De 5 leukste activiteiten voor een vakantie in Noorwegen

Noorwegen is een ontzettend groot en divers land. Je hebt hier een prachtige spectaculaire natuur die ook nog eens heel gevarieerd is. De fjorden van Noorwegen zijn misschien wel het meest bekend. Maar je hebt hier ook indrukwekkende bergen, diepe kloven, gletsjers en zelfs stranden! Het land nodigt dus uit om de natuur te ontdekken! In deze blog delen wij de 5 leukste activiteiten om te ondernemen tijdens een vakantie in- of rondreis door Noorwegen.

🇳🇴 Meer weten over dit land? We hebben ook een blog geschreven met tips voor een rondreis door Noorwegen en een special over een citytrip naar Oslo! We hebben ook een leuke blog geschreven met de beste hotels voor kinderen in Noorwegen.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

1. Roadtrip langs de fjorden

Noorwegen heeft maar liefst 25.000 km aan kustlijn en deze staat bekend om de prachtige en uitgestrekte fjorden. Sommige van deze fjorden (zoals de Geirangerfjord) maken deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op verschillende plekken liggen zelfs nog eilandengroepen voor de kust, die je uitzicht nog spectaculairder maken. Een roadtrip langs de kust en fjorden is dan ook een echte aanrader. Indien je niet met de auto op reis bent, kun je overwegen om een dagje een auto te huren. Het is het in ieder geval waard!

2. Het Noorderlicht spotten

Het Noorderlicht, in het Latijns bekend onder de naam aurora borealis, is een prachtig lichtverschijnsel dat je in het donker, maar soms ook overdag kunt waarnemen. Bekende plaatsen waar je het Noorderlicht kunt zien zijn IJsland, Canada en Alaska. Ook in Scandinavië, en specifiek Noorwegen heb je grote kans om het Noorderlicht te spotten. Het seizoen hiervoor loopt gedurende de wintermaanden, van oktober tot en met maart ongeveer. Tijdens deze periode is het bizar vroeg donker, wat genoeg perspectieven biedt om het Noorderlicht te kunnen zien.

Waar moet je op letten?
De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om het Noorderlicht te spotten in Noorwegen. Je moet een beetje geluk hebben met de weersvoorspellingen. Bij helder weer met weinig bewolking neemt de kans toe dat je je het kunt zien. Je kunt bijvoorbeeld de website norway-lights.com in de gaten houden. Op deze website voer je de plaats in waar je verblijft en vervolgens krijg je per regio precies te zien wanneer je de beste kans hebt om het Noorderlicht te spotten. Er zijn drie verschillende opties: Wait, Try en Go. Spreekt voor zich: Zodra je ‘GO’ ziet staan, moet je GAAN! En bovendien superhandig: er staan tijdstippen bij zodat je weet hoe lang deze ‘GO’ geldt…

3. Op zoek naar elanden of orka’s

Iedereen die wel eens in Noorwegen is geweest, herkent het vast: de verkeersborden langs de weg met een eland erop. In Nederland hebben we herten, in Noorwegen hebben ze elanden. Als je in bosrijke gebieden rijdt, kom je deze borden veel tegen en dan is het ook echt oppassen geblazen. Geloof me, je wilt geen eland aanrijden! De kans dat je ze spot schijnt ook daadwerkelijk groot te zijn, omdat ze ook veel in de buurt van dorpen en gehuchten voorkomen. Een ander soort wildlife kun je in de wateren van Noorwegen tegenkomen: orka’s! Deze killer whales komen voor in het noorden van Noorwegen tijdens de wintermaanden. Het toerisme speelt hier slim op in en vanaf de kust kun je een tour boeken om ze op zee te spotten. En voor de echte die-hards: Is het spotten niet genoeg en wil je nog een stapje verder gaan? Je kunt er zelfs snorkelen tussen de orka’s! De orka’s komen in de winter naar Noorwegen vanwege de haring die tussen de fjorden zit. Tijdens het jagen zijn de orka’s daar zo op gefocust dat het mogelijk is om (onder begeleiding) te snorkelen tussen de orka’s.

4. De vrije, ongerepte natuur in

Het zal je niet verbazen dat Noorwegen natuur heeft. Maar dan ook echt heel véél natuur. In heel Noorwegen wonen ‘slechts’ 5,5 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is 13 inwoners per km². Vergelijk dit maar eens met Nederland en zo´n 523 inwoners per km². Dan kom je er al snel achter dat Noorwegen dunbevolkt is, en je gerust een eind kunt rijden zonder ook maar iemand anders tegen te komen. In heel Noorwegen zijn maar liefst 44 nationale parken te vinden waar je eindeloos kunt verdwalen in de wildernis. Wat kom je dan zoal tegen? Bossen, fjorden, gletsjers, bergen, rivieren, watervallen en meren. Klinkt niet slecht, toch? Wil je op ontdekkingstocht gaan door één van deze nationale parken, is het heel fijn om tussendoor te overnachten middenin het nationaal park. En zo kom ik tot slot ook bij nummer 5

5. Slapen in een hut

In veel Noorse natuurgebieden en nationale parken staan hutten op veelgebruikte en populaire routes, waar je een overnachting kunt boeken. Vooral in de wintermaanden kan ik me goed voorstellen dat je na een lange tocht wilt ontspannen, opwarmen en uitrusten. Daar zijn deze hutten perfect voor. Er worden zelfs complete huttentochten aangeboden, waar je in een x aantal dagen een nationaal park doorkruist, en steeds overnacht in zo’n Noorse hut. Dit is echt een ultieme manier om het prachtige Noorwegen op een onvergetelijke manier te beleven. Meer informatie over die huttentochten kan je lezen op Noorwegen.nl.