Stedentrip Boedapest: wat te zien en wat te doen?

Boedapest is een van de mooiste steden van Europa en een geweldige bestemming voor een stedentrip. De Hongaarse hoofdstad barst van de indrukwekkende gebouwen, mooie uitzichtpunten en sfeervolle restaurants. Er is zoveel te zien en te doen in Boedapest dat ik de hoogtepunten voor je op een rij heb gezet. Het is ook nog eens een heel goedkope bestemming. Met Transavia of het Hongaarse Wizz Air vlieg je hier vrij goedkoop naartoe en ook de hotels zijn hier veel voordeliger dan in Nederland. Check hier ook onze blog met de beste kindvriendelijke hotels van Hongarije!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Wat te zien in Boedapest?

1 Het Vissersbastion

Boedapest verlaten zonder het Vissersbastion te hebben gezien is simpelweg geen optie. Het is een van de bekendste bouwwerken van de stad en is een sprookjesachtig bouwwerk met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen en arcaden. Het is gebouwd op de oude stadsmuren op de Burchtheuvel en steekt hoog boven de stad uit. Vanuit het Vissersbastion heb je een fantastisch uitzicht over de Donau en het parlement. De naam ‘Vissersbastion’ is te danken aan de vissers die in de middeleeuwen dit deel van de stadsmuur beschermden. De zeven torentjes vertegenwoordigen de zeven Magyar stammen die Hongarije hebben gesticht in het jaar 895.

2 Matthiaskerk

Direct naast het Vissersbastion vind je de Matthiaskerk. Dit is een imposant bouwwerk wat opvalt door de vele details, het kleurrijke dak en de gotische klokkentoren. In de kerk worden regelmatig orgelconcerten gegeven, maar er zijn ook veel Koninklijke huwelijken en ceremonies gehouden. Het huidige gebouw is een resultaat van vele restauraties en renovaties, en de kerk heeft verschillende architectuurstijlen gehad gedurende de eeuwen, waaronder Romaans, Gotisch en Barok.

3 Schoenen op de Donaukade

De schoenen op de Donaukade is een herdenkingsmonument aan de kade van de Donau. Over een lengte van zo’n 40 meter staan 60 paar schoenen. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis van de Joden die hier in de Tweede Wereldoorlog werden gedood. De schoenen van ijzer representeren de schoenen die werden achtergelaten toen de Joden werden neergeschoten en de rivier in werden geduwd.

4 Kettingbrug

Boedapest bestaat uit twee delen, namelijk Boeda en Pest. De Kettingbrug was de eerste brug die deze twee delen met elkaar verbond. Officieel heet de brug de Széchenyi-Kettingbrug, naar de graaf Széchenyi die het initiatief tot de bouw nam. De brug steunt op twee grote pijlers welke lijken op triomfbogen en wordt aan weerskanten “bewaakt” door twee stenen leeuwen. De bouw van de brug was cruciaal voor de economische, sociale en culturele integratie van de stad en heeft bijgedragen aan de eenwording van Boedapest.

5 Parlementsgebouw

Een ander bekend gebouw in Boedapest is het parlementsgebouw. Dit is het grootste gebouw van Hongarije en het grootste parlementsgebouw van Europa. Van dichtbij kun je de details goed bekijken, zoals de 691 kamers en de indrukwekkende centrale koepel, maar vanaf de overkant van de rivier heb je het beste zicht op het gebouw. Binnenin het gebouw bevindt zich ook de Hongaarse kroonjuwelen.

6 Heldenplein

Dit is een van de belangrijkste pleinen van de stad en wordt gedomineerd door de torenhoge zuil met de aartsengel Gabriël. Er staan beelden van diverse oud staatshoofden, de helden waaraan het plein haar naam dankt. Hiet is een indrukwekkend plein en zeker een bezoekje waard. Daarnaast ligt het plein aan het einde van de beroemde Andrássy-laan en vlakbij het stadspark, waardoor het gemakkelijk te combineren is met andere bezienswaardigheden.

Wat te doen in Boedapest?

1 Bekijk het uitzicht vanaf de Gellértheuvel

Het is een flinke klim omhoog, maar vanaf de Gellértheuvel heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Onderweg naar boven zie je verschillende mooie bouwwerken en bovenaan vind je de Citadel. Als je geen zin hebt om te lopen kun je ook de hop on-Hop off bus pakken, deze stopt bovenaan de heuvel.

2 Bezoek een badhuis

Boedapest is beroemd vanwege de vele badhuizen. De badhuizen zijn karakteristieke bouwwerken, sommige lijken wel op een paleis. Aanraders zijn de Gellert Spa en Szechenyi Baths. Beide worden druk bezocht, dus boek je kaartje vooraf online.

3. Geniet van het eten

Als je ergens lekker en goedkoop kunt eten dan is het wel in Boedapest. Probeer lokale specialiteiten zoals goulash en strudels of ga naar 1 van de vele Italiaanse restaurants. Een aantal uitstekende eettentjes zijn Stex House, Parisi 6 en Meshuga.

4 Rondvaart over de Donau

Ben je dol op sprookjesachtige taferelen? Doe dan zeker een boottochtje over de Donau in de avonduren. Dan worden namelijk diverse belangrijke bouwwerken in de stad verlicht, het is bijna magisch om te zien!

5 Doe een tour in het parlementsgebouw

Bezoek je de stad, net als ik, in de winter en wil je even ontsnappen aan de kou? Overweeg dan een tour in het parlementsgebouw. Dit gebouw is van binnen minstens even indrukwekkend als van buiten. Schaf wel vooraf een kaartje aan, de tours zijn regelmatig volgeboekt.

Tot slot
Boedapest is een ideale bestemming voor low budget reizigers. De stad behoort zelfs tot 1 van de goedkoopste steden van Europa. Wie weinig eisen stelt kan je voor een paar tientjes per nacht een slaapplek vinden. Veel van de bezienswaardigheden zijn op loopafstand, wat je ook een hoop geld aan vervoer bespaard.