Tips voor een citytrip naar Rhodos stad

Een vakantie naar Rhodos is een absolute aanrader. U zult hier echt een geweldige vakantie beleven. Rhodos stad is een van de mooiste steden aan het Middeleeuwse Zeegebied. Rhodos stad ligt in het noorden van het Griekse eiland Rhodos. Dit is het op vier na grootste eiland van Griekenland. In Rhodos stad vindt u alles voor een geslaagde vakantie. Zo kunt u hier genieten van zon, zee en strand, tal van bezienswaardigheden en musea bezoeken, een van de vele eetgelegenheden opzoeken, geweldig uitgaan, winkelen of een excursie maken naar een ander eiland. Deze stad is een grote badplaats met heel veel winkels, ruim honderd barretjes, vijf grote discotheken en meer dan vijftien bars. Ook treft u hier heel veel eetgelegenheden, waar u kunt genieten van een heerlijke Griekse maaltijd. Op het lange, brede stand is het goed toeven.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Bezienswaardigheden Rhodos stad

Rhodos stad bestaat eigenlijk uit twee delen. De oude, middeleeuwse stad en het nieuwe gedeelte. Het nieuwe gedeelte begint aan de haven en eindigt bij Rodini en de oude Acropolis. Het middeleeuwse gedeelte van Rhodos stad werd verdeeld in Chora en een zuidelijk deel. In Chora woonden tijdens de ridderperiode Franken, Joden en Grieken. In de middeleeuwse stad wandelt u door smalle straatjes langs oude hoge gebouwen. In Rhodos stad en de omgeving treft u prachtige bezienswaardigheden uit de oudheid, zoals de vestigingsmuren, de antieke stad en de tempel van Aphrodite. Verder kunt u in de stad het archeologisch museum bezoeken en het paleis van de grootmeesters. Als u even heerlijk tot rust wilt komen in het centrum dan kan dit in het Rodinipark. Hier vindt u ook een kleine dierentuin. Vooral voor kinderen is dit erg leuk.

De vestigingsmuren

In Rhodos stad kunt u de vestigingsmuren bezoeken onder leiding van een gids. U wordt dan rondgeleid in de oude stad langs de vestigingsmuren. Deze stad is al ruim 2400 jaar bewoond. De vestigingsmuren kunt u betreden via de Marinepoort met zijn twee torens.

De straat der ridders

De straat der ridders is de meest indrukwekkende straat in Rhodos. Deze straat is geplaveid met middeleeuwse stenen, en is omgeven met historische gebouwen. Verder leidt deze straat naar het paleis van de Groot Magistraat. In deze straat staan de zeven gerestaureerde gebouwen die onderdak boden aan de 7 nationale groepen die de Johannieters rijk waren.

De antieke stad en de Tempel van Aphrodite

In de antieke stad van Rhodos stad treft u overblijfselen van onder meer een klein amfitheater, een stadion en een tempel. Het stadion en het theater zijn ooit gerestaureerd door de Italianen. Ze zijn echt prachtig om te zien. Vanaf de tempel kunt u aan het eind van de middag de zon zien ondergaan in de Turkse bergen. In het hart van de oude, middeleeuwse stad staan de ruïnes van de tempel van Aphrodite. Ook deze kunt u tijdens uw vakantie in Rhodos stad bezichtigen.

Het paleis van de Groot Magistraat

Dit paleis was de zetel van de leider van de Johannieterorde en vormde tevens een goed verdedigbaar fort binnen de muren van Rhodos. Het gebouw is gebouwd in de 14e eeuw na christus en is gerestaureerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, nadat het tijdens de turkse heerschappij teleur is gegaan. Voor de burcht moet u entree betalen, wat echter zeer de moeite waard is. Ook binnen is de burcht in zijn oude glorie hersteld. Zo vindt u een klein kapelletje in de burcht, alsmede diverse stukken uit de oudheid en middeleeuwen (oude munten, wapens, schilden en oude harnassen). Tevens staan er in diverse ruimten oude baljurken tentoongesteld welke er onverwacht feestelijk uit zien.

Aquarium

In Rhodos stad is het belangrijkste wetenschappelijke centrum voor maritiem onderzoek aanwezig. Dit aquarium is tevens open voor bezoekers. In het aquarium zijn verschillende diersoorten te zien welke tevens in de Middellandse zee voorkomen. Het is een leuk aquarium, maar verwacht als bezoeker geen dagvullend programma met een aquarium zoals u die van Burgerszoo kent.


Excursies rondom Rhodos stad

Niet alleen de stad zelf biedt u tal van mogelijkheden. Ook rondom Rhodos stad kunt u tal van activiteiten ondernemen. Zo kunt u een bezoekje brengen aan Lindos, de Vlindervallei, Kameiros, het eiland Symi of het dorpje Embona.

Lindos

Ten zuiden van Rhodos stad ligt het oude dorp Lindos. Deze plaats wordt ook wel het witte stadje genoemd. Lindos ligt op ongeveer 55 kilometer afstand van Rhodos stad en is drieduizend jaar oud. U kunt hier diverse bijzondere bouwwerken bezichtigen, zoals de tempel van Lindia Athena uit het jaar 550 voor Christus en de kerk van Panaghia uit de veertiende eeuw. Onder de oude stad ligt het dorp met sierlijke witte huizen. Lindos is een pitoresque dorpje met veel traditionele Griekse witte huisjes. Hier zijn zeer veel winkeltjes en het is zeer toeristisch, wat ook tegelijk een nadeel is van dit stadje, omdat je dan weinig van de authentieke sfeer op kan snuiven. Desalnietemin is het zeker de moeite waard om dit dorpje een bezoekje te brengen. Als u zelf een auto huurt kunt u het beste op zondag naar Lindos gaan, omdat er dan geen tourbussen naar Lindos gaan. In het dorpje is er ook een theater uit de Griekse oudheid. Ten slotte is de acropolis met de middeleeuwse burcht en tempel uit de oudheid mijns inziens het leukste gedeelte van Lindos. U kunt er per ezel naar boven, maar u kunt er ook voor kiezen om dit te voet te doen, wat perfect mogelijk is. Denk er dan wel aan degelijke schoenen aan te doen! Eenmaal bovenop de Acropolis kunt u genieten van het prachtige uitzicht.

De vlindervallei

Op 26 kilometer ten zuidwesten van Rhodos stad ligt Petaloudes, ofwel de Vlindervallei. Dit is een smal dal, waar een beek doorstroomt welke is overspannen door houten bruggetjes. De vlindervallei is de grootste vlindertuin van Europa. In deze tuin bevinden zich naast vlinders ook tropische vogels, reptielen en vijvers met koikarpers. De tuin heeft vele wildpaden en rotsformaties. Echt een sprookjesachtig park dat ook uitermate geschikt is voor kinderen. Zij zullen hun ogen uitkijken. Wilt u de vlinders bezichtigen dan moet u in de maanden juni, juli of augustus de tuin bezoeken. In de andere maanden van het jaar is het beekdal, de dicht beboste omgeving en de watervalletjes ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Kameiros

Op 36 kilometer ten zuidwesten van Rhodos stad vindt u het antieke Kameiros. Dit is een Dorische stad die waarschijnlijk is opgericht in het jaar 142 voor Christus. Het is werkelijk een must om deze stad te bezoeken, tijdens uw vakantie in de stad. Het is namelijk een van de best bewaarde Griekse steden uit de oudheid. U kunt hier onder meer resten bekijken van een Dorische tempel uit de derde eeuw voor Christus, een altaar voor Helius, de restanten van een stoa van 206 meter en de tempel van Athena Polias uit de zesde eeuw voor Christus.

Een dagtrip naar Symi

Vanuit Rhodos stad kunt u een dagtrip maken naar het mooie eiland Symi, vlakbij de kust van Turkije. Dit is een prachtig stadje met schilderachtige huizen in allerlei kleuren, zoals wit, beige en rood. Verder vindt u op Symi een gezellige haven met een prachtige burcht en sfeervolle tavernen. Hier kunt u een heerlijke vismaaltijd bestellen. Het vervoer op dit eiland gaat per ezel. Vanuit de Mandrakihaven vertrekken er boten naar dit eiland. De overtocht duurt ongeveer 2 uur. Daarnaast kunt u vanuit Rhodos stad ook een dagtrip maken naar Marmaris in Turkije.

Epta Piges

De zeven bronnen (oftewel Epta Piges in het Grieks) liggen in de bergen aan de oostkust van Rhodos. De zeven bronnen komen in de bergen aan de oppervlakte, en monden vervolgens uit in een tunnel die door de bergen heen gaat. De bronnen en het stroompje zelf zijn op zich niet zo bijzonder, maar het leuke van deze locatie is dat je door bovengenoemde tunnel naar de andere kant van de berg kan. Dit houdt in dat je door een smal gangetje 800 meter onder de grond loopt. Aan de andere kant van de berg is een leuk meertje waarin het stroompje eindigt en ook een watervalletje. Als u dus even wilt afkoelen is het wellicht handig om dus zwem spullen mee te nemen. Op de berg is ook een cafeetje waar u na het avontuur iets kunt eten en drinken.

De thermen in Kalithea

De thermen van Kalithea zijn gebouwd door de Italianen in de jaren 20 van de vorige eeuw. Zij bouwden deze thermen in Kalithea omdat hier een geneeskrachtige bron zou zijn. Kali Thea betekend “goed zicht” en dat is niet verwonderlijk want het biedt een prachtig uitzicht over de Egeische Zee. wanneer u door de thermen heen wandelt ziet u een fotocollectie van toen de thermen nog in gebruik waren. Hierdoor ontstaat een goed beeld van hoe het er vroeger uit heeft gezien. Daarnaast bieden de thermen vele mogelijkheden voor nemen van bijzondere foto’s. Het is een mooie plaats, een prachtig gebouw en het heeft een wijds uitzicht. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat u na een uurtje alles gezien heeft.

Embona

Houdt u van wijnen? Dan is het een tip om vanuit Rhodos stad een bezoekje te brengen aan het bergdorp Embona, aan de voet van de berg Attavyros. Dit is de hoogste berg van Rhodos. Rond Attavyros liggen wijngaarden. In Embona zelf kunt u een van de vele heerlijke wijnen proeven. Dit kan bij de tavernen, wijnkelders of de wijnfabriek.

Op zoek naar een fijn hotel op Rhodos? Hieronder vind je links naar nog meer handige blogs:


Wat is de nieuwe stad van Rhodos?

In de nieuwe stad van Rhodos kunt u ook uitstekend op stap. Zo is hier een casino te vinden en is er een heuze barstrip aanwezig, welke Orfanidou heet (ook wel de barstreet van Rhodos genoemd). Hier zijn enkele discotheken te vinden die tot in de late uurtjes open zijn. Enkele namen van goede discotheken zijn Pacha, club Toxic, de down under bar en de big brother bar (R&B, regae en hiphop). Rhodos stad is dan ook zeker een goede optie voor een jongerenreis gezien de vele stapmogelijkheden, samen met Faliraki (ander stadje in Rhodos, hier zitten overigens wel veel Engelsen). Er zijn dan ook diverse reisorganisaties die reizen naar Rhodos aanbieden, zoals Gogo tours, D-reizen, X-travel, STIP reizen en beachmasters. Ten slotte zijn er vele fastfood ketens aanwezig als McDonalds en zijn is er een moderne winkelstraat. Verder is er een Neo Agora aanwezig (nieuwe markt) aan de haven, dat onderdak biedt aan een winkelcentrum.

Hoe oud is deze stad?

Rhodos werd al in de oudheid (4e eeuw voor christus) gesticht door de drie stadstaten Ialysos, Kamiros en Lindos vanwege zijn strategische ligging. Op Rhodos zijn dan ook nog allerlei overblijfselen terug te vinden uit de oudheid, zoals de oude acropolis. In de middeleeuwen vestigden de Johannieters (tempeliers) zich op Rhodos om zo makkelijk kruistochten te organiseren naar het huidige Israël. Zij fortificeerden Rhodos stad met muren en een burcht. Deze oude stad is goed gepreserveerd gebleven en is gerestaureerd, waardoor het erg de moeite waard is om deze te bezoeken.

Wat is de Acropolis?

Zoals alle Griekse steden die stammen uit de oudheid, heeft ook Rhodos een acropolis met enkele overblijfselen uit de oudheid. Zo is er in het archeologische park een stadion uit de 3e eeuw voor christus terug te vinden (de Hellenistische periode), waar atletiek wedstrijden werden gehouden ter ere van de Zonnegod (Apollo). Bij het stadium ligt verder een gerestaureerd theater, waar ook in het heden weer voorstellingen worden gegeven. Tenslotte is er op de top van de heuvel nog een tempel die gewijd is aan Apollo, welke tevens beschermheilige is van de stad Rhodos.

Wat wordt er bedoeld met de oude stad?

De oude stad is een middeleeuws stadje met alleen maar oude gebouwen uit die tijd. Deze gebouwen zijn volledig ommuurd met een grote muur, voorzien van 11 toegangspoorten. De oude stad is zo mooi dat deze zelfs is opgenomen op de lijst met cultureel erfgoed van Unesco. Hierin vindt u invloeden van diverse culturen: zo vindt u er minaretten en diverse Byzantijnse kerkjes.
In de oude stad zijn diverse winkeltjes en restaurantjes, waardoor het er ook zeer goed toeven is nadat u de cultuur van de stad hebt opgesnoven.