Luchthaven Madrid: Ontdek alles over het vliegveld van Madrid

Vliegveld Madrid mag jaarlijks meer dan 40 miljoen passagiers verwelkomen en is dan ook één van de grootste vliegvelden van ons continent. Het Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid Barajas’ beschikt over veel moderne faciliteiten en services. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen van de luchthaven en het eventuele vervoer naar het stadscentrum van Madrid. Luchthaven van Madrid, behoort tot de openbare bedrijven Entity AENA, Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea. Het is gelegen in het noord- oosten van de wijk Madrid, Barajas, op slechts 12 km van het centrum van Madrid. Tip: bekijk ook onze tips voor een citytrip naar Madrid.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

De luchthaven veranderde zijn naam na 83 jaren in gebruik aan Madrid – Barajas door Adolfo Suárez Madrid – Barajas , een eerbetoon aan een voormalige Spaanse president die in 2014 overleed. De luchthaven beschikt over vier passagiersterminals, een Executieve terminal voor uitvoerende en zakenluchtvaart, één Cargo gebied, en twee grote hangar gebieden, aan de ene kant is er het oude industrieel gebied, tussen de terminals T3 en T4, en aan de andere kant van de Industrial Area La Munoza. Adolfo Suárez Madrid-Barajas is de eerste luchthaven in Spanje, met betrekking tot het passagiersvervoer, het vervoer van goederen en operaties. Het bezet de top 10 in de ranglijst van Europese luchthavens op basis van de Eurostat-bureau gegevens, en is de top 25 in de wereld door het passagiersvervoer, volgens de Airports Council International (ACI) agency statistieken. Madrid-Barajas heeft vier parallelle banen, 2-2 parallel: de 18L / 36R – 18R / 36L en de 14L / 32R – 14R / 32L.

Reizen naar Madrid Airport

Ambitieuze uitbreidingsplannen vormen zich op terminals T4 en T4S van de luchthaven Madrid-Barajas. In het internaat gebied van terminals T4 en T4S, zullen de passagiers genieten van de diverse winkelgebieden in hoogwaardige merknaam winkels, met aantrekkelijke mode kleding en luxe accessoires. Op deze manier zal de luchthaven economisch worden opgewaardeerd, de toekenning van het een aanzienlijke status onder de beste Europese luchthavens. De MAD Fashion Hub bestaat uit een opmerkelijke ruimte van meer dan 900 m2 gewijd aan high class designer-merk mode, schoenen, maat sieraden, exclusieve sieraden, parfums, cosmetica en accessoires.

Gratis Wi-Fi

De luchthaven van Madrid geeft reizigers de kans om gebruik te maken van de kosteloze Wi-Fi. Je mag voor een kwartiertje gratis gebruikmaken van het internet. Als je langer wilt blijven surfen op het web, dan kan je tegen een kleine vergoeding de internettijd verlengen. Let op, je dient hiervoor wel over een creditcard te beschikken. Er zijn ook veel luchtvaartmaatschappijen die tegenwoordig Wi-Fi aanbieden in het vliegtuig.

Kan ik mijn bagage ergens kwijt?

Stel je moet een lange tijd wachten op jouw aansluitende vlucht, dan kan je een bezoekje brengen aan het stadscentrum van Madrid. Het is mogelijk om jouw bagage voor een korte of lange periode op te bergen op het vliegveld. Deze service kost 6 euro voor een halve dag en 10 euro voor een volledige dag. Je kan vervolgens met het openbaar vervoer binnen een hele korte tijd naar de stad reizen en Madrid gaan ontdekken.

Relaxen op de luchthaven Madrid

je kan op de luchthaven van Madrid ook even helemaal tot rust komen en relaxen. Je kan een bezoek brengen aan het beautycentrum ‘Esenza’. Het is mogelijk om een manicure te boeken of te genieten van een fijne massage. Zeker na een lange vlucht kan een massage als geroepen komen. Daarnaast kan je bij Esenza ook biologische maaltijden nuttigen, wat natuurlijk veel gezonder is dan de fastfoodrestaurants op de luchthaven.

Ga tijdig naar de luchthaven Madrid

De luchthaven van Madrid is één van de grootste van Europa. Je moet het dan ook niet onderschatten en ruim op tijd op het luchthaven arriveren. Vanwege de grote zal je best nog wel een stukje moeten lopen naar de juiste gate. Daarnaast scheelt het heel veel stress en gezeur. Je kan dan ook nog even rustig wat eten en drinken of shoppen in één van de vele winkels op het vliegveld.

Terminals op de Madrid Airport

Het Madrid Barajas Airport beschikt over maar liefst vijf verschillende terminals. De terminals T1, T2 en T3 liggen vlakbij elkaar. Echter moet je goed opletten, aangezien de overige twee terminals op een verdere afstand liggen. Gelukkig kan je wel gebruik gaan maken van de ondergrondse trein, dit brengt reizigers binnen enkele minuten naar de juiste terminal. Nogmaals, zorg ervoor dat je tijdig op de luchthaven bent. Er vliegen momenteel meerdere grote luchtvaartmaatschappijen van en naar Madrid. Het gaat onder andere om KLM, Air Europa, Ryanair en Iberia.


Openbaar vervoer

Vliegveld Madrid is rechtstreeks bereikbaar met de metro, trein, taxi, en goedkope busdiensten. Passagiers kunnen het openbaar vervoer of eigen auto gebruiken om rond de stad te verplaatsen. Je kan met de metro eenvoudig van de luchthaven naar het centrum van Madrid reizen. De metrorit duurt ongeveer 30 minuten en enkele rit kost rond de 4 euro. Het fijne is dat je ook jouw koffers kan laten opbergen op het vliegveld, zodat je in alle rust door de Spaanse hoofdstad kan struinen. Let op, probeer wel op de tijd te letten zodat je op tijd terug bent voor de volgende vlucht. Verblijf je langer in Madrid, dan kan je het beste een dagkaart of een 48-uurskaart voor het openbaar vervoer in de stad aanschaffen.

Reizen met de metro

Als je vlucht aankomt op Terminal 4 zit je niet gelijk bij de metro. Je moet dan lopen naar Terminal 2. Er is een pendelbus tussen de terminals gratis 24 uur per dag en met een frequentie van om de 5 minuten. Als je vlucht arriveert op de luchthaven van Madrid op Terminal 2 (T2), vindt je de toegang tot de metro van de luchthaven van Madrid Barajas in de gang bij het aansluiten van de P2 parking, in het midden van de terminal.

  • Lijn 8: Nuevos Ministerios-Barajas. Zodra je aankomt bij Nuevos Ministerios heb je de mogelijkheid om verbinding te maken met 50 metrostations. Je kunt reizen over de lijnen 6, 8 en 10, die je overal brengt in Madrid.

Reizen met de bus

Hier zijn de buslijnen die aankomen op het vliegveld van Madrid van het centrum en periferie van de hoofdstad en de luchthaven afleveringsbestemming met het centrum van de stad. Lijn 204 is ideaal voor toeristen die willen reizen naar Madrid vanaf T4.

Lijn 201: Metro Barajas-Aeropuerto

  • Metro de Barajas-Aeropuerto: Avenida de Logroño con Plaza de Pajarones – Avenida de Logroño – Carretera de Barajas a Alcobendas – T4 llegadas
  • Aeropuerto-Metro de Barajas: T4 llegadas-Carretera de Barajas a Alcobendas-Avenida de Logroño.

Lijn 204 Avenida de América-Aeropuerto

  • Metro de Barajas-Aeropuerto: Avenida de Logroño con Plaza de Pajarones – Avenida de Logroño – Carretera de Barajas a Alcobendas – T4 llegadas
  • Avenida de América-Aeropuerto: Intercambiador de Avenida de América – Avenida de la Hispanidad (M14) – M13 – M12 – T4 llegadas
  • Aeropuerto-Avenida de América: T4 llegadas – Acceso een M12 – M13 – Avenida de la Hispanidad (M14) – Avenida de América – Intercambiador.

Reizen per taxi

Je kan ook comfortabel de reis van de luchthaven naar het centrum maken in een taxi. Er staan op de luchthaven bijzonder veel taxi’s te wachten op reizigers. Een ritje naar de binnenstad kost ongeveer 25 euro, maar je kan ook een vast tarief afspreken. Je bent dan misschien duurder uit, maar je hoeft niet op de taximeter te letten. Het is een betaalbare optie als je met veel personen reist, aangezien er tot wel vier personen in één taxi kunnen. Daarnaast heb je geen last van het sjouwen van koffers. Om een taxi te krijgen moet je naar de volgende stops:

  • T4 begane grond. Aankomst
  • T1 begane grond. Aankomsten. Aan de voorzijde van de poort 2
  • T2 begane grond. Aankomsten. Aan de voorzijde van hal 5

Mogelijk vind je dit ook interessant: de beste kindvriendelijke hotels in Andalusië.