6 x de mooiste bestemmingen om te overwinteren

Wil je graag overwinteren in het buitenland? Natuurlijk ga je dan naar een land, waar het gedurende onze winter een stuk beter weer is dan in Nederland. Zo gezien is het aantal mogelijkheden verschrikkelijk groot. Maar niet elk warm land is meer geschikt als “overwinterland“. De bestemming moet goed bereikbaar zijn en er moeten accommodaties beschikbaar zijn voor een redelijke prijs. Er moet genoeg te doen zijn om een langere verblijfsperiode te vullen met leuke en uitdagende activiteiten. Gezien de gemiddelde leeftijd van de overwinteraars is het prettig als de gezondsheidszorg op een behoorlijk niveau ligt. Vanuit Nederland en België gezien zijn het vooral de landen rond de Middellandse Zee die voor een overwintering in aanmerking komen en populair zijn. Maar ook buiten Europa kan men aangenaam en voor een redelijke prijs genieten van een longstay. In deze blog bespreek ik de meest populaire bestemmingen om te overwinteren binnen Europa en daarbuiten.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Populairste bestemmingen om te overwinteren

Spanje

overwinteren in spanje

Spanje is de belangrijkste overwinterbestemming voor Noord-Europeanen, daarover kan geen twijfel bestaan. Spanje is geschikt voor elke overwinteraar: jong, oud, gezond, ziek, kampeerders of appartementreizigers, voor elke catergorie is er wel een interessant plekje te vinden. Tienduizenden overwinteraars uit Nederland, Belgie, Duitsland en Engeland, en in toenemende mate overwinteraars uit Scandinavische landen trekken naar de Spaanse Costa’s. De centra voor het overwinteren liggen aan de Costa Blanca (met name Benidorm) en aan de Costa del Sol langs de hele kuststrook. Buiten deze centra tref je overal wel overwinteraars aan. Langs de hele kust wordt nog steeds gebouwd. Omdat steeds meer overwinteraars naar Spanje gaan, komt de laatste jaren ook het gebied boven Benidorm meer in de belangstelling. De eerste overwinteraars vindt men al meteen over de Spaanse grens in de Pyreneeën en rond Barcelona wordt al op vrij grote schaal overwinterd.


Portugal

overwinteren in portugal

Portugal is een belangrijke overwinter-bestemming voor heel Noord-Europa en geschikt voor alle soorten overwinteraars. Er is een goede gezondheidszorg en je vindt er een Nederlandse huisarts. Faro is het belangrijkste centrum, maar overwinteraars vind je aan de hele Algarve. De hele Algarve is overigens amper 125 kilometer lang, en dus heel overzichtelijk. Ten oosten van Faro is de kust laag met een breed zandstrand, ten westen van Faro wordt de kust steeds hoger met prachtige beschutte baaien. Portugal is zowel voor de appartement- als voor de kampeertoerist wat goedkoper dan Spanje, al worden de verschillen steeds kleiner.


Griekenland

overwinteren in griekenland

Overwinteren in Griekenland, kan dat? Zeker, familie van ons deed het inmiddels drie keer en ze kwamen ieder keer ‘bruin’ terug. Griekenland is met name geschikt voor overwinteraars, die in staat en bereid zijn hun eigen ‘amusement’ te organiseren. Grootschalige overwintervoorzieningen, zoals in Spanje en Portugal, zul je in Griekenland voorshands niet vinden, al is er wel een duidelijke groei in het aanbod. Men treft in Griekenland vooral overwinteraars uit Duitsland, Engeland, Nederland en een enkele Belg. In voor- en najaar is heel Griekenland prachtig, midden in de winter zit je het beste in Zuid-Griekenland, dat wil zeggen de Peloponnesos en Kreta, maar ook Rhodos. De gemiddelde temperatuur doet daar in de winter weinig onder voor de temperatuur in Spanje en nog minder voor de gemiddelde temperatuur in Portugal (Algarve). Wel is het er wat natter, maar in ruil daarvoor krijgt men een prachtig groen landschap. 


Turkije

overwinteren in turkije

Turkije is als overwinterland flink in opkomst. Turkije is in principe geschikt voor alle type overwinteraars, jong of oud, fit of wat minder fit, avontuurlijk of heel bezadigd, voor iedereen is er een geschikte plek te vinden. Alleen de overwinteraars, die op regelmatige medische zorg zijn aangewezen, kunnen beter voor een van de grote overwintercentra in Spanje kiezen. De Hollandse dokter en de Hollandse slager zal je er nog niet aantreffen, maar overigens zijn alle voorzieningen aanwezig. Vanaf Kusadasi, maar vooral aan de zuidkust (de Turkse Riviera, Antalya, Side en Alanya) vind je via touroperators een rijk aanbod aan hotels en appartementen, vaak met halfpension of all-inclusive. De individuele reiziger kan gemakkelijk ter plaatse een hotel of appartement boeken. De kampeertoerist vindt er voldoende winteropen campings en wild kamperen is in Turkije formeel toegestaan. De prijzen, zowel van accommodatie als van levensonderhoud, zijn ronduit concurrerend. Het klimaat is ook midden in de winter zeer aangenaam, zij het met een grotere hoeveelheid neerslag dan in Spanje of Portugal.


Marokko

overwinteren in marokko

Het aantal ‘mobiele’ overwinteraars (met kampeerauto of caravan) neemt in Marokko de laatste paar jaar in hoog tempo toe. Geen wonder, want als het in Spanje nog voelt als ‘lente’ dan voelt het in Marokko als ‘zomer’. En waar vindt je nog een camping voor (soms) minder dan 5 euro per dag en beziene/diesel voor €1? Juist: In Marokko! Ook de kosten voor levensonderhoud zijn veel lager dan in Europa, en zelfs lager dan in Turkije. Het kaartje voor de veerboot is bij een wat langer verblijf dan ook snel terugverdiend. Dit, gevoegd bij de snelle modernisering van Marokko sinds het aantreden van de jonge koning Mohammed VI in 1999, maakt Marokko tot een aantrekkelijk overwinterland. Een regulier overwinteraanbod in hotel of appartement van de kant van de touroperators is er nog niet, maar de meeste touroperators zullen je graag op individuele basis verder helpen. Wie op eigen houtje naar Marokko reist en wat langer wil blijven, kan voor 20 euro per nacht een fatsoenlijk hotel of appartement vinden. In de winter vervoeren de veerboten meer dan 10.000 kampeerauto’s en caravans naar Marokko. ‘Eenzaam’ hoef jij je er dan ook niet te voelen. De meeste overwinteraars zijn van Franse nationaliteit, maar Duitsers, Belgen, Nederlanders en Engelsen zul je ook elke dag tegenkomen. Als je een beetje Frans kunt spreken, dan is dat zeker een winstpunt, maar met wat Engels en Duits kom je ook een heel eind.


Italië

overwinteren in Italie

Veel Nederlanders en Belgen kennen Italië vooral van de zomervakantie. Maar ook voor overwinteraars heeft Italië veel te bieden. Het zuiden van Italië heeft in januari een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 14 graden en aan de zuidkust van Sicilië kan het nog wat warmer worden. Een regenbui tussendoor zorgt voor een aangenaam groen landschap. Campings zijn er voldoende (zoals bij het Gardameer), maar slechts een minderheid daarvan is echt op overwinteraars ingericht. Een uitstekende winteropen camping op het vaste land met veel overwinteraars ligt bij het stadje Corigliano, onder de voetzool van Italië. Ook op Sicilië zijn enkele goede campings te vinden, maar er is ook nog wel wat kaf onder het koren. Wie moe is van het zonnen kan een van de vele Griekse en Romeinse oudheden bezoeken. Op Sicilië is meer goed bewaard Grieks erfgoed te vinden dan in Griekenland zelf. In Piazza Armerina is in een mozaiek vastgelegd, dat de Romeinen al 2000 jaar geleden de bikini heben uitgevonden. Steden als Milaan, Siracuse en Agrigento zijn ook erg interessant. 


Overige bestemmingen

Natuurlijk houdt de wereld niet op bij Spanje, Portugal, Griekenland of Turkije als het op overwinteren aankomt. De clou van het overwinteren is immers, dat je gedurende onze wintermaanden een tijd lang in een ‘warmer en zonniger oord’ verblijft. Welk oord dat is, hangt af van je ambitie, jouw gezondheid en het budget. Als je ambitieus bent, gezond en niet op een paar euro’s hoeft te kijken, dan ligt de hele wereld aan je voeten. Vanaf de Middellandse Zee naar het zuiden wordt het gedurende onze winter als maar warmer, in de tropen is het altijd warm en voorbij de evenaar is het tijdens onze winter zomer, kortom, driekwart van de aardbol komt als bestemming in aanmerking. Wie zijn of haar eigen reis wil organiseren, kan overal naar toe.

Verschillende touroperators bieden overwinterreizen aan naar verre bestemmingen. Op Bali overwinteren elk jaar honderden Nederlanders, maar ook Thailand (veel oudere Japanners overwinteren hier), Maleisië, Sri-Lanka en Australie en Zuid-Afrika zijn goede bestemmingen. Natuurlijk kun je dit soort reizen niet maken ‘voor een prikkie’, maar verschrikkelijk duur is het ook niet. Vanaf ongeveer 70 euro per dag (2 personen + retourvlucht + logies/ontbijt) kun je al via een touroperator in een tropisch land overwinteren. Levensonderhoud is (in ieder geval op Bali en in Thailand) voordelig. Ter vergelijking: Portugal per touroperator kan vanaf ongeveer 35 euro per dag (retourvlucht voor 2 personen + logies), Spanje en Turkije vanaf ongeveer 40 euro per dag. In Spanje krijg je voor dit bedrag een retourvlucht voor 2 personen + logies, in Turkije krijg je voor dat bedrag een retourvlucht voor 2 personen + logies + halfpension. Ter inspiratie som ik nog wat andere bestemmingen op. Wat dacht je van Cyprus en Malta of de Canarische Eilanden? En de lijst is hiermee lang niet compleet! In het zuiden van de Verenigde Staten overwinteren honderduizenden Amerikanen, maar ook Zuid-Amerika is een tropisch paradijs!


Wat houdt overwinteren precies in?

Overwinteren betekent dat je voor een langere periode, vaak tijdens de koude wintermaanden, naar een warmer land trekt. Het idee is simpel: waarom kou en regen trotseren als je ook van de zon kunt genieten ergens anders? Overwinteraars kiezen vaak voor landen met een mild klimaat. Denk aan Spanje, Portugal of Griekenland. Sommigen huren daar een appartement of huis, anderen verblijven in een hotel of een resort. Het gaat niet alleen om de zon: overwinteren is ook een kans om een nieuwe cultuur te ontdekken, de lokale keuken te proeven en nieuwe mensen te ontmoeten. En dat allemaal zonder de stress van alledag!

Voor wie is overwinteren geschikt?

Overwinteren is perfect voor avontuurlijke (oudere)-reizigers die de koude maanden in Nederlanden willen ontvluchten. Vooral populair bij senioren, maar iedereen die flexibel is qua tijd kan ervan genieten. Het is ideaal voor gepensioneerden die de tijd en vrijheid hebben om langer weg te blijven (longstay). Maar ook voor digitale nomaden en freelancers die locatie-onafhankelijk werken (workation). Overwinteren is minder geschikt voor iedereen die gebonden is aan een vaste werkplek, schoolgaande kinderen heeft, complexe zorg ontvangt of slecht ter been is. Het is wel echt de ultieme kans om te ontsnappen aan de koude, donkere dagen en te genieten van de winterzon in het buitenland.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op een lange vakantie?

Goede voorbereiding is het halve werk bij overwinteren. Begin zorgvuldig met het kiezen van je bestemming en zoek uit of jij er voldoende vermaakt zult hebben. Denk na over wat belangrijk is: temperatuur, cultuur, faciliteiten? Stel een budget vast en bedenk hoe lang je precies wilt blijven. Ga je een (privé) vakantiehuis huren of boek je een hotel/resort? Denk ook aan praktische zaken: hoe regel je internet, wat doe je met je post, en hoe zit het met verzekeringen? Neem niet te veel mee; veel kan ter plaatse gekocht worden. Het is vooraf handig om contact te leggen met anderen die ervaring hebben met overwinteren op de plek die jij gaat bezoeken (dat kan eenvoudig via Facebook groepen of de PCOB/ouderenbonden). En vergeet niet: blijf flexibel!

Wat moet ik regelen voor een longstay?

Bij overwinteren in het buitenland moet je rekening houden met verschillende wetten en regelgeving. Denk aan visumvereisten: hoe lang mag je blijven zonder visum? Voor landen buiten de EU heb je vaak een visum nodig als je langer dan 90 dagen blijft. Check ook de regels rondom je zorgverzekering: ben je nog verzekerd als je lang in het buitenland verblijft? Belastingregels zijn ook belangrijk. Blijf je ergens lang, dan kan het zijn dat je belastingplichtig wordt in dat land. En wat te denken van je woning in Nederland? Mag je die onderverhuren? En hoe zit het met je inschrijving bij de gemeente? Zorg dat je goed geïnformeerd bent om verrassingen en boetes te voorkomen.