Tips voor een bezoek aan de Pompeii en Vesuvius

Verblijf je een aantal dagen in of nabij Napels? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Vesuvius en Pompeii. Het zijn twee van de tofste dingen die ik gedaan heb in deze regio van Italië! In deze blog vind je meer informatie over het bezoeken van deze 2 hotspots in deze prachtige Italiaanse regio.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Pompeii

De meeste mensen kennen het verhaal van Pompeii. De stad die in 79 na Christus geheel onverwachts bedolven werd door vulkanische as en brokstukken. De eerste resten van Pompeii werden tussen 1594 en 1600 gevonden bij de aanleg van het Sarnokanaal. Pas in 1748 werden de opgravingen gestart. Tegenwoordig zijn de oude restanten van de stad opgegraven en te bezoeken. Je kan hier gerust een hele dag voor uit trekken, want het is ontzettend groot. Wandel door de oude straten, herken de oversteekplaats (het zebrapad zoals wij nu kennen), en bezoek de huizen. In sommige huizen staat niks meer en in andere huizen herken je nog een keuken.

Door de vulkanische as zijn delen heel goed beschermd gebleven. Zo kom je ook geregeld prachtige muurschilderingen tegen. Ik had de mazzel dat we aan het einde van de dag door een medewerker geroepen werden om als één van de eerste het nieuwe opgegraven muurschildering te bewonderen. Want ja, ook vandaag de dag worden er nog nieuwe opgravingen gedaan. Vanuit Napels kom je hier gemakkelijk per (huur)auto of openbaarvervoer. Kaartjes voor een bezoek aan Pompeii kan je ter plaatsen aan de kassa kopen. Meer informatie over tickets vindt je hier.

Belangrijkste bezienswaardigheden Pompeii

 • Forum: Dit was het politieke, commerciële en sociale centrum van Pompeï. De ruïnes van diverse belangrijke gebouen, zoals tempels en markthallen, zijn hier te vinden.
 • Huis van de Faun: Dit is een van de grootste en meest luxueuze huizen in Pompeï, beroemd om zijn mozaïeken, met name het “Alexander Mozaïek” dat de strijd tussen Alexander de Grote en Darius III uitbeeldt.
 • Amfitheater: Dit is een van de oudste en best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld. Het werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere publieke evenementen.
 • Tempel van Apollo: Een van de oudste religieuze gebouwen in Pompeï, daterend uit de 6e eeuw v.Chr. De tempel is opmerkelijk goed bewaard gebleven.
 • Huis van de Vettii: Dit huis behoorde toe aan welvarende handelaars en staat bekend om zijn goed bewaarde fresco’s en kunstwerken.
 • Thermopolium van Asellina: Dit is een goed voorbeeld van een oude “fastfood” -zaak, compleet met een toonbank en potten die gebruikt werden om eten in te bewaren.
 • Badhuizen: Pompeï had verschillende badhuizen, zoals het Forum Badhuis en het Stabian Badhuis, die een indruk geven van de sociale en hygiënische aspecten van het dagelijks leven.
 • Tempel van Jupiter: Gelegen aan het noordelijke uiteinde van het Forum, was deze tempel gewijd aan de koning van de Romeinse goden en is het een indrukwekkend voorbeeld van Romeinse religieuze architectuur.
 • Stadsmuren en Poorten: De stadsmuren van Pompeï zijn grotendeels intact en je kunt delen ervan beklimmen om een prachtig uitzicht over de site te krijgen.
 • Villa van de Mysteriën: Een beetje buiten het belangrijkste gebied van Pompeï, deze villa is beroemd om zijn muurschilderingen die mysterieuze rituelen uitbeelden, mogelijk gerelateerd aan de Dionysische mysteriën.
 • Bordelen: Interessant genoeg zijn ook de bordelen van Pompeï goed bewaard gebleven, met erotische fresco’s die de diensten aangeboden laten zien.

Vesuvius

Hoewel de Vesuvius heel veel schade heeft aangebracht en de vulkaan nog steeds actief is, is het toch echt een aanrader om een wandeling naar de krater te maken. Je kan dit op verschillende manier doen, maar de makkelijkste manier is per (huur)auto. De slingerweg naar boven brengt je langs prachtige plekken. Eenmaal bij het eindpunt (op de eerste foto hieronder) parkeer je de auto en vanaf daar begint de zware wandeling naar boven. De eerste foto hieronder laat duidelijk het grootste deel van het wandelpad zien, maar niet het einde. Dit bereik je aan de andere kant van de krater. Beschik je niet over een (huur)auto? Er zijn genoeg taxi’s die je naar de parkeerplaats brengen. Echter is het dan wel lastig om naar beneden te gaan, tenzij je er voor kies helemaal terug te lopen. Een andere optie is om mee te gaan met een georganiseerde excursie, alleen dien je dan binnen een bepaalde tijd terug te zijn. Mis je de bus terug naar beneden, dan zul je ook moeten lopen. Elders op onze website vind je ook de leukste adults-only resorts (alleen voor voor volwassenen) in Italië!

Een paar belangrijke tips voor de wandeling naar de krater

 • Zorg voor een goede conditie, want zonder is deze wandeling héél zwaar
 • Trek goede wandel schoenen aan. Een paar sneakers kan je na de tocht wel weggooien
 • Zorg dat je altijd iets te eten en drinken bij je hebt
 • Maak de wandeling in de ochtend. De wandeling op het heetst van de dag is echt heel zwaar
 • Neem altijd een vestje mee, het kan kouder zijn op de kraterrand
 • Neem ook altijd iets van een klein handdoekje en een pet mee. Zo kan je jouw hoofd, schouders en nek afdekken als de zon ineens gaat schijnen
 • Vergeet je fotocamera niet!!

Wat is Pompeï?

Pompeï was een oude Romeinse stad nabij het huidige Napels in Italië. In 79 na Christus werd de stad, samen met andere nabijgelegen steden zoals Herculaneum, verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius-vulkaan. Dankzij de as die de stad bedekte, zijn veel gebouwen, objecten en zelfs lichamen opmerkelijk goed bewaard gebleven. Dit maakt Pompeï een van de meest belangrijke en bestudeerde archeologische vindplaatsen ter wereld.

Wat is de Vesuvius?

De Vesuvius is een stratovulkaan gelegen in de Golf van Napels, dichtbij de steden Napels, Pompeï en Herculaneum in Italië. Het is een van de meest bestudeerde en meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, voornamelijk vanwege de nabijheid van dichtbevolkte gebieden. De uitbarsting in 79 na Christus, die Pompeï en Herculaneum vernietigde, is een van de bekendste uitbarstingen.

Kan je een bezoek aan Pompeï combineren met de Vesuvius vulkaan?

Ja, het is zeker mogelijk om een bezoek aan Pompeï te combineren met een trip naar de Vesuvius. Beide bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar (ongeveer 20 km) en zijn goed bereikbaar vanuit Napels. Je kunt eerst Pompeï bezoeken om de archeologische site te verkennen en daarna naar de Vesuvius gaan om de vulkaankrater te bekijken. Er zijn diverse tours beschikbaar die beide locaties combineren, of je kunt het op eigen gelegenheid doen.

Wat is de beste periode van het jaar om Pompeï en de Vesuvius te bezoeken?

De beste periode om Pompeï en de Vesuvius te bezoeken is het late voorjaar (april-mei) of vroege herfst (september-oktober). Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenamer dan in het hoogseizoen van de zomer, en de toeristische drukte is ook minder. De winter kan ook een optie zijn als je minder drukte wilt, maar houd er rekening mee dat sommige faciliteiten gesloten kunnen zijn en het weer minder voorspelbaar is.

Plaats een reactie