Tips voor een vakantie naar Shanghai

Wat ooit begon als een klein dorpje dat voornamelijk handelde in textiel en visserij, groeide in de jaren erna uit tot een wereldstad.  De groei van dit toenmalig dorp ging pas echt in 1842 van start na aanleiding van het verdrag van Nanking dat werd gesloten met het Verenigd Koninkrijk. Shanghai werd langzaam een hele grote havenstad met een wereld wijde verbinding. Sinds de 90-er jaren vindt een grote hervorming plaats om zo de stad verder te herontwikkelen. De grootste verandering zover is het zakendistrict Pudong dat in een vrij snelle tijd vanuit vrijwel niks tot leven kwam. Een lange tijd stond Singapore op de eerste plek met hun grootste haven ter wereld. Hier kwam in 2004 verandering in nadat het zakendistrict Pudong er met de titel vandoor ging. Met een oppervlakte van ruim 6500 km² en bijna 23,5 miljoen inwoners is Shanghai de grootste stad van China en staat het land ook in de top 5 van grootste steden ter wereld. Als grootste stad van China is in Shanghai dan ook het zakelijk en financieel hart van het land te vinden. Hiermee is de stad tevens ook de meest ontwikkelde plek van China. Je kunt vliegen naar deze stad vanuit Schiphol via o.a. China Airlines.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Bezienswaardigheden

In zo’n wereldstad als Shanghai is het moeilijk een selectie te maken met geweldige “must see or do’s”. Er is zo verschrikkelijk veel te bekijken en te beleven. De architectuur in de stad is magnifiek om te zien, bezoek het circus of Disney, of struin de musea af om je onder te dompelen in de fascinerende geschiedenis. Er zijn ook verschillende interessante tours die je rond de stad of een van de vele parken leiden. Na afloop heerlijk genieten van een vers visgerecht in in van de vele restaurants die overal om je heen te vinden zijn.  Hier beneden kun je een aantal interessante en leuke bezienswaardigheden terug vinden.

1. De Maglev trein

De Maglev trein is iets waar je tijdens je bezoek aan Shanghai waarschijnlijk snel kennis mee zal maken. Vanaf de luchthaven ben je in een  mum van tijd in het hart van Shanghai. Een heerlijk soepel en ontspannen ritje laat je bijna vergeten in wat voor een bijzondere trein je eigenlijk wel niet zit. De Maglev trein zweeft doormiddel van een magneetveld een paar millimeter boven de baan en kan zonder pardon een topsnelheid van 450 tot 530 km per uur aan. De techniek die gebruikt wordt bij deze treinen heet Magnetic Levitation, vandaar dan ook de logische naam MagLev als samenvoeging. Hoewel er al jaren lang getest wordt met dit soort treinen is het pas sinds kort werkelijkheid geworden voor het publiek om een ritje in deze trein te ervaren. Nog niet overal ter wereld is het zover. Sterker nog, de Maglev is pas op 3 plaatsen ter wereld te aanschouwen. Op Duitsland en Japan na is Shanghai ook een van deze geluksvogels. Buiten de enorme snelheid is ook de afwezigheid van het geluid een zeer prettig bijkomen. Doordat er geen wielen over de rails rollen valt niet alleen het geluid weg, maar ook de trillingen en oneffenheden in het spoor. Een zeer interessant project waar veel landen belangstelling in hebben, zo ook de Arabische oliestaten Bahrein en Qatar zijn geïnteresseerd om deze technologie naar hun staten te brengen om een snelle en comfortabele verbinding tussen de 2 staten mogelijk te maken. Het is tenslotte ook een hele ervaring om met deze bijzondere treinen te mogen reizen.

2. Shanghai museum

In een voormalig paardenracebaan in de stad werd in 1952 het huidige Shanghai Museum opgericht. Na nog geen 7 jaar verhuisde het museum naar het Zhonghui-gebouw, maar ook dit was van korte duur. Al gauw stelde de gemeente een stuk grond ter beschikking waar het Shanghai museum op mocht bouwen en zich later definitief mocht vestigen. En zo geschiedde,  binnen een jaar stampte ze een gebouw van bijna 40 duizend m² uit de grond met een bijzondere architectuur. Er werd gekozen voor een vierkanten eerste verdieping die voor de aarde moet staan. Als tweede verdieping werd er gekozen voor een rond bouwwerk dat symbool moet staan voor de lucht die rond is. In het museum is een uitgebreide verzameling van oud Chinese kust te vinden. Maar liefst 120 duizend voorwerpen liggen tentoongesteld met elk van hen een beschrijving. Deze beschrijvingen zijn meestal in het Chinees, maar zo nu en dan ook in het Engels vertaald. Er zijn in totaal zo’n 11 ruimtes waar over de voorwerpen verdeeld zijn. Denk hierbij aan een ruimte voor porselein en andere gerelateerde voorwerpen. Ruimtes voor meubelen, beelden, schilderijen, kalligrafie en andere voorwerpen liggen verspreid over een kleine 40 duizend m². Neem daarom ook de tijd als je een bezoeken brengt aan dit bijzonder en leerzaam Shanghai museum. Overigens is het normaal dat je in een museum leert over de geschiedenis, maar in dit museum vind je ook alles over de toekomst plannen van deze wereldstad. Zo kun je nu al bekijken wat de veranderingen zullen zijn in 5 jaar.

3. Yuyuan Garden

De tuin van het geluk wordt de Yuyuan Garden ook wel genoemd. Het Venetië van China is dan ook wel een aardig vergelijk. Je kan het heerlijk een hele dag rondslenteren, je kan ook instappen in een van de gondels die langs de oever gelegen liggen om een eindje te varen en volop te genieten van al het moois dat om je heen te zien is. Heerlijk winkelen is hier ook mogelijk, vergeet dan niet dat hier een echte handelscultuur heerst en dat afdingen de normaalste zaak van de wereld is. Hou ook je eigen spullen goed in de gaten, dit geldt eigenlijk voor heel Shanghai. Ondanks dat het in de stad een enorme drukte is kun je in Yuyuan Garden heerlijk tot jezelf komen en genieten van de groene oase en de ontspannend sfeer om je heen. Mensen die Yupyuan Garden bezocht hebben zeggen vaak dat het een een plek is die je bezocht moet hebben als je Shanghai bezoekt. Deze bijzondere tuinen waren zo’n 400 jaar geleden privé bezit van de familie Pan, deze familie gaf de tuinen een unieke Chinese architectuur. De architectuur en sfeer van de tuinen veranderde in de loop der jaren regelmatig, evenals de eigenaren. De afgelopen 30 jaar is dit bijzonder en centraal gelegen tuin van geluk in handen van de gemeente. De eerste 5 jaar spendeerde de gemeente aan een grondige renovatie om het vervolgens open te stellen voor publiek. Als je naar Shanghai vertrekt, vergeet dan deze plek zeker niet te bezoeken.

4. Shanghai Circus World

Nog een bezienswaardigheid die je echt bezocht moet hebben als je Shanghai bezoekt is het Shanghai Circus World. Dit circus is een zeer uniek circus waarin ze veel culturele acts laten zien. Denk hierbij aan de absoluut indrukwekkende acrobatiek voorstellingen gecombineerd met de traditionele Chinese gevechtskunst die op een spectaculaire wijze een hoop over de geschiedenis verteld. Adembenemende special effecten zorgen voor een onvergetelijke show van een ongekend hoog niveau. Niet alleen acrobaten zullen hier een showtje weg geven, ook zullen een aantal dieren van de partij zijn die op een prachtige en soms ontroerende manier een rol spelen in het schitterende verhaal over China. De mooie verlichting, lichtshow en de geweldige traditionele live muziek maken het plaatje compleet. Telkens gebeuren er weer onverwachte dingen die je aan de grond genageld laten staan toekijken. Let wel op dat je er op tijd bij bent bij het kopen van kaarten, bij iedere voorstelling opnieuw zijn alle kaarten in een zucht uitverkocht. Een kaartje kun je in verschillende rangen kopen, de kosten hiervan variëren dan ook tussen de €20,- en de €100,- voor de 2 uur durende show van je leven. Let op, eten, drinken en vervoer zit niet inbegrepen bij dit bedrag. Dit is enkel een kaartje voor de entree. Je kant het Shanghai Circus World eenvoudig bereiken met de metro die praktisch voor de deur stopt. Een andere ontspannen mogelijkheid is een shuttle vanaf je hotel. Deze zal je brengen en na afloop ook weer ophalen.

5. Zhujiajiao

Net buiten het centrum van Shanghai liggen vele kanalen waar de bevolking allemaal huizen langs gebouwd heeft. Deze echte waterstad is hét Venetië van China. Dit stadje noemen ze Zhujiajiao. De sfeer is fantastisch en van de stadse drukte zul je hier niks merken. Heerlijk voor als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten en het ligt ook nog om de hoek. Maak een ontspannende rondvaart in een van de gondels die aan de oever te vinden zijn. Op deze manier krijg je een perfecte eerste indruk van Zhujiajiao. Van kleine huisjes en appartementjes die schots en scheef op elkaar gebouwd tot prachtige typische Chinese panden. Het is een schitterend gezicht en net als de voorgaande bezienswaardigheden echt iets wat je bezocht moet hebben tijdens je reis in Shanghai. Vanaf de gondel kijkende naar alle prachtige pandjes die direct aan het water gelegen liggen is dit een plek waar je overvallen wordt door de romantische sfeer. Bloemen, planten, de oude huisjes en appartementen in combinatie met de oude Chinese architectuur, bruggetjes en typisch Chinese lantarens is een fenomenaal plaatje waarbij je camera zeker van pas zal komen. Naast een ontspannen gondel tour is het wandelen door de kleine straatjes ook een echte ervaring. Heerlijke restaurantjes en leuke shops lachen je tegemoet, en het is dan ook zeker aan te raden om zeker een dag hier te spenderen aan een verkenning.

6. Pearl Tower

Een bezienswaardigheid waar jaarlijks zeker zo’n 3 miljoen bezoekers op af komen is de Pearl Tower. Deze toren is een van de belangrijkste punten in Shanghai. Dit niet alleen omdat het jaarlijks een aanzienlijk aantal bezoekers aantrekt, maar ook omdat boven op de 468 meter hoge toren ook nog eens een een antenne bevindt die opzicht al 118 meter hoog is. Deze antenne is belangrijk omdat het de radio- en televisie stations voor een groot gedeelte van de stad verzorgt. Je zou haast denken dat deze toren vanwege het magnifiek uitzicht zoveel bezoekers trekt, maar niks is minder waar dan dat. De Pearl Tower heeft veel meer te bieden dan radio- en televisie stations en een geweldig uitzicht. Op een hoogte van 90 meter is de eerste bol te vinden genaamd Space City, de tweede bol oftewel sightseeing floor is te vinden op een hoogte van 263 meter. In deze tweede bol bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait, wat overigens een perfecte manier is om tijdens je lunch of diner  de stad te aanschouwen. Tussen de eerste en tweede bol in bevindt zich ook het ‘Space Hotel’, wat jou een unieke ervaring biedt om iets langer van dit bijzonder mooi uitzicht en prachtig uniek hotel te genieten. In de tweede bol zijn naast een restaurant nog meerdere faciliteiten te vinden. Er worden met regelmaat verschillende tentoonstellingen gehouden en ook is hier een winkelcentrum en diverse andere restaurants te vinden.


Eten en drinken in Shanghai

Bij de Chinese keuken denken we al gauw aan roerbak groenten, rijst en loempia’s. Maar dit is slecht een heel klein gedeelte uit de grote Chinese keuken. Ook kent China veel verschillende keukens, ieder gebied kent zo zijn eigen gerechten en gewoontes. Shanghai is een enorm grote stad, een moderne stad met veel hippe restaurants. Voor iedere portemonnee is er dan ook wel iets heerlijks te vinden. Het beste kun je eten in de internationaal georiënteerde gebieden. French Concession is daar een van. Je kan hier bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat bij een Franse bakkerij binnen lopen voor lekker Frans brood of een croissantje. Maar ook Italiaanse pasta’s en filter dunne pizza’s zijn hier de normaalste zaak van de wereld. Het is altijd fijn om te weten dat je in een Aziatisch land je bekend Europees voedsel kan nuttigen. Maar je hebt het land pas echt leren als je de keuken geprobeerd hebt. Vergeet daarom niet naast alle andere lekkernij ook de lokale keuken te leren kennen door aan te schuiven bij een echt Aziatisch restaurant aan te schuiven. Veel groente, tarwe, granen, rijst, taugé en uien zijn terug kerende ingrediënten in de meeste lokale gerechten. Deze ingrediënten worden op smaak gemaakt met chilipepers, koriander, gember, knoflook, sojasaus en hoisinsaus.

Veiligheid in de grootste stad van China

China is over het algemeen een veilig land. Dit geldt dan ook voor de grootste stad van het land. Shanghai kent net als andere  grote steden en druk bezochte toeristische plekken ook zakkenrollers. Het is daarom altijd verstandig om kostbare spullen uit het zicht van andere te houden. Maak je gebruik van het openbaar vervoer houdt dan ook je spullen goed in de gaten en wees altijd op je hoede. Ook is het verstandig om voor vertrek en ook tijdens je reis de actuele veiligheid situaties in Shanghai in de gaten te houden. Op straat zul je zien dat er veel politie en andere veiligheidsdiensten staan te posten en patrouilleren. Agressieve overvallen op winkels en toeristen zijn uiterst zeldzaam, in tegen stelling tot de zakkenrollers. Er zijn zelfs zo nu en dan waarschuwingsborden langs de straten te vinden die toeristen waarschuwen voor zones waar veel berovingen plaats vinden. Een goede tip hiervoor is een portemonnee die je om je nek draagt onder je kleding. In deze portemonnee stop je belangrijke documenten paspoorten en creditcards als je deze niet wilt laten liggen in het kluisje van je hotelkamer. Een andere handige tip is om kopieën te maken van je tickets en paspoorten zodat je deze ten alle tijden bij je kan mee dragen in tegenstelling tot de originele documenten die je veilig in je kluisje op je hotelkamer laat liggen.

Geschiedenis

Wat ooit begon als een klein handelsdorp genaamd Huating, groeide later uit tot een van de grootste en drukste steden ter wereld. De groei begon volgens vele in 1553 toen men een stadsmuur (soort Chinese muur) om het handelsdorp Huating bouwden. In het begin van de 19e eeuw tijdens de eerste Opiumoorlog waren de Engelse troepen in Shanghai aan de macht. Nadat de oorlog tot een einde kwam in 1842 werd het verdrag van Nanking gesloten met het Verenigd Koninkrijk. Door deze verandering ging letterlijk een wereld open voor Shanghai. Langzaam werd de haven van Shanghai de grootste haven ter wereld met een uitgebreid wereldwijd netwerk en verbindingen. In 1927 werd Shanghai uitgeroepen tot “speciale stad” omdat de stad veruit de belangrijkste financiële stad van het verre oosten was. Nog geen twee jaar later werd Shanghai dan ook uitgeroepen tot provincie van China. Shanghai kent een turbulente geschiedenis die sterk tot leven komt door onder andere het Shanghai museum en het Shanghai circus world die op een fenomenale wijze de geschiedenis tot leven brengt doormiddel van vakkundige acrobatiek in combinatie met de traditionele Chinese vechtkunst. Deze twee bezienswaardigheden zijn dan ook absoluut een bezoek waard als je meer van de bijzondere geschiedenis wilt weten en in zekere zin wilt beleven.

Visum

Als je naar China afreist heb je een visum nodig. Ga je voor zaken, werk of stage dan is het aan te raden om je visum geruime tijd voor vertrek aan te vragen. Het kan zo maar zijn dat een aanvraag een week of meer in beslag kan nemen voordat je het ontvangt. Wees er op voorbereid dat er allerlei documenten en verschillende informatie van je gevraagd kan worden voordat je aanvraag compleet is. Ben je op doorreis en moet je overstappen in Shanghai of elders in China dan hoef je geen visum aan te vragen. Mocht je langer dan 24 uur moeten wachten op je doorvlucht dan krijg je bij aankomst in China een tijdelijk visum waarmee je de luchthaven mag verlaten. Houdt er ten alle tijden ook rekening mee dat je paspoort langer dan 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst. Ook een recente pasfoto is een vereiste voor een basis visum aanvraag. Bij vertrek en sowieso bij aankomst wordt er gevraagd naar je ticket of een kopie daarvan. Let op dat je een retour ticket boekt of in ieder geval een ticket het land uit op elke gewenste datum binnen de 12 weken dat je visum geldig is. Kun je niet zwart op wit aantonen dat en wanneer je het land zal verlaten, is de kans groot dat je niet toegelaten wordt aan boord van het vliegtuig. Mocht dit wel het geval zijn, dan is waarschijnlijk de kans heel groot dat je bij aankomst alsnog een ticket het land uit moet boeken, anders mag je niet voorbij de douane.