Tips voor een vakantie in Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol. Met ruim honderdduizend inwoners en een compacte binnenstad, biedt de stad een geweldige bestemming voor zowel wintersporter als zomertoeristen. Deze Oostenrijkse stad is strategisch gelegen aan de rivier de Inn, wat zijn naam heeft gegeven aan de stad. Innsbruck heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad kende groei als handelsknooppunt met de bouw van de eerste brug over de Inn door de Romeinen. Het werd een belangrijke stad in de twaalfde eeuw en heeft door zijn ligging aan de Brennerpas een welvarende periode doorgemaakt. De stad is twee keer gastheer geweest van de Olympische Winterspelen, in 1964 en 1976, wat nog steeds zichtbaar is in de infrastructuur zoals de Bergisel Skischans. De universiteitsstad kent veel verschillende culturen, inwoners (en studenten) en historische gebouwen zoals het Gouden Dak en de Hofkirche.

In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekjes in en rondom de stad. Innsbruck heeft veel bekende bezienswaardigheden zoals Schloss Ambras en de Nordkette, een deel van het Karwendel Natuurpark, bereikbaar via de Hungerburgbahn. De stad biedt ook diverse musea die de Tiroolse cultuur, geschiedenis en kunst belichten. Met faciliteiten als de Alpenzoo en de historische Triumphpforte biedt Innsbruck een veelzijdige ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Tip: je kunt vanuit de stad ook doorreizen naar Wenen voor een stedentrip. Je reist dan via Salzburg en Linz door naar het oosten van Oostenrijk.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Wil je overnachten in Oostenrijk? Dan zijn er diverse opties zoals hotels, B&B’s en vakantieparken. Wij hebben de mooiste accommodaties voor je uitgezocht en op een rijtje gezet:

Wat is er te doen in en rondom Innsbruck?

Innsbruck is een stad met een rijke geschiedenis, en dat kan je door de stad heen in nagenoeg alle delen van de stad zien. De meest aansprekende bezienswaardigheid is het historische oude centrum, met de Hofkirche, das Goldene Dachl, het park met het theater en natuurlijk het aartshertogelijk paleis de Hofburg, met bijbehorende Hofgarten met Palmenhaus. Het oude centrum is dan ook erg populair, en vaak overvol met toeristen, maar door de unieke sfeer absoluut een bezoek waard. Een simpelweg heerlijke plek om rond te lopen, te genieten, en vooral te snuffelen in de vele souverierwinkeltjes die in de oude steegjes de meest wonderlijke souverniers te bieden hebben. Een combinatie met de Maria Theresienstraße, de vele oude kerken en musea vlakbij het oude centrum, maakt een dagje Innsbruck nog unieker.

Zo ligt bijvoorbeeld het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum net buiten het oude centrum, een museum met onder andere diverse schilderijen van oude nederlandse en vlaamse meesters. Reken gewoon een dag, als je echt dit oude centrum met alle bezienswaardigheden wilt bekijken, en ook nog even een terrasje wilt pakken om de vele nationaliteiten hier te bekijken. Rond de stad zijn tal van kleinere dorpen, ieder met hun eigen charme en sfeer, en vaak met bezienswaardigheden en attracties die je haast niet mag missen. Neem nu bijvoorbeeld de Olympische berg, de Patscherkofel, of de springschands in Igls. Of wat verder weg, het prachtige Sellraintal. Bij de plaatselijke VVV, en de specifieke stadskaarten die door de hele stad op de stoep staan, is meer specifieke informatie te verkrijgen over de volgende bezienswaardigeheden, die we hier niet verder omschrijven, maar die zeker een bezoekje waard zijn.

Overzicht populairste bezienswaardigheden van Innsbruck

 • Wallfahrtskirche St. Peter und St. Paul Götzens
 • Murmel Abenteuerspielplatz Gries im Sellrain
 • Peter-Anich Museum Oberperfuss
 • Alpenpark Karwendel
 • Schloß Ambras
 • Basilika Wilten
 • Dom zu St. Jakob
 • Europabrücke (in het Wipptal richting Brenner)
 • Stadtturm & Stadtturmgalerie Innsbruck
 • Radiomuseum Innsbruck
 • Jagdschloßkapelle
 • Kaiserdenkmal
 • Kalvarienberg
 • Leopoldsbrunnen
 • Olympia-Bob- u. Rodelbahn (ook in de winter aan te bevelen, zeker als er wedstrijden worden georganiseerd)
 • Olympia-Eisstadion
 • Museum im Zeughaus
 • Stift Wilten (prachtig klooster)
 • Alpenverein-Museum
 • Anich-Hueber-Museum
 • Alpengarten Patscherkofel
 • Alpinium
 • Lanser Moor
 • Bergisel
 • Goldener Adler (in het oude centrum)
 • Localbahnmuseum der Tiroler Museumsbahnen
 • Apothekenmuseum Winkler
 • Annasäule
 • Heimatmuseum Zirl
 • Galerie im Taxispalais
 • Kaiserjäger Museum am Bergisel

Alpenzoo

In 1962 opende de Alpenzoo voor het eerst haar deuren, als hoogstgelegen dierentuin in Europa. Meer dan 2.000 dieren, onderverdeeld in 150 soorten. Een belevenisreis door de rijkdom van de Alpen. Het bijzonder aan de Alpenzoo, de enige echte alpine dierentuin, is de manier waarop de dieren uit de Alpen zichtbaar zijn, ieder in hun eigen specifieke gebied van het hooggebergte. Daarmee is de Alpenzoo ook de enige themadierentuin in haar soort, en geniet daardoor een wereldwijde bekendheid, ook dankzij haar unieke fokprogramma. Neem nou bijvoorbeeld de Beren. In het grensgebied van Tirol, en soms zelfs in Tirol, worden steeds vaker bruine Beren gesignaleerd, die je in de dierentuin op een unieke wijze kunt bekijken. Net zo als trouwens de Gieren en andere grote roofvogels, en de andere inheemse vogelsoorten, die je in een grote vliegkooi kunt zien. Het fokprogramma zorgt er ook regelmatig voor dat er jonge dieren te zien zijn, zoals bij de Lynx, en bij de Wolven. Uniek zijn ook nog eens de speciale buitenruimtes en vogelvolieres, en de aquaria en terraria.

De Alpenzoo is geen bijzonder grote dierentuin, en het duurt zeker geen hele dag om alle dieren goed te kunnen bekijken, maar dat is eigenlijk ook één van de charmante kanten van de Alpenzoo. Je kan namelijk een bezoek aan Innsbruck uitermate goed combineren met een bezoek aan de Alpenzoo, zodat alle gezinsleden wat leuks kunnen zien en doen tijdens een dagje Innsbruck. Bijkomende bijzonderheid is de relatief lage entreeprijs, zeker niet te vergelijken met de entreeprijzen die andere dierentuinen vragen. En de ligging van de Alpenzoo is ook uniek. Tegen de berghelling aan, zodat je enerzijds moet klimmen en dalen door de dierentuin bij het rondlopen, en anderzijds een fantastisch uitzicht hebt over Innsbruck zelf. Naast de normale kaartjes, kan je ook combi-kaartjes kopen met de Hungerburgbahn. Daarbij kan je gratis parkeren in de Congress-/Citygarage, en met de Hungerburgbahn naar de Alpenzoo. ook de entree voor de dierentuin is daarbij vanzelfsprekend inbegrepen.


Activiteiten in de dorpen en steden in de regio

Innsbruck is veel meer dan de stad alleen. De regio, kortweg wel door de VVV omschreven als “Innsbruck & seine Feriendörfer” omvat een groot deel van Tirol, met de stad en 17 dorpen rondom de hoofdstad van Tirol. Daarnaast maakt ook het Sellraintal, met het hoogstgelegen wintersportdorp in Oostenrijk, Kühtai, deel uit van de regio. Maar Innsbruck en haar vakantiedorpjes, zijn ook een ideale bestemming voor de zomer, omgeven door een overdadige en prachtige natuur, die voor een groot deel natuurlijk op de hellingen van het Inntal en het Sellraintal te vinden is.

De dorpjes, zoals bijvoorbeeld Ranggen en Oberpefuss in het Sellraintal, en Axams, Igls, Mutters en Patsch onder de rook van Innsbruck, zijn lief, gastvriendelijk en sfeervol. Ideaal voor rustige vakanties, waarbij je toch wilt kunnen genieten van de faciliteiten en de cultuur in de stad, zonder het rumour en de drukte van Innsbruck. Een regio waar veel bergsport mogelijk is, met een uitgebreid netwerk van fietspaden en mountainbiketrails, enorm veel wandelroutes door het Inntal, door het Sellraintal, en op de omliggende bergen. Daarbij bieden de diverse kabelbanen en liften, en de Hungerburgbahn, de mogelijkheid om makkelijk boven op de berg te komen, om daar te wandelen en soms zelfs te mountainbiken of te paragliden. En in de regio rond Innsbruck zijn diverse klimroutes, klimtuinen en dergelijke om ook de uitdagende kant van de bergen te leren kennen. En vanzelfsprekend zijn er ook diverse mogelijkheden om te genieten van watersporten zoals zwemmen en rafting.


Wintersporten

Wintersport in Innsbruck is uniek! Maar liefst 4 grotere skigebieden liggen in de directe omgeving van de stad, terwijl de skigebieden Innsbruck Nordpark en de Patscherkofel direct vanuit de stad bereikbaar zijn. De twee andere skigebieden, Mutterer Alm en de Axamer Lizum, liggen slechts enkele kilometers van de stad. In totaal kan je tijdens de wintersport in Innsbruck genieten maar meer dan 85 kilometer pisten die, zoals in Tirol gebruikelijk is, perfect onderhouden en geprepareerd zijn. Daardoor kan je wel stellen, dat Innsbruck één van de meeste aansprekende wintersport-bestemmingen in Tirol is, waarbij natuurlijk de combinatie van de wintersportmogelijkheden met de in de stad aangeboden cultuur en het nachtleven, nergens anders ter wereld zo te vinden is.

Ook buiten de pisten worden er veel wintersportmogelijkheden in Oostenrijk aangeboden. Diverse schaatsbanen, rodelbanen, winterwandelen, ijsstokschieten, langlaufen en paragliden, bieden mogelijkheden direct in of op slechts enkele kilometers van Innsbruck. Daarnaast worden in de stad diverse grote wedstrijden georganiseerd op diverse onderdelen van de wintersport. Zo zijn er internationale skiwedstrijden op de Patscherkofel, schansspringwedstrijden op de bergisel, en rodel- en bobsleewedstrijden. En dat zijn toch vaak wedstrijden van heel erg hoog niveau. Bijvoorbeeld de skispringwedstrijden om de Vierschanzentoernee, waarvan Innsbruck één van de vier wedstrijden organiseerd. En, zoals reeds geschreven, een unieke combinatie met het nachtleven in Innsbruck. Door de vele restaurants, café’s en skihutten is ook de Aprés Ski van groot formaat, iets dat tijdens de wintersport toch wel een erg prettige bijkomstigheid is.

Tip: Wintersporten in Sellraintal. Als dit nog niet genoeg is, dan liggen in het Sellraintal nog twee fantastische skigebieden, Rangger Köpfl – Oberperfuss en Kühtai, het hoogst gelegen wintersportdorp in Oostenrijk, op ruim 2.000 meter hoogte.


Shoppen in Innsbruck

Innsbruck is de grootste stad in Tirol, en heeft mede daardoor natuurlijk enorm veel winkels te bieden. Een echte stad, met tal van aansprekende winkelketens, warenhuizen en natuurlijk ook kleinere winkeltjes. Daarbij kan je de stad eigenlijk in drie delen opsplitsen.

 • Het oude centrum: Hier vindt je voornamelijk souvernierwinkeltjes en snuisterijen, zoals bijvoorbeeld een paar juweliers en antiquairs. In de Adventstijd is hier bovendien de grootste kerstmarkt van Innsbruck (mijn persoonlijke favoriet).
 • Rondom het oude centrum: Rond het oude centrum kan je het eigenlijke winkelcentrum van Innsbruck vinden, met onder andere aan de Maria Theresienstraße het Kaufhaus Tyrol en het overdekte winkelcentrum Rathaus Galerien. In beide centra kan je diverse winkels vinden van grotere merken, maar ook wat kleinere winkeltjes. Daarnaast kan je in de winkelstraten rond het oude centrum nog diverse andere winkels, supermarkten en restaurants vinden.
 • De andere winkelcentra in de stad: Buiten het centrum van Innsbruck zijn in de diverse wijken nog winkels, en een aantal grotere en aansprekende winkelcentra met wederom diverse winkels van grotere merken en ook weer diverse kleinere winkeltjes. De meeste bekende winkelcentra buiten het centrum zijn het Sillpark, niet ver van het centraal station in Innsbruck, Einkaufszentrum West en DEZ Einkaufszentrum.

Uitgaan in Innsbruck

Innsbruck is simpelweg het grote uitgaanscentrum van Tirol, met een erg goed nachtleven. Tal van restaurants, café’s en discotheken in en rond Innsbruck zorgen voor een perfect avondje uit. Daarbij is ook een combinatie van het één of ander met twee van de beste en meeste bezochte bioscopen in Oostenrijk mogelijk, Cineplexx Innsbruck en Metropol Multiplex. Bij toeristen en bezoekers is echter toch vooral het historisch oude centrum erg geliefd, met rond das Goldene Dachl verschillende goede restaurants en eettentjes, terwijl hier ook regelmatig allerlei evenementen worden georganiseerd. Daarbij moet je helemaal niet gek opkijken, als er plotseling skiwedstrijden, hadloopwedstrijden of een heuse modeshow met tal van bekende mannequins in het oude centrum zijn georganiseerd.

De echte Tiroler gaat, op een bezoek aan het theater na misschien, tegenover de Hofburg, meestal toch ergens anders heen, en dan heeft Innsbruck zoveel te bieden dat het echt onmogelijk is om een selectie te maken, dan wel alles op te noemen. Bij de plaatselijke VVV kan je overigens diverse brochures verkrijgen over het uitgaansleven, en de vele bars, café’s, dancings, discotheken en natuurlijk de films in de verschillende bioscopen. Bij de bioscopen is één ding nog wel belangrijk. Anders dan in Nederland, waar de film in de originele taal wordt ondertiteld, worden de filmen in Oostenrijk nagesynchroniseerd. Dat wil zo veel zeggen, dat de originele taal vervangen wordt door het Duits, en door Duitstalige acteurs wordt nagesproken.


Kan ik naar Innsbruck vliegen?

Innsbruck heeft een eigen luchthaven, Innsbruck Kranebitten Airport, die dicht bij het stadscentrum ligt. Er zijn directe vluchten beschikbaar vanuit Amsterdam met Transavia tijdens het winterseizoen, vooral handig voor wintersportliefhebbers. Buiten het wintersportseizoen kun je ook vliegen, maar soms met een tussenstop, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het tijdstip van het jaar. De vlucht van Amsterdam naar Innsbruck duurt ongeveer anderhalf uur als het een directe vlucht is. Na aankomst op de luchthaven zijn er verschillende vervoersmogelijkheden naar het stadscentrum, zoals bussen en taxi’s, die je snel naar je hotel of verblijf kunnen brengen.

Hoe ver is Innsbruck rijden vanuit Nederland?

Vanuit Nederland naar Innsbruck rijden varieert in afstand en tijd, afhankelijk van je startpunt. Gemiddeld is het ongeveer 900 kilometer vanuit Utrecht. De rit duurt ongeveer 9 uur zonder stops. De snelste route is meestal via Duitsland. Je rijdt eerst naar Venlo, steekt daar de grens over en volgt de Duitse A61. Daarna neem je de A3 richting Frankfurt en vervolg je je weg via de A5 en A8 naar München. Vanaf München is het nog ongeveer anderhalf uur via de A93, die overgaat in de Oostenrijkse A12 richting Innsbruck. Deze route brengt je door mooie gebieden zoals het Zwarte Woud en langs de Duitse Alpen, met opties om te stoppen in steden als Frankfurt of München voor een pauze. Vergeet niet dat je voor de Oostenrijkse snelwegen een vignet nodig hebt. Dit kun je vooraf online kopen of bij aankomst bij de grens.