Reisgids Wenen: Tips voor een stedentrip Wenen

Wenen is een oude en romantische keizerlijke stad. Een stad met een sterke traditie in muziek en kunst. Maar Wenen kan ook jong en trendy zijn. De stad heeft dus meerdere gezichten en biedt bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. Kortom, een ideale bestemming voor een vakantie of stedentrip voor veel Nederlanders. Vooral omdat Wenen ook niet ver van Nederland ligt. Er zijn bijvoorbeeld ruim honderd musea in Wenen. Maar u kunt ook gaan winkelen of naar een theater. Wenen is de staatsrechtelijke hoofdstad van Oostenrijk. En ook in de culturele, economische en politieke zin. De grootste stad van Oostenrijk, met 1,8 miljoen inwoners, was eens de zetel van het Huis Hapsburg, en ook van diverse keizerrijken. U mag dus veel van Wenen verwachten op een stedentrip naar deze stad. Een bezoeker van Wenen kan nog steeds duidelijk zien dat de stad van een keizerlijke slag is. Dat straalt Wenen gewoon uit. Ook de UNESCO vond dat het historische centrum van Wenen zo uniek is, dat het tot de lijst van het werelderfgoed behoort.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Top 13 mooiste bezienswaardigheden

Een voorname keizerlijke stad zoals Wenen biedt een groot aantal interessante bezienswaardigheden aan de bezoekers van de stad. Hieronder een aantal tips voor de bezienswaardigheden in Wenen die u beter niet kan missen!

1. Schönbrunn Palace

Het zomerpaleis van de voormalige keizerin Sisi, genaamd Schönbrunn Palace, kan bezocht worden op een vakantie of stedentrip in Wenen. Het paleis werd in de barokstijl gebouwd en bevat naast het paleis zelf, ook een park en een kleine dierentuin. Kenners noemen het paleis één van de mooiste paleizen in de barokstijl in Europa. Daarom is dit paleis een erg aantrekkelijke bezienswaardigheid voor de liefhebbers van de barokstijl.

2. Het Keizerlijk Paleis

Er is nog een prachtig paleis in Wenen, namelijk het Keizerlijke Paleis. Dit paleis was tot 1918 (het einde van de tweede wereldoorlog die Oostenrijk verloor) het machtscentrum van het Huis Habsburg. De oudste delen van het paleis komen uit de dertiende eeuw. In latere eeuwen werd het paleis uitgebreid en verbouwd. De laatste werkzaamheden hebben rond 1900 plaatsgevonden.

3. Het Sisi Museum

De mooie en populaire keizerin Sisi staat centraal in dit museum. De echte naam van de keizerin was Elizabeth. Het sisi Museum bevindt zich bij het Keizerlijke Paleis van Wenen. Een erg leuke bezienswaardigheid, ook voor kinderen.

4. Schönbrunn Zoo

Ook een leuke bezienswaardigheid van Wenen voor kinderen is de Schönbrunn Zoo. Volgens de Oostenrijkers is deze dierentuin de oudste nog bestaande dierentuin van de wereld. In de Schönbrunn dierentuin zijn diverse speciale dieren te zien, zoals panda’s, olifanten en neushoorns. Lees trouwens ook onze blog met de leukste familiehotels in Oostenrijk!

5. Spaanse Rijschool

U kunt hier zelf de beroemde paarden en ruiters van de Spaanse Rijschool in Wenen bewonderen. De ruiters geven regelmatig live optredens van hun paardrijkunsten. Dit is één van de beroemdste bezienswaardigheden van Wenen.

6. Schatkamer

In Wenen is nog een heuse schatkamer waar zeer waardevolle juwelen bewaard worden. Hier kan bijvoorbeeld de keizerlijke kroon van het Heilige Roomse Rijk en de keizerlijke kroon van Oostenrijk bezichtigd worden.

7. Belvedere Paleis

Het Belvedere is een historisch gebouwencomplex in Wenen, bestaande uit twee barokpaleizen (het Oberbelvedere en het Unterbelvedere), het Orangerie, en het Paleis Stables. De gebouwen zijn omgeven door prachtige tuinen en bieden een panoramisch uitzicht op de stad Wenen. Het Belvedere herbergt ook een kunstcollectie, waaronder Gustav Klimt’s beroemde “De Kus”.

8. Wenen Staatsopera

Eén van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Hier kun je getuige zijn van wereldklasse uitvoeringen in een prachtige historische setting. Het bouwwerk zelf is al indrukwekkend, maar de echte magie begint zodra de voorstelling start.

9. Hundertwasserhaus

Een kleurrijk en uniek appartementencomplex in Wenen ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Dit architecturale wonder breekt met de traditionele bouwnormen en stelt de interactie van natuur en architectuur centraal. Het is een levendig voorbeeld van creatieve architectuur.

10. Museumkwartier (MQ)

Een moderne culturele hub, het MQ is een verzameling van eigentijdse en historische musea. Hier vind je kunst, architectuur, muziek, mode en nog veel meer. Het gebied is ook populair voor zijn eet- en drinkgelegenheden.

11. Karlskirche

Gelegen op het Karlsplatz, is deze kerk een prachtig voorbeeld van barokarchitectuur. Met zijn indrukwekkende groene koepel en twee aangrenzende zuilengalerijen, is het een niet te missen bezienswaardigheid.

12. Prater Park en Reuzenrad

Het Prater is een groot openbaar park in Wenen. De belangrijkste attractie is het Wiener Riesenrad, een iconisch reuzenrad dat een prachtig uitzicht over de stad biedt. Het park heeft ook een pretpark, ideaal voor gezinnen.

13. Albertina Museum

Dit museum herbergt een van de grootste en meest waardevolle grafische collecties ter wereld. Het bevat werken van kunstenaars als Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, en vele anderen. Het gebouw zelf, gelegen op een rotsachtige uitloper, is ook architectonisch opmerkelijk.


Waar kan ik overnachten in Wenen?

In Wenen zijn een groot aantal hotels te vinden. De kwaliteit van de hotels is vaak heel goed. Wenen staat overigens niet bekend als een goedkope stad. De hotels zijn ook niet goedkoop, maar met een beetje zoeken op internet is altijd wel een accommodatie met een redelijke prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Bekende hotels in Wenen zijn Hotel Altstadt, Hotel Regina, Hotel Post, Hotel Stefanie en Hotel Royal Wenen. Maar dit zijn maar enkelen van de bijna vierhonderd hotels in Wenen waar u de keuze uit heeft. Net als bij het reserveren van een hotelkamer in andere steden, is het ook in Wenen zaak om goed te kijken waar het hotel is gelegen. Het eerste district van Wenen is het centrum. Zoals gezegd, Wenen is niet een heel goedkope stad. Wilt u toch een goedkoop hotel in Wenen? Dan is het wellicht een optie om een hotel buiten het centrum te zoeken.

Wat zijn populaire evenementen in de stad?

Vooral in de zomermaanden valt er het een en ander te beleven in de stad aan de Donau. Het opera filmfestival dat plaatsvindt tijdens de juli en augustus maand is een absolute aanrader. Op een groot scherm kunt u prachtige opera’s zien op het Rathausplatz. Het is een heel gezellige bedoeling allemaal. Aan de overkant van het plein kunt u wat te eten kopen en vervolgens gaat un gewoon lekker opera kijken. In juli is er het jazzfestival. Bandjes treden op in diverse locaties van de stad. Operettes zijn er in de augustusmaand iedere maandag in het Schonbrunn Paleis. Schiiterende voorstellingen voor de liefhebber van zang. Er zijn overigens ook voorstellingen in de maak voor Keizerlijk Paleis.

Waarom kiezen voor een citytrip naar Wenen?

Wenen behoort tot de 25 mooiste steden van de wereld. Hoe kan het ook anders. De stad ligt zeer fraai op de westoevers van de Donau en de architectuur is adembenemend. Veel gebouwen dateren nog uit het Habsburgse rijk en zijn alleen al een lust voor het oog. En tenslotte is er natuurlijk nog het neusje van de zalm. De Weense opera. Wenen is een behoorlijk grote stad met uiteraard veel bezienswaardigheden. Het voordeel van een stedentrip is dan dat u werkelijk alles van de stad gaat zien. U heeft degelijke begeleiding die de stad ook kent. Een goede aanbieder van stedenreizen is Gasamen.nl. Deze touroperator kan voor zeer aantrekkelijke prijzen mooie aanbiedingen voor u op een rijtje zetten. Bovendien heeft u bij een stedentrip naar Wenen nog voldoende tijd om de stad zelf te ontdekken. Want behalve het Prater en de Opera valt er natuurlijk nog veel meer te zien.