Overzicht mooiste badplaatsen van Lanzarote

Lanzarote is het meest oostelijk gelegen eiland behorende bij de Canarische Eilanden. Deze eilandengroep ligt voor de kust van Marokko, op een afstand van ongeveer 115 kilometer, in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep behoort tot Spanje, ook al liggen de eilanden 1250 kilometer zuidelijker dan het vasteland. Men spreekt er Spaans en betaalt met de Euro. De namen van alle Canarische Eilanden (niet te verwarren met de Balearen) zijn: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. In deze blog vind je alle informatie over de mooiste kustplaatsen van Lanzarote. Zo weet jij precies waar je de volgende strandvakantie naartoe moet gaan! Bekijk ook hier onze favoriete all-in hotels op Lanzarote.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen ligt aan de kust in het centraal-zuidelijke deel van Lanzarote. Het is slechts 10 minuten rijden van de luchthaven van waaruit u de meeste toeristische en culturele attracties kunt verkennen. Net als veel andere plaatsen op Lanzarote, was Puerto del Carmen oorspronkelijk een klein vissersdorp. De sporen daarvan kunt u nog steeds zien in de oude haven. Een heerlijke plek om te bezoeken, en men is trots op enkele uitstekende visrestaurants. Puerto del Carmen strekt zich uit langs de volledige 6 kilometer zandstrand. Hoewel het flink is gegroeid, is er in Puerto del Carmen geen hoogbouw. Dit is te danken aan de strikte planologische beperkingen waar Cesár Manrique altijd voor heeft gestreden. Door het fantastische klimaat op Lanzarote, biedt Puerto del Carmen de mogelijkheid om het hele jaar door van allerlei activiteiten in de buitenlucht te genieten. Er zijn vele stranden met prachtig blauw en helder water. De zee is hier rustig en is hier dan ook uitstekend geschikt om te zwemmen en voor andere watersporten. Er zijn een aantal duikscholen en windsurfcentra in Puerto del Carmen. Voor degene met veel uithoudingsvermogen onder u, is zwemmen, fietsen en hardlopen ook erg populair. U vindt diverse fietsverhuurders langs de belangrijkste boulevard. Jaarlijks in de maand mei wordt de “Ironman Lanzarote” gehouden, dat is een van de belangrijke internationale triatlon atletiekevenementen, en deze begint en eindigt op de Avenida de Las Playas. Er is tegenwoordig ook een tweede golfbaan op Lanzarote, net buiten Puerto del Carmen op de weg naar Tias. Zoals dat hoort bij een dergelijk mekka voor toeristen, zijn er een schat aan mogelijkheden om te winkelen. Langs de hele boulevard vindt u tal van winkels en ook in het nieuwe winkelcentrum Biosfera kunt u goed terecht. Alles is verkrijgbaar bij de belastingvrije winkels, zoals elektronische apparatuur, parfums, goedkope sigaretten, luxe designer kleding en schoenen.

Puerto Calero

Puerto Calero staat bekend om zijn luxe jachthaven, prachtige villa’s, een modeboulevard en luxueuze hotels. Puerto Calero ligt aan de zuid-west kust van Lanzarote, op slechts 10 kilometer van de luchthaven en 20 kilometer van de hoofdstad Arrecife. Puerto Calero ligt net onder Puerto del Carmen. De geografische ligging is ideaal voor een jachthaven, deze wordt beschut tegen de vaak voorkomende noord-oosten wind. Het naastgelegen eiland Fuerteventura en de bergketen tussen Puerto Calero en Playa Blanca geven ook bescherming tegen de sterke golven van de Atlantische Oceaan en de minder vaak voorkomende zuidwestelijke winden. Puerto Calero had niet bestaan zonder dat projectontwikkelaar Jose Calero het had bedacht als een exclusief toevluchtsoord voor een luxe jachthaven, residentiële bewoning en een golfbaan. De bouw van de jachthaven begon in 1986, en toen werd ook begonnen aan de eerste golf van luxe villa’s. De geplande 200 ligplaatsen in de luxe jachthaven konden in 1989 in gebruik worden genomen. Door het aanvankelijke succes werd in 1997 besloten om de capaciteit te verdubbelen. In slechts twee jaar werd dit gerealiseerd en waren er 420 ligplaatsen voor boten van tussen de 8 en 75 meter. Langs de boulevard in Puerto Calero is het goed toeven. Men vindt er vele leuke restaurantjes en bars, terrasjes en lounge cafés. De luxe uitstraling van Puerto Calero maakt het tot een mondaine badplaats die zeker een bezoekje waard is.

Playa Blanca

Playa Blanca is de meest zuidelijk gelegen badplaats op het eiland, het is ongeveer 37 kilometer van de hoofdstad Arrecife en zo’n 33 kilometer van het vliegveld. Playa Blanca is de snelst groeiende toeristische badplaats op Lanzarote, van een klein vissersdorp is het in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een aanzienlijke badplaats. Playa Blanca is een wat rustigere en chiquere badplaats dan Costa Teguise en Puerto del Carmen. Doordat er volop gebouwd is voordat de crisis aanbrak zijn er nu helaas veel leegstaande en niet afgebouwde villas en appartementencomplexen. Het resultaat is wel een uitstekende selectie van villa’s en appartementen beschikbaar voor verhuur. Door te leren van de fouten die gemaakt zijn in andere badplaatsen, zowel op Lanzarote als op de overige Canarische eilanden, is Playa Blanca een prettig vakantieoord geworden waar op een goede manier is geïnvesteerd in de infrastructuur, luxueuze villa’s en 5-sterren hotels. In het centrum van Playa Blanca is een leuke winkelstraat en aan de boulevard vindt u vele leuke winkeltjes, bars en restaurants. U heeft er een prachtig uitzicht op Fuerteventura. Vlakbij het centrum is de levendige haven, waar u de ferry naar Fuerteventura kunt nemen. De jachthaven Marina Rubicon heeft van Playa Blanca een badplaats met flair gemaakt en voor merkkleding en andere design artikelen kunt u daar goed terecht. U kunt er gezellig eten en drinken in een van de vele bars en restaurants, maar voor het echte nachtelijke stappen kunt u beter naar Puerto del Carmen of Costa Teguise.

Costa Teguise

Costa Teguise is gelegen aan de kust, ten noorden van de hoofdstad Arrecife, en is een de belangrijkste badplaatsen. Costa Teguise ligt op slechts 20 minuten rijden van het vliegveld en is bovendien een goede uitvalsbasis van waaruit u Lanzarote kunt verkennen, inclusief de twee leuke noordelijke vissersdorpen Arrieta en Orzola. Teguise, niet te verwarren met Costa Teguise, is de historische hoofdstad van Lanzarote en ligt op 10 tot 15 minuten rijden van Costa Teguise. Teguise biedt een welkome afwisseling van de drukte van Costa Teguise, tenzij u gaat op een zondag, wanneer de bekende markt in Teguise gehouden wordt. Costa Teguise is in de jaren 70 speciaal gebouwd voor het toerisme, locale bevolking woont er niet. De laatste jaren wordt zorgvuldig gebouwd en de oudere complexen worden gerenoveerd, hetgeen Costa Teguise ten goede komt. Costa Teguise heeft vele winkelcentra met parfumerie winkels, electronica, badmode, souvenirs en vele andere zaken. Iedere vrijdagavond is er vanaf 17.00 uur een markt. Costa Teguise is populair bij windsurfers, fietsers, hardlopers en er is ook een golfbaan.

Arrecife

Arrecife, de huidige hoofdstad van Lanzarote, is de thuisbasis van ongeveer de helft van het aantal inwoners. Met een inwonertal ongeveer 45.000 heeft het veel winkels, stranden, parken, promenades. Arrecife is geen mooie stad, vooral als je net buiten het centrum gaat. Toch vindt u in Arrecife ook wel zeer pittoreske gedeeltes, vooral geconcentreerd rond “El Charco” (de plas) en de belangrijkste promenades en parken bij de boulevard. In het verleden was Arrecife, vanwege de nabijheid van de oude hoofdstad Teguise en de diepe haven van “Los Marmoles”, het doelwit voor piraten. In de 17e en 18e eeuw werden de havens van de Canarische eilanden, en in het bijzonder die van Arrecife, regelmatig overvallen. Nu is de haven de thuisbasis van de ferry naar Gran Canaria en voor vele containerschepen. De haven herbergt vandaag de dag de grootste vissersvloot van de Canarische eilanden en ook vele grote cruiseschepen meren aan in de haven van Arrecife. De erfenis van de piraten zijn de diverse kastelen, Castillo San Gabriel en Castillo San Jose, die de wacht houden over de haven en kustlijn van Arrecife. In Arrecife is een uitgebreide winkelstraat met voor elk wat wils. U vindt er de meeste bekende Spaanse winkels, echter er is geen “El Corte Ingles”. De prijzen zijn vaak aan de hoge kant, bedenk u dat alles aangevoerd wordt via Gran Canaria. Vlak bij “El Charco” vindt u deze voetgangerspromenade en nadat u uw inkopen voltooid heeft is een wandeling langs de boulevard een leuke aanvulling.


Overige mooie plaatsen op Lanzarote

Naast de al genoemde plaatsen vindt u hier informatie over Haria, San Bartolomé, Tahiche, Teguise, Tias, Yaiza, Famara en Playa Quemada.

Haria

Algemeen bekend als de vallei van 1000 palmen. Zonder twijfel het mooiste dorp op het eiland. Deze groene oase is een contrast met de zuidelijke landschappen van Lanzarote. Door de naastliggende hoogste berg van het eiland, de “Risco de Famara” van 670 meter, blijft de bewolking hangen en condenseert ’s nachts, waardoor de bodem op een natuurlijke wijze geïrrigeerd wordt. Het dorp telt slechts 2000 inwoners.

San Bartolome

San Bartolome ligt in het hart van Lanzarote – zowel geografisch als cultureel. Voordat het toerisme op het eiland kwam, was de belangrijkste economische activiteit de landbouw. Lokale boeren zijn, doordat er weinig regenval was, gaan experimenteren hoe ze het weinige water dat er was zo lang mogelijk konden vasthouden. Hierdoor is het beroemde wijngebied La Geria ontstaan. De kuilen met een muurtje in de vorm van een halve cirkel er omheen dienen om de jonge wijnranken van voldoende water te voorzien. Door de condensatie die ’s nachts plaatsvindt, wordt het vocht door het zwarte vulkanische picon opgenomen en vastgehouden.

Tahiche

De centraal gelegen stad Tahiche is bij toeristen vooral bekend als de locatie van de voormalige woning van de op Lanzarote geboren kunstenaar en architect César Manrique. Dit architectonische meesterwerk is een van de grote attracties van het eiland.

Teguise

Teguise was vroeger de hoofdstad van het eiland, maar verloor deze titel aan Arrecife. Naast de goed bezochte markt op zondag is het zeker een aanrader om Teguise met zijn geplaveide straatjes, tapas bars en restaurantjes op een doordeweekse dag te bezoeken.

Tias

Ondanks dat het een van de oudste en belangrijkste steden op het eiland is, is Tias niet echt in trek bij de toeristen. Toch is deze drukke stad, met uitzicht op de belangrijkste badplaats Puerto del Carmen, de thuisbasis van de op 18 juni 2010 overleden Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar voor literatuur, José Saramago.

Yaiza

Uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Yaiza is een stille en rustige plek om te ontdekken. Het ligt midden in het gebied dat getroffen is door de vulkaanuitbarsting in 1730.

Caleta de Famara

Klein vissersdorp aan de Noord-West kust, zeer populair bij lokale en internationale surfers. Met zijn prachtige zandstrand met kleine duinen, heeft het een prachtige uitzicht op het eilandje La Graciosa.

Playa Quemada

Playa Quemada (het verbrande strand) ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van Puerto Calero. Dit zeer kleine dorp, waar de huizen direct op het zwarte vulkanische strand staan, geeft een goed beeld van hoe Lanzarote was voordat het werd ontdekt door het toerisme.

Op zoek naar een fijn hotel op Lanzarote? Kies hieronder een van onze blogs voor meer inspiratie en tips!