Vakantie OP Terschelling

Terschelling is één van de grootste Nederlandse Waddeneilanden en vormt een op zichzelf staande gemeente in de Waddenzee. Het is gelegen ten oosten van Vlieland en ten westen van Ameland. Aan alle kanten wordt het eiland ten slotte begrensd door de Noordzee in het noorden en de Waddenzee in het zuiden. Meer dan de helft van de bijna vijfduizend inwoners die op het eiland woont is woonachtig in de grootste dorp van het eiland: West-Terschelling, dat ook direct de hoofdplaats van het eiland is. De rest van de bevolking is vooral woonachtig in dorpen als Midsland, Hoorn, Formerum, Lies en Oosterend. Zoals de ongeschreven regel op de meeste Waddeneilanden geldt hangt de economie voor een groot deel af aan het aantal toeristen dat het eiland jaarlijks bezoekt. Verder wordt er door de plaatselijke bevolking veel aan visserij gedaan. De visserij centreert zich vooral rond de haven in de hoofdplaats West-Terschelling dat gelegen is in het zuidelijke gedeelte van het eiland. De inwoners van Terschelling spreken voornamelijk dialecten die zijn gebaseerd op de Hollandse en Friese dialecten. Door de invloed van honderden toeristen per jaar ebt de invloed van het plaatselijke dialect echter af, waardoor vooral aan de westkant het Nederlands de overhand neemt. Aan de oostkant is dit tamelijk minder, hoewel ook hier het verschil merkbaar wordt.

Lees meer over Terschelling in onze blog

De beste reisorganisaties voor reis naar Terschelling

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Waarom naar dit waddeneiland?

Terschelling toont net als de overige Waddeneilanden een breed uitzicht aan bijzondere en gevarieerde landschappen. De langgerekte duinlandschappen zijn typerend voor het eiland: ruim tachtig procent van het eiland wordt namelijk hierdoor gevormd. Voor de rest vindt men ook diverse kwelders en polders. Enkele kilometers ten zuiden van het eiland bevindt zich het onbewoonde eilandje Griend (of Grind). Dit eiland maakt deel uit van de gemeente Terschelling en daarmee van de Nederlandse Waddeneilanden. Griend is een grote zeeplaat met voornamelijk duinzand en is in die hoedanigheid te bewonderen vanaf Terschelling; het eiland zelf is niet te open voor bezoekers. Grote zwermen aan vogels die zich hier nestelen creëren het bijzondere beeld dat het eiland vormt. Naast de zeeplaat Griend maakt ook Boschplaat deel uit als natuurreservaat. Dit is een zandplaat van meer dan tien kilometer lang, waar jaarlijks honderden soorten vogels broeden en planten optimaal de mogelijkheid krijgen om te groeien. Dit onbewoonde eilandje geeft net als Griend een mooi beeld van de omgeving.

Openbaar vervoer

Wat betreft het openbaar vervoer op het eiland moet Terschelling het vooral hebben van de veerdiensten die worden gevaren door een plaatselijke rederij. Er vaart tussen de gemeente Harlingen op het vasteland en de hoofdplaats West-Terschelling van het eiland regelmatig een veerboot. Deze rederij vervoert tevens voertuigen en personen tussen het Friese vasteland en het nabij gelegen Waddeneiland Vlieland. Een netwerk van buslijnen voor het openbaar vervoer zorgt op het eiland ook voor de mogelijkheid tot verplaatsing van kern naar kern. Vervoersbedrijf Arriva verzorgt een zestal buslijnen op het eiland die voornamelijk West-Terschelling als start- en eindplaats in gebruik hebben genomen. Daarnaast rijden er een aantal taxi’s rond op het eiland waar men makkelijk kan instappen als men zich op kortere of langere afstanden wil verplaatsen.

Bezienswaardigheden

  • Een belangrijke bezienswaardigheid op het eiland is ongetwijfeld de haven die zich in het zuiden van Terschelling bevindt. Met de bekende vuurtoren op de achtergrond beheren een aantal plaatselijke rederijen vanuit West-Terschelling veerdiensten om mensen naar Harlingen of Vlieland te vervoeren.
  • Op enkele honderden meters van de haven vandaan staat de beroemde vuurtoren met de naam de Brandaris. Dit bouwwerk is de oudste vuurtoren van Nederland en is bijna 54 meter hoog en werd officieel in het jaar 1594 geopend. De toren wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht, daar waar de toren ook deels voor het uitzicht bezocht zal worden.
  • Er staat daarnaast één molen op het eiland. De Molen van Formerum staat in de gelijknamige plaats op het midden van het eiland. Deze toren is bijna 175 jaar oud en is de enig overgebleven toren die men nog kan vinden op eiland; eerder stonden er namelijk enkele meer. Deze werden echter al snel verwoest door opkomend water en verval na meerdere jaren.
  • Het eiland telt eveneens heel wat rijksmonumenten. Ondanks de grootte van het eiland staan er liefst honderdelf verschillende monumenten op de lijst. De meeste daarvan staan in West-Terschelling met zestig monumenten; daarna in Formerum met een aantal van zestien inschrijvingen.

Verblijven op het eiland

Op Terschelling bevinden zich meer dan vijftien verschillende hotels, variërend van drie- tot viersterrenhotels. De meeste hotels en appartementen bevinden zich in de hoofdplaats van het eiland West-Terschelling. Een stel andere hotels en andere overnachtingsmogelijkheden bevinden zich vooral in de grotere kernen, zoals in Midsland, Kaard en Hoorn. Naast de appartementen en hotels die er in de grotere dorpen en kernen te vinden zijn, behoren ook campings met verschillende faciliteiten tot de mogelijkheden. Ook vakantiehuisjes zijn er op het eiland ruim aanwezig. Omgeven door de prachtige natuur, biedt Terschelling verschillende mogelijkheden om een korte of een langere tijd op het eiland door te brengen.

Activiteiten en evenementen
  • Een bekend evenement op het eiland is het Oerol Festival. Dit is een cultureel festival waarop muzikanten, kunstenaars en andere personen die iets met cultuur te maken hebben een platform krijgen om hun kunst of muziek te tonen en te laten horen. Het 30-jarige festival duurt tien dagen per editie en trekt jaarlijk zo’n 45 tot 55 duizend toeschouwers, waarmee het verreweg het grootste evenement van het eiland vormt.
  • De HT-race van Harlingen naar de Terschellingse haven in de maand mei is een populaire wedstrijd voor roeisloepen op de Waddenzee. De wedstrijd wordt iedere tien dagen na Hemelvaartsdag gehouden met het parcours gelegen tussen Friesland en Terschelling.
  • De marathon van Terschelling – in de volksmond ook de Berenloop genoemd – is een evenement waarbij deelnemers de mogelijkheid krijgen om de hele of de halve marathon te lopen op het eiland. Daar bij kan men genieten van de prachtige natuur, de langgerekte duinlandschappen en de zeegeluiden die men terugvindt op het eiland. Jaarlijks komen er honderd tot duizend deelnemers op dit evenement af, vaak uit alle hoeken van het land.