Dublin, de levendige hoofdstad van Ierland, staat bekend om haar rijke geschiedenis, literaire tradities en het bruisende nachtleven. Het is een stad die tegelijkertijd oude charme uitademt en bruist van hedendaagse energie. Terwijl de geplaveide straatjes van Temple Bar resoneren met de vrolijke klanken van traditionele Ierse muziek en het geroezemoes van bezoekers, bieden historische bezienswaardigheden zoals het Trinity College en Dublin Castle een inkijkje in een verleden dat eeuwen terug gaat. In deze blog lees je alles over een citytrip naar Dublin. We delen de mooiste bezienswaardigheden en tips voor een onvergetelijk weekendje weg!
Waarom een weekendje Dublin?
Deze stad is niet enkel een reis naar het verleden (lees hier alles over de geschiedenis van de stad). Moderne architectuur, gastronomische verrassingen en trendy boetieks zijn allemaal te vinden in deze veelzijdige metropool. Een stedentrip naar Dublin belooft dan ook een mengeling van cultuur, geschiedenis en hedendaagse flair, waarin bezoekers moeiteloos kunnen verdwalen en zich telkens weer opnieuw kunnen verwonderen. Voor degenen die op zoek zijn naar zowel avontuur als inzicht, biedt deze stad een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ga met ons mee op reis door de straten van Dublin en ontdek wat deze betoverende stad allemaal te bieden heeft.
Top 3 uitjes oktober 2024
1. Dublin Zoo
De Dublin Zoo is in het jaar 1830 opgericht en is daarmee de vierde oude dierentuin ter wereld, die jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers aantrekt. De leiding is bijzonder met natuurbeheer, onderzoek en informatie bemoeit. De dierentuin maakt deel uit van een wereldwijd kweekprogramma voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Hij is onderdeelt in verschillende bereiken, die de dieren een zo reëel mogelijk levensomgeving zullen bieden: The World of Primates, the Fringes of the Arctic, the World of Cats, the City Farm en the African Plains. Bekijk hier ook onze blog met kindvriendelijke hotels in Ierland.
2. Abbey Theatre
Het Abbey Theatre is het Ierse nationaaltheater, dat in 1898 opgericht werd, opdat Ierse schrijvers hun werken konden opvoeren en daarmee konden bijdragen aan de culturele identiteit van Ierland. Na en brand in 1951 werd het gebouw geslopen, maar kon in 1966 opnieuw worden opgericht. 600 toeschouwers passen in het heerlijke theatergebouw in Dublin. In de beginjaren was het Abbey Theatre een podium voor vele Ierse dramatici en spelers van de 20 e eeuw. Bovendien waren in deze tijd gastvoorstellingen in het buitenland in opkomst, zodat zich het theater sinds het midden van de 20 e eeuw tot een belangrijk toerismetak heeft ontwikkeld. Sinds kort worden er ook jonge kunstenaren en spelers gesteund. Het Abbey Theatre heeft een eigen experimenteerpodium, het Peacock Theatre.
3. Guinness Storehouse
U wilt meer te weten komen over het Engelse bier? Het Guinness Storehouse is een museum in Dublin, dat over de 250 jaar oude geschiedenis van het bier Guinness vertelt. Oorspronkelijk werd in het gebouw van het huidige museum het fermentatieproces doorgevoerd, waarbij gist aan het bieraftreksel wordt toegevoegd. Op zeven verdiepingen wordt het verhaal van Arthur Guinness, het productieproces, de distributiekanalen en de manieren van reclame getoond. Op de dakverdieping bevindt zich de Gravity Bar. Hier krijgt u een pint Guinness cadeau en kunt van het biertje genieten bij een adembenemend uitzicht over Dublin.
Mooiste bezienswaardigheden
Dublin in daadwerkelijk een adembenemende stad: Als hoofdstad van Ierland heeft zij een zo groot aantal aan bezienswaardigheden te bieden, dat men er veel tijd in kan steken, om de vele historische gebouwen, kerken, standbeelden en groene parken te ontdekken.
The Spire
Het kenmerk van Dublin is The Spire, ook het “Monument of Light” genoemd. Nadat in 1966 terroristen van de IRA het standbeeld van Nelson Pillar hadden opgeblazen, won dit ontwerp bij een competitie. Sinds 2003 staat de 120 meter hoge naald op het kruispunt O’Connell en Henry Street, precies waar het vernielde standbeeld zijn plaats had. Op de piek is er een licht, dat tot in de Dublin Bay en in de omgeving duidelijk kan worden gezien. In de volkstaal heeft het kunstwerk onder andere de bijnamen Stiletto in the Ghetto en Spike. The Spire is tevens een populair hangplek voor jongeren in Dublin.
Dublin Castle
Het kasteel Dublin Castle werd in de Middeleeuwen opgericht en sindsdien gestadig vergroot en verbouwd. In 1170 werd de vesting door de Noormannen veroverd, die haar in de jaren 1204 tot en met 1230 uitbouwden. De toren Record Tower uit het jaar 1126 is tot op heden in goede staat. De andere nog bestaande gebouwen komen vooral uit de 18 e en 19 e eeuw. Het geweldige en indrukwekkende bouwwerk is een herkenningsteken van Dublin en er vinden onder andere de inhuldiging van de president van het land en de bijeenkomsten van de Europese Raad plaats.
Leinster House
Het Leinster House in Dublin werd in 1745 door Richard Castle op order van Lord Kildare ontworpen. Binnen drie jaar was de toen nog in het groen staande stadspaleis gebouwd. Sinds 1922 heeft het Ierse parlement hier zijn zetel. Daarvoor werd het Leinster House als trefpunt van de Royal Dublin Society, aan die het door de Duke of Leinster op grond van de Act of Union verkocht werd. Aan het einde van de 19 e eeuw werden er twee nieuwe vleugels gebouwd. Deze werden in de nationaalbibliotheek en het nationaalmuseum van Ierland ondergebracht. Hoewel er vaak plannen gemaakt werden, een nieuw parlementsgebouw in Dublin te bouwen, bleef de regering tot op heden in het Leinster House. Het luisterrijke en indrukwekkende bouwwerk is in ieder geval een bezoekje waard!
Trinity College
1592 werd het College door Koningin Elisabeth I. voor protestantse studenten in de gebouwen van een oude Augustijnenklooster opgericht. De hoofdattractie van het enige college in Dublin is de oude bibliotheek uit het jaar 1732. Hier zijn naast 200.000 oude teksten ook schatten zoals het beroemde Book of Kells of de oudste harp van Ierland bewaard. De kapel, die uit de 18 e eeuw afstamt, bevindt zich aan de Parliament Square en is even bezienswaardig als het standbeeld van Edmund Burkes of de idyllische groenvoorzieningen van de campus. Niet alleen vanwege de architectonisch waardevolle gebouwen loont de bezichtiging, ook beroemde studenten zoals Samuel Beckett of Oscar Wilde studeerden hier.
Half Penny Bridge
De Half Penny Bridge in Dublin is een in 1816 opgerichte voetgangersbrug, die in Dublin over de stroom Liffey voert. Zij hoort vandaag tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Dublin. De brug ontving haar huidige naam van de oorspronkelijk te betalen tol van een half penny. Omdat het gietijzer, van dat de brug was vervaardigd, begon te vervallen, werd deze van 2001 tot 2003 gerenoveerd en straalt sindsdien in witte kleur.
Government Buildings
De regeringsgebouwen in Dublin werden van 1904 tot 1922 gebouwd en huisvestte zowel regeringsgebouwen als het Royal College of Science. Gepland en gebouwd is het door de architecten Sir Aston Webb en Thomas Manley Dean. De façade bestaat uit grof graniet en gladde lichte Portland-kalkstenen – een werkelijk edele ambiance!
National Library of Ireland
Een bibliotheek, die geen boeken uitleent? Dat is de nationaalbibliotheek van Ierland. Zij bezit echter een groot aantal aan Iers en met Ierland verwant materiaal, dat men gratis in het bibliotheekgebouw kan inzien. Dit beïnhoudt boeken, kaarten, foto’s, muziek enzovoort.
Four Courts
De Four Courts in Dublin is het belangrijkste gerechtsgebouw van Ierland. Het bouwwerk werd tussen 1796 en 1802 onder de leiding van James Gandon gepland en gebouwd. In 1916 werd Four Courts benut van Edward Daly tijdens de Paasopstand en heeft de Ierse burgeroorlog doorstaan. Na een ombouw werd Four Courts in 1932 heropend. Het behoort ongetwijfeld tot de mooiste gebouwen in Dublin.
Molly Malone
Een monument, dat ter eer van Molly Malone in Dublin op de hoek van Grafton Street/Suffolk Street opgericht is, is één van de herkenningstekens van de stad. Het lied “Cockles and Mussels” gaat over een knappe vishandelaarster uit Dublin, die in jonge jaren op grond van een niet nader bepaalde koorts overlijdt. Iedereen in Dublin kent het, evenals het standbeeld. Het werd in 1988 voor het 1.000 jaar feest van de stad opgesteld.
Daniel O’Connell
Het standbeeld herinnert aan de Ierse vrijheidsstrijder en volksheld, die in geheel Dublin voor zijn uitstekende politiek in de 19 e eeuw bekend is. Hij zette zich vooral in voor de emancipatie van de katholieken en de opheffing van de unie tussen Ierland en Groot-Brittannië.
St. Patrick’s Cathedral
Bijzonder bezienswaardig is deze kerk in Dublin. Er wordt overgeleverd dat de heilige St. Patrick, de beschermheilige van Ierland, in het jaar 450 in een kapelletje van hout gelovigen gedoopt heeft. Omstreeks 1191 werd de van Keltische St. Patrick’s Church een kathedraal. Een groot gedeelte van het gebouw werd al tussen 1191 en 1270 gebouwd. De 43 meter hoge Minot-toren werd in 1370 onder de artsbisschop gerestaureerd en ontving in de 18 e eeuw zijn torenhelm. Met een lengte van 91 meters is St. Patrick’s Cathedral de grootste kerk van Ierland. Tot de indrukwekkende bezienswaardigheden van de kathedraal horen de tombes van de familie Boyle, de swift-hoek met enkele geschriften van de bekende schrijver en de “deur met het gat”. Dit gaat terug op een vete tussen de Lords Kildare en Ormonde. Na het oplossen van de geschillen sneed Kildare een gat in de deur, om zijn tegenstander de hand te reiken.
Christ Church Cathedral
De Christ Church Cathedral is de oudere van de twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. Sinds de Middeleeuwen is zij zetel van de Dublinse aartsbisschoppen en werd al in 1038 door de Vikingen als houten kerk opgericht. De stenen kerk werd in 1172 door Richard de Clare verordend en in 1240 afgebouwd. In het Victoriaanse Tijdperk werd de kathedraal grootscheeps gesaneerd en is na hernieuwde saneringen weer voor bezoekers toegankelijk. Zij huisvest verschillende monumenten, een gebeeldhouwd standbeeld, dat tot de late 18 e eeuw buiten de Tholsel stond en een serie kaarshouders uit de tijd, in die in de kathedraal het laatst rooms-katholieke missen opgedragen werden.
Phoenix Park
Het ongeveer 800 hectare grote Phoenix Park bevindt zich in het noordwesten van het stadscentrum en is ongetwijfeld de groene long van Dublin. Het is één van de grootste in de stad gelegen parken in Europa en met de omringende muur een fantastische plek ter ontspanning. Het park werd in 1662 door de onderkoning van Ierland, James Butler, opgericht en hoort sindsdien tot de unieke bezienswaardigheden van Dublin. Immers zijn er naast sportvelden talrijke monumenten, die een bezoekje waard zijn. In het park bevinden zich zowel de residentie van de Ierse president als ook die van de ambassadeur van de VS. Ook het hoofdkwartier van de Ierse politie, An Garda Síochána, is hier te vinden. In het Phoenix Park kan men de Dublin Zoo, het Wellington monument en het Papal Cross bezichtigen.
Het park is dus heel veelzijdig. Voor ontspanning puur kan men ook gewoon van de heerlijke natuur genieten of de vrijlopende damherten bekijken.
St. Stephen’s Green
Aan het zuidelijke eind van de Grafton Street is er nog een park, dat in Dublin voor ontspanning zorgt. In de zomermaanden vinden hier aan de weekenden regelmatig gratis concerten en toneelopvoeringen plaats. Maar het St. Stephen’s Green is ook zomaar een bezoekje waard, om te ontspannen en uit te rusten.
Shopping & Winkelstraten
Voor degene, die graag uitgebreid gaat shoppen, is Dublin precies de juiste bestemming. Traditionele markten met interessante goederen, exclusieve boetieks op de winkelstraten of alles onder één dak in de moderne winkelcentrums – hier zit voor iedereen iets bij.
O’Connell Street
Op grond van de modernisering in de jaren 90 zijn de oude façades van deze mooie straat vernield. Niettemin heeft de O’Connell Street in Dublin niet te lijden van deze veranderingen – zij is nog steeds één van de populairste winkelstraten in de stad. Hier vindt u exclusieve designerwinkels zoals Gucci vinden, winkels zoals Zara, maar ook gezellige, oude boekenwinkels. Het centrale punt van de O’Connell Street is en blijft het GPO (General Post Office), waar mooie zegels voor verzamelaars te vinden zijn. Een bezoekje waard zijn ook Clery’s, Eason’s en de traditionele winkel “Lir”.
Moore Street
Niet alleen op grond van de heerlijke markt hoort de Moore Street ongetwijfeld tot de winkelparadijzen in Dublin. In de charmante omgeving met de bonte marktkramen vindt u kleine ramsjwinkels en kunstnijverheidbedrijven. Het aanbod aan cafés en winkels is bont gemengd: Specialiteitenwinkels voor de Afrikaanse, Afro-Caribische, Aziatische en Slavische gemeentes in Dublin staan er direct naast moderne videotheken en boetieks.
Grafton Street
De voetgangerszone Grafton Street, verlopend van het Trinity College tot het St. Stephen’s Green, biedt meerdere warenhuizen, internationale winkelketen en restaurants. Vele toeristen komen hier naartoe, zodat het ook een keer vol kan zijn, maar de charme van de winkelstraat in Dublin met zijn straatmuzikanten en kunstenaren loont in ieder geval een bezoek. In de kersttijd kan men de weelderige feestversieringen aan de ramen van de warenhuizen bewonderen. In de arcaden, die zich in de zijstraten van de grote Dublinse winkelstraat Grafton Street bevinden, kunt u zeker ook en vondst doen.
Temple Bar
Temple Bar is één van de modernste en meest stilistische wijken van Dublin. Hier vindt u heel individuele winkels, die de nieuwste sierraden, decoratieartikelen en objecten voor de woninginrichting bieden. Het middelpunt van de antiquiteitenwijk is Francis Street. Ook de lekkere restaurants en snackbars dragen eraan bij, dat de “boheme” wijk van Dublin zo populair is. Er zijn vele interessante winkels, die een bonte mix aan kleding, cd’s en talrijke andere dingen aanbieden.
St. Stephen’s Green Shopping Centre
Het winkelcentrum ligt, zoals de naam al aangeeft, direct naast het St. Stephen’s Green. Het moderne gebouw van glas en metaal is imposant en veelbelovend. In eerste instantie doet het denken aan een Victoriaans stationsgebouw. Een oneindige keuze aan de verschillendste winkels, boetieks en meer maken van het St. Stephen’s Green Shopping Centre in Dublin een Mekka voor shopping liefhebbers. De kunst- en antiquiteitenhandelaren in de bovenste verdieping maken de keuze perfect. Door de ligging midden in het centrum van de stad geniet het een grote populariteit.
Liffey Valley Shopping Centre
Het Liffey Valley Shopping Centre is direct aan de N4 richting Maynooth gelegen. Hier vindt u talloze kledingwinkels, die de winkelbelevenis voor man en vrouw tot een plezier maken. Voor een kleine pauze lenen zich de cafés. Daarna kunt u door het nobele warenhuis Marks & Spencer en de doe-het-zelverkoning B&Q slenteren.
Blanchardstown Shopping Centre
Het Blanchardstown Shopping Centre in Dublin is de grootste consumptietempel van Ierland. Meer dan 180 winkels, waaronder Footlocker, Sonycentre of H&M, hebben en zo ruime aanbod, dat men hier uren kan doorbrengen. Voor ontspanning zorgen de vele restaurants en snackbars, waar men een kleine pauze kan maken.
Jervis Centre
Het modern uitgerichte Jervis Center op de hoek Mary Street en Jervis Street biedt talrijke mogelijkheden voor het winkelen, bijvoorbeeld Marks & Spencer, de boekenwinkel Waterstone’s of de Celtic Shop. Verder is er ook een kleine foodcourt voor het uitrusten.
Vervoer vanaf Dublin Airport
Het stadscentrum van Dublin bereikt u vanuit de luchthaven zonder problemen. De busverbindingen zijn optimaal en ook met de taxi is de binnenstad van Dublin snel te bereiken. Dublin Airport is de grootste luchthaven van Ierland en thuisluchthaven van Aer Lingus en Ryanair. Zij is in 1940 geopend en ligt op ongeveer 10 km van het stadscentrum. Meerdere luchtvaartmaatschappijen zetten vanuit Europa en andere continenten koers naar de Ierse hoofdstad. De luchthaven staat in Europa qua passagiersaantal met meer dan 21,1 miljoen passagiers op plek 15.
Transfers naar Dublin
De Airlink bussen 747 en 748 starten direct voor het terminalgebouw en vertrekken alle 10 tot 15 minuten naar het busstation van Dublin, naar de binnenstad en naar de stations Connolly en Heuston. Zo bereikt u dus snel en goedkoop de gewenste bestemming. Een enkele rit kost zes euro’s, voor tien euro’s krijgt men een retour ticket. Alternatief kan men ook met de bussen van het lokale verkeer rijden. De bussen met de nummers 16a, 41, 21b, 46x, 102 en 746 vertrekken van de halte voor de hoofdaankomsthal en bieden ook een snelle verbinding naar het stadscentrum en enkele voorsteden van Dublin. Er staan ook vele taxi’s voor het luchthavengebouw bereid, die u naar het stadscentrum van Dublin brengen. Een taxirit kost ca. 20 euro en duurt ongeveer een kwartiertje.
Vervoer in en rondom Dublin
Het net van openbaar vervoer in Dublin is uitstekend. U kunt op tijd en goedkoop van A naar B gaan. Maakt niet uit of u met de trein, de tram, de stadsspoor of de bus gaat: het lukt altijd wel! En anders zijn er natuurlijk ook taxi’s.
Onderweg met de bus
De hoofddrukte van het openbaar vervoer wordt met het busnet opgevangen. Het busnet bestaat uit bijna 200 buslijnen, die met een combinatie van tallen en letters gekenmerkt zijn. Tevens zijn er speciale nachtbussen. Deze hebben als kenmerk een tal en de letter N. De prijs hangt overdag samen met de lengte van de rit. ‘s Nachts is er één tarief die onafhankelijk van het traject wordt berekend. Wilt u meer ervaren over prijzen en vertrektijden?
Onderweg met de tram
De tram, die in Dublin rijdt, heeft de naam Luas. De naam is Iers-Gaelisch en betekent snelheid. De Luas was geopend op 30 juni 2004 en bestaat uit twee lijnen: De Green Line verbindt 13 stopplaatsen tussen Sandyford en St. Stephen’s Green. De maximale wachttijd is 15 minuten, de meeste banen rijden echter alle 5 minuten. De Red Line doet 23 stopplaatsen tussen Connolly en Tallaght aan, maar alleen alle 10 minuten. Hoewel deze lijnen niet met elkaar zijn verbonden en er geen overstapmogelijkheden zijn, zijn zij relatief populair. Tickets richten zich naar afstand en de trajecten zijn opgedeeld in zones.
Onderweg met de trein
Een ander belangrijk openbaar vervoersmiddel is de DART-lijn (Dublin Area Rapid Transit). Deze stadsspoor verbindt de binnenstad met de voorsteden langs de oostkust van Howth tot Greystones. Vooral bij langere trajecten is de DART tegenover de bus een veel sneller en betrouwbaar vervoersmiddel. De treinen rijden van maandag tot zaterdag tussen 6.30 en 0 uur, aan zondagen tussen 9.30 en 23 uur.
Onderweg met de taxi
Er zijn vele taxi’s in Dublin. Deze kunnen op straat aangehouden worden, bij taxihaltes gereserveerd worden of via de telefoon geordend worden. Tijdens piekuren moet men echter vaak iets langer op een taxi wachten. Een taxirit onder 3,5 minuten kost 2,75 €, dan komen er per 30 seconden 0,10 € bij op. Elke verdere passagier en elk stuk bagage kost een opslag van 50 cents, evenals ritten op buitengewone tijden. Tevens wordt er een fooi ter waarde van 10-15% verwacht.
In Dublin heerst een maritiem klimaat met milde winters en koele zomers. In januari zijn het gemiddeld 8°C en in de zomer gematigde 19°C. Normaalgesproken zijn de mei en de juni de zonnigste maanden in Dublin met tot aan zes zonuren. In de Ierse hoofdstad regent het vergeleken met de rest van Ierland maar half zoveel. De regenachtigste maand is meestal augustus, de droogste maanden maart en april. Let u op het microklimaat van Dublin: In de stad is het iets warmer dan in de voorsteden.
De nationale valuta in Ierland is de euro. U hoeft dus geen geld om te wisselen. De stopcontacten zijn driepolig en hebben meestal een schakelaar, met die men de stroom voor het stopcontact aandoet. De apparaten werken in Ierland met een spanning van 240 volt/50 Hz, u hebt dus een adapter nodig. De openingstijden van winkels en bezienswaardigheden zijn op werkdagen normaalgesproken van 9 t/m 18 uur. ‘s Donderdags hebben de winkels ‘s avonds langer geopend, meestal tot 20 uur. Roken is verboden in alle binnenruimtes, behalve hotelkamers en privaataccommodaties. Het kengetal voor Ierland is 00353, voor Dublin dient dan de 1 gedraaid te worden.
Binnen de stadsgrenzen van Dublin leven meer dan 550.000 inwoners, in de regio zelfs 1,4 miljoen. De stroom Liffey deelt Dublin in de wat armere Northside en de rijkere Southside. Deze onderverdeling is tegenwoordig echter minder scherp dan in vroegere decennia. Gewoonlijk zijn de Ieren heel trots op hun herkomst en ongelofelijk vriendelijk. Juist als ze over rugby of voetbal beginnen te praten. Het is dus een grote stad, maar biedt toch ook veel kleinschalig toerisme.