Reisgids Madeira: Wat is er te zien en te doen?

Madeira staat ook wel bekend als de “drijvende tuin” en een van de “parels van de Atlantische Oceaan”. Het is een populaire vakantiebestemming voor (met name oudere) Nederlandse toeristen. Gelegen op 900 kilometer van het vasteland van Portugal, biedt het eiland een subtropisch klimaat waarbij de temperatuur zelden onder de 18 graden komt, zelfs in de winter. Dit maakt het eiland perfect voor een zomervakantie of om de Nederlandse winter te ontvluchten met aangename temperaturen rond de 20 graden.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
eliza was here logoKleinschalige hotels   Bekijken  
&olives reizenMediterraanse reizen   Bekijken  
By June vakantieAuthentieke resorts   Bekijken  
vakantiediscounterGigantisch aanbod   Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
sunwebMooie pakketreizen  Bekijken  
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
prijsvrij logoAll inclusive hotels  Bekijken  
d-reizen logoFly & Drive reizen  Bekijken  

Het eiland staat bekend om zijn bijzondere landschap met blauwe luchten, bergen, dalen en een afwisselende natuur. Het is een paradijs voor wandelliefhebbers, met unieke wandelroutes door indrukwekkende natuur en kleine gezellige dorpjes. Het binnenland biedt veel voor cultuurliefhebbers, terwijl de kustlijn prachtige stranden en watersportmogelijkheden biedt, zoals surfen (ideaal voor gezinnen met kinderen). Het eiland is beroemd om het spectaculaire vuurwerk op oudejaarsavond, dat het grootste ter wereld is. Je kunt er genieten van veel verse vis, lokale gerechten, traditionele feesten en natuurlijk de beroemde Madeira wijn.

In dit artikel vertel ik je alles over wat er te doen is op Madeira. Ik bespreek populaire bezienswaardigheden en deel mijn ervaringen met Funchal en andere leuke steden/dorpjes. Ook deel ik andere gezellige plekken zoals stranden, recreatiemogelijkheden en horeca-tips.

Waar kan je overnachten op Madeira?
Wij hebben voor je uitgezocht waar je het beste kunt verblijven op dit Portugese eiland. Hieronder vind je links naar 3 overzichten voor verschillende soorten accommodaties. Wat heeft jou voorkeur?

→ Bekijk de mooiste kleinschalige accommodaties.
→ Ga met kinderen op vakantie (gezinshotels).
→ Of boek een all inclusive hotel met 24/7 service.


Ontdek de 9 populairste bezienswaardigheden van het eiland

Madeira is vooral erg geliefd door de ligging aan het water, en dus de watersportmogelijkheden, alsmede vanwege de bijzondere en unieke natuur met de exotische bloemenpracht. Doordat de natuur hier zo bijzonder en uitbundig is, zijn er ook veel wandelmogelijkeden. Naast al dit moois, bezit Madeira natuurlijk ook een rijke geschiedenis en cultuur, en diverse andere bezienswaardigheden. Wat ons betreft zijn de volgende bezienswaardigheden, de lijst omschrijft dus lang niet alles wat er te zien is, de allermooiste.

 1. Porto Santo: Porto Santo is een nabijgelegen eilandje, en wordt wel het gouden eiland genoemd. Het eiland is vrijwel kaal, en erg geliefd als zonbestemming, vanwege het bijzondere strand.
 2. Rabacal: Rabacal is een geliefde wandelbestemming, en dat komt zeker niet alleen door de 25 waterbronnen, waarvan de Risco waterval volgens velen de mooiste is.
 3. Natuurparken: Madeira staat bekend om de prachtige natuur. Grote gedeelten van het eiland zijn beschermde natuurparken, zoals bijvoorbeeld de natuurparken Madeira’s Natural Park, Laurissilva Forest (UNESCO), Rocha do Navio’s Natural Reserve en Natural Reserve Garajau’s.
 4. Drijvende Tuin: De bijnaam van Madeira. Naast de beschermde natuurparken, zijn er ook diverse parken in de dorpen en steden, alsmede diverse tuinen, die je gewoonweg moet gaan bekijken, zoals bijvoorbeeld bij het Quinta das Cruzes museum in het oude centrum van Funchal, met een eigen, erg indrukwekkende tuin.
 5. Porto Moniz: Porto Moniz herbergt enkele natuurlijk zwembaden, in de zee, bij de dorpen Achadas da Cruz, en Ribeira do Janela. De faciliteiten zijn erg goed, met badmeesters, restaurants, speeltuinen, enz. En dus ook aan te bevelen met kinderen.
 6. Marcado dos Lavradores: Marcado dos Lavradores is de grote markt in Funchal, met groenten, fruit vis, en de traditioneel geklede bloemenmeisjes.
 7. Praia Formosa: Bij Praia Formosa ligt het grootste kiezelstrand van het eiland, met veel watersporten en andere faciliteiten.
 8. Santana: In Santana staan de driekvormige en kleurrijke huizen, met rieten daken. Traditioneel geschilderd in wit, rood en blauw. Vlakbij het dorpje staat het Madeira Theme park, en je kunt hier goed wandelen door de overdadige en kleurrijke natuur.
 9. São Vicente Caves: São Vicente Caves, vulkanische grotten die ontstaan zijn door vulkaanuitbarstingen van duizenden jaren geleden.

Hoofdstad Funchal

Funchal, de hoofdstad van Madeira, ligt in het zuiden van het eiland, en is erg geliefd bij toeristen en dagjesmensen. Maar liefst 500.000 toeristen weten Funchal ieder jaar weer te bezoeken, en dat is eigenlijk ook helemaal niet zo raar, want het is een bijzondere stad, die je eigenlijk gezien moet hebben. Het grootste gedeelte van de huizen liggen vrij dicht bij elkaar, op de hellingen boven de brede baai, en vooral de wijk Sao Martinho, met hotels, winkels, uitgaansgelegenheden en restaurants, en musea, wordt vaak bezocht. Dat komt overigens ook door de prachtige tuinen, vol met diverse bloemen en planten. Een derde van de inwoners van Madeira is woonachtig in Funchal, en daardoor zijn de faciliteiten goed te noemen. Ruime keuze aan winkels, en diverse uitgaansgelegenheden. Je kunt rustig stellen dat het leven in de stad goed is.

Nu zou je misschien denken dat de meeste bezoekers komen voor de bezienswaardigheden, maar dat is niet altijd zo. Natuurlijk komen veel toeristen ook voor de restaurants en het uitgaanscentrum, maar veel toeristen zijn ook te vinden in de haven. Enerzijds natuurlijk omdat ze hier aankomen met de grote cruiseschepen, en anderzijds omdat ze de drukke haven, en de vaak beroemde cruiseschepen willen bekijken, als ze aanleggen of juist de haven uitvaren. Ook met andere schepen is de haven een drukte van belang. Maar er is vanzelfsprekend nog veel meer leuks en indrukwekkends te doen, en te zien, in de stad.

Leuk om te doen in Funchal

Zoals al aangegeven is de haven erg populair, en dat is ook van toepassing op de promenade langs de haven. Hier wandel je vanaf bijvoorbeeld de Estrada Monumental, daar liggen veel hotels, tot aan het fort Sao Tiago. Een leuke wandeling, soms wel wat druk, en tijdens de wandeling kan je de haven goed bekijken, de diverse parken zoals het park Santa Catarina, en kom je langs het museum van Columbus, dat je overigens ook moet gaan bekijken, maar niet persé tijdens deze wandeling. Ook leuk, of misschien moeten we juist wel indrukwekkend zeggen, is de markt. Veel fruit en groente, spotgoedkoop, van lokale boeren. En erg leuk zijn de bloemenmeisjes. De term meisje is ietwat verkeerd gevonden, maar de verkoopsters van bloemen, vaak oudere vrouwen, dragen nog wel traditionele klederdracht, en dat maakt het toch erg bijzonder.

Op de markt wordt trouwens ook traditioneel veel vis verkocht. En, absoluut niet vergeten mag je het maken van een tochtje met de kabelbaan naar Monte. Monte ligt 500 meter boven de stad, en de tocht maak je met een moderne kabelbaan, de Telefrico. Natuurlijk een mooi uitzicht, maar bijzonder is het kerkje Igraja Nossa Senhora. Hier ligt namelijk de Oostenrijkse keizer Karel de 1e begraven, die getrouwd was met het nichtje van de Portugese koning.


Leuke dorpen en steden op Madeira

Naast de hoofdstad Funchal, zijn er op Madeira natuurlijk nog een aantal dorpen. Omdat het natuurlijk belangrijk is om de juiste bestemming te kiezen, is het van belang om te kijken of de dorpen voldoen aan jouw verwachtingen, voordat je hier wellicht een vakantie boekt.

 • Calheta: Het levendige plaatsje Calheta is bekend vanwege het mooie zandstrand, één van de betere stranden op Madeira. Bovendien een goed klimaat, en veel zonuren. Bij het strand worden vanzelfsprekend ook andere recreatiemogelijkheden geboden. Een leuk plaatsje, waar je bovendien goed kunt eten en uitgaan.
 • Caniço: Caniço kent eigenlijk twee gedeelten, Caniço-Centro en Caniço de Baixo. Het ene hooggelegen met winkels, en het toeristische lager gelegen gedeelte, aan de zee. Het dorpje is vooral bekend om het water-natuurgebied voor de kust, Reserva Natural Parcial do Garajau, dat gezien wordt als één van de moosite duikgebieden.
 • Ponta do Sol: Ponta do Sol is een leuke badplaats, alhoewel het strand geen zandstrand is, maar een kiezelstrand. Daarom is het fijn dat hier ligstoelen geplaatst worden in de zomer, zodat je toch comfortabel kunt genieten van de zon. Door de verdere ontwikkeling van de laatste jaren, mag Ponta do Sol zich wel steeds meer verheugen op een groeiende stroom toeristen.
 • Santana: Santana ligt in het noordwesten, en staat vooral bekend om de driehoeksvormige, en kleurrijk beschiilderde huizen, mt een dak van riet. Rond Santana is het overigens ook bijzonder mooi, en dan met name de natuur, mede dankzij de vele Rodondendrons en de Azalea’s, alsmede diverse andere kleurrijke planten. Het gebied is dan ook erg geliefd als bestemming om door de mooie natuur te wandelen.
 • Santo da Serra: Santo da Serra ligt op een hoogvlakte, en is een oud vakantiedorp, want hier kwamen in de 19e eeuw al de eerste toeristen. Santo da Serra herbergt ook een erg mooie golfbaan, met drie banen van 9 holes. Verder kan je hier prachtig wandelen en mountainbiken, en bij de manege paardrijden. De Quinta’s, de vroegere buitenverblijven van inwoners van o.a. Funchal, worden vandaag de dag gebruikt als luxe, en mooie, hotels.

Stranden en kustgebieden

Madeira is geheel wat anders dan de Spaanse eilanden met de parelwitte zandstranden, maar heeft wel een aantal erg mooie stranden, vooral met zwarte kiezels of betonnen plateaus. Ook de mogelijkheden zijn wat minder uitgebreid, doorgaans, maar toch staan ook hier de stranden garant voor veel waterplezier.

 • Calheta: Het strand bij Calheta is één van de einige zandstranden op Madeira, en dus kan het hier best wel druk worden.
 • Jardim do Mar: Bij Jardim do Mar kan je drie kleinere strandjes vinden. Jardim do Mar is ook vooral de bestemming op het eiland voor surfers, en wordt wel gezien als het grote surfparadijs. Dat komt vooral natuurlijk door de branding, maar daardoor ook wat minder geschikt om te zwemmen.
 • Porto Santo: Porto Santo heeft een erg mooi strand, met goudgeel zand. Niet op Madeira zelf dus, maar op het kleine buureiland Porto Santo. Het zandstrand is 9 kilometer lang.
 • Praia Formosa: Praia Formosa ligt niet ver van Funchal, op ongeveer tien autominuten rijden. Erg populair, en het strand met veruit de meeste faciliteiten. Het is echter wel een kiezelstrand, en de kiezels zijn soms best groot, zeg maar gerust flinke stenen. Bij Praia Formosa wordt ook ’s avonds nog gefeest. Het is dan ook het uitgaansgebied alhier.
 • Zwembaden: Naast de mogelijkhedn om te zwemmen in de zee rondom het eiland, zijn er ook diverse zwembaden langs de kust. Een erg mooi zwembad, waar met de natuurlijke Lava-poelen een unieke combinatie is aangelegd, tussen natuur en een modern zwembad. Andere zwembaden kan je vinden bij Ponta Gorda, Porto da Cruz, Doca de Cavacas, Ponta Delgada, Barreirinha, en Ribeira do Faial, die ook gedeeltelijk natuurlijke baden zijn.

Mogelijkheden voor recreatie

Mocht je denken dat Madeira niet veel meer is dan de stranden, de zon, de zee, en mogelijkerwijs wat bezienswaardigheden, dan heb je het volledig mis. Sterker nog, het bloemeneiland staat bekend als één van de betere wandelbestemmingen, en zeker als je het met de andere vakantieeilanden vergelijkt. Madeira beschikt dan ook over een erg ruim netwerk aan wandelwegen, waarbij je vanzelfsprekend zelf kunt kiezen of je langs de kust wilt wandelen, in de buurt van de vulkanen, of door het prachtige binnenland. Daarbij kunnen we rustig stellen, dat het binnenland van het eiland, veruit het populairste is, en dat komt natuurlijk weer door de natuur die je daar kunt beleven. Zo mooi, dat je het binnen Europa niet zo snel nog ergens kan vinden. Het bloemeneiland, en de naam zegt het al, heeft een veelvuldig bloeiende natuur. Dat in combinatie met de wandelwegen die dwars door de natuurparken verlopen, en soms ook het bergachtige terrein met de diverse uitzichtspunten, zorgen voor wandelmogelijkheden die je niet zo snel zult vergeten.

Andere vormen van recreatie

Een wandeleiland, maar op sommige paden en wegen kan je natuurlijk ook gerust mountainbiken, en op sommige plaatsen kan je ook fietsen huren. Maar de mogelijkheden zijn soms wel wat beperkt. Overigens kan je ook een auto huren, een motor of een Quad, en op deze manier het eiland rondtouren en verkennen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je meer kunt bekijken. Wil je vooral gaan watersporten dan moet je bij Jardim do Mar zijn (mooie golfen en goede faciliteiten). Op de meeste stranden zijn andere watersporten mogelijk, terwijl je natuurlijk ook hier en daar een boot kunt huren, of een excursie kunt maken met een boot rond Madeira, of naar andere, omliggende, eilanden.


Uitgaansgelegenheden op het bloemeneiland

Natuurlijk zijn er uitgaansgelegenheden op Madeira, maar als je een echt partyeiland zoekt, zoals de diverse Spaanse of Griekse eilanden zijn, dan moet je niet naar Madeira gaan. Althans, in ieder geval niet naar een andere plaats dan Funchal, want het nachtleven op het eiland is haast volledig geconcentreerd in Funchal, buiten enkele hotels elders op het eiland, die zelf wat mogelijkheden bieden aan hun gasten, en op kleinere schaal in een paar andere toeristische dorpen. In Funchal kan je diverse cafés en barretjes vinden. Kijk wel goed waar je precies heen wilt gaan, want de muziekkeuze is vaak anders, en in sommige bars en cafés kan je genieten van de echte Fado muziek, en anders van wat modernere muziek. Bekende bars zijn o.a. White House Pub, Fora d’Hoas en Café do Teatro. Wil je echt gaan dansen, dan zijn er gelegenheden met wat meer traditionele dansmogelijkheden, maar ook diverse discotheken en clubs. De meest populaire, en dus ook de drukste club, is zonder twijfel Vespas, open van woensdag tot en met zondag van 24:00 tot 6:00. Vespa is overigens ook erg populair bij de inheemse jongeren, dus ook een ideale manier om met de bevolking aan te vrienden. Een andere mogelijkheid om een avondje te gaan stappen is het casino.

Overigens zijn er nog wel wat mogelijkheden voor uitgaan, maar dan op een wat mindere grote schaal, in de plaatsen Porto Moniz en Caniçal. Over het jaar gezien, worden er ook op diverse plaatsen op het eiland, verschillende evenementen georganiseerd, soms voortvloeiende uit lokale tradities. Als je op Madeira bent voor een vakantie, kijk dan altijd even in de lokale evenementen in de periode dat je er bent, want dit soort evenementen, zeker als ze voortvloeien uit tradities, kunnen we je alleen maar aanbevelen. Want dit is soms echt bijzonder.