7 tips voor backpacken in Yogyakarta

Vakantie is heel leuk en je hebt er altijd heel veel zin in maar soms vergeet je wel eens essentiële dingen die je moet regelen voor de vakantie. Tijdens de vakantie krijg je ook wel eens problemen, zoals onverwachte uitgaven bijvoorbeeld. En voor degene die met een klein budget gaat reizen is het handig op deze backpacken in Yogyakarta tips te gebruiken tijdens je rondreis door Indonesië. Je hoeft niet zoveel uit te geven om nog steeds van een heerlijke vakantie te kunnen genieten. Tip: lees ook verder over de hotspots van Bali.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

De mooiste bezienswaardigheden van Jogjakarta

  • Borobudur-tempel: ’s Werelds grootste boeddhistische tempel, met prachtige stupa’s en bas-reliëfs die het leven van Boeddha vertellen.
  • Prambanan-tempel: Een hindoeïstisch heiligdom met indrukwekkende torens en beeldhouwwerken, gewijd aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma.
  • Sultan’s Palace (Kraton): Het historische koninklijke paleis van Yogyakarta, een architectonisch juweel en cultureel centrum.
  • Taman Sari Water Castle: Een voormalig koninklijk waterpaleis met mooie tuinen en ondergrondse tunnels.
  • Ratu Boko Palace: Een oud paleiscomplex met panoramisch uitzicht op de omliggende vallei en prachtige zonsondergangen.
  • Malioboro-straat: Een bruisende winkelstraat vol kraampjes, winkels en restaurants, ideaal voor souvenirs en lokale lekkernijen.
  • Mount Merapi: Een actieve vulkaan met mogelijkheden voor trekking en een adembenemend uitzicht op de omgeving.
  • Kaliurang Hill: Een schilderachtige heuvel met een koel klimaat, populair voor ontspanning en wandelingen.
  • Pawon-tempel: Een kleine boeddhistische tempel die vaak wordt bezocht op weg naar Borobudur, met prachtige architectuur.
  • Ullen Sentalu Museum: Een museum gewijd aan de Javaanse kunst en cultuur, met tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken en meer.

1. Betaalbare accommodatie zoeken

De eerste van de Yogyakarta tips die je goed moet onthouden gaat over het vinden van goedkope accommodatie. Je zou het bijna niet geloven als we zeggen dat er accommodatie zo goedkoop als rupiah 50.000 (3 euro) voor een tweepersoons kamer met Airco en TV bestaat. Deze kamers zijn misschien net een beetje buiten het centrum maar transport is altijd overal beschikbaar in Yogyakarta dus je hoeft je hier eigenlijk geen zorgen om te maken. Je gaat niet elke dag naar Malioboro, toch? Let op dat deze goedkope accommodaties niet altijd beschikbaar zijn, dus je moet hier regelmatig voor zoeken.

2. Eat like the locals

Een andere handige backpacken in Yogyakarta tip is eten net als de lokale mensen. Het is ook een van de vele manieren om je geld te besparen tijdens de vakantie in deze prachtige stad. Yogyakarta is niet zo duur vergeleken met Bali maar er zijn wel veel restaurants die nog steeds relatief duur zijn, en hier komen veel toeristen naartoe. Maar als je nog meer geld wilt besparen moet je eigenlijk eten op de plekken waar de lokale mensen zijn. Gegarandeerd niet alleen goedkoop maar ook heel lekker, want qua smaak is het “locals approved” dus heel authentiek. Het is ook een van de beste manieren om met lokalen in contact te komen en je Bahasa oefenen. Ga naar UGM foodcourt, het was vroeger een kantine voor de studenten in de grootste universiteit in Yogyakarta maar nu is het open voor iedereen. Je kunt daar naartoe om het lokale eten te proeven. Je hoeft er geen zorgen te maken over hygiëne want het is daar wel schoon en die kraampjes zijn goed georganiseerd.

3. Auto huren met een groep

Veel historische plekken in Yogyakarta liggen allemaal rondom het centrum maar als je meer van de natuur zien moet je wel buiten de wijk gaan en het is soms ingewikkeld als je met het OV gaat. Een ander trucje van backpacken in Yogyakarta is het huren van een auto, met een groep. Misschien is het een idee om een groep te vormen, je kunt andere backpackers in je hostels vragen of ze met jou Yogyakarta willen ontdekken en samen een auto huren. Het kost ongeveer rupiahs. 350.000 (28 euro) voor 12uur om een Auto te huren inclusief, chauffeur!! Als je zelf kan rijen dan is het nog goedkoper. Naast budget vriendelijk is het ook heel efficiënt en minder gedoe.

4. Rijden door de stad met de scooter

Als je met z’n tweeën reist en in dit verkeer durft kun je ervoor kiezen een scooter te huren. Heel veel backpackers doen het. Net als een auto huren, is het huren van een scooter ook een goedkope manier om tijdens het backpacken in Yogyakarta veel mooie plekken te ontdekken. Het kost alleen maar 50k rupiahs of 3 euro voor 24 uur. Je kun met scooter overal heen. Een tip is om even buiten Yogyakarta door de rijstvelden te rijden!

5. Transjogja als alternatief

Er is ook een ander alternatief om Yogyakarta te ontdekten als een auto, scooter of taxi niet echt je ding is. Je wilt namelijk OV gebruiken in verband met de veiligheid bijvoorbeeld. Er is wel een makkelijke manier om deze mooie stad te kunnen bewonderen, namelijk met de stadsbus, TransJogja. Een ritje kost ongeveer 3.5k rupiahs, 5 cent. Met deze stad bus kun je minstens naar 10 toeristische plekken inclusief Prambanan, malioboro, Tugu, en de Gembira Loka dierentuin. Info over transjogja vind je hier.

6. ‘Shop till you drop’ op een goedkope manier

Als je op reis bent wil je natuurlijk iets leuks meenemen voor familie en vrienden thuis. In Malioboro zijn duizenden straatverkopers te vinden die allerlei souvenirs verkopen. Het is allemaal al erg goedkoop, maar als je diehard geld wil besparen, kun je nog steeds onderhandelen. Het is ook een manier voor jou om je Bahasa te beoefenen, geloof mij het is fun!

7. Maak een groep van plekken die dichtbij elkaar zitten.

Last but not least van de backpacken in Yogyakarta tips is het maken van een lijst van plekken die in de buurt van elkaar liggen. Pak een kaart en maak een groep van plekken die dichtbij elkaar zijn dan kun je ze allemaal in een dag bezoeken. Het is een mooie manier om op vervoer te besparen en handig als je maar kort in Yogyakarta bent.

Wil je het liefst naar Bali? Rondom deze bestemming hebben wij een aantal handige blogs geschreven

👉 De mooiste stranden van Bali
👉 De mooiste kindvriendelijke hotels op Bali
👉 Tips voor all-inclusive naar Bali


Waar ligt Jogjakarta?

Jogjakarta, ook wel Yogyakarta is een culturele stad in het zuiden van Java. Het is de hoofdstad van de provincie DI Yogyakarta met meer dan 500.000 inwoners. Naast een culturele stad, is Jogjakarta ook bekend als studentenstad met Universitas Gadjah Mada, de grootste universiteit van Indonesië. Jongeren vanuit het hele land komen hier om te wonen en studeren. Jogjakarta is geliefd onder Nederlanders. Jaarlijks bezoeken zo’n 32.000 Nederlanders de cultuurhoofdstad van Indonesië. Niet zo gek, want deze stad biedt zoveel belevenis. Met onder andere Borobudur, als de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Men is bezig met de bouw van een tweede luchthaven die veel groter is dan de huidige. Het betekend dat er meer en meer mensen komen en dat deze prachtige stad makkelijker te bereiken wordt. Op deze site vind je een lijst van locaties die aanraders zijn. Niet alleen alle populaire plekken maar ook plekken “Off the beaten track”. Deze plekken staan niet in de Lonely Planet. 

Hoe kom ik in Yogyakarta?

Het vliegveld Adi Sucipto in Yogyakarta is te bereiken vanaf alle grote bestemmingen in Indonesië. Er zijn ook directe internationale vluchten vanaf Singapore en Kuala Lumpur. Met de trein kun je Yogyakarta bereiken vanaf Jakarta of Bandung. De reis duurt ongeveer 8 tot 10 uur. Er zijn nachttreinen maar het is ook mogelijk om overdag te reizen als je het goed van tevoren boekt, want de rit is de moeite waard door het prachtige landschap. Vanuit Solo gaat de trein elke uur naar Yogyakarta. Je kunt met de bus naar Yogyakarta. Er komen dagelijkse bussen vanuit bijna elke stad op Java. Er zijn ook bussen van Bali naar Yogyakarta, Safari Dharma Raya. Maar houd er rekening mee dat de reis ongeveer 22 uur duurt.

Wat is Malioboro?

De meeste van de stad haar bezienswaardigheden liggen dichtbij elkaar. Je kunt ze allemaal binnen een dag zien. Als je in Yogyakarta bent kom je sowieso in Malioboro. Het is namelijk het winkelcentrum van Yogyakarta. De straat is ongeveer 800 meter lang en ligt ten Noorden van het paleis. Deze straat is de meest levendige plek in Yogyakarta. Er gebeurt hier constant van alles. Langs de straat zijn er winkels, souvenir verkopers, restaurants, hotels, reisbureaus, een markt etc. Aan het eind van de straat is een historische plek heet Vredeburg Fort.