Top 6: leukste bezienswaardigheden Delft

Een van de leukste steden voor een dagje uit of een weekendje weg is Delft in Zuid-Holland. Het is een heel sfeervolle stad. Het is niet groot: je loopt gemakkelijk van hotspot naar hotspot. Je kunt hier heerlijk slenteren door de sfeervolle straten en de rijke historie van de stad ontdekken. In deze blog delen we de mooiste bezienswaardigheden van Delft!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Wat te doen in Delft?

Wie denkt aan Delft, denkt natuurlijk al snel aan Delfts blauw. De aardewerkjes zijn al sinds de VOC tijd wereldberoemd en het is nog steeds dé plek om te zien hoe Delfts Blauw op authentieke wijze gemaakt wordt. Ook is Delft natuurlijk de stad van Willem van Oranje, die er sinds 1572 woonde en er in 1584 werd vermoord. En dan was er Johannes Vermeer, de schilder van “het meisje met de parel” werd er geboren en begraven. In het Vermeer centrum kun je de gehele collectie (reproducties) van de “meester van het licht” bewonderen. Het mag duidelijk zijn dat deze stad een grote rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Er zijn dan ook tal van bezienswaardigheden te bewonderen die aan deze tijden doen herinneren. Hieronder vind je de mooiste bezienswaardigheden van Delft. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar, dus je kunt er een leuke stadswandeling van maken.

1. Delfts blauwe streetart

Natuurlijk duikt over in de stad het beroemde Delfts blauw op. In de souvenirwinkels, in galeries en natuurlijk in de aardewerkfabriek “de Porceleyne Fles”. Deze fabriek is geopend voor bezoekers en je komt er alles te weten over de beroemde aardewerkjes. Wat ook heel leuk is, dat is de Delfts blauwe streetart in een zijstraatje van de Grote Markt.

2. De Nieuwe Kerk en het uitzicht vanaf de toren

De Nieuwe Kerk is met recht een van de mooiste bezienswaardigheden van Delft. De geschiedenis van deze kerk gaat terug naar 1351, maar is vooral bekend als de laatste rustplaats voor leden van het koningshuis. De kerk was ook het toneel voor onder andere de bruiloft van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Binnenin de kerk kun je onder andere het praalgraf van Willem van Oranje bezichtigen.

Wat misschien nog leuker is, is om de toren van de Nieuwe Kerk te beklimmen. De toren van de Nieuwe Kerk is 108,75 meter hoog en daarmee de op een na hoogste van Nederland (na de Dom van Utrecht). Het uitzichtpunt bevindt zich op 85 meter hoogte en om boven te komen moet je 376 treden trotseren. Eenmaal boven geniet je van een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Op een heldere dag kun je zelfs Rotterdam en Den Haag zien liggen.

3. Stadsgevangenis en het stadhuis van Delft

Na je bezoek aan de Nieuwe Kerk sta je direct tegenover het stadhuis van Delft. Het stadhuis staat recht tegenover de Nieuwe Kerk aan de Markt. Het is een romantisch ogend gebouw in renaissancestijl, met veel prachtige details en een imposante toren. Grappig weetje: de toren is een paar honderd jaar ouder dan het stadhuis zelf. Het stadhuis zelf is niet geopend voor bezoekers, maar je kunt wel de oude stadsgevangenis “het Steen” bezoeken. Onder andere de moordenaar van Willem van Oranje werd hier gevangen gehouden.

4. De Markt

De Markt is het plein tussen de Nieuwe Kerk en het stadhuis. Het is een sfeervol plein, wat zomers voorzien is van gezellige terrasjes. Perfect om even bij te komen als je net de toren van de Nieuwe Kerk beklommen hebt. Wat er vooral erg leuk is om te zien zijn de oude gevelhuisjes. Het zijn van die typisch Hollandse pandjes met trapgevels en mooie details. Deze huizen in combinatie met het stadhuis en de Nieuwe Kerk geven de Markt een bijzonder karakter. Als je op zoek bent naar een souvenir zit je hier trouwens ook goed, er zijn verschillende winkeltjes te vinden met grappige snuisterijen.

6. De Oude Kerk

Op korte loopafstand van het stadhuis staat de Oude Kerk. Deze wordt ook wel Scheve Jan genoemd, vanwege de scheefgezakte kerktoren. Vooral vanaf een afstandje is dit heel goed te zien. Zelf vond ik vooral de kleurrijke glas-in-loodramen indrukwekkend om te zien. Wanneer de zon op de ramen schijnt ontstaat er een prachtig schouwspel van licht en kleuren. De meeste ramen vertolken bijbelverhalen, maar er zijn ook ramen die Wilhelmina en de bevrijding tonen. Deze kerk is ook vanaf de toren van de Nieuwe Kerk goed te zien.

6. Wandel langs de grachten van Delft

Een van de leukste dingen om te doen in Delft: slenteren langs de grachten. De oudste gracht is de Oude Delft, waar ook de Oude Kerk te zien is. Langs de grachten zijn verschillende historische gebouwen te zien. Dit in combinatie met de vele oude bruggetjes over het water zorgen voor een prachtig straatbeeld. Een die zeker niet onderdoet voor de beroemde grachten van Amsterdam. Met name in de lente en zomer, wanneer bloemen de bruggen verfraaien en je gezellig een terrasje kunt pakken is het heerlijk toeven langs de grachten.