Maak kennis met de 3 onbekendste Canarische eilanden: La Palma, La Gomera & El Hierro

Iedereen kent natuurlijk de 4 bekende toeristische Canarische eilanden. Ik heb het dan natuurlijk over Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. Maar er zijn officieel nog 3 kleinere eilanden die bij deze Spaanse eilandengroep horen. Ik heb het dan over La Palma, La Gomera en El Hierro. In deze blog bespreek ik deze 3 minder populaire en rustigere Canarische eilanden. Ik vertel je precies wat je kunt verwachten als je een vakantie naar deze plekken boekt. Tip: bekijk ook zeker onze vakanties naar de andere Spaanse eilandengroep: de Balearen!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
De 3 kleinste onbekende Canarische eilanden

La Palma

Het in het noordwestelijke deel van de Canarische Archipel gelegen eiland La Palma kent een gemiddelde temperatuur van 20°C en biedt een landschap met grote hoogteverschillen. Op La Palma bevinden zich toppen van meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel die het eiland tot het hoogste ter wereld maken. La Palma ligt ten noorden van El Hierro, ten noord westen van la Gomera en Tenerife. In het hart van de centrale bergkam bevindt zich het Nationaal Park Caldera de Taburiente met een geweldige krater Caldera de Taburiente met een omtrek van meer dan 28.000 meter en meer dan zevenhonderd meter diepte. Voor de eerste bewoners van het eiland, de Benahorieten, had deze krater een bijzondere betekenis. Zij brachten allerlei offers om te voorkomen dat de krater zou uitbarsten.

Toen in het jaar 1492 Alonso Fernández de Lugo op La Palma aankwam, was het eiland verdeeld in twaalf koninkrijken. Het kanton Aceró omvatte het grondgebied dat tegenwoordig bekend staat als de Caldera de Taburiente en vormde het laatste toevluchtsoord van de Benahorieten. Behalve een spectaculair natuurlandschap vormt de Caldera ook het ecosysteem van de Canarische Eilanden. Temidden van de weelderige plantengroei bevinden zich talrijke exemplaren van de inheemse flora van de Canarische Eilanden en Macaronesië. Op de hoogste top, op de Rots van Los Muchachos, staat aan de rand van de Caldera het Astronomisch Observatorium (sterrenwacht). Hier bevindt zich één van de meest complete verzamelingen telescopen ter wereld, van waaruit talrijke ontdekkingen gedaan zijn. De hemel boven La Palma is zó helder en zó goed geschikt voor astronomische onderzoeken, dat de Observatoria van het Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) een ‘astronomisch reservaat’ geworden is. Sinds 1979 staat het IAC open voor de internationale, wetenschappelijke gemeenschap.

Op het contrastrijke eiland vindt men tegengestelde landschappen; van uiterst vruchtbare zones tot droge, woestijnachtige gebieden. Op La Palma zijn laurierboomwouden te vinden met als hoogtepunt het prachtige Bos van Los Tilos. Dit bos is door de UNESCO tot Wereldbiosfeerreservaat verklaard. Vrijwel de gehele oppervlakte van het eiland vertoont een grote begroeiing. Naast de Canarische dennen die temperaturen tot boven de 900 Celsius overleven, zal men op La Palma ook de uitgestrekte bananenplantages van San Andrés en Sauces en de lange rijen amandelbomen in El Paso, Tijarafe, Puntagorda en Garafia kunnen vinden.

Aan de 130 kilometer lange kust breken de golven op klippen die de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen. Ook zijn er Stranden en door lava gevormde natuurlijke zwembaden, zoals Charco Azul, La Fajana, Playa Nogales en Los Cancajos. Op de zeebodem van La Palma zwemmen vissen in allerlei kleuren en trompetvissen. De oceaan rond het eiland bestaat uit zwart koraal, grote smalle ravijnen, grotten, boogvormige rotspartijen en tunnels. Op La Palma zijn ook archeologische overblijfselen te vinden, zoals de rotstekeningen van La Zarza en van de Grot van Belmaco.


La Gomera

La Gomera is een van de Canarische Eilanden en behoort daardoor dan ook tot het koninkrijk Spanje. Het eiland ligt ingeklemd tussen het kleine eiland El Hierro, dat ten zuidwesten ligt, La Palma, dat ten noordwesten ligt en het grote Tenerife, dat zich in het oosten bevindt. Waar de naam La Gomera van afstamt is onduidelijk. Wel gaan er verhalen rond dat het een verwijzing is naar een nomadenstam uit het noorden van Afrika. Deze stam was vernoemd naar het opperhoofd Gomer, een kind van Noach. Een andere mogelijkheid is dat de oorsprong ligt bij de Marokkaanse nederzetting van Gumera in het rifgebergte. Geen van beide theorieën zin echter bewezen. Het enige dat we wel weten is dat het eiland na het vertrek van Columbus naar de ‘Nieuwe Wereld’ even werd aangeduid met de naam ‘Eiland van Columbus’. De ontdekkingreiziger werd aangetrokken door de fraaie kusten van het eiland en door de beschutting van de baai van San Sebastian, de hoofdstad van La Gomera. Daarnaast werd hij gestuurd door de passaatwinden tussen La Gomera en El Hierro. Vanaf zijn eerste grote reis naar het onbekende, sloeg hij hier vlees, water en andere levensmiddelen in.

Het eiland La Gomera heeft een doorsnede van slechts een kleine 27 kilometer. Het is hiermee op El Hierro na het kleinste eiland van de Canarische archipel. La Gomera is overigens ook het minst toeristische eiland. Wel komen er veel dagjesmensen vanuit buureiland Tenerife. Dit zijn voornamelijk natuurliefhebbers, die een fraaie wandeling door de natuur tegemoet zien. De oppervlakte van het eiland is namelijk begroeid met weelderig groene palmbomen, laurierboombossen en aan de kust vindt men zwarte stranden met kalm en helder water. De belangrijkste toeristische trekpleister is het Parque Nacional de Garajonay, het symbool voor de ongerepte natuur. Het is het enige nationale park van Spanje, dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

La Gomera roept herinneringen op aan eeuwenoud trommelgeroffel, de gefloten communicatie tussen de inwoners, de guarapodrank gemaakt van het sap van de palmbomen en de trapsgewijze akkerbouw op de bijna loodrechte berghellingen.


El Hierro

Het eiland El Hierro is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden en ligt ten zuidwesten van de eilanden La Gomera en La Palma. Het eiland heeft weinig toerisme en dat heeft voor een deel te maken met de slechte toegankelijkheid van het eiland. Het vliegveld bevindt zich twaalf kilometer ten oosten van de hoofdstad Valverde en vanaf hier vertrekken dagelijks vliegtuigen naar Gran Canaria, Tenerife en La Palma. Ook vanuit de haven van El Hierro, Puerto de la Estaca, vertrekken veerboten naar La Gomera en Tenerife. Het eiland El Hierro, dat in zijn geheel tot Biosfeerreservaat is verklaard, wordt beschermd tegen projectontwikkelaars en is een ideale plek voor veeleisende reizigers. Toeristen die willen genieten van de natuur en tijdens hun vakantie prachtige landschappen willen zien, zijn op El Hierro op de juiste plek. Op het eiland zijn weinig toeristen te vinden en de rust en de stilte overheersen hier dan ook.

El Hierro bestaat uit twee gemeenten en vooral de westelijke gemeente, Frontera, bestaat voor een groot deel uit natuurgebieden. In El Sabinar kunnen bezoekers de bekende jeneverbes zien; een boom die symbool staat voor het eiland. In El Julan kunnen bezoekers rotstekeningen en andere overblijfselen bezichtigen van de oorspronkelijke bewoners van El Hierro; de Bimbachen. De steile kustlijn van El Golfo is de moeite van een bezoek zeker waard. Vanaf hier beginnen ook veel wandelroutes die u naar plekken over het gehele eiland brengen. In het bos van El Pinar kan men picknicken en vanaf één van de vele uitijkpunten heeft men een mooi uitzicht over El Hierro en de Atlantische oceaan. Aan de oostkust van El Hierro, in de gemeente Valverde, bevindt zich één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Deze Roque de la Bonanza heeft voor veel toeristen een grote aantrekkingskracht. Op het gehele eiland zijn verschillende waterbassins (natuurlijke zwembaden) te vinden waar men op een veilige manier in de Atlantische Oceaan kan zwemmen.

Reizigers die het eiland willen bezoeken, wordt aangeraden ruim op tijd reserveringen te maken voor de overnachting. Vooral in jaren waarin het grote volksfeest van El Hierro, La Bajada, wordt gevierd (om de vier jaar), is het vrijwel onmogelijk op het laatste moment accommodatie te vinden. Mooie en interessante overnachtingsmogelijkheden zijn te vinden bij de bron Pozo de la Salud (hotel Balneario) en in Las Puntas (hotel Punta Grande).