Top 5 mooiste vakantiegebieden van Portugal

Zin in een onvergetelijke vakantie in Portugal? Dan zit je hier goed! In deze blog neem ik je mee naar vijf unieke regio’s die elk hun eigen unieke plekken hebben. Van het noorden tot het zuiden, van idyllische eilanden tot zonovergoten kusten. We beginnen in de Alto Douro, het hart van de Portugese wijn, waar je naast het proeven van de beroemde portwijn ook kunt genieten van adembenemende landschappen. Daarna zakken we af naar de zonnige Algarve, waar strand, zee en gezellige drukte hand in hand gaan. Maar Portugal heeft meer te bieden dan alleen kust; de Alentejo, met zijn uitgestrekte velden en rustieke dorpjes, laat je het authentieke Portugese plattelandsleven ervaren. Voor wie avontuur zoekt, zijn de Azoren een paradijs met hun vulkanische landschappen en rijke natuur. En tot slot verkennen we Madeira, een eiland vol natuurlijke schoonheid en culturele schatten. Na het lezen van deze blog weet jij dus alles over de mooiste Portugase vakantiegebieden en weet jij wat jouw volgende reisbestemming wordt! Misschien wel 1 van de top 10 mooiste steden van Portugal.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Overzicht 5 populairste toeristische regio’s in Portugal

Alto Douro

De Alto Douro is een wijnstreek in het noorden van Portugal welke beroemd is door zowel de productie van port als het bijzonder pittoreske en idyllische landschap. Wie aan Portugese wijn denkt, denkt vaak automatisch aan port, de verstevigde, zoete rode wijn die al eeuwenlang exclusief in de vallei van de Douro in het noorden van Portugal geproduceerd wordt. Behalve een uitstekende gelegenheid van deze kwaliteitswijn te proeven, is de vallei met prachtige wijngaarden en kleine pittoreske dorpjes ook een volledige toeristische bezienswaardigheid op zichzelf die een reis naar het Zuid-Europese land zonder meer compleet maakt.

Bezienswaardigheden

De Alto Douro, wat ook wel vertaald kan worden als het hooggelegen deel van de rivier de Douro, duidt op de hoogvlakte vanaf ongeveer 400 meter boven zeeniveau tot aan de Spaanse grens waar het grootste deel van de wijngaarden te vinden zijn. Hoewel de geschiedenis van wijnbouw hier teruggaat tot de Romeinse tijd, kwam deze pas echt tot bloei tegen het einde van de zeventiende eeuw met de export van port naar Engeland. In 1756 werd door een koninklijk decreet de vereisten van en het gebied waar port mocht worden geproduceerd zelfs officieel vastgelegd, waarmee het voor het eerst in de geschiedenis was dat wijnproductie door de overheid aan regels werd onderworpen. Het bijzondere aan het landschap van de Alto Douro is dat het volledig in het teken van de wijnproductie staat. Zo zijn er door de eeuwen heen speciale terrassen aangelegd om de vruchtbare grond te behouden en de hellingen van de bergen zo aan te passen dat de druiven optimaal zonlicht krijgen. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat de bomen verticaal gepland zijn. Ook de kleine dorpjes met witte muren die hoger in de bergen liggen en de schilderachtige wijnboerderijen, ook wel bekend als quintas, dragen bij aan de magie van het landschap.

Bereikbaarheid

Hoewel er sprake is van wijngaarden vanaf het de monding van de Douro bij Porto tot aan de Spaanse grens, ligt het mooiste deel tussen de dorpjes São João da Pesqueira en Pinhão, welke bereikt kunnen worden vanaf de N222 die vanaf Porto de vallei vrij nauwkeurig volgt. Een andere mogelijkheid is de in de negentiende eeuw aangelegde Douro-spoorlijn te nemen, welke prachtige uitzichten op de vallei biedt en ook de mogelijkheid geeft onderweg in de mooiste dorpjes uit te stappen.

Praktische informatie

 • Belangrijkste stad : Porto
 • Afstand Lissabon : 350 kilometer
 • Nabije plaatsen : Porto, Guimarães, Archeologisch Park Vale do Côa
 • Aanbevolen tijdsbestek : een tot enkele dagen

Algarve

De Algarve is de warme, zonnige kuststreek in het uiterste zuiden van Portugal waar zowel ontspannen als sportieve vakanties probleemloos gegarandeerd kunnen worden. Zuid-Europese landen hebben natuurlijk een imago van prachtige stranden, een warm, zonnig klimaat en meer uitgaansgelegenheden en restaurants dan dat je tijdens je vakantie tijd hebt ze allemaal te bezoeken. De Portugese Algarve met haar spectaculaire kust stelt op dit gebied zeker niet teleur, en ook zal niet als een verrassing komen dit zuidelijkste deel van het land verreweg de meeste toeristen trekt. Vooral in de zomer, wanneer de bevolking bijna vertienvoudigt, is hier in de talloze resorts en op de meer dan honderd stranden sprake van een massale maar gezellige drukte.

Hoteltips mei 2024:

Bezienswaardigheden

Hoewel de naam Algarve van het Arabisch komt en komisch genoeg het het westen betekent, naar de ligging in het westen van het voormalige Moorse rijk, wordt er tegenwoordig de hele zuidelijke kust van Portugal mee bedoelt, welke zich uitstrekt van de Spaanse grens tot Kaap Sint-Vincent in het uiterste zuidwesten. De kust wordt gekenmerkt door hoge, spectaculaire klippen met daartussen beschutte strandjes, afgewisseld met grotere zandstranden en badplaatsen en een platteland met sinaasappel- en amandelbomen meer landinwaarts. Het subtropische klimaat, palmbomen en de oneindige Atlantische Oceaan maken het vakantieplaatje al snel compleet. Waar de meeste toeristen kiezen voor een van de vele luxe resorts of hotelsteden met bars, nachtclubs, moderne winkelcentra en zwembaden zoals in de regionale hoofdstad Faro, Lagos, Praia da Luz, Albufeira en Vilamoura, is er in de Algarve ook zeker geen gebrek aan meer culturele stadjes. Zo staan in bijvoorbeeld het toeristische Lagos de stadsmuren nog steeds overeind en vormt de voormalige slavenmarkt een belangrijke toeristische attractie, terwijl het prachtige historische centrum van Tavira en het oude kasteel van Silves ook zomer op zomer veel toeristische belangstelling mogen verwachten. Op sportief gebied is het naast zeilen en zwemmen vooral goed golfen in de Algarve, met enkele van Europa’s beste golfterreinen niet ver van de oceaan. Wandelaars kunnen hun hart tenslotte ook ophalen met enkele honderden kilometers aan wandelpaden die nooit ver van de hotels verwijderd zijn.

Bereikbaarheid

Met in de zomer rechtstreekse vluchten naar Faro vanaf veel Europese steden, is de Algarve een van de best bereikbare delen van heel Portugal. Wil je de kuststreek vanuit Portugal bereiken dan kan dit vanaf Lissabon met de trein welke er ongeveer vier uur over doet. Per auto kan het over de A2 iets sneller, maar is het alsnog een flinke reis. Binnen de Algarve is de oude spoorlijn langs de kust een minder efficiënte maar wel aangenamere manier van reizen dan de moderne toeristische reisbussen.

Praktische informatie

 • Belangrijkste stad : Faro
 • Afstand Lissabon : 280 kilometer
 • Nabije plaatsen : Alentejo
 • Aanbevolen tijdsbestek : enkele dagen

Alentejo

Alentejo is het warme, zonnige en zacht glooiende platteland in het zuidelijk deel van Portugal, waar het dagelijkse leven nog net als enkele eeuwen gelegen volledig in het teken van landbouw en veeteelt staat. Zou je Portugezen laten kiezen wat ze het mooiste deel van heel Portugal vinden, dan zou zou Alentejo ongetwijfeld erg veel stemmen krijgen. Dit zuidelijke platteland aan de andere kant van de rivier de Taag symboliseert met zijn zacht glooiende heuvels, uitgestrekte graanvelden, kurkeiken en oeroude agrarische dorpjes bovenop de heuveltoppen meer dan welke streek dan ook het gemoedelijke Portugese leven. Dunbevolkt en nog niet ontdekt door het massatoerisme zoals de zuidelijker gelegen Algarve, is het vooral een deel van het land dat je op je dooie mak genietend kunt verkennen.

Bezienswaardigheden

Alentejo, wat letterlijk staat voor voorbij de Tejo oftewel voorbij de Taag, is in de eerste plaats een agrarische regio die vaak wel de graanschuur van Portugal wordt genoemd. Bekend om de uitgestrekte en glooiende graanvelden en de krachtige zon, is dit heetste deel van Portugal met ontelbare kurkeiken echter ook de grootste producent van kurken in de wereld. Tevens is er in het deel het dichtst bij Lissabon ook sprake van veeteelt, wordt er aan grootschalige olijventeelt gedaan meer naar het zuiden, en wordt het oosten van Alentejo vooral gekenmerkt door rotsachtige heuvels met dunbevolkte natuurparken, zoals dat van de Serra de São Mamede. Aan de westelijke kust tenslotte zul je lege stranden en kleine vissershaventjes vinden. Hiermee is Alentejo dus ook een erg gevarieerd deel van Portugal, wat het er voor de toerist alleen maar interessanter op maakt om te bezoeken. Hoewel dunbevolkt, zijn de kleine stadjes en dorpjes vanuit het oogpunt van de bezoeker ook zeker een bezienswaardigheid. Zo is Évora als hoofdstad van Alentejo een van de meest historische steden van het land, terwijl bijvoorbeeld Portalegre in het heuvelachtige oosten en Sines aan de westelijke kust al even innemend zijn. Erg bijzonder is ook de vesting van Elvas, een oud garnizoensdorp aan de Spaanse grens. Wat betreft de hoog op de heuveltoppen gelegen agrarische dorpjes van Alentejo, hier heeft de tijd al sinds enkele eeuwen op een goede manier stil gestaan en lijkt de lokale bevolking zich enkel om hun akkers en vee te bekommeren. Een waarschuwing voor een tocht door Alentejo is overigens op zijn plaats, aangezien het als een van de heetste delen van Europa in de zomer soms onaangenaam warm kan zijn met regelmatige temperaturen boven de veertig graden. Heb je de mogelijkheid een ander deel van het jaar op bezoek te gaan, dan zijn het voor- en najaar veel comfortabeler.

Praktische informatie

 • Belangrijkste stad : Évora
 • Afstand Lissabon :100 kilometer
 • Nabije plaatsen : Évora, Vesting van Elvas, Algarve
 • Aanbevolen tijdsbestek: drie tot vier dagen

Azoren

De Azoren zijn een vulkanische eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan waar de schitterende natuur meer dan voldoende mogelijkheden biedt voor een actieve en enerverende vakantie. Op een afstand van 1500 kilometer van het Portugese vasteland midden in de oneindig blauwe Atlantische Oceaan liggen de Azoren, een groep van negen vulkanische eilanden welke in 1427 door de Portugezen ontdekt werden en tegenwoordig behoren tot de meest avontuurlijke reisbestemmingen van Europa. Met een ontzettend heldere lucht, groene heuvels, hoge bergtoppen, een zeer afwijkende flora en fauna en een klein maar zeer gemoedelijk platteland, zijn de Azoren de ideale locatie om de zorgen van de rest van de wereld even te vergeten en met volle teugen van je vakantie te genieten. Evenals het eiland Madeira vormen de Azoren een autonome regio binnen de Portugese republiek.

Hoteltips mei 2024:

Bezienswaardigheden

Het landschap van de Azoren wordt gedomineerd door de vulkanen, welke op de meeste eilanden meer dan duizend meter boven de zee verrijzen. In het geval van Pico is de gelijknamige vulkaan met een hoogte van 2351 meter zelfs de hoogste berg van heel Portugal. De vele vulkanische meren, beboste berghellingen en felgroene weilanden met grazende schapen en geiten zorgen voor een bijzonder aangenaam landschap dat zich uitstekend leent om te voet of per mountain-bike verkend te worden. Ook activiteiten zoals paardrijden, sportvissen, zeilen, bergklimmen en quad-rijden zijn er op de Azoren in overvloed te doen. Een van de meest populaire activiteiten is tenslotte het bekijken van de walvissen die regelmatig in de wateren rond de eilandengroep te vinden zijn. De in totaal negen eilanden van de Azoren zijn verspreid over drie groepen. De twee westelijke eilanden, Corvo en Flores, liggen tamelijk ver van de andere verwijderd en zijn doordat ze erg dunbevolkt zijn vooral geschikt voor hen die houden van een rustig en ontspannen verblijf in de natuur. De centrale groep, bestaande uit de eilanden Pico, Faial, São Jorge, Terceira en Graciosa, zijn erg interessant omdat het vrij eenvoudig is per boot van het ene eiland naar het andere te reizen, waardoor je tijdens je vakantie dus niet beperkt bent tot slechts één eiland. De oostelijke Azoren tenslotte, bestaande uit São Miguel en Santa Maria, liggen niet ver bij de centrale Azoren vandaan. São Miguel met Ponta Delgada als grootste stad is verreweg het grootste en dichtbevolktste eiland van de Azoren en is erg geschikt voor vakantiegangers die meer van cultuur en strandvakanties houden.

Bereikbaarheid

Doordat de Azoren ver van het vasteland gelegen zijn, is vliegen de enige mogelijkheid de eilanden te bereiken. Met directe vluchten naar Ponta Delgada op São Miguel, is de eilandengroep echter alsnog slechts enkele uren vanaf het Europese vasteland gelegen. Vanaf São Miguel is het vervolgens mogelijk een vlucht te boeken met de lokale vliegmaatschappij SATA Airlines naar de andere eilanden.

Praktische informatie

 • Aantal inwoners : 246.000
 • Belangrijkste stad : Ponta Delgada
 • Hoogste punt : 2351 meter
 • Aanbevolen tijdsbestek : een week

Madeira

Madeira is een groot Portugees eiland voor de Afrikaanse kust, dat vooral bekend staat om het gematigde klimaat, de prachtige natuur en de vele duizenden exotische bloemen. Op een afstand van ruim 1000 kilometer van de Portugese kust en niet ver ten noorden van de Canarische eilanden is Madeira, dat net als de Azoren een autonome regio binnen Portugal vormt, een ideale vakantiebestemming. Door het permanent gematigde klimaat, de prachtige bergachtige en beboste natuur met een overvloed aan exotische bloemen, biedt het bijna zeshonderd jaar geleden ontdekte eiland met haar grillige kustlijn namelijk alles wat de grootste natuurliefhebber verwacht. Daarnaast biedt de hoofdstad Funchal ook genoeg cultuur en vertier om je ’s avonds niet te hoeven vervelen.

Bezienswaardigheden

Toch is er in Madeira nauwelijks sprake van massatoerisme zoals bijvoorbeeld aan de stranden van de Portugese Algarve, wat voor een deel te verklaren is door de afwezigheid van grote zandstranden. In plaats daarvan moet Madeira het hebben van adembenemende natuurgebieden, met beboste en rotsachtige bergen welke in het verre verleden actieve vulkanen waren, terwijl de valleien juist schitteren door een enorme hoeveelheid exotische bloemen die miljoenen jaren geleden ook in Europa en Afrika groeiden maar tegenwoordig enkel nog in Madeira voorkomen. Het zuidelijke deel van het eiland, waar de berghellingen minder stijl zijn, kenmerkt zich verder door talloze wijngaarden waar Madeira-wijn wordt geproduceerd, een verstevigde wijn vergelijkbaar met port uit de vallei van de Douro in het noorden van Portugal. Tenslotte erg bijzonder aan Madeira zijn de levadas, kleine eeuwenoude irrigatiekanalen die het water vanuit de bergen naar de akkers en wijngaarden leiden en welke daarnaast ook uitstekend geschikt zijn als wandelpaden. Wat historie en cultuur betreft kan de hoofdstad Funchal aan de zuidelijke kust zich meten met Portugese steden op het vasteland en je zult hier dan ook oude kerken, pittoreske wit geschilderde huizen met kleurrijke daken en nauwe steegjes aantreffen, terwijl er meer dan voldoende uitgaansgelegenheden en restaurants te vinden zijn om je als toerist een poosje zoet te houden. Ook zijn er voor plantenliefhebbers in de Jardins Do Palheiro en de Jardins Botânicos talloze bijzondere planten aan te treffen. Behalve Funchal zijn er op Madeira tenslotte nog een tiental kleinere stadjes aan te treffen, waarbij vooral Câmara de Lobos en Machico met gezellige historische centra ook zeker de moeite van een bezoek waard zijn.

Bereikbaarheid

Madeira ligt op ongeveer anderhalf uur vliegen van Lissabon, maar aangezien de meeste toeristen het eiland rechtstreeks zullen bezoeken is het eenvoudiger een rechtstreekse vlucht naar Funchal te nemen. Vanaf Amsterdam duurt de vlucht bijna vier uur.

Praktische informatie

 • Aantal inwoners: 268.000
 • Belangrijkste stad: Funchal
 • Hoogste punt: 1862 meter
 • Aanbevolen tijdsbestek: een kleine week