Top 10 mooiste excursies in Gambia

Gambia is een klein land dat ligt in West-Afrika en wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal. Gambia heeft meer te bieden dan alleen het strand of het zwembad bij het hotel en is voor vogelaars en/of vogelliefhebbers the place to be. Om het echte ‘The Gambia’ te ontdekken en/of de high-lights van het land te bezoeken is het inschakelen van een goede betrouwbare gids een must. Nu zijn er veel Gambianen die hun inkomen proberen te verdienen door zich aan te bieden als gids. Maar zoals in alle landen geldt, geldt ook voor Gambia: niet elke gids is een goede, betrouwbare, aardige en correcte gids. Boek je excursies dus via je reisorganisatie of hotel en niet zomaar in de stad of op het strand. In deze blog vind je een overzicht van de populaire excursies die de grotere touroperators aanbieden.

Wist je dat Gambia een heel fijne winterzon-bestemming is? In deze blog hebben wij onze favoriete All-inclusive hotels van Gambia handig verzameld in een top-1o lijstje.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

ROOTS RIVIERTOCHT (ROOTS RIVER CRUISE)

De Mandika Kunta Kinteh wordt in 1767 vlakbij zijn dorp Juffreh door slavendrijvers gevangengenomen en naar Amerika verscheept. Alex Haley is een afstammeling van Kunta Kinteh. In 1976 publiceerde hij: The Saga of an American Family, in het Nederlands verschenen onder de titel: Roots: wij zwarten. In de Roots Riviertocht volgt u Alex Haley toen hij op zoek ging naar zijn roots. U ontmoet de chef van het dorp Juffreh en ook een afstammeling van Kunta Kinteh. Daarna gaat u met een houten kano naar de ruïnes van fort James op James Island. In dit fort werden de slaven opgesloten voor transport naar andere landen. Aan boord van de boot wordt de lunch geserveerd en met een beetje geluk ziet u tijdens de tocht dolfijnen langs de boot.

ABUKO NATIONAL PARK (ABUKO NATURE RESERVE)

Het Abuko National Park werd in 1968 gesticht en is 135 ha groot. Hier is nog te zien hoe Gambia er vroeger heeft uitgezien. Door het bos loopt een wandelpad van ongeveer 3 km. Op het verste punt ligt een kleine dierentuin voor de opvang van wilde dieren. De dieren kunnen hier acclimatiseren, voordat ze weer in het wild worden uitgezet. In de dierentuin zijn hyena’s, gieren en apen aanwezig. Soms ook andere dieren. In het park komen 300 vogelsoorten voor. O.a. Afrikaanse Reuzenijsvogel, Groene Toerako, Violette Toerako, Hamerkopvogel en nog vele andere. Niet ver van de ingang ligt een waterpoel. Naast deze waterpoel staat het informatiecentrum. Vanuit het centrum heb je een goed uitzicht over de poel, waarin diverse vogels waden. In het water leven ook nijlkrokodillen.

FATHALA PARK

Het Fathala Park ligt in Senegal op 12 km van de grens met Gambia. Vroeg in de morgen vertrekt u naar Banjul, waar de ferry naar Barra wordt genomen. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. De wachttijd bij de ferry kan wat langer zijn, maar is op zich een belevenis. De safari duurt ongeveer twee uur. Met een beetje geluk ziet u zebra’s, neushoorns, giraffen en apen.

EEN LEKKERE LUIE DAG  (LAZY DAY)

Vaar door de mangrove in een Piroque (typisch Gambiaanse boot). Lekker niets doen, beetje bijbruinen, afkoeling zoeken in het water en genieten van de mooie omgeving onder het varen. Je kunt eventueel lekker gaan zwemmen aan de mooie kust en genieten van de prachtige uitzichten.

KROKODILLENPOEL (KACHIKALLY CROCODILE POOL)

In het dorpje Bakau kunt u een bezoek brengen aan de Krokodillenpoel. Deze poel wordt door veel mensen als een heilige plaats beschouwd. Hier zijn krokodillen die u kunt aanraken. Dit komt omdat er veel zoveel voer wordt gegeven dat er geen noodzaak is voor de krokodillen om actief te zijn.

STADSTOUR (CITY TOUR BANJUL)

Geniet van een bezoek aan de hoofdstad Banjul. Bezoek een batikfabriek en koop souvenirs voor thuis. Wel afdingen, dat hoort. Begin bij een derde van de vraagprijs. Vanaf de Arch 22 heb je een mooi uitzicht over de stad. Je zal tijdens een citytour de belangrijkste bezienswaardigheden bekijken en natuurlijk terechtkomen bij de leukste cafe’s en restaurants.

VISSEN IN DE KREEK (CREEK FISHING)

Voor iedereen die van vissen houdt of het gewoon leuk vindt een keer te proberen zelf vis te vangen.  Laat u meenemen op een uniek uitstapje naar de oesterkreek. Er zijn ook speciale dagtrips waarbij je kunt diepzeevissen op open zee. Deze excursies vertrekken vanuit de grotere havens van het land.

MAKASUTA CULTUUR BOS (MAKASUTA CULTURE FOREST)

Makasuta Culture Forest is 1000 hectare groot en bestaat uit mangrove, wetlands, savanne en palmbossen. Het bos is gelegen aan een zijrivier van de Gambiarivier. U maakt een tocht in een traditionele kano. Daarna maakt u een wandeling door het bos, bezoek een waarzegger en palmwijntappers. Bij het laatste onderdeel mag ook geproefd worden. Voordat u Makasuta verlaat kunt u nog een kunstnijverheidscentrum bezoeken.

VISSERSPLAATS TANJI (FISH AUCTION TANJI)

Tegen 15.00 uur komen de vissers terug van zee. De vis wordt met manden uit de boten gehaald. Dit gebeurt in het water. De mannen lopen met de manden op hun hoofd naar de klaarstaande kruiwagens. Om de mannen met manden lopen jongens die hopen dat er een vis uit de mand valt. Elke vis die uit een mand valt mogen ze houden. De vis wordt ter plaatse verkocht, gedroogd, gerookt of naar de markt gebracht. Een kleurrijk tafereel met de kleding van de vrouwen en de mooi beschilderde boten.

BRUFUT WOUD (BRUFUT WOODS)

Brufut Woods wordt met behulp van de plaatselijke bevolking beschermd. Het is een gebied voor vogelliefhebbers. Het terrein bestaat uit open boslandschap, waardoor het gemakkelijk is om vogels te spotten. U kunt hier onder meer de Grote Honingspeurder, Kleine Honingspeurder, Verraux Oehoe, Witwangdwergooruil bewonderen.

Op zoek naar een fijn hotel of resort in Gambia dat past bij jouw wensen? Kies een van de onderstaande blogs die wij schreven gericht op Gambia met handige tips en tricks!


Hoe veilig is het binnenland van Gambia?

Gambia staat bekend als een van de veiligste landen in West-Afrika voor toeristen. Het binnenland van Gambia kent relatief weinig gewelddadige misdaden. Echter, zoals in elk land, moeten reizigers nog steeds voorzichtig zijn met hun persoonlijke bezittingen, omdat zakkenrollerij en kleine diefstal kunnen voorkomen. Reizigers worden geadviseerd om officiële reisroutes te volgen en lokale adviezen in te winnen voordat ze naar afgelegen gebieden gaan. ’s Nachts reizen in het binnenland wordt over het algemeen afgeraden.

Zijn er inentingsadviezen voor giftige dieren en insecten?

Gambia heeft enkele giftige slangen, hoewel de kans op een ontmoeting klein is. Malaria wordt overgebracht door muggen, dus het gebruik van muggenspray en -netten is essentieel. Er zijn ook andere insecten zoals tseetseevliegen. Het is raadzaam om voorafgaand aan je reis te overleggen met een reiskliniek voor aanbevolen vaccinaties. Veel reizigers krijgen vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en B, en tyfus. Malariapreventie, zoals malariapillen, kan ook worden aanbevolen.

Wat is kenmerkend voor de lokale bevolking?

De Gambianen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Een begroeting is essentieel en wordt zeer op prijs gesteld, zelfs voordat je een zakelijke of informele conversatie begint. Leren enkele basiswoorden in de lokale taal kan een positieve indruk maken. Respect voor lokale tradities, kledingvoorschriften en gewoonten is cruciaal. Het is ook belangrijk om toestemming te vragen voordat je foto’s maakt van mensen. Tot slot, onderhandelen op markten is gebruikelijk, maar doe dit altijd met respect en een glimlach.