Rondreizen in Sri Lanka: Ontdek de prachtige natuur!

Ontdek de rijke natuur en cultuur van Sri Lanka door de ogen van de natuur- en avontuurliefhebber. Dit artikel neemt je mee op een fascinerende reis langs de meest betoverende plekken van Sri Lanka, van de weelderige nationale parken vol wilde dieren zoals Yala, Wilpattu, Bundala, Minneriya, en Uda Walawe, tot de adembenemende onderwaterwereld bij Pigeon Island, Great Basses Reef, en Bar Reef. Verken de serene schoonheid van The Hill Country, met zijn nevelige heuvels en uitgestrekte theeplantages, en laat je verrassen door de historische en spirituele rijkdom van de oude steden en hun koloniale architectuur. Avonturiers kunnen hun hart ophalen met activiteiten zoals duiken, snorkelen, en wandelen in de ongerepte natuur. Deze blog biedt niet alleen een blik op de rijke biodiversiteit en cultuurhistorische schatten van Sri Lanka, maar biedt ook praktische tips en inzichten om van je bezoek een onvergetelijke ervaring te maken. Of je nu de majestueuze olifanten in hun natuurlijke habitat wilt zien, de mystieke tempels wilt verkennen, of de koloniale geschiedenis van het land wilt ontdekken; iedereen zal een onvergetelijke tijd in Sri Lanka beleven.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Waar kan je verblijven tijdens je reis?


Natuurparken

Dieren zijn een enorme attractie in Sri Lanka, er zijn ontzettend veel mooie wilde dieren te zien. Hieronder laten wij zien waar het Sri Lankaanse wildlife het beste te zien is. Je kunt ook deze website van het Department of Wildlife Conservation bezoeken voor meer info.

Yala National Park

Het bekendste park waar je wilde dieren kunt spotten is Yala. Yala ligt in zuid-oost Sri Lanka. Hier kun je een enorme hoeveelheid aan dieren vinden. Zo zijn er in dit park onder andere luipaarden, olifanten, krokodillen, lippenberen, waterbuffels, apen, neushoornvogels, herten, zwijnen, mangoesten en varanen. Genoeg om te zien dus! Het park ligt vlak bij zee en bestaat vooral uit grasland met vele kleine meertjes met brak water. Er bestaat zelfs een kans dat je de enorme zoutwaterkrokodillen tegenkomt op safari. Het park kan flink druk zijn met jeeps. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk het park in te gaan, op deze manier zul je waarschijnlijk het meeste dieren zien. De kans dat je een luipaard in de boom ziet liggen is dan ook het grootste, deze dieren laten zich namelijk niet makkelijk spotten. De meeste trips naar het park zullen ongeveer een halve dag duren. Het spotten van dieren kan soms lastig zijn in het hoge gras, maar je zult hier gegarandeerd mooie dieren zien. De waterbuffels, krokodillen, apen, herten en zwijnen zijn in zulke grote getale aanwezig dat je deze zeker zult tegenkomen.

Wilpattu National Park

Wilpattu is het grootste national park van Sri Lanka. Wilpattu betekent natuurlijke meren in het Singalees. Meren zul je dan ook vinden in Wilpattu. Het leuke van Wilpattu is dat het een stuk minder toeristisch (en dus ook wat goedkoper is) is dan de andere bekende parken in Sri Lanka, filerijden zal hier niet voorkomen. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat je in de wildernis bent, als je als enige met een jeep rondgereden wordt in dit park. De dieren in dit park zijn wel wat dunner verdeeld, dus de kans dat je veel dieren tegenkomt is minder groot dan in bijvoorbeeld Yala. De landschappen zijn hier echter fantastisch, wat een hoop goed maakt mocht je wat minder dieren tegenkomen. Wilpattu is wel de beste plaats om de lippenbeer te zien en na Yala is het de beste plaats om luipaarden te vinden. Verder zul je hier veel krokodillen kunnen vinden. Als je een vogelliefhebber bent mag je Wilpattu zeker niet overslaan.

Bundala National Park

Vlakbij Yala ligt Bundala National Park. Dit park wordt vaak vergeten, de meeste mensen gaan dan ook naar Yala. Hierdoor blijft dit prachtige park door veel mensen helaas onontdekt. Het is hier dan ook veel rustiger dan in Yala. Het park is een fantastisch mooi doolhof van kleine beekjes, lagunes en zanderige heuvels. Dit park huisvest duizenden kleurrijke vogels, van maar liefst 200 soorten. In dit park kun je dan ook buitengewoon goed kijken naar flamingo’s. Ook zijn er genoeg krokodillen voorhanden, deze zijn niet te missen. Ook leggen veel zeeschildpadden hun eieren aan de kust van dit park. In dit park loopt ook een kudde olifanten rond, in december zal deze kleine groep van 15 tot 60 het best zichtbaar zijn.

Minneriya National Park

Minneriya National Park is ook een niet te missen hoogtepunt van een reis door Sri Lanka. Vooral voor liefhebbers van olifanten is dit een prachtig park. Aan het begin van het park wordt je gelijk begroet door een groep brutale apen. Let dan ook op je etenswaren en flesjes drinken. In het midden van het park ligt een enorm meer, waar de dieren zich in de buurt verzamelen. Om het meer heen ligt flinke bebossing. In het droge seizoen droogt het meer gedeeltelijk op, waardoor er zeer vruchtbare grond open komt te liggen. Hier groeien veel voedzame grassen en dit is dan ook de reden waarom er zo veel olifanten naar deze plek toekomen. Deze droge periode valt van mei tot september. In deze periode is het dan ook gegarandeerd dat je olifanten ziet. Om in het midden van het reservaat te komen moet er wel een half uur gereden worden naar het meer, dit gaat door het dichte bos over onverharde paden. Deze rit is vrij schokkerig, maar zodra het uitzicht van het grote meer en 100 olifanten zichtbaar wordt ben je dit allemaal vergeten en zal het een onvergetelijke ervaring zijn. Ook is het niet ongewoon om in deze kudde jonge olifantjes te spotten. Op deze website van het Ministry of Wildlife & Forest Resources Conservation kan je meer vinden over deze natuurplekken.

Uda Walawe National Park

Wil je een Afrikaanse safari doen? Uda Walawe komt het dichtst bij in Sri Lanka. Met kuddes olifanten, waterbuffels, sambar-herten en luipaarden. De olifanten zijn hier ook een grote attractie, maar liefst 95% van de jeeps die het park in gaan komen wilde olifanten tegen. Het landschap is niet erg dichtbegroeid, waardoor het spotten van dieren relatief makkelijk is in dit park. Het park ligt rond een groot meer waar de dieren naartoe trekken. Je vindt in het park dan ook talloze vogels, watervaranen, jakhalzen en krokodillen. Als je echt geluk hebt zie je nog een luipaard of een lippenbeer. De gidsen die de jeep besturen hebben haviksogen en zullen dan ook de vaste stekken van de dieren kennen. Dankzij de gidsen zul je in dit park dan ook zeker een flinke hoeveelheid dieren tegenkomen.


Duiken en snorkelen in Sri Lanka

Pigeon Island

Pigeon Island is de snorkelplaats van Sri Lanka. Deze plaats is zeer toegankelijk voor beginners, omdat er weinig golfslag en stroming is. Pigeon Island ligt één kilometer uit de kust bij Trincomalee. Vanaf hier ga je makkelijk met een bootje naar het eiland, waar je vervolgens makkelijk het water in stapt om een prachtig koraalrif te aanschouwen. Het koraalrif ligt erg ondiep en is dus uitermate geschikt om te snorkelen. De onderwaterwereld is erg divers, zo zie je clownvissen, kleine rifhaaien en zeeschildpadden. Probeer hier wel op tijd te zijn, want laat in de ochtend kan het wel eens flink druk worden.

Great Basses Reef

Great Basses Reef ligt ongeveer 10 kilometer uit de kust bij Tissamaharama, bij een oude vuurtoren. Dit rif wordt algemeen beschouwd als het mooiste koraalrif van Sri Lanka. Er zijn hier vele soorten vissen aanwezig, grijze haaien, tonijn, meerdere soorten roggen en nog vele andere soorten. Dit is wel één van de moeilijkere plaatsen om te duiken in Sri Lanka en het is dan ook maar één maand per jaar mogelijk om hier te duiken, namelijk tussen 15 maart en 15 april. Ben je een ervaren duiker is dit echter zeker de moeite waard.

Bar Reef

Vlakbij Kalpitiya ligt het prachtige Bar Reef. Bar Reef is een prachtig koraalrif, dat bekend staat om de vele dolfijnen die er langs komen. Dit rif is zeer weinig bezocht en dat maakt dan ook dat het koraalrif nog vrijwel onaangetast is. Rond het koraal zwemmen vele koraalvlinders, schoolwimpelvissen, papegaaivissen en zwartpunt rifhaaien. Op een gelukkige dag kun je hier wel honderden dolfijnen in de buurt zien zwemmen. Dit is dan ook één van de betere plekken om te duiken in Sri Lanka. Dit rif is ook geschikt om te snorkelen, het ligt namelijk maar vijf meter diep.


The Hill Country

Bij Sri Lanka denk je eigenlijk gelijk aan hitte, stranden en jungle. Echter heeft Sri Lanka nog een ander landschap, het heuvelachtige centrum van het land, The Hill Country. Mistige heuvels, met daarop prachtige theeplantages geven het Hill Country een mysterieuze indruk. De temperatuur is hier dan ook anders, het is namelijk een stuk koeler. Bezoek een theeplantage, maak een prachtige wandeling naar Knuckles Range, Adam’s Peak, World’s End, of bezoek het oude en relaxte stadje Ella. Het is ook nog mogelijk om te raften, wat ook een spannende belevenis is. The Hill Country is onmisbaar bij een bezoek aan Sri Lanka, hier kan je pas echt tot rust komen.

Wandelen in The Hill Country

In The Hill Country kan je fantastisch wandelen, de bossen zijn nog ongerept en er zijn een paar hele mooie bestemmingen om naar toe te wandelen. Knuckles Range is één van deze bestemmingen. Deze bergtoppen hebben deze naam vanwege hun uiterlijk, de bergtoppen lijken tezamen
namelijk op een gesloten vuist. Het mooie van deze wandeling is dat er weinig toeristen zijn en het erg rustig is. Het is ook de perfecte plek om vogels te spotten. Het is wel aangeraden om een gids mee te nemen, maar dit is normaal makkelijk te regelen via je verblijfplaats. Adam’s Peak is een andere prachtige plek om naartoe te gaan in The Hill Country. Deze bergtop dankt zijn naam aan het gerucht dat dit de plaats zou zijn waar Adam voor het eerst voet op aarde zette, nadat hij uit de hemel was gegooid. Anderen geloven dat Buddha hier gelopen zou hebben, kortom het is een populaire pelgrimsbestemming. De tempel op de top is dan ook prachtig. Rondom het stadje Nuwara Eliya is er nog het prachtige World’s End. Dit is een makkelijk te wandelen route, waar je mooie watervallen tegenkomt. Eenmaal aangekomen bij het World’s End zal je hopelijk het prachtige uitzicht kunnen zien. Je kijkt namelijk van een enorme klif af. Het komt echter vaak voor dat er mist hangt en het uitzicht dus wordt belemmerd. Gelukkig is er op de wandelroute van 10 kilometer genoeg te zien, dus de route is sowieso een aanrader.

Bezoek theeplantages

The Hill Country is de perfecte plaats in Sri Lanka om een theeplantage te bezoeken. De theeplantages zijn gebouwd door de Engelsen en tegenwoordig zijn ze nog steeds belangrijk in Sri Lanka. Tijdens een bezoek aan een plantage met fabriek zal je zien hoe de theeblaadjes van oogst tot aan in het glas belanden. Je ziet hoe de blaadjes geplukt worden en door welke machines ze allemaal gaan. Achteraf kun je natuurlijk lekkere thee kopen in de winkel bij de plantage.


De leeuwenrots

De leeuwenrots ligt in het midden van de archeologische plaats Sigiriya. Een enorme rots, die zo gehakt is dat de wanden vrijwel loodrecht naar boven lopen. De rots in waarschijnlijk ontstaan toen koning Kassapa in het jaar 477 opdracht gaf tot bouw. Hij was namelijk bang dat hij aangevallen zou worden en bovenop de rots zou hij veilig zitten. Hij zou ook een paleis gebouwd hebben bij de rots. De laatste jaren betwisten enkele archeologen dit verhaal echter. Ze zeggen dat het een klooster en godsdienstige plaats geweest zou zijn. Meer info over het bezoeken van deze plek kun je vinden op sigiriyafortress.com.

De Cobra grot, tuinen en museum

Op de weg naar beneden zal je bordjes tegenkomen die je verwijzen naar de Cobra Hood Cave. Dit is een overhangende grot, die zich vergelijkt met de kraag van een cobra. Op weg naar deze grot is het zeker waard een oog te houden op de bomentoppen, omdat je hier grote spelende apen achter elkaar kan zien jagen. Eenmaal bij de grot aangekomen ben je al vrij laag en het is dan na een korte tussenstop ook niet meer lang tot de tuinen. Dit is het moment om even uit te rusten en te relaxen in de prachtige tuinen. Nadat je tot rust gekomen bent kan je nog naar het museum toe, wat informatief en interessant is. Als je nu nog energie over hebt zou het leuk kunnen zijn om de omgeving nog te verkennen met een fiets of scooter. Het bos rond de leeuwenrots is werkelijk prachtig en zit vol met dieren. Zo kun je zomaar olifanten, talloze apen en vele soorten vogels tegenkomen op een fietstochtje. Een goede plek om zo’n ritje te starten is bij Pidurangala Rock, dat ongeveer 1 kilometer ten noorden van de leeuwenrots ligt.

Beklim de leeuwenrots

De leeuwenrots beklimmen is geen makkie, maar het is goed te doen. Het is vergelijkbaar met de Eiffeltoren, qua zwaarte. Zorg dat je genoeg water meeneemt, het kan namelijk erg warm zijn, vooral op de top, waar geen water verkocht wordt. Het is dan ook het beste om de leeuwenrots zo vroeg mogelijk te beklimmen, als het nog wat koeler is. Eenmaal een kaartje gekocht kan je naar de ingang lopen, over het pad van de kaartverkoop naar de ingang zal je al kunnen genieten van tientallen aapjes die in de bomen hangen. Zodra je door de ingang bent zul je in de tuinen terecht komen. Deze tuinen zijn prachtig, met veel water, iets dichter bij de rots verandert de tuin meer in een stenen tuin. Nu kan de klim echt beginnen. De eerste trappen zijn van steen, neem af en toe even de tijd om stil te staan om naar het uitzicht te kijken, dit is al snel heel mooi. Halverwege naar de top zul je een kleine spiraaltrap op moeten. Aan de bovenkant van deze trap zul je een grotje vinden met prachtige fresco grot schilderingen, het is niet precies bekend hoe oud deze schilderingen zijn. Hierna gaan de trappen verder omhoog naar de top van de leeuwenrots. Een stukje verderop gaat het pad ineens stijl omhoog, aan weerszijden van het pad staan twee enorme poten, uit rots gehakt. Hier heeft ooit een complete leeuw opgestaan, het laatste stuk naar de top liep je dan ook de bek van de leeuw in. Hier begint het laatste stukje naar de top. Eenmaal op de top aangekomen is het uitzicht adembenemend. Afhankelijk van het jaargetijde is de top van de Leeuwenrots heel groen, of juist wat zanderig in het droge seizoen. Het uitzicht is spectaculair en je kan dan ook enorm ver kijken. Zo zie je jungle, grote meren en andere rotspartijen. Op de rots zelf kan je ook nog even kijken naar het grote waterreservoir, wat lijkt op een zwembad. Ook staat er nog een bankje, wat vroeger de troon van de koning is geweest.


Koloniale architectuur in Sri Lanka

In Sri Lanka is nog een flinke hoeveelheid van koloniale architectuur aanwezig. De reden hiervoor is de aanwezigheid van Britten, Nederlanders en Portugezen in het verleden. De architectuur is nog goed zichtbaar in een paar grote steden aan de kust, zoals Colombo en Trincomalee. In de hoofdstad van Sri Lanka is het koloniale verleden goed terug te zien. Het oude Nederlandse ziekenhuis is één van de bekende koloniale gebouwen in Colombo. Tegenwoordig wordt het gebruikt als winkelcentrum en is het een toeristische trekpleister. Het is het oudste gebouw in het centrum van Colombo. Het ziekenhuis is gebouwd in 1681 en het is nog vrijwel onaangetast. Het nationale museum is een bouwwerk dat stamt uit de Britse koloniale periode. Het museum werd gebouwd in 1877, door de Britse gouverneur van die tijd. Het werd destijds al als museum bestempeld. Tegenwoordig is dit museum het belangrijkste museum van Sri Lanka, met vele belangrijke historische artefacten, waaronder de kroon van de koningen van Kandy.

Trincomalee

Fort Frederick is het voornaamste voorbeeld van koloniale architectuur in Trincomalee. Het fort werd gebouwd in 1624 door de Portugezen. Trincomalee was een belangrijke havenstad in de koloniale tijd, daarom speelde dit een belangrijke rol. Later is het fort in handen gekomen van de Nederlanders. Fort Frederick ligt op een heuvel, aan de kust, vlakbij een klif. In het fort is een prachtige tempel, die vlakbij de klif staat, vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stranden van Nilaveli en Uppuveli. Je ziet hier dus een mooie combinatie van hedendaagse cultuur en de cultuur van de koloniale periode. Ook is hier een leuke markt, waar je heerlijk fruit en zoetigheden kan kopen.

Galle

In Galle staat een oud fort, wat ook wel het Nederlandse fort wordt genoemd. Het fort werd gebouwd door de Portugezen in 1588 en verder verstevigd door de Nederlanders vanaf 1649. Het fort staat direct langs de kust en je kan een heerlijke wandeling maken over de muren, waar je mooi uitzicht hebt over de Indische Oceaan. Hier staat ook nog een oude vuurtoren. Binnen de muren van het fort zijn meerdere oude gebouwen te vinden, waaronder een oud hotel en een kerk. De architectuur is duidelijk afkomstig van de Nederlandse kolonisten.

Jaffna

Ook in Jaffna is een fort te vinden. De hand van de Portugezen is hier nog duidelijk merkbaar. Wederom hebben de Nederlanders dit fort later veroverd. Binnen het fort staan meerdere oude Nederlandse huizen en een oude kerk. Er staat ook nog een oude Portugese kerk binnen het fort. Dichtbij Jaffna is er nog het eiland Delft, wat veel Nederlandse koloniale historie bevat, wat niet verbazend is, aan de naam te zien. Een ander de fort in de omgeving is Fort Hammenhiel. Dit fort ligt op een eiland, 200 meter uit de kust. Dit fort is echter niet te bezoeken, het wordt tegenwoordig gebruikt door de Sri Lankaansen Marine.


Tempels in Sri Lanka

Tempelcomplexen vormen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven voor veel inwoners van Sri Lanka, waar ongeveer 70% zich identificeert met het boeddhisme. Naast boeddhisten herbergt het eiland ook hindoes, moslims en christenen. We belichten hier enkele van de meest opmerkelijke spirituele locaties in Sri Lanka.

  • In Kandy, ten noorden van het meer, bevindt zich de heilige Tandtempel, de thuisbasis van een van de meest vereerde boeddhistische relikwieën: de tand van Boeddha. Dit omvangrijke tempelcomplex, gekenmerkt door een schitterend gouden dak, herbergt de tand in een kostbare kist en omvat tevens een aantal andere tempels. Bezoekers krijgen hier de gelegenheid om meer te leren over de roerige geschiedenis van dit relikwie, dat onder meer Sri Lanka is binnengesmokkeld, gestolen, en naar India verplaatst, alvorens door koning Parakramabahu III teruggehaald te worden.
  • De Gouden Tempel van Dambulla, ondanks zijn kitscherige uiterlijk, staat aan de basis van de beroemde grottempels van Dambulla. Een klim van ongeveer 160 meter langs brede trappen, geflankeerd door bloemenetende apen, leidt bezoekers naar dit indrukwekkende complex. De grottempels, met enkele muurschilderingen die meer dan tweeduizend jaar oud zijn, bieden een prachtig uitzicht, inclusief dat op de beroemde Leeuwenrots, die zich op 30 kilometer afstand bevindt.
  • Anuradhapura, een stad doordrenkt van Sri Lankaanse cultuur en spirituele geschiedenis, huisvest de Ruwanwelisaya stoepa, een immense koepel gerespecteerd door boeddhisten wereldwijd, opgericht in 140 v.Chr. en oprijzend tot 103 meter hoogte. De Thuparama Dagoba, de oudste stupa van het eiland, en de Jaya Sri Maha Bodhi, een heilige vijgenboom van twee millennia oud, trekt vele gelovigen die offers brengen, en behoren ook tot de spirituele hoogtepunten van de stad.