Tips voor het bezoeken van de trulli in Alberobello

Ben of ga je op vakantie naar Puglia? Dan mag je het stadje Alberobello zeker niet overslaan! Alberobello staat vooral bekend om de trulli (dit zijn de witte huisjes met een kegelvormig dak). In het centrum van het stadje vind je ontzettend veel van deze trulli bij elkaar. Dit geeft een heel sprookjesachtige sfeer, alsof je door de Efteling loopt! Ik was in juni 2024 op vakantie in Puglia en ik vond Alberobello beslist een van de leukste plekjes die ik daar heb bezocht. Het was er niet mega druk in juni, het kost niet al te veel tijd en er is in korte tijd toch heel veel leuks en bijzonders te zien. In deze blog deel ik handige tips & tricks voor jouw bezoek aan Alberobello!

Zoek je een fijne accommodatie in Puglia? Check hier de mooiste masseria’s in Puglia, leuke kindvriendelijke hotels en zelfs all-inclusive resorts!

Meer informatie over de trullo in Puglia

Een trulli is een sprookjesachtig, wit stenen huisje met een kegelvormig dak, typisch voor Alberobello in Puglia. Je herkent ze meteen: ze lijken net kleine hobbit-huizen! In heel Puglia zijn er zo’n 1.500 van deze trulli te vinden, en een groot deel vind je dus in Alberobello. Deze huisjes zijn ontstaan in de 14e eeuw omdat boeren een manier moesten vinden om snel hun huizen af te breken om belasting te ontwijken. Slimme jongens, die Italianen! De bijzondere tekens op de daken van de trulli zijn vaak religieuze of magische symbolen, bedoeld om geluk te brengen of het kwaad af te weren.

De verschillende wijken van Alberobello

Het stadje kan je eigenlijk verdelen in 2 wijken:

 • Het Monti district: Dit is het drukste en meest toeristische deel van de stad. In dit deel zijn veel trulli omgetoverd tot winkeltjes, restaurants en hotels. Toch is dit deel heel mooi bewaard gebleven en is het echt heel bijzonder om hier doorheen te lopen. Als je de mogelijkheid hebt kan je dus ook slapen in zo’n trullo. Het is niet heel goedkoop, maar wel een heel bijzondere ervaring.
 • Het Aia Piccola district: Een veel authentieker deel van Alberobello waar sommige trulli nog bewoond zijn. Het is hier een stuk minder druk en minder commercieel. Het zit er misschien wel wat minder fotogeniek uit. Veel mensen komen hier om de beroemde foto te maken met de fiets en de bloemen. Klik hier om er direct naartoe te navigeren.

Ongeveer 1/3 van de trulli in Alberobello wordt vandaag de dag bewoond, 1/3 is omgevormd voor “toeristisch gebruik” (zoals een winkel, restaurant of hotel), en 1/3 wordt niet meer gebruikt.

Wat moet je zeker zien in Alberobello?

Een van de leuke dingen aan Alberobello vind ik dat er niet 1 of 2 belangrijke hotspots zijn die je MOET zien. Je kunt hier eigenlijk het beste gewoon op je gemak door de straatjes wandelen. Je komt dan vanzelf door de leuke straatjes met de leuke huisjes. Ook kom je onderweg genoeg souvenirwinkels en restaurants tegen. Toch zijn er wel een aantal plekjes die extra bijzonder zijn:

 • Trullo Sovrano: dit is de grootste trullie van de stad. Het huis is liefst 14 meter hoog en kent als enige trullo een 2e verdieping. Dit huis werd in de 18e eeuw gebouwd voor de familie Perta. Er is ook een heel museum bij. Hiervoor moet je wel tickets kopen. Alle informatie vind je op de website.
 • De San Antonio Kerk (ook wel de “trulli-kerk” genoemd): Officieel heet het De Chiesa a Trullo Parrocchia Sant’Antonio di Padova. Het is heel bijzonder om te zien dat er ook een kerk helemaal in deze stijl gebouwd is. Het is een redelijk recent bouwwerk (1927).
 • Trullo Siamese: een ander huisje waar veel toeristen specifiek op afkomen zijn de Siamese Trullo. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het 2 koepels heeft, een soort tweeling dus. Je kunt hier ook leuke souveniertjes kopen
 • Museo del Territorio: het museum bevindt zich binnen een complex van 15 onderling verbonden trulli. Je leert er meer over de geschiedenis van de stad. Verwacht er niet al te veel van, het is gewoon leuk om even doorheen te lopen. Het kost €4,00 p.p. Als je maar beperkte tijd hebt zou ik dit museum persoonlijk overslaan.

Uitzichtpunten:

Een goed uitzichtpunt mag natuurlijk niet ontbreken. Ook in Alberobello heb je een aantal mooie viewpoints waar je mooie foto’s kunt maken. Hieronder deel ik mijn favoriete plekjes:

 • Trulli Panoramic View: een platform met een panoramisch uitzicht over de trulli in de wijk Monti. Ideaal om je bezoek aan Alberobello te starten!
 • Villa Comunale Belvedere Parco: Een leuk klein park met een fraai uitzicht over de huisjes. Er is hier ook een kleine zandbak waar de kids wat kunnen spelen
 • Casolare Panoramica: als je door het stadje loopt zul je verschillende trullo zien met een bordje “Casolare Panoramica“. Dit betekent dat er boven een mooi uitzichtpunt is. In ruil wordt er dan wel van je verwacht dat je iets (kleins) koopt uit het winkeltje.
Trulli Panoramic View: een prachtig uitzicht over het stadje!

Hoeveel tijd heb je nodig om Alberobello te zien?

Een bezoekje aan Alberobello kost je ongeveer 2 – 3 uur. Als je hier ook wilt lunchen of dineren dan zou ik iets meer tijd uittrekken. Het is dus ideaal om een vakantiedag te starten. Je kunt er redelijk goed in de omgeving parkeren en je hebt het ook best wel snel gezien. Kan je in de middag weer lekker aan het zwembad liggen of op het strand chillen (bekijk hier de beste stranden van Puglia).

bezienswaardigheden alberobello

Waar kan ik parkeren?

Rond het stadje zijn er meer dan genoeg parkeermogelijkheden. De parkeerplekken nabij het centrum kosten €2,00 per uur of €6,00 voor een hele dag. Er zijn een aantal “particuliere” parkeerplaatsen waar iemand zelf een stuk land heeft waar je jouw auto kunt parkeren. Er zijn ook verschillende parkeerplekken van de gemeente waar je een kaartje koopt bij het parkeerautomaat. De prijzen zijn eigenlijk nagenoeg hetzelfde. Ik zou zelf proberen zo ver mogelijk door te rijden naar het centrum. Hieronder een aantal suggesties van fijne, veilige en betaalbare parkeerplekken:

 • Alberobello Parking Downtown: fijne parkeerplaats met schaduwrijke plekken tussen de olijfbomen. De parking wordt beveiligd tot 23:00 en kost €6,00 voor een dag. Je loopt vanaf hier zo het centrum in!
 • Gemeentelijke parking: Dit is een gemeentelijke parkeerplaats die het meest dichtbij het centrum zit. Je betaalt hier €2,00 per uur of €6,00 per dag. Je kunt ook betalen met de EasyPark App (maar mij is het niet gelukt om deze in Italië te gebruiken)
 • Gratis parkeren? Kies dan voor Parcheggio | Via 7 Liberatori Della Selva. Het is slechts 10 minuten lopen naar het centrum dus dat is zeker interessant!