategische functie had in de oorlog tegen de Moren, terwijl je enkele kilometers ten westen van Tomar tenslotte nog een zeer interessante zestiende-eeuwse aquaduct kunt bewonderen, namelijk de Aqueduto dos Pegões.


Évora

Évora, een oude Keltische en Romeinse stad in het prachtige Alentejo, is vandaag de dag nog altijd een van de meest historische en bezienswaardige plaatsen in Portugal. Gelegen midden tussen de golvende graanvelden van Alentejo, het warme, heuvelachtige platteland in het zuiden van Portugal, is Évora al meer dan tweeduizend jaar een belangrijke regionale stad. Met historische gebouwen uit bijna elke belangrijke tijdsperiode sinds de Romeinen het in de eerste eeuw voor Christus op de Kelten veroverden, kan de kleine hoofdstad van Alentejo als een waar openluchtmuseum beschouwd worden. Als een van de meest culturele en best bewaard gebleven steden van heel Portugal, staat Évora dan ook geheel verdiend op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bezienswaardigheden

Onbetwistbaar het meest in het oog springend in Évora zijn de redelijk goed bewaard gebleven resten van de oude Romeinse tempel midden in de historische binnenstad die hier gebouwd werd ter ere van keizer Augustus. Door de toevoegingen uit latere eeuwen is het ook niet moeilijk je voor te stellen hoe het leven in Évora in andere tijdperken geweest moet zijn. Zo behoort de kathedraal, gebouwd op het hoogste punt van de stad nadat het in de twaalfde eeuw op de Moren veroverd was, tot de mooiste in heel Portugal en dragen de andere middeleeuwse kerken en huizen allemaal bij aan de unieke sfeer. Ook de talloze paleizen die gebouwd werden tijdens de ontdekkingsreizen zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. Zo is er het Paleis van Vasco da Gama, die nadat hij als eerste Europeaan om Afrika heen voer in Évora van zijn oude dag genoot, en zo mogelijk nog veel indrukwekkender is het paleis van de hertogen van Cadaval met een elegante combinatie van Moorse, gotische en Portugese bouwstijlen. Minder bekend maar ook best interessant is het kleine paleis aan het Geraldoplein waar de Portugese koning tijdens zijn bezoeken aan Évora verbleef. Tenslotte ook uit dezelfde tijd stammend zijn de universiteit, die na die in Coimbra de oudste van het land is, en de Agua de Prata Aqueduct die de stad eeuwenlang van water heeft voorzien. Behalve het feit dat er in Évora zelf meer dan genoeg te zien en te doen is, staat het ontzettend mooie landschap van Alentejo natuurlijk ook garant voor enerverende kleine uitstapjes. Enkele bijzondere attracties meteen in de nabijheid van Évora zijn de Almendres Cromlech, de grootste verzameling van neolithische menhirs van het Iberische schiereiland, en de Anta Grande do Zambujeiro, een van de grootste en bekendste hunebedden van de regio.


Coimbra

Coimbra was tijdens de middeleeuwen de eerste hoofdstad van Portugal, maar staat tegenwoordig vooral bekend als een zeer levendige en sfeervolle universiteitsstad. Gelegen aan de rivier de Mondego daar waar de rotsachtige bergen van de Serra da Estrela plaats maken voor groene kuststrook langs de Atlantische Oceaan, is Coimbra een van de meest historische en levendige steden van heel Portugal. Zo was het van oorsprong bijvoorbeeld een Romeinse nederzetting en werd het bij de oprichting van het koninkrijk Portugal in 1139 gekozen als de eerste hoofdstad van het land. Bovenal staat Coimbra echter bekend om haar universiteit, welke tot de oudste en meest prestigieuze van Europa gerekend kan worden en verantwoordelijk is voor het actieve en opgewekte karakter van de behaaglijke stad.

Bezienswaardigheden

De studentenwijk, gelegen op een van de vele heuvels van Coimbra, is voor toeristen door de talloze restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden ook meteen het meest aangename deel van de stad. De vele fadohuizen waar de nationale zangkunst van Portugal beoefend wordt vormen hier een zeer aangename aanvulling op de ietwat weemoedige, maar desondanks zeer mooie architectuur van de stad. De barokke Joanina-bibliotheek van de universiteit is hiervan samen met de twee indrukwekkende kathedralen van Coimbra een van de betere voorbeelden. Het nog veel rijker versierde klooster van Santa Cruz is daarnaast vooral bekend omdat het tevens dienst doet als laatste rustplaats van Afonso Henriques en Sacho I, de eerste twee koningen die over Portugal regeerden. De kronkelende steegjes en de talrijke door elkaar heen lopende bouwstijlen die de stad vanaf de middeleeuwen vorm hebben gegeven, zijn zeker genoeg om je als toerist enige dagen zoet te houden. Wie graag nog verder het verleden in duikt zijn daarnaast net iets ten zuiden van Coimbra de Romeinse ruïnes van Conímbriga te vinden, de best bewaarde Romeinse stad van heel Portugal. Kunstliefhebbers tenslotte kunnen terecht in het voormalige paleis van de bisschop van Coimbra, waar tegenwoordig een museum over Portugal’s beroemdste beeldhouwer Machado de Castro gevestigd is.


Aveiro

Aveiro is door de kleurrijke huizen, gondels, kanaaltjes en prachtige stranden een ideale bestemming voor iedereen die de Atlantische kust van Portugal wil ervaren. Toeristen die belanden in het oude havenstadje Aveiro denken soms wel eens in het verkeerde land te zijn aangekomen. Met talrijke kanaaltjes, gondels, een lagune en zeer kleurrijke architectuur heeft het inderdaad wel wat weg van het Italiaanse Venetië. Voeg daar ook nog aan toe de prachtige stranden van de Costa da Prata, wat vertaald kan worden als de Portugese zilverkust, en je zult begrijpen waarom het kleine, rustgevende Aveiro erg populair is bij zowel Portugese als internationale bezoekers. Niet ver van grotere steden zoals Porto of Coimbra, leent het zich bij uitstek voor hen die enkele dagen aan de kust willen doorbrengen.

Bezienswaardigheden

De schilderachtige straatjes van Aveiro met daarlangs kleurrijke, prachtig versierde gevels van soms honderden jaren oud zijn precies zoals je die in Portugal zou verwachten. De gezellige kleine winkeltjes, restaurants waar al het heerlijke uit de zee te krijgen is en cafés van waaruit gepassioneerde muziek klinkt, maken het plaatje alleen maar completer. Cultuur is er ook genoeg, bijvoorbeeld in de vorm van de Convento de Jesus uit de vijftiende eeuw met het graf van de heilige Joana. En hoewel niet echt een toeristische attractie, moet je zeker de ovos moles eens proeven. Dit zijn lekkernijen in de vorm van een schelp waar de inwoners van Aveiro als sinds de negentiende eeuw naar hartenlust van snoepen. Wat Aveiro echter het meest bijzonder maakt zijn de kanaaltjes welke de stad via de lagune verbinden met de Atlantische Oceaan. Hoewel niet helemaal te vergelijken met het veel grotere Venetië, is een rondvaart in een moliceiro zoals de gondels hier heten zonder meer aan te raden. Ook de uitgestrekte en zeer schone stranden die slechts enkele kilometers van de binnenstad verwijderd liggen trekken veel bezoekers. De meest bezochte zijn de Costa Nova en het strand van Barra, terwijl het duinlandschap van São Jacinto aan de andere kant van de lagune erg geschikt is voor ontspannende wandelingen. Vooral in de zomer wordt deze kust erg gewaardeerd door de verkoelende invloed van de oceaan, terwijl de stevige winden van de herfst zich uitstekend lenen om te zeilen en te surfen.


Porto

Porto, met een verbluffend mooie binnenstad, prachtige bruggen en een historische wijnbouwstreek als achterland, doet als tweede stad van Portugal op toeristisch gebied zeker niet voor Lissabon onder. Waar Lissabon de grootste en belangrijkste stad van Portugal is, heeft het noordelijker gelegen Porto als tweede stad van het land een geheel eigen karakter. Vooral bekend om port, een verstevigde wijn uit de vallei van de rivier Douro, is Porto ook vooral een grote moderne stad met talloze uitgaansgelegenheden en winkelgebieden die haar rijke verleden als havenstad combineert met het Europa van het heden. Voor toeristen is het daarnaast niet alleen om de historische binnenstad erg interessant, maar ook doordat het een uitstekende uitvalsbasis is om de rest van het noordelijke Portugal vanuit te verkennen.

Bezienswaardigheden

Het meest schilderachtige deel van de oude binnenstad van Porto is Ribeira, het stadsdeel met kleurrijke huisjes, nauwe steegjes en kleine binnenhofjes waar je zonder problemen van overheerlijk restaurant naar overheerlijk restaurant kunt lopen. Ook kun je vanaf hier de talloze bruggen die de beide hoge oevers van de Douro met elkaar verbinden bezichtigen, waarbij vooral de negentiende-eeuwse Ponte Maria Pia en de Ponte Dom Luis I, beide ontworpen met behulp van Gustav Eiffel van de bekende toren in Parijs , in heel het land bekendheid genieten. De Ponte Dom Luis I is daarbij vooral fascinerend doordat het bovenste deel van de brug de hoger gelegen stadsdelen en het onderste deel de lage stadsdelen met elkaar verbindt. Eveneens bekende toeristische trekpleisters zijn de Torre dos Clérigos, de hoogste kerktoren van de stad, de veel oudere middeleeuwse kathedraal en de eveneens middeleeuwse kerk van Cedofeita. Verder evenals de Torre dos Clérigos door de hoge ligging bijna overal in de stad zichtbaar is het paleis van de bisschop, dat compleet met een glazen koepel, een barok exterieur en een uitbundig versierd interieur tot de mooiste bouwwerken van Porto gerekend kan worden. Het Palácio da Bolsa, de oude beurs van de stad, trekt juist weer veel bezoekers door de rijkelijk gedecoreerde Arabische zaal, terwijl het Castelo da Foz aan de monding van de rivier daarentegen een echt kasteel is dat oorspronkelijk hier gebouwd werd om de stad tegen vijandige marineschepen te beschermen. Verder heeft Porto ook een behoorlijke verzameling van moderne architectuur, zoals het in 2005 geopende concertgebouw Casa da Música van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Behalve dat er in Porto genoeg toeristische bezienswaardigheden zijn om je minstens enkele dagen bezig te houden, is het tenslotte ook een erg leefbare stad met gezellige uitgaansgebieden waar je op het terras of in een café kunt genieten van een glaasje Port. Wil je meer weten over deze stad? Lees dan onze blog over een citytrip naar Porto.


Braga

Braga is de derde stad van Portugal en is met een roemrijk verleden als Romeinse stad en bisschopszetel zeer aan te bevelen voor hen die naar Portugal komen voor de cultuur. Helemaal in het verre, cultuurrijke noorden van Portugal, is Braga na Lissabon en Porto de derde stad van het land. Hoewel het door de landinwaartse ligging nooit een rol van belang heeft gespeeld in de dagen van het Portugese koloniale rijk, kent het daarentegen een rijk verleden als Romeinse stad en bisschopszetel die een grote rol van belang heeft gespeeld in de kerstening van het Iberische schiereiland. Met talloze kerken en historische bezienswaardigheden is Braga een uitstekend alternatief voor hen die meer van het culturele Portugal willen ervaren.

Bezienswaardigheden

Doordat de geschiedenis teruggaat tot voor het begin van de jaartelling, is er uit elke historische periode wel wat te bezoeken in Braga. Zo zijn er uit de Romeinse tijd de openbare baden, de Termas Romanas de Maximinos, en ook wordt er in de stad elk voorjaar het erg groot opgezette Braga Romana-festival opgevoerd met honderden mensen in Romeinse klederdracht. Uit de daaropvolgende middeleeuwen zijn er nog veel meer bouwwerken bewaard gebleven, waaronder de Torre de Menagem, de donjon van het voormalige kasteel van Braga, en enkele torens en verdedigingswerken van de stadsmuur, waarbij de Torre de Santiago met gotische, barokke en rococo elementen het meest de moeite van het bezoeken waard is. Bovenal echter, is Braga een zeer religieuze stad. Met een bisschopszetel die tot bijna tweeduizend jaar teruggaat komt het niet als een verrassing dat de stad vol staat met meer dan veertig historische kerken, waarbij de een zo mogelijk nog mooier is dan de ander. De middeleeuwse kathedraal, met een rijk versierd orgel, een museum en de graftombe van de in de tweede eeuw overleden bisschop Sint Ovídio behoort zonder meer tot de hoogtepunten, evenals het later aangelegde Antigo Paço Arquiepiscopal, het paleis van de bisschop. Ook de iets buiten de stad op een berg gelegen Bom Jesus do Monte, een bedevaartsoord met een bijzondere zigzag-trap naar boven waar je tijdens het Festa do Espirito Santo soms zondigen op hun knieën naar boven zult zien gaan, moet zeker met een bezoek vereerd worden. Een ander religieus feest in Braga tenslotte is de Semana Santa in maart, waarbij de wederopstanding van Jezus herdacht wordt en de hele stad vol staat met met de meest kleurrijke bloemen.


Viana do Castelo

Viana do Castelo is een kleine stad in het noorden van Portugal met prachtige stranden en een glorierijke verleden tijdens de dagen van het Portugese wereldrijk. De bekendste kuststeden van Portugal zijn natuurlijk Lissabon en Porto, maar wie eens iets anders wil zien dan deze door toeristen onder de voet gelopen plaatsen kan het veel kleinere en noordelijker gelegen Viana do Castelo in overweging nemen. Gesticht in de middeleeuwen, groeide deze schilderachtige stad in de zestiende eeuw uit tot een belangrijke haven van waaruit de Portugese schepen vertrokken naar de nieuw ontdekte werelddelen. Bovendien biedt Viana do Castelo, gelegen aan de monding van de rivier de Lima, naast een nauwelijks aangetaste historische binnenstad ook een van de mooiste zandstranden van het land.

Bezienswaardigheden

De oude en eenvoudig te voet te aflopen binnenstad van Viana do Castelo ziet er grotendeels nog net zo uit als enkele eeuwen geleden en zal je als toerist doen terugdenken aan de rijkdom en welvaart van weleer. Vooral het Praça da República, oftewel het Plein van de Republiek, staat vol met de meest indrukwekkend versierde gebouwen waarbij het voormalige stadhuis en het paleis van de Sá-familie tot meest bezochte behoren. Ook kent Viana do Castelo een groot aantal kerken, waaronder de kathedraal de Lago da Matriz en vijftiende-eeuwse romaanse Moederkerk die zeker niet gemist mogen worden. Verreweg het bekendste bouwwerk van Viana do Castelo echter is de Santa Luzia die op de gelijknamige berg boven de stad uittorent. Deze basiliek, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw naar voorbeeld van de Sacré-Coeur in Parijs, is niet alleen erg majestueus om te zien, maar biedt ook een onovertroffen uitzicht over de stad en de kust. Verdere invloeden uit Parijs zijn terug te vinden in de Puente Eiffel, de brug ontworpen door dezelfde architect als die van de Eiffeltoren en welke de stad met de zuidelijke oever van de rivier de Lima verbindt. Vanaf hier is het bovendien ook niet ver naar de uitgestrekte stranden langs de Atlantische Oceaan die door de koele winden zelfs in de warmere zomermaanden toch heel aangenaam om te verblijven zijn.


Guimarães

Guimarães is een kleine maar historisch en cultureel zeer bezienswaardige stad in het noorden van Portugal van waaruit het land meer dan duizend jaren geleden vorm kreeg. Weg genesteld in het rotsachtige, ruige noorden van Portugal, is Guimarães de bakermat van Portugese natie. Het was namelijk hier dat in de vroege middeleeuwen het graafschap Portugal gevormd werd nadat de regio veroverd was op de Moren. Ook was het hier, enkele eeuwen van oorlog voeren later, dat de eerste Portugese koning vanuit het kasteel van Guimarães de rest van het huidige land zou veroveren. Met talloze gebouwen uit die tijd, sfeervolle festivals en boeiende musea, is de kleine historische stad in de ogen van veel toeristen een van de cultureel meest intrigerende steden van heel Portugal.

Bezienswaardigheden

De meest herkenbare attractie van Guimarães is onbetwistbaar het uit de tiende eeuw stammende kasteel, dat speciaal gebouwd werd om de stad te verdedigen tegen de Moren en door de forse verdedigingswerken succesvol talloze belegeringen heeft weten te doorstaan. Een minder op oorlog voeren gericht maar minstens zo interessant om te bezoeken kasteel is het vijftiende-eeuwse paleis van de hertogen van Braganza, dat te vinden is in een groot park midden in de stad. Ook de rest van het historische centrum van Guimarães, dat overigens in zijn geheel door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, staat vol met middeleeuwse huizen, kerken en winkels, waarbij vooral die rond het pittoreske Oliveira-plein een bezoek waard zijn. Wil je de stad vanuit een ander perspectief bekijken, dan is het tevens mogelijk een treintje te nemen naar de berg Penha net ten zuiden van de stad. Naast historische bouwwerken zijn het ook het grote aantal culturele evenementen dat bezoekers naar de kleine stad in noord-Portugal trekt. Zo wordt er elk jaar in augustus met veel bloemen en parades het stadsfeest gehouden, terwijl het studentenfeest in november met optochten van trommelende studenten in heel Portugal bekend is. Het feest van Santa Luzia daaropvolgend in december, is een festival waar jonge inwoners van de nieuwe stad hun grote liefde proberen te vinden. Wat betreft festiviteiten voor je tong tenslotte kun je ook in Guimarães terecht. De plaatselijke nonnen hebben namelijk tijdens de lange eeuwen dat ze zich binnen de kloostermuren verveelden talloze lekkernijen samengesteld, waarvan de Guimarães-taarten en Toucinho do Ceu (oftewel Hemelse Spek) tot culinaire hoogtepunten behoren welke je zeker eens moet proberen.