Stedentrip Tallinn: 8x wat te zien en wat te doen?

De hanzestad Tallinn is 1 van de charmantste steden om te bezoeken binnen Europa en is een perfecte stedentripbestemming. Het historische stadscentrum met haar romantische straatjes en historische gebouwen is slechts een van de bezienswaardigheden in Tallinn. Bezoek de hoofdstad van Estland en verbaas je over deze veelzijdige stad!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Over Tallinn

Tallinn werd voor het eerst in de 12e eeuw in Arabische bronnen genoemd, toen het nog Reval heette. In die tijd was het een vrije stad, maar daar kwam verandering in toen de stad in het bezit van de Deense koning raakte. Onder dit bewind trad de stad toe tot de Hanze. Later verkocht de Deense koning de stad aan de Duitse Orde, die vervolgens de stad volledig volgens Duits stadsrecht indeelde. Dat hield in dat de bovenlaag van de stad exclusief voor de elite was, de middenlaag voor handwerkers en handelaren en de onderlaag voor arbeiders en dienstpersoneel.

Na diverse conflicten werd Tallinn uiteindelijk in 1710, samen met de rest van Estland, Russisch. Het zou uiteindelijk nog jaren duren voor Estland volledig onafhankelijk zou worden. In 1918 veranderde de naam Reval naar Tallinn, tijdens de eerste streef naar een onafhankelijke stad. Uiteindelijk werd Estland pas in 1991 onafhankelijk.

Vele bezienswaardigheden in Tallinn herinneren aan de rijke geschiedenis van de stad. Zo zijn de verschillende lagen nog goed zichtbaar en zijn de oude huizen van de handelaren nog goed herkenbaar. Ook hebben sommige gebouwen nog steeds een Nederduitse naam, wat destijds werk gesproken, zoals Kiek in de Köck.

Top 8 leukste bezienswaardigheden van Tallinn

1. Old Town

Steden met een historisch stadscentrum, zijn altijd tof om te bezoeken. Maar Old Town in Tallinn is toch wel de allermooiste. Alsof je in een sprookje rondloopt. De kleurrijke gebouwen uit de tijd dat Tallinn een Hanzestad was ademen de sfeer van Middeleeuwen. Hier kan je nooit genoeg foto’s maken. Op elke hoek is een wel een schattig huisje te zien, een mooi steegje of kerk. De oude binnenstad van Tallinn staat dan ook niet voor niets sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

2. De oude stadsmuur

In Tallinn staat maar liefst zo’n 2 kilometer van de oude stadsmuur nog overeind. Best uniek! Op meerdere plekken in de stad kun je een stukje over de stadsmuur wandelen. Je kunt bijvoorbeeld de ingang nemen bij de Helleman toren. Vanaf de muur heb je mooie uitzichten over de stad. Om de stadsmuur te mogen beklimmen moet je wel een entree van een paar euro betalen (met een Tallinn kaart krijg je korting).

3. KGB gevangenis

Misschien wel 1 van de meest aparte bezienswaardigheden in Tallinn, grotendeels vanwege de donkere historie en aparte ligging. De gevangenis staat in een mooie straat, vol charmante huizen. Eenmaal binnen is het niet moeilijk om te geloven wat hier heeft plaatsgevonden. De cellen van het oude KGB hoofdkwartier zijn allemaal nog in oude staat, net als de martelkamer. Het is geen plek waar je uren nodig hebt, maar wel 1 die je gezien moet hebben om meer van de Estse geschiedenis te weten te komen en te begrijpen.

4. Uitkijkpunt Kohtuotsa

Voor het allermooiste uitzicht over Tallinn ga je naar uitkijkpunt Kohtuotsa. Hier kijk je uit over Old Town, het modernde deel en zelfs de ze kun je in de verte zien liggen. Er zijn meerdere uitkijkpunten in de stad, zoals de televisietoren, maar vanaf hier heb je misschien wel het beste uitzicht. Het is tevens gratis, wat ook weer mooi meegenomen is.

5. Alexander Nevsky Kathedraal

De Alexander Nevsky Kathedraal is een prachtige, rijk gedecoreerde Russisch Orthodoxe kerk. Hoewel deze kerk er gedateerd uitziet, is hij pas in 1920 gebouwd. De kerk werd gebouwd om een plek te bieden aan de groeiende groep Russisch-Orthodoxe bewoners. Het is een bijzonder gebouw om te zien, wat met haar torens en decoraties misschien meer iets weg heeft van een paleis dan van een kerk. Wat dat betreft past het perfect in de sprookjesachtige setting van Tallinn.

6. St. Catherine’s Passage

Hoewel de St. Catherine’s Passage in het eerder genoemde Old Town te vinden is, wilde ik hem toch niet ongenoemd laten. Dit kleine straatje neemt je namelijk direct mee terug in de Middeleeuwen. Net als vroeger zitten hier de werkplaatsen van ambachtslieden. Zij gebruiken traditionele manieren om onder andere kunst, sieraden en glaswerk te creeëren. Hier wil je echt even een kijkje nemen!

7. Kalamaja

De wijk Kalamaja is een bezienswaardigheid op zich. Ooit werd deze wijk bevolkt door vissers, wat nog goed te zien is aan de vele bijzondere huizen die je er vind. Vandaag de dag is het meer een toffe hipster wijk en je komt er dan ook vooral toffe boetiekjes, eetgelegenheden en cafés tegen. Het is echt heerlijk om een rondje door deze wijk te lopen. De wijk Kalamaja vind je achter het treinstation en loopt door tot de zee, waar je ook meteen de volgende bezienswaardigheid kan bekijken.

8. Seaplane Harbour (Estonian Maritime Museum)

Dit vind ik echt 1 van de allerleukste bezienswaardigheden in Tallinn: het Seaplane Harbour! In deze historische hangar, welke omgebouwd is tot museum, vind je onder andere een onderzeeër, een ijsbreker en overblijfselen van het oudste schip wat ooit in Estland gevonden werd. Vooral als je een beetje geïnteresseerd bent in schepen en historie is dit een absolute aanrader. Ook voor kinderen is het een aanrader, er zijn veel interactieve delen in het museum. Toegang tot het museum kost 15 euro (2023).

Hoe kom je er?

Eigenlijk is er vanuit Nederland maar 1 manier om in Tallinn te komen en dat is per vliegtuig. De Estse maatschappij Baltic Air vliegt meerdere malen per week rechtstreeks op Tallinn. De vlucht duurt zo’n 2,5 uur. Een tweede mogelijkheid is door middel van een cruise. Diverse cruisemaatschappijen bieden cruises aan naar de Baltische hoofdsteden. Houdt er wel rekening mee dat je dan slechts 1 dag te tijd hebt om een stad te bezoeken. Heb je een stedentrip Helsinki gepland? Vanuit Helsinki kan je met de ferry overvaren naar Tallinn. Blijf in beide steden 2 nachten slapen voor je weer naar huis vliegt, om voldoende tijd te hebben om alles te bezichtigen. Zo kun je een hele toffe stedentrip combi maken!